| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Zář 2005 19:57
- Nahlásit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s chovatelskou stanicí coby ekonomickoprávním subjektem. Je třeba k jejímu založení mít živnostenský list a jaký? Odevzdává se daňové přiznání? Platí se sociál. a zdrav. pojištění? Co si odečítáte z daní?...apod. Díky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Zář 2005 20:01
- Nahlásit
ŽL nemám, i když bych asi mít měla, daně ale platím, to je samozřejmé. Náklady nevyčísluji skutečné, ale procentem s příjmů, protože když jsem to dělala klasicky, byl to jeden problém s finančním úřadem za druhým. Takže ač jsem ve skutečnosti v mínusu, platím i tak daně, protože se s něma nechci handrkovat
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 08:34
- Nahlásit
Živnostenský list na chov psů nemám, příjmy a výdaje související s chovem dávám pod paragraf 10 - "ostatní". Daňové přiznání dělám tak jako tak (společné podnikání s manželem), takže je to jen jeden řádek navíc.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 12:57
- Nahlásit
A jak je to s tím pojištěním? Platí se i na toto "podnikání"? Na základě jakého dokladu pak uplatňujete výdaje z chovu, když nemáte ŽL ani jinou podobnou koncesi?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 13:42
- Nahlásit
Anonymní
Pod paragraf 10 spadají "ostatní příjmy" tj.nahodilé, nepravidelné atd.,viz zákon o daních z příjmů. Chov psů v žádném případě není u mne podnikáním. Výdaje uplatňuju pouze ty, co se vztahují k příjmům z prodeje štěňat. Tedy poplatek za krytí, krmení, veterináře, platba plemenné knize, chov.klubu atd.atd. Neuplatňuju např.výdaje za krmení atd.druhé feny, která není chovná. Toto pečlivě rozlišuji a zatím nebyl problém.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:02
- Nahlásit
Ketrin
Mě třeba odmítali uznat výstavní poplatky, členství v klubu... Dokonce i krmení mimo březost a odchov štěňat... Proto uplatňuji 50% jako u zemědělství. To mi přímo na FÚ poradili.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:15
- Nahlásit
no to je tezky. napriklad clenske poplatky jsou danovy naklad jen pokud jsou vyzadovany zakonem nebo pokud jsou nutnosti pro podnikani (napr. lekarska komora atd.) a o te nutnosti pro podnikani je to docela novinka, driv bylo pouze pokud byly povinne ze zakona.
Vystavni poplatky - zalezi, jestli jim prokazes souvislost s budoucimi prijmy, ja si myslim, ze v tom by byt problem nemel. Pes oceneny na vystave - drazsi pro chov - vyssi prijmy. Krmeni uz vubec. Na to by i pracovnikovi FU (moji byvali kolegove) melo jeho vzdelani stacit, aby si uvedomil, ze ma-li ti pes generovat nejake prijmy, tak ho musis krmit celorocne ... Otazka je, pokud bys mel nektere psy pouze pro radost a nektere pro chov, tak by treba pomerem rozdelili to krmivo, ale pro "chovne" ho uznat proste musi. Chapu, ze je to tezky, kdyz clovek narazi na nejakou zavistivou urednici, ktera v kazdem, kdo ma vlastni auto vidi podvodnika, ale pres odvolani a podobne veci se daji delat divy a kdyz se jim logicky argumentuje, tak to vetsinou dobre dopadne. Na druhou stranu to stoji cas a vetsinou i nejaky peniz na danoveho poradce, takze kdyz si to clovek spocita, tak se na to spousta lidi vykasle. A verte nebo ne, na to oni taky tak trochu spolehaji
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:33
- Nahlásit
Pokud se týče výdajů, tak jsou dva způsoby, jak náklady odepisovat, tj. skládat všechny účtenky, paragony, na vše mít doklad nebo existuje paušál ve výši tuším 25%, který se dá v tomto případě použít a je to velmi zjednodušeno. Je nutné si uvědomit jestli je pro mě výhodnější uplatnit náklady paušálem nebo zdokladovat.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:35
- Nahlásit
Jo a jinak jak píše Ketrin zdanit podle §10, je velice rozumné, pokud nemám ŽL.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:42
- Nahlásit
Evicka
Jak taky jinak než podle §10 bez ŽL?
|
Ardi
|
# Zasláno: 17 Led 2006 09:36
- Nahlásit
Náš klubový předseda zjišťoval jak to je s povinností mít nebo nemít na chov psů ŽL. Stručně jasně-pokud máte ještě zaměstnání, které vás živí-nemusíte.(Samozřejmě pokud příjmy ze štěňat nepřesáhnou příjem v práci.
ŽL je výhodný pro ty co podnikají, protože chov psů není nikdy ziskový, snížíte si tím celkový základ daně.
|