Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Pes vs. vzduchovka - následky?
Autor Zpráva
corgi
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 10:23
- Nahlásit

Dotaz částečně do paragrafů, částečně do veteriny. Všechno začalo loni, a to rozlízaným bokem 13letého voříška mých tchánovců. Veterinář mu vzal krev, zjistil "špatná játra", nasadil vet. dietu na půl roku a byl klid. Až do minulé neděle, kdy si psík opět přes noc rozlízal bok do živého. Veterinář byl na dovolené, jeho zástupkyně nevěřila, že jde o játra, nasadila antibiotika a poradila vyčkat ošetřujícího doktora. Ten se vrátil včera a zjistil, že psík má nejen otevřenou ránu, ale v ní i min. 3cm píštěl. To už bylo krajně podezřelé, takže psíka zrentgenoval a našel přímo v něm dvě diabolky (ve stehně a u prsní kosti), v místě hnisání už žádnou - nejspíš už se dostala ven. Nějaký hodný soused tedy po psím dědečkovi soustavně pálí ze vzduchovky. Má dobrou mušku, pes váží tak 8-10kg. Patrně je to tak, že když se milý psík rozhodne utéct na zálety, někdo nevydrží s nervy a vystřelí po něm.
Takže první dotaz - má vůbec cenu tohle nějak řešit? Je to sice týrání zvířat, ale prvotní chyba je na straně majitelů, kteří zvíře nechají utéct, že?
Druhý dotaz je spíš veterinární - může mít takový zásah vzduchovkou i horší následky? Bohužel se do té krásné vísky budeme zanedlouho stěhovat i se svými zvířaty, takže se začínám bát o jejich zdraví.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 10:52
- Nahlásit

corgi
pokud nezjistíš kdo po něm střílí, tak to nevyřešíš a následky to mít může, když se trefí do oka, do čenichu, do břicha a třeba diabolka projde břišní stěnou a udělá dírku v žaludku

kachna_
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 11:11 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

corgi
zkus získat kopii rentgenového snímku a vyvěsit ho v té vsi na vývěsce se správou veterináře a nějak rozumně formulovaným dopisem, nebo v místní hospodě na to zavést téma a "nenápadně" poradit, ať psa chytí a nechá odvést do útulku, ať tchánovci musí zaplatit odchyt, pak třeba zjistí, že by se jim vyplatilo si psa zabezpečit.
Rodiče jsou majitelé feny postižení vesnickým psem záletníkem (neodchytitelným), proto si dokážu představit, že by to mohl někdo udělat v dobré víře, že psovi moc neublíží a "že ho to naučí".
Nemyslím si, že by ten člověk chtěl ublížit tvému slušně vychovanému zvířeti, které ho nijak neomezuje ani neobtěžuje

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 11:21
- Nahlásit

Tchán je s prominutím blbec, když si svého psa nezajistí a vystavuje tak riziku jak psa či jiné psy, tak lidi, kteří se kvůli psovi můžou třeba zabít v autě.
Druhý blbec je ten, který po něm střílí. Jistě je to v zástavbě a tam střílet je rizikové.
Řešila bych to trestním oznámením na neznámého pachatele a tchánovi bych rázně vysvětlila, že pes má být zabezpečený.
Chudák zvíře v takové "společnosti"!

Jinak samozřejmě někdo může střílet po psovi i na pozemku majitelů psa. U nás takto někdo střílí do koček sousedům.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 11:54
- Nahlásit

kejtlin
když se trefí do oka, do čenichu, do břicha
Oči mě napadly hned, rozhodně ani břicho není moc fajn terč

kachna_
"nenápadně" poradit, ať psa chytí a nechá odvést do útulku
Tak to by asi nezafungovalo, tam se i psi bez majitele "zametají pod koberec" - viz kauza, kdy jsem tamnímu opuštěnému psovi hledala přes czpsa majitele.
Nemyslím si, že by ten člověk chtěl ublížit tvému slušně vychovanému zvířeti
Doufám, že si jenom nezkouší trefu, máme taky kočky

Vlčáčková
Tchán je s prominutím blbec
Zaostalost (některých) vesničanů je bohužel jednou z věcí, která mi bude kazit zbytek života. Je to hezký, žít v přírodě a se zvířaty atd, ale když má člověk sousedy, kteří psa vnímají opravdu jenom jako věc, která štěká a žere zbytky.
Samozřejmě bydlí u silnice a pes na každém ze svých výletů silnici přebíhá, a to ne jednou. V podstatě je to zázračné zvíře, dožilo se ve zdraví (až na ty diabolky) 14 let, žádné auto ho nesmetlo a žádná vařená kuřecí kost mu nepropíchla střeva...

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 12:30
- Nahlásit

Psíček
takhle nebo hůře a podobně žil pes po staletí vedle člověka a vyvíjel se
No jo, ale jak mám vysvětlit majiteli, který žije pořád stejně jako "před staletími", že si má psa hlídat, aby mu neutíkal? Osud vlastního psa je mu šumafuk, cizí fenky ho zajímají ještě míň...

Spíš než zazráčné tak možná normální spokojené.
Já to vidím jako zázrak, protože kdybych jednou pustila psa na silnici, bylo by po deseti vteřinách po něm

worick
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 13:43 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

corgi
To jen my z těch psů právě děláme mnohdy takový trdla...a vony se pak z nich ta trdla stávají - přesně tak jak píše Psíček.....moji psi (tedy všichni, co jsem rádoby vychovávala) by s klidným srdcem vlezli pod první auto, i když jsem se jim pořád snažila vysvětlit, že,,auto pozor!"
Jelikož spadám taky pod ,,zaostalé vesničany", tak mi nějak nepřijde divné, že voříšci tu běhají klíďo píďo navolno a nijak mi to nevadí, ani mí psi s tím problém nemají (nemám fenky )
Většina s těch pejsků pokulhává, protože první kontak s autem ,,nějak" přežili a teď jsou setsakramentsky poučení
S tou vzduchovkou má zkušenost sestřenka, jí právě někdo pálí venku po kočkách. Norské mývalí někdo z bezprostřední blízkosti způsobil tříštivou zlomeninu nohy, kterou jí museli třikrát operovat, stálo je to celkem 17tisíc. Který ,,hodný" soused, ještě nezjistila. Jenom jsem jí poradila, že to nebude nikdo z těch starých, co tam s nima takto žijí léta, je to někdo, kdo se přistěhoval a to na malé vesnici zjistí lehce
P.S. nikdy jsem neslyšela, že by vařená kost propíchla vořechovy střeva. Všichni psi v naší rozvětvené rodině jedli celý život vařené kosti, respektive, zbytky od oběda a nikdy nebyl sebemenší problém. Jedině jedna stará paní ze sousedství mi před pár lety říkala, že hodila pejsovi kloubovou kost a čistě náhodou šla za chvilku něco na dvorek a pejsa ležel, už jen sípal, tak ho drapla za zadní nohy a tu kost z něho normálně vytřepala. Pak se o ni málem pokusil infarkt, když jí došlo, co by bylo, kdyby ven nešla....

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 13:54
- Nahlásit

worick
to nebude nikdo z těch starých, co tam s nima takto žijí léta, je to někdo, kdo se přistěhoval
Já bych to tipla třeba i na fakany, co z toho mají zábavu. No už se tam přímo těším...

worick
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 13:58
- Nahlásit

corgi
Já bych to tipla třeba i na fakany, co z toho mají zábavu -taky tak, ti co trochu odrostli, 10-12letí - ti co nemají ještě zájem o holky, jen o hovadiny

Pink
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:17
- Nahlásit

Já bych to tipla třeba i na fakany, co z toho mají zábavu
Mně se loni o letních prázdninách ztratilo kotě. Vyhlásila jsem pátrání...nic. Teprve až když si manžel před jedním místním postěžoval kolik nás stálo proočkování, odčervení a léčba ušního svrabu, kotě se našlo. Měli ho místní blbečci zavřené ve stodole a týrali ho tam...
Třeba by taky pomohlo veřejně vyhlásit kolik stojí léčba zraněného psa. Oni jsou někteří lidé zvyklí se dostavit na hromadné vesnické očkování - to je maximum co je pes stojí.
Že je pes nezajištěný-bez komentáře... (taky je u nás místní "obšourník")

worick
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:21
- Nahlásit

Pink
taky je u nás místní "obšourník" -

Oni jsou někteří lidé zvyklí se dostavit na hromadné vesnické očkování - to je maximum co je pes stojí - poněvadž musí, to je tak maximum, co o psech ví

Dáška
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 17:41
- Nahlásit

worick
P.S. nikdy jsem neslyšela, že by vařená kost propíchla vořechovy střeva.
Tak já to zažila na vlastní kůži, "hodní" sousedi se po obědě podělili. Ani to nebyl vořech, byl to NO, pořádný kus psa, kosti našel jako první, sepse, neoperovatelné poškození, odpočívá na zahradě pod jabloní syrové kosti mu problém nedělaly.

Jinak u nás se po kočkách střílí běžně, a to ani nejsme na vesnici, kocour chodil s diabolkama v kožichu každou chvíli. Pokud se nezjistí, kdo to dělá, takzvaně "nechytne za ruku", asi s tím moc nejde udělat. Děda to vyřešil se sousedem - ale nebylo to hezké

Dáška
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 17:44
- Nahlásit

corgi
Jinak u voříška to asi nepomůže, ale až budete nastěhovaní vy - někdo psal kdysi na ifauně, že jim na vesnici otrávili psa, tak potom rozhlásili, že za něj z pojistky dostali několik desítek tisíc a mají klid, závistiví sousedi jim přece k penězům pomáhat nemudou a když tvou lišku má i královna, tak to bude "strašně drahej pes se strašně velkou pojistkou" řekneš to největší drbně a do týdne to ví všichni...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 17:47
- Nahlásit

worick
Hmmm. Tak když jsem byla ještě docela blbá, co se týče kostí, psovi jsem nějaké dala. Výsledek: dva veterináři mě seřvali, pes kadil krev a vřískal u toho, a to jsem prý mohla být ráda, jak pravili doktoři, že to pes vůbec přežil.
Druhému mému psovi pak dávali kosti kamarádi. Ty jsem dořvala já s tím, že jakmile uvidím některého z nich dávat kosti, druhý den se o psa stará a včetně platby veterinárního ošetření, které mě jejich přičiněním už stálo přes tisícovku. Od té doby klid.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 18:02
- Nahlásit

Psíček
Přeučils ho na normální cíga?

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 18:02
- Nahlásit

Dáška
to bude "strašně drahej pes se strašně velkou pojistkou"
No, popravdě řečeno pojistku má, ale na úmrtí jsem mu udělat nenechala, přišlo mi to debilní. Nevím, jestli by zafungovalo něco takovýho rozhlásit. Tady to spíš než "hrozně drahej pes" bude pro každýho jenom "skoro liška". Tady na městě (=1200 obyvatel) mi každej myslivec říká, že vidět to v lese, neváhá a mačká spoušť.

Psíček
míval hrozný reakce(něco jako alergický) na trávu
Stačí omezit koláčky...

Dáška
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 18:09
- Nahlásit

corgi
každej myslivec říká, že vidět to v lese, neváhá a mačká spoušť.

To mě vůbec nepřekvapuje. Oni někteří myslivci málokdy váhají, když jde o střelbu, že.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 18:12
- Nahlásit

corgi

mi každej myslivec říká, že vidět to v lese, neváhá a mačká spoušť
Mělas jim říct, že nápodobně. Jak je uvidíš v lese, taky nebudeš váhat a mačkat spoušť. HOrší škodná v revíru, než myslivec, snad ani neexistuje.

argosek
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 21:16
- Nahlásit

mi jednou psi sezrali takove to drevene, co se opira o rameno a od te doby jsem ani jednou netrefil terc. nasledky to ma takove, ze si uz nepripadam jako muz.

worick
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2010 22:03
- Nahlásit

Vlčáčková
Přeučils ho na normální cíga? -
Mělas jim říct, že nápodobně. Jak je uvidíš v lese, taky nebudeš váhat a mačkat spoušť. HOrší škodná v revíru, než myslivec, snad ani neexistuje. - tuhle formulaci já už používám

datura
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2010 08:53
- Nahlásit

Broky jsou nebezpečné i když nezasáhnou choulostivá místa. Jsou z olova a to jak známo způsobuje otravu.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2010 15:15
- Nahlásit

datura
Jsou z olova
Takže je možné, že ta zhoršená játra, která mu vet zjistil loni, mohla být třeba i z toho olova? No, prý už staroušek pomalu srůstá, pořád je na ATB, ale jinak je naprosto OK, veselý, žere, pobíhá, utíká...

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2010 15:19
- Nahlásit

datura
Broky z olovo jsou u nás už zakázané. Samozřejmě to neznamená,že je nikdo tajně nepoužívá,ale spíš olověné nebudou

Strejda
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2010 15:54
- Nahlásit

jana33
Broky z olovo jsou u nás už zakázané.
Platí zákaz i pro diabolky?

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Srp 2010 19:18
- Nahlásit

jana33
No právě, jak píše Strejda, pes má v sobě diabolky, ne broky - ty už tedy taky nesmí být olověné?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání