| Autor |
Zpráva |
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 14:26
- Nahlásit
Dobrý den, mám fenečku anglického kokršpaněla a má luxaci pately (vykloubení čéšky) ll. a lll. stupně a entropium (vchlípení víčka). Fenku jsem si pořídila ve věku 3 měsíců z chovné stanice, stím že štěně je zdravé a nevykazuje známky žádných vrozaných vad (tak stojí i v kupní smlouvě), jako lajk jsem samozdřejmě chovatelce věřila, že je vše vpořádku. S odstupem času, co jsem nazbýrala informace o těchto vrozených vad, vím že chovatelka mi zatajila tyto vady úmyslně. Fenka je ze čtiř štěňat a proto se chci zeptat,kam se mohu obratit se stížností na chovatelku. Jde mi o to, že jsou to vrozené vady a štěňátka stejného vrhu tyto vady mají genetycky uloženy v sobě, nevím jestli je možné, aby tento vrh štěňat se mohl nadále uchovnit. Chtěla bych tomu zabránit ohledně dalších vrhů této linie. Myslím, že je to do jisté míry týrání zvířat, za každou cenu nechat nadále udržovat tyto genetické vady. Nevím jestli nějaké organizace tyto problémy řesí. Prosím o odkaz na nějaké webové stranky jestli existují. Moje fenečka dostavá veškerou péči, dnes jí je rok a 8 měsíců, a za týden jí čeká operace levé nohy a zároveň oka, čeká jí těžké období a naší rodinu tak též. Né každý páníček může svému pejskovy dopřát zdravotní péči,je dost nákladná, proto doufám, že mi někdo poradí děkuji.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 14:51
- Nahlásit
KatkaV
Obrátit se se stížností na chovatelku můžete na příslušný klub a poradce chovu, ale pokud je vaše štěně s PP, tak oba rodiče byli uchovněni a chovatelce nikdo nemůže zakázat na nich chovat. Nevím jak entropium, ale pately u 3 měsíčního štěněte moc poznat nejdou, testy na ně se dělají až po ukončení růstu v roce, tudíž říct, že v tomto směru vám chovatelka prodala vědomě štěně s vadnýma patelama se moc nedá.
Co jsem se tak dívala, tak u kokrů se sleduje DKK, ale pately ne, takže chovatelka může chovat z hlediska patel na všem kormě nejhoršího stupně 4.
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 15:02
- Nahlásit
Dobrý den,
tyto vady na většině štěňat člověk nepozná pokud nejsou opravdu VIDĚT. Chovatel to vědět nemusel! To znamená, že pokud jste si přijela pro štěňě a samozdřejmně jste se s ním mazlila a pozorovala ho než jste si ho odvezla, a nespozorovala sama, že danému jedinci něco je tzn. špatně chodí a u entropia slzí oko a má nateklou tvář, a podepsala smlouvu ve které je samozdřejmě napsáno, že štěňátko je v pořádku. Obávám se, že máte smůlu. Pokud jste toto spozorovala již při první návštěvě, tak jste si pejska buď neměla brát, nebo požadovat po chovateli slevu či budoucí úhradu nákladů s onemocněními spojenou.
Pokud chcete zabránit dalšímu chovu v této linii, můžete maximálně apelovat na majitele sourozenců Vašeho pejska aby nechaly zhotovit testy a pokud budou pozitivní tak aby na zvířatech nechovali. Dále se také musíte, ale podívat na stránky klubu chovatelů Angl. Kokršpanělů jaké jsou podmínky chovnosti, a jaké vady vyřazují jedince automaticky z chovu.
Pokud tyto vady nejsou uvedené jako vyřazující z chovu máte smůlu.
Dále by jste měla informovat Vašeho chovatele o těchto vadách a on by se měl podle toho zařídit. Tzn. otestovat fenu popřípadě již na feně nechovat. Nicméně pozor na vině vůbec nemusí být fena čily matka vrhu, ale klidně může být na vině pes - otec vrhu. A to buď nese genetický zápis ve kterém to předává dál a nebo si jen s fenou na sebe nesedli. V tom případě už bych spojení neopakovala. Ale toto je čistě na chovateli.
Jěště můžete informovat poradce chovu z daného kraje kde sídlí chovatel. Poradce chovu Vám sice taky nepomůže, ale může chovateli říci aby již toti spojení neopakoval.
Nechci se úplně zastávat chovatelů, ale ne všichni chovatelé jsou vyčůraní. Pokud Váš chovatel má třeba svou 1. fenu na které chová tak lze předpokládat že tomu rozumí asi jako vy. Ale i více letý chovatel se s touto nemocí nemusel nikdy setkat a tak nepozná jejich anamnézu. Jsme jen lidi.
Asi jsem Vám moc nepomohla
přeju pejskovo brzké uzdravení
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 15:19
- Nahlásit
Vím že v tomto věku nepozná jestli jde přímo o pateli, ale druhý den co jsme si fenku přivezli, jsem navštívila zvěrolékaře, ten mi oznámyl, že nemá nohy v pořádku, samozdřejmě mi řekl že je ještě moc mladá na určení dyagnozi, to samé s okem, sám mi řekl, že fenku asi vžádném případě neuchovním ani kdybych chtěla.
Jde o to že člověk si pořídí pejska, je to člen rodidy a trpíte s nim, tak jsem myslela, aby se tomuto dalo předejít, že se toto řeší u psú s pp.
Na příslušný klub jsem koukala, nemají žádnou sekci na tema stížností a taky nevím jestli by se semnou o tom někdo bavil a vysvětlil, jak to teda je aby se mohla rodit zdravá štěňata, je přece jasné, když jeden z vrhu má genetickou vadu, že ostatní ji můžou taky přenášet, jinak děkuji za odpověď.
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 15:34
- Nahlásit
ano na nožičkách jsem nic nepozorovala,jen na očích, to mi chovatelka řekla, že je to reakce na prví sluníčko, proro má opuchlé oko.
Uznávám, že je to můj problém, po majitelce chovné stanice nic nechci, jen nechci, aby se dál rozmnožoval chov vadných jedincu,
přečtu si tedy vyhlášku o chovu kokrů.
Chovatelce jsem o problémech psala a ta mi popřála hodně štěstí a ať nám to dobře dopadne,
chovatelka má 9 fenek a věnuje se prý chovu přes 10 let, tak opravdu nevím jak velké skušenosti má. Děkuji za odpověď
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 15:55
- Nahlásit
KatkaV
oni sourozenci mohou bít naprosto zdraví a nemusejí být ani nositeli nebo chceteli přenašeči vad. Na toto by Vám stejně klub neodpověděl, protože takový odborník na genetiku tam určitě není. Těch faktorů proč je pejsek nemocný může tisíce. To co jsem Vám napsala jsou pouze 2 varianty.
U psů s PP se u většiny plemen řeší vyšetření kyčlí, loktů, profil DNA jinak má každý klub na své plemeno jiné zdravotní požadavky které jsou základní (mezinárodní) a dodatečné určené klubem v ČR.
Při koupi živého tvora Vám nikdo nikdy nezajistí a 100% nezaručí, že jedinec bude zdráv do konce života! Pes je živý tvor a nedá se naprogramovat, bohužel. A bohužel v dnešní době i když bude chovatel sebe víc zodpovědný a nechá udělat testy na všechno možné i nemožné a jeho chovný jedinec bude zdráv, dá si tu práci a ten nekonečný čas s hledáním krycího jedince který je také zdráv. Tak mu nikdo nezaručí, že i jejich potomci budou zdraví. Ano, mají k tomu veškeré předpoklady, řekla bych, že tak na 99% by měly být potomci zdraví. Ale pořád tu máte 1 obrovské procento, že příroda něco pokazí.
Žádný klub chovatelů nemá sekci stížnosti. Vy sama si musíte vyhledat k jakému poradci chovu patří Váš chovatel a napsat mu toto soukromě. Ale stejně Vám odepíše, že s tím nic neudělá.
http://www.kchls.cz/index.php/podminky-uchovnni/21 9-podminky-uchovneni-ac
Další věc pokud jste hned druhý den navštívila zvěrolékaře a on Vám toto sdělil, štěně neštěně jste se měla sebrat a jet pejska vrátit chovateli. Čily reklamovat na základě zjištění onemocnění. V tu chvíly by se dalo dělat to, že byste přijela řekla pardon tady máte zprávu od veterináře, vraťte mi prosím peníze a štěně si tu nechte. Nebo Dobrý den, tady je zpráva veterináře že pes není zdráv jak to spolu vyřešíme? Vraťte mi půlku peněz všechny peníze a psa si nechám. Ale muselo by to být hned a né o rok a třičtvrtě později.
Omlouvám se jestli sem Vás něčím z tohodle urazila, ale tak to vidím já
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 16:07
- Nahlásit
KatkaV
jen nechci, aby se dál rozmnožoval chov vadných jedincu,
naprosto vás chápu, já sama chci připouštět svou fenu a snažím se vybrat co nejzdravějšího psa, proto se informuji kde to jde nejen o daném jedinci ale i o jeho sourozencích o potomcích jeho rodičů v jiných spojeních, abych vybrala toho podle mě nej psa. A mám obrovský strach z toho že to nevyjde a to 1% se mi stane, ale vím že to není jen o těch jedincích ale i o tom čím budu fenu krmit, budu na ní muset dávat pozor aby se jí nic nestalo aby mi nikde nic nesežrala ... není to jednoduché
ale co je mi platná moje snaha, je dobrá maximálně pro moje svědomí, že jsem udělala co jsem mohla, když je spoustu chovatelů (množitelů) kterým jsou takové věci ukradené
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 16:19
- Nahlásit
Ne vůbec mě to neurazilo, jen prostě jsem milovík zvířat a je mi to líto, jen jsem chtěla vědět jestli takovýto problémi někdo řeší. Myslím, že jste mi to visvětlila a to jsem asi potřebovala slyšet, jasný odpovědi, protože na netu jsem nic nenašla.
Ano štěně jsem mohla vrátit, ale hned jsem byla zaslepená láskou k ní, už druhý den jsem věděla, že jí nevrátím ani kdyby chovatelka bydlela za rohem. Pro mě je to teť emocionální záležitost, tak jsem s tim trochu víc posedlá. moc Vám děkuji.
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 16:31
- Nahlásit
KatkaV
nemáte zač naprosto vás chápu, taky jsem měla nemocnou fenu akorát že u mě to bylo trochu něco jiného
když bude te mít náladu tak si její příběh můžete přečíst
http://www.hakkyzkrajekarlaiv.estranky.cz/clanky/a ime-jenebi/muj-pribeh.html
budiž každá špatná zkušenost pro nás poučením do budoucna
Jsem ráda, že jsem Vám alespoň trochu osvětlila jak se má chovatelství v čr a vůbec i ve světě, vždyť dnes už je úplně jedno zda máte štěndo ze zahraničí nebo od nás, vždy je to sázka do loterie.
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 16:44
- Nahlásit
AkkyHákky
Jsem ráda, že jsem Vám alespoň trochu osvětlila jak se má chovatelství v čr a vůbec i ve světě,
Jako třeba že se čubě odoperujou vchlípený víčka,aby bylo možný ji uchovnit,chovat na ní a je putna,že to bude předávat dál???Tak to myslíš???
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 16:50
- Nahlásit
Četla jsem si Váš příběh, tak mám slzy v očích, máte to moc krásně napsaný, taky jsem takhle nechala uspat první čubičku, měla rakovinu na játrech, umírala nám takhle 3 dny než doktor potvrdil diagnozu, byla celá žlutá, praskla ji ta metastaze a měla otravu.
Jinak Vám přeju hodně štěstí v chovu a přeju jen a jen zdravá štěňátka s pozdravem KatkaV.
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 17:29
- Nahlásit
KatkaV
děkuji nebylo to tenkrát lehké a je fakt že od té doby co jsem to napsala jsem to četla jen 2x a to jednou z nutnosti proože jsem tam měla chyby
Mějte se krásně a ať Vám vše dobře dopadne
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 17:51
- Nahlásit
AkkyHákky
KatkaV
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 23:05
- Nahlásit
KatkaV
Vím že v tomto věku nepozná jestli jde přímo o pateli, ale druhý den co jsme si fenku přivezli, jsem navštívila zvěrolékaře, ten mi oznámyl, že nemá nohy v pořádku, samozdřejmě mi řekl že je ještě moc mladá na určení dyagnozi, to samé s okem, sám mi řekl, že fenku asi vžádném případě neuchovním ani kdybych chtěla.
měla jste 6 týdnů na vrácení štěněte ze zákona, takže pokud ste tento problém zpozorovala hned druhý den, měla ste jednat... nikdo neví přesně proč se toto děje, ale mohlo to být jen spojením daných jedinců žádný sám o sobě tyto vady nést nemusí, takže nevidím důvod pro vyřazení z chovu obou jedinců, max. bych chovatelce doporučovala dané spojení už neopakovat...
a proboha, co ty hrubky?!
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2012 23:25
- Nahlásit
younglady
klid.....tohle je 100% fejk a madam co radí si zrovna jede upravení zvířete před uchovněním!
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2012 00:35
- Nahlásit
younglady
Já nepsala o rodičích štěňat, ale o jejich vrhu, tak nevím, jestli jste si tuto dyskuzi četl(a) celou, šlo jen o informace a nejsem žádný chovatel a ani právník, abych si před koupí štěněte zjišťovala na co mám ze zákona právo. Pro mě pes není věc, i když je tak brán, abych ho vyměnila, kdy se mi zlíbí, na to já teda fakt nemám, ale asi mluvíte ze skušenosti jinak k těm hrubkám...proboha a cota hrubka? Hned v první větě,vlastně v jediný větě, ale jinak děkuji za reakci.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2012 01:19
- Nahlásit
KatkaV
jestli jste si tuto dyskuzi četl(a)
pokud nekomu vypadne treba pismenko,nutne to neznamena ze pise hrubajznu ze jo..(btw:v anglickych windowsech neni diakritika,kdyby byla nejaka prupovidka na to,ze ji nepisu)
a ano pes neni vec,cili si presne zjistim,nac mam ci nemam narok,protoze reklamace byla na miste a nebylo nutne vratit stene.Nicmene slusni chovatele toto resi,napr.vracenim nejake castky z prodejni ceny...
a chovatel by toto mel vedet jako prvni,aby to mohl resit
to je zas nejaka haluz teda D:
|
KatkaV
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2012 11:52
- Nahlásit
sarax
ano vím, ale jak už jsem psala,nejde mi o vracení peněz, jde o to proč nechat přenášet genetické vady, na další štěňata.
Už vím že částečně tyto problémi jdou řešit přes veterinární zprávu. Mluvila jsem s lékařem, který je v radě vet. zprávy, tak
až budu vědět víc, napíšu.
Chovatelka o problémech ví, už jsem to tu taky psala.
|
korky4G63T
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2013 15:20
- Nahlásit
No ja bych to videla tak - pokud jste nebyla obeznamena s vadami a ve smlouve neni napsane, ze byla, tak se na vas vztahuje pravo o skrytych vadach, kdy muzete po majiteli bud vyzadovat penize a nebo mate narok na nahradni stene z nasledujiciho vrhu. Toto jednani vsak muzete provest jen do urcite doby po odkoupeni psa a uzavreni kupni smlouvy a to u zivych zvirat po dobu 6ti tydnu - http://iuridictum.pecina.cz/w/Vada_v%C4%9Bci Pokud je to dyl tak jiz nemate narok na tyto zasahy. Pokud Vam mohu poradit do budoucna - kdyz budete kupovat stene, tak si ho muzete nechat pojistit. Pojistka je vyhodna, protoze vas chrani v pripade, ze vam stene umre nebo zjistite prave nejakou jeho nemoc. Pojistka je na delsi dobu nez 6 tydnu, protoze majitel mohl napr. stene nespravne krmit a starat se o nej a to by mohlo vest prave ke zdravotnim potizim nebo umrti. Na jak dlouho se da pojistit presne nwm, ae typovala bych, ze tak na pul roku.
|
Apollo
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2013 16:45
- Nahlásit
Já bych chtěla poznamenat, že luxace pately nemusí být jen genetická záležitost (i když ji jako genetickou zadavatelka určuje), může být způsobená i nadměrným zatězování (to je i náš případ, pes prostě nevěděl kdy má dost řádění a v roku u ortopeda jsme měli ll. a ll i když v chovu naší chovatelky luxace není a ani sourozenci našeho psa ji namaji). Celkově mi to připadá jako štěkání na prázdno, viděla štěně při odběru a nevadilo ji to a teď si stěžuje. Já vidět, že je štěně opuchlé a špatně chodí tak se poroučím .....
|
dea
Člen |
# Zasláno: 23 Dub 2013 18:21
- Nahlásit
Ahojky, tak jsem tu. Mám nápad jak vše vykoumat? Mám nějakou připomínku. Máte vzkaz? Sem s tím! Koukněte na hustou inzerci s diskuzí na www.bazar-top.cz vím, že vás vytáčí číst pořád dokola ty stejné problémy, ale nedá se nic dělat.
|