Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Místní poplatek za více psů - má obec na toto právo?
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 11:51 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Místní poplatky ze psů řeší zákon č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích. Konkrétně se zde píše ( §2 odst.3 výtah): „Sazba poplatku ze psů činí až 1 500 Kč za kalendářní rok a jednoho psa. … U druhého a každého dalšího psa může obec horní
hranici sazby zvýšit až o 50 %.“
Konkrétně se mi stalo toto:
Doposud se v naší obci - malá vesnice - platilo 100Kč za psa na rok. Od letoška je změna:
-Poplatek za prvního a druhého psa je 100 Kč.
-Za třetího a každého dalšího je 350 Kč.
Protože mám menší azýlek, dost mi toto trhá rozpočet. Má na to obec vůbec právo? Může stanovit zvýšení až od TŘETÍHO psa? A těch 50 procent zvýšení je myšleno ze 100 anebo z 1500?
Prosím právně cítící o radu, jestli mám šanci se proti tomu vzpříčit.

Meta
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 12:03
- Nahlásit

To jste na tom dobře, máme 250 Kč za prvního psa a 1500 Kč za druhého (také vesnice). Bráníme se tomu tak, že já mám prvního psa a manžel má také prvního psa.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 12:08
- Nahlásit

Tolik manželů neseženu

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 12:10
- Nahlásit

Takže jim to prošlo, že se vlastně za druhého psa platí ne o 50 ale o 500 procent víc

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 12:54
- Nahlásit

aren
Protože mám menší azýlek
No a to je nějaký oficiální?

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 13:36
- Nahlásit

Není to oficiální. A i kdyby, vím že obec MŮŽE poskytnout slevu na útulek ZŘÍZENÝ OBCÍ ale taky nemusí, takže nic takového jako ohledy tady nehrozí.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 13:38
- Nahlásit

Mám dvanáct pejsků a kromě dvou jsou to všichni pejskové v nouzi co jsem se jich ujala. Starám se o ně ve vlastní režii, jsou to prostě moji psi. Jednomu budu nejspíš hledat domov, protože je to bezproblémové štěně, mám ho tady teprv týden, ale to je nepodstatný detail protože zase vezmu nejspíš někoho na jeho místo.

Eninka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 13:59
- Nahlásit

aren

těch 50 procent zvýšení je myšleno ze 100 anebo z 1500?

můj názor je podle toho, co je psáno v zákoně o místních poplatcích, že je to tam tak debilně napsáno, že interpretace může být ta, že pokud zákon určuje horní hranici poplatku = slovo AŽ 1500 Kč, a zároveň říká, že obec může platbu navýšit o 50% horní hranici sazby, tak z toho vyplývá, že má na mysli tu zákonem danou horní hranici, nikoliv částku, určenou obcí za prvního psa, protože částka od obce je daná konkrétní částkou a neříká, že jde o částku v podobě horní - max. hranice. Ale chtělo by se zeptat nějakýho odborníka na správní právo, i když z textu zákona je to vpodstatě jasné, jak je to myšleno. Pozn...mnoho zákonů je napsáno tak, že obsah lze interpretovat různě, což oslabuje právní jistotu v zákonech a jejich obsazích. Já by na tvém místě požádala obec o snížení poplatku (obec může ale nemusí využít dikce zákona), odůvodnila bych to tím, čím se v rámci pejsků zaobíráš a třeba ti vyhoví. Jinak asi nedocílíš jiné ceny, protože obec poplatek vybírá pro sebe, v rámci samosprávy, nikoliv přenesené působnosti

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:04
- Nahlásit

Eninka
Žádat obec nemá cenu, protože dle mého se na 99% jedná o opatření proti mně. Je to tady samý buran a kvalita zastupitelstva tomu bohužel odpovídá, starat se o psy které lze za pár korun zastřelit je tady prostě společensky neúnosné.
Jinak obávám se, že budeš mít pravdu. Mluví se jasně o "horní hranici". Kdybych měla naději že vyhraju, šla bych do sporu, jinak zatneme zuby a zacálujeme, bohužel.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:06
- Nahlásit

Jenže co když si příští rok odhlasují za psa 2250? To nezvládneme..

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:15
- Nahlásit

Ale možná tu žádost zkusím. Písemně. Aspoň jim budu moct udělat ostudu když mi ji zamítnou.

vlk
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:16
- Nahlásit

aren
... a není to nějak omezeno počtem obyvatel ??? My jsme obec do 999 obyvatel a u nás se platí za psa 60 Kč..... za každého....

Eninka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:19
- Nahlásit

aren

starat se o psy které lze za pár korun zastřelit

no to ti teda nezávidím bydlet někde, kde ještě jak říkáš to mohli udělat kvůli tomu, že se staráš o psy. To by se ti fakt mohlo stát, že využijí té horní hranice. V tom případě bych uvažovala o tom, jestli by sis nemohla dát trvalej pobyt někam, kde nejsou takoví idioti, kdyby to fakt zvedli na max. (myslela jsem třebas rodiče či tak něco) - ale asi blbej nápad, že jo...

Eninka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:22
- Nahlásit

vlk

výše poplatku není odvislá od počtu obyvatel, tu si určuje každá obec sama dle svýho uvážení. Já platím za tři psy cca 700 nebo 800 - nevím přesně....ale záleží fakt na tom, kde bydlíš, já věřím, že třebas tady, kde bydlím já by aren uspěla.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:26
- Nahlásit

Eninka
trvalej pobyt někam, kde nejsou takoví idioti
To asi nejde
Ještě je tam v tom zákoně uvedeno že mohou zvýšit "od druhého" a oni zvýšili "od třetího", protože dost lidí ve vsi má psy dva. Dalo by se je potopit na tomhle? Od druhého by v zastupitelstvu neprošlo, tomu věřím.

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:51
- Nahlásit

aren
Ještě je tam v tom zákoně uvedeno že mohou zvýšit "od druhého" a oni zvýšili "od třetího", protože dost lidí ve vsi má psy dva. Dalo by se je potopit na tomhle?
určitě nedá. Taky jsem s tím měla problémy, obešla jsem to . Nebudu tu zveřejňovat jak, když tak mi hoď na sebe maila, napíšu ti to.

Eninka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:55
- Nahlásit

aren

"od druhého" a oni zvýšili "od třetího

slovo od druhého a každého dalšího může.....znamená, že od druhého a dál můžou, tudíž od druhého už můžou, ale nemusí, na tomhle to neuvrtáš, protože je dána pouze možnost, nikoliv
povinnost. Ono hlavně to nemáš na čem "potopit", a taky kde...tvoje ústavní práva porušena nebyla (nebudou), protože "diskriminaci" neprokážeš tím argumentem že ve vsi mají skoro všichni dva a jen málo lidí víc a že je to tímpádem vůči pár jedincům diskriminační. Tím, že je tato vyhláška vydána v mezích zákona, který obec zákonem zmocňuje a obec neporušila podmínky v zákoně dané, nelze nikde jinde uplatňovat
něco, co obec konala právě v mezích zákona. Vpodstatě máš šanci jenom tou žádostí o snížení z důvodů tebou uvedených.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:55
- Nahlásit

Biluška
Předem díky
Maila mám pod členem.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 14:57
- Nahlásit

Eninka
Jsi mě nepotěšila teda
Přesto díky moc za fundovaný pohled.

Eninka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 15:00
- Nahlásit

aren

Taky jsem s tím měla problémy

vidíš, jestli je nějaká jiná cesta, tak bezva, třeba ti ta rada pomůže, držím palce

Minnie
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 15:00
- Nahlásit

preco im vlastne tvoji psici vadia? moc stekaju alebo si myslia, ze ked mas vela psov, vyryzuju viac penazi, ci im vadi len to, ze sa staras o tulakov?

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 15:03
- Nahlásit

Minnie, já nevím. Štěkat nijak extrémně neštěkají, bo jsou 80% doby zavření v domě, venčit chodím do lesa, takže dál ustupovat už můžu jedině pod zem.
Se prostě liším, no.

impact
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 15:26 - Změnil/a: impact
- Nahlásit

aren
Se prostě liším, no.
A to je problém....

My jsme tu naštěstí za exoty v pozitivním slova smyslu.
Na sdružení jsme si to vybojovali, máš mejl ode mě.

aren
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2012 15:51
- Nahlásit

Díky, holky, maily dorazily, přemýšlím o tom.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání