Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / preprava v aute
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Mika
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 14:43 - Změnil/a: Mika
- Nahlásit

Tak som sa včera dočkala vlastného mazlíka na štyroch kolesách...
A dnes už riešim otázku, ako vo štvorkolesovom mazlíkovi prepravovať toho štvornohého. Zlatého retrievra.

Akým sposobom možem prepravovať psa, aby som nedostala pokutu?
1) Keď ho budem voziť v kufri? (potrebujem mriežku? Stačí aj tá provazová?)
2) Na zadnom sedadle - keď bude mať kšíry a bude pripútaný, potrebujem pripevnit mriezku medzi predným a zadným sedadlom?

Je tu ešte otázka bezpečnosti - aký sposob je pre psa najbezpečnejší? Mam Renault twingo, do kufra sa pes pohodlne zmestí, ale predstava, že mi do toho kufra niekto napáli zozadu mi nerobí moc dobre - navyše pes je tam "voľne pohyblivý". To už mi je milšie ho prepravovať na zadnom sedadle (keď si odmyslím, že budem každé dva dni luxovať to strašné množstvo chlpov", ale zas tie sedačky nie sú nič moc a pri každom pribzrdení mi pes prepadne dopredu.

Ako vozíte veľké psy v malých autách? Budem rada aj za odkazy na konkrétne autoplňky, ktoré sa vám osvedčili.
ďakujem

Mika
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 14:45
- Nahlásit

Inak aby nevzniklo nedorozumenie, žijem v Brne, takže ma zaujíma česká vyhláška o zabezpečení psa v aute.

Vero
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 16:05 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Sorry za odlehčení
Takhle nééééé, to nech přepravcům psokoní:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_12100_1.html

Psa musíš mít (doufám, že mám aktuální info) buď upoutaného, nebo odděleného mříží.
Tip: můžeš ho upoutat i v kufru (ty zástrčky na pásy na zadních sedadlech jdou prostrčit, teda u nás jo). Je to myslím lepší než na sedadle, kde pak má pes sklon padat dolů a prostor žádný.

Baysha
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 16:23
- Nahlásit

Kamarádka používá psí autodeku - něco takového:

Čas od času ji mívají v Lidlu za pár šupů (tuším dvě stovky?), seženeš ji i na netu (za cenu o něco vyšší), má i díry na protažení pásů, kdybys chtěla skutečně vyhovět vyhlášce A hlavně pes má na ní víc místa než na samotné sedačce díky tomu, že využije i prostor před sedačkami

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 16:43
- Nahlásit

A já se přidám s doporučeními - pokud budeš kupovat postroj do auta, odporučuji z www.vkbrasnarstvi.cz

brookbank
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 17:01
- Nahlásit

Nejbezpečnější způsob i vzhledem k osobám v autě je v kufru a v bezpečnostním boxu

danajasa
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 17:29
- Nahlásit

Přímo ze zákoníku ČR cituji-pes musí být zajištěn,tak aby neznemožnoval řízení auta,neohrožoval nikoho uvnitř vozu ani bezpečnost.Jakkoliv vágní se vám tato odpověd bude zdát,právě tak to říká zákon o provozu na pozemních komunikacích. v paraxi pak už záleží na konkrétním výkladu kontrolujícího policisty,který asi nebude spokojen s tím,pokud pes bude sedět třeba vedle řidiče.Pokud psa umístíte do pohodlného transportního boxu určitě nic nezkazíte,pokud je zvyklý cestovat s vámi,lze zvláště u větších jedinců doporučit psí bezp.pásy,ze zákona však tato povinnost jednoznačně nevyplývá. TOŽ HODNĚ ŠTĚSTÍ

makrel
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 19:10
- Nahlásit

A já mám pás z odkazu od Dines a ještě ten vak od Bayshi

Mika
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 20:25
- Nahlásit

obávam sa že "pohodlný transportný box" pre zlaťáka do twinga nenarvem, ani kebyze sa poskladám

Ale inak diky za tipy, zatial ho vozím vzadu v kufri, tak snáď sa nič nestane.

danajasa
Člen
# Zasláno: 19 Čec 2011 20:41
- Nahlásit

Mika
Mrkni sem třá si něco nakombinuješ http://www.korunka.cz/autovybava/

Biluška
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 06:39
- Nahlásit

Mika
Vozím psy v kufru za mříží. Poté co známý přišel o život díky berňákovi na zadním sedadle už si tam nedovolím dát psa většího než jezevčík
Mříž máme kovovou, bytelnou. Té látkové bych vůbec nevěřila, pes (zvlášť velký) dostane při nárazu tak silnou kinetickou energii, či jak se to jmenuje, že ti tou síťkou normálně proletí
Vřele doporučuju nechat zatmavit skla, aby na psa v kufru nebylo vidět. Já to bohužel nemám (ale už se na to bůhvíjak dlouho chystám). Můžu se zbláznit, když mám plný kufr psů, jedu, za mnou rodinka na výletě, tatínek evidentně sváteční řidič si všimne pejsánečků, začne na ně upozorńovat dětičky, celá rodinka má Vánoce, všichni se smějí, vzájemně si ukazují a křičí "jééééé a dívej tam ten jak má krásný ouška...a tamten se směje..."fotřík najíždí až k mému blatníku, aby si haranti pejsky pořádně prohlídli.... a já šílím při představě, že mi někdo vběhne do cesty, dupnu na brzdy a ze smějících se pejsků s krásnýma ouškama budu mít omáčku na špagety až do nich ten fotr vletí Někoho takového potkám minimálně jednou týdně (jezdím i se psama denně). Takže zatmavení skel má, alespoň pro mě dost vysokou prioritu. Zatím mám na skle nápis "pozor, přeprava psů, dodržujte bezpečnou vzdálenost". Ale to byla chyba, tohle spíš každého přitahuje, aby se na ty psy podíval

moll
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 07:46
- Nahlásit

Biluška
a proč teda nezsatavíš a nepředvedeš rodince pesany v akci?

špagátová síť je průchodná i pro psa s nulovou kinetickou, ale s velkou potenciální energií - náš filák chtěl ve stojícím autě za pánečkem, tak dal čumák do jednoho oka, trochu potlačil, prošel vzniklým otvorem a byl na předním sedadle bez potíží. doporučuju taky mříž bytelnou, kovovou, nejlépe dělanou na míru, ty srandičky nabízene v zooshopech jsou dobré pro pidipesany, většího až velkého psa v případě nárazu fakt nezastaví. a pak je taky dobré přemýšlet o zajištění psa v púřípadě otevření vozidla po nárazu - podle povahy buď vezme nohy na ramena a povalí v šoku kdoví kam a nebo se postaví a bude bránit posádku vozidla proti zásahu zdravotníků, policie a pod. pak mu jde fakt o život, protože takoví psi ohou být i zneškodněni, aby mohla být poskytnuta pomoc....takže třeba box vyrobený pro twinga na míru....

Mika
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 08:57
- Nahlásit

Biluška

toto mám našťastie poriešené, pes má naučené, že v momente keď naštartujem, tak sa uvedie do polohy ležmo a v tejto polohe vydrží, až kým motor nevypnem (naučil ho to priateľ vo svojom aute, aby mu nezavadzal vo výhľade v spätnom zrkadle )
V každom prípade je to dilema - v kufri je na ráne pes, na zadnom sedadle može zase v prípade nešťastia ublížiť posádke..
Sakra keď sme sa všade trmácali autobusom, tak to bolo tak nejak jednoduchšie

Vero
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 09:13
- Nahlásit

Biluška

Ten známý tam toho psa měl připoutaného?

Pumpa
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 15:31
- Nahlásit

Biluška
já mám mezi kufrem a zbytkem auta krom mříže ještě bariéru ze slintáků a v nich zamotaných chlupů, tagže sem f cajku

Shelticka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 17:39
- Nahlásit

Kamarádka má křížence zlaťáka a taky ho vozí v twingu má právě kombinaci potahu na zadní sedadla + autopás, myslím, že je to dost bezpečné a pohodlné pro oba. Pes taky většinu cesty leží, max. čumí z bočního okýnka, takže ve výhledu nezavazí.
Takhle vozím psy i já, ale mám menší plemeno Další kamarádka vozí velké psy v kufru a má je tam připoutané vodítkem k těm okům co jsou naboku kufru, myslím, že jsou snad v každém autě, aby se v kufru dal náklad připoutat...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 17:41
- Nahlásit

A jak tu psala Biluška, nejde jen o to dodržet vyhlášku ať člověk nedostane pokutu, ale hlavně o bezpečnost lidí i psů...

Biluška
Člen
# Zasláno: 20 Čec 2011 18:49
- Nahlásit

Vero
Ten známý tam toho psa měl připoutaného?
Měl . Možná by bylo lepší, kdyby neměl . Berňák seděl vzadu, byl připoutaný na pásech. Průser je v tom, že ty pásy drží jen přední půlku psa. Takže když narazil tělo psa dostalo tu kinetickou energii, přední půlku drželi pásy, ale zadek psa byl volný. Zadek letěl dopředu a zlomil mu vaz . Kdyby někdo vymyslel pásy, které drží celé tělo psa bylo by to zase o kousek bezpečnější.

moll
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 07:00
- Nahlásit

Biluška
a ten pes to přežil? když mu předek držel v pásech a zadek šel do rotace...

Biluška
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 08:36
- Nahlásit

moll
a ten pes to přežil?
jo. Mám pocit, že byl taky nějak zraněný, ale přežil.

a proč teda nezsatavíš a nepředvedeš rodince pesany v akci?
Protože bych nikam nedojela, bych furt jenom stála a někdo by si mazlil šelmyje Leda, že bych vezla Pumu, to by asi za tu srandu stálo

moll
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 08:55
- Nahlásit

Biluška
zastavíš, vybalíš prasátko a jedno pohlazení koruna ...vyděláš....

Biluška
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 08:57
- Nahlásit

moll
zastavíš, vybalíš prasátko a jedno pohlazení koruna ...vyděláš....
To používám na otravné lidi co se vrhají na psy na ulicích a bez dovolení si je hladí . Vždycky je nechám pomazlit a pak jim suchým tónem oznámím, že za hodinu canisterapie účtuju 800,- , přejí si platit hotově, nebo poslat fakturu? Ty kyselý xichty stojí pokaždé za to

moll
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 10:58
- Nahlásit

Biluška
to fakt nemá chybu....

Walda
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 11:49
- Nahlásit

Mika

je to dilema - v kufri je na ráne pes, na zadnom sedadle može zase v prípade nešťastia ublížiť posádke..

Ahoj, zdravím.
Sklop zadní sedadlo a na jeho místo dej kenelu nebo klec pořádně přikurtovanou k podlaze. Athos bude v bezpečí a bude mít ještě za sebou deformační zónu.

LucieS
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2011 20:24
- Nahlásit

Na pásech je kdesi malým písmem napsáno, že je to jen pro psa do 35 kg, a to i ty největší. Ten můj blb navíc ještě občas vycvakl nohou ten zacvaklý pás, jak vzadu měnil ležací polohu. Takže zadní sedačka asi fakt nee.

Walda
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2011 00:53
- Nahlásit

LucieS

jen pro psa do 35 kg

Hlavně všechny ty postroje mají umělohmotný přezky. A představa, že taková přezka vydrží přetížení při nárazu, je podle mě zcestná.

Biluška
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2011 08:15
- Nahlásit

LucieS
Ten můj blb navíc ještě občas vycvakl nohou ten zacvaklý pás, jak vzadu měnil ležací polohu
Lilátko se to naučilo vycvakávat cíleně. Normálně na to umí šlápnout, zmáčknout a už se stěhuje dopředu, protože chce řídit Ta nemůže na sedačkách jezdit vůbec.

Biluška
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2011 08:18
- Nahlásit

Walda
Hlavně všechny ty postroje mají umělohmotný přezky. A představa, že taková přezka vydrží přetížení při nárazu, je podle mě zcestná.
Jednou jsem se vysekala když jsem vzadu na pásech (na sedačkách) měla Orinu - ang.buldok a Bonku - šeltie. Pásy je udržely. Ora má cca kolem dvaceti kilo. Šeltku to udrželo přímo na sedadlech, Ora skončila předníma na sedadle a zadníma pod sedadlem, ale nic se jí nestalo. Díkybohu. Přezky vydržely.

Walda
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2011 09:46
- Nahlásit

Biluška

Přezky vydržely.

To je dobrá zpráva. Já teda nepoužívám ten postroj v autě, ale na horách, když mám psa na úvazu. A občas přemýšlím, jestli by to přezky vydržely, když by mi někam slítnul (to je teorie, většinou je stabilnější než já ) Mám psa těžšího, ale zase by učitě nenastalo takový přetížení, jako v autě při nehodě.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2011 09:58
- Nahlásit

Tak jsme si přečetla všechny ty vaše kombinace a výhružky. Taky to řeším. ale mám problém. Zadní kufr mám uzavřenej (oddělenej od prostoru pro cestující), v tom psy mučit nebudu a na zadních sedačkách mám dvě velké autosedačky pro děti. Mám sice jen dvě 12 kg feny, ale jedna má od malička fobii z aut a jediný, kam jsme postoupily, je cestování za předníma sedačkama na zemi. Ta druhá cestuje v pohodě. takže babo raď. Jen né nákup nového auta, leda by bylo do pětistofky kurunek českých...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání