| Autor |
Zpráva |
Dana01
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 21:43 - Změnil/a: Dana01
- Nahlásit
Ahoj, chtěla jsem poprosit o nějaké zkušenosti s malými certifikáty pro třídu pracovní pro "nepracovní plemena psů". Konkrétně mám berňáka a pán z ČMKU mi tvrdí, že ZM mi nestačí, že si mám prostudovat závazné pokyny. V závazných pokynech pro salašnické psy je, že "vyhovují všechny zkoušky dle NZŘ ČR (ČKS, MSKS)". viz. URL
Dokonce jsem zjistila, že od 1.1.2006 neuznávají ZZO (budiž), ale o neuznání ZM tam není ani slovo a dle mého spadá ZM do kategorie "všechny zkoušky dle NZŘ ČR". Než s ním opět zavedu debatu o tom, kdo z nás dvou je větší ....ráda bych znala vaše názory a zkušenosti. Díky moc.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 10:47
- Nahlásit
Dana01
Posouvám Ti téma...
Ty chceš jít do pracovní třídy?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 11:03
- Nahlásit
Dana01
ahojky, taky jsem myslela že ZM stačí pro pracovní třídu ale jak koukám na tvůj odkaz, tak tam mají opravdu napsanou ZVV1
nás se to teda netýká, protože nemam koho vystavovat ...
nebo pak ZPU2, ale to si myslim je "prašť jako uhoď"
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 11:08
- Nahlásit
tak moment, už jsem to dočetla i dál - ZVV1 je potřeba u neloveckých pracovních plemen, mezi která ale berňák nepatří!
navíc píšou:
Od 01. 01. 2006 P ČMKU zastavuje vydávání tzv. "malého certifikátu" - certifikátu opravňujícího zařazení výše uvedených plemen psů do třídy pracovní na výstavách všech typů mimo výstav mezinárodních na tyto typy zkoušek:
ZPU 1, ZOP, ZVOP - dle řádů KJ CR Brno,
SchH - BH (dle německého zkušebního řádu),
VZ1, 2, 3 dle Zkušebního řádu SZBK ČR,
ZZO dle Národního zkušebního řádu ČR
takže ZM zde uvedená není ... takže já bych tomu rozuměla tak, že ZM pro berňáka stačí??
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 11:21
- Nahlásit
Dana01
Podle mého zrušením "malého certifikátu" potřebuješ mít tzv. třísetbodovou zkoušku. Tedy v každém ze stobodových oddílů získat nejméně 70 bodů. A ZM je pouze 3 x 50. Tudíž nestačí.
Ale asi záleží také na chovatelském klubu plemene, jaké podmínky si vyjedná.
|
Koko
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 11:53
- Nahlásit
Markét
Malý certifikát nezrušili, dál se pro nepracovní a nelovecká plemena vydává!! Pouze už se nevydává na výše jmenované typy zkoušek (ZOP, ZPU 1, ZZo.......)
Dana01
Podle mě je to jasné, v závazném pokynu je: na všechny zkoušky NZŘ ČR kromě ZZO. Tak by si to měl pán prostudovat sám. Na ZM se malý certifikát vydává. Já třeba bych s Koky musela na ZM malých plemen a já bych raději na klasickou
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 13:14
- Nahlásit
Janiii
jo, ZVV1 je u nás (služební plemena) - ale přijde mi lehčí než ZPU2
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:01 - Změnil/a: Dana01
- Nahlásit
Markét
Koko má pravdu, "malý" certifikát stále existuje, jen zpřísnily podmínky. Naopak nepracovní plemeno nemůže získat VELKÝ certifikát, ani kdyby měl pes IPO 3
Koko
Osobně si čím dál víc myslím, že pán z plemenné knihy nezná rozdíl mezi zkouškami, a tak nemá dávat rady v oblasti, o které nic neví , no zatím mi neodpověděl. Pokud se na ZM malý certifikát vydává, tak prostě kecal.... Ještě to ověřím na ČKS.
Už jsem si říkala, že půjdeme do ZPOP 1 (Zk.prac.způsobilosti u stáda 1.stup.) a budu muset požádat vaše sousedy, jestli by nám ve vyšším zájmu zapůjčili pár ovcí, že je nazakouslé vrátíme
Terri
To tedy nevím, co bych si vybrala jestli ZVV1 nebo ZPU2 . A co takhle IPO? Zatím se třídou pracovní lehce laškuji - malé je pět měsíců a když už začíná mít výcvik nějakou formu=přesnost, chtěla bych cvičit podle konkrétního řádu (povely, gesta,.. - víš o čem mluvím )), je to jednodušší a srozumitelnější pro psa a hlavně pro mě. Na dlouhodobé prognózy je ještě brzy, ale potřebuju na sebe bič a pak když je cíl, tak je i motivace cvičit - i když na mě padá lenost
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:05 - Změnil/a: Dana01
- Nahlásit
Terri
Jo a co vy a ZVV1? Na stránkách zatím tento úspěch nemáte....chystáte se (nemyslím teď - to by jsi asi nestíhala : ) ale výhledově? Zorrísek je šikulka, by to měl mít v tlapce, ne?
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:08
- Nahlásit
Dana01zdravim.sice se v tom nevyznam,jakou muze delat bernak zkousku,ale muzu potvrdit,ze ZPU-2 je daleko tezsi,nez ZVV-1,zpu2 je takovy mis-mas,je tam cizi stopa,prvky z povelu na dalku a obrana je podobna specialce na obranarske,jinak na posled.zkouskach se mnou jeden bernak delal ZOPku a dobry.dana
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:15
- Nahlásit
nemethova5
To je povzbudivé, že berňáci bodují. Myslím, že když se s nimi pracuje, jsou schopní uspět i ve sportovní kynologii.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:38
- Nahlásit
Dana01no jiste!jsou to sikuly,nevim,proc by jako plemeno nemohlo obstat jako sluzebni pes,znam jednoho co s bernakem chodi hlidat.dana
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 14:44 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Dana01
nemethova5 mě předběhla a popsala Ti ZPU2 IPO1 je též podle mně těžší než ZVV1. Však se mrkni na řád. Pokud Ti ale uznají i IPOV, tak proč ne
Jestli chceš bič, tak si přečti třeba ZOP a ZZO a trénuj na to Pokud ale potřebuješ ZM a výš, tak musíš začít chodit na stopičky a taky kousat
No já moc berňáků kousat neviděla, taky jsou docela těžcí a mají trochu jiné původní využití...
Co záchranáři - to by Tě nebavilo?
ZOP a ZZO - to udělá každý pes, tak směle do toho.
Jo a co vy a ZVV1? Na stránkách zatím tento úspěch nemáte
Už zase začínáme trénovat Ale tento "semestr" ještě pomalu, protože s Malou fakt nestíhám
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 16:18
- Nahlásit
Terri
Neboj, jsem chodící zkušební řád včetně podřepávání v kolenou pří "vstááááň" a kývání prstem při "štěkej" .
ZZO a ZOP jsou fajn a dá se na nich začít pro rozcvičení , ale pro třídu pracovní k nepoužití. Stopy začínáme od příštího týdne, na ZM je "jen" vlastní, což by hrubým odhadem neměl být problém. Dle předběžných výsledků práce s figurantem (kousání na kůži) by měla být velmi šikovná i na kousání (pokud jí nějaký figurant nezkazí - samo půjde spíš o berňáckou verzi obrany, tedy "hry" ne o vyloženou agresi a tam máme jen základní ambice=projít . Dle naší cvičitelky by neměl být v ZM problém. Jinak dědeček naší malé měl složenou SchH3, tak po kom to dítě ty vlohy má
Záchranařina je fajn, bohužel nejbližší záchranná brigáda se psy je 60 km daleko a to je mimo můj dojezdový rámec i z finančních důvodů.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 19:53 - Změnil/a: Janiii
- Nahlásit
Dana01
ahoj Dani, no já nestíhám zírat, jak ses do toho položila, jsem nadšená!!!! to je dobře že tě výcvik takhle chytnul
já jsem se rozhodla taky nezakrnět, a v neděli se jdem podívat sem k nám na cvičák, abych teda s berni cvičila pravidelně když je podle ostatních "tak moc šikovná" - přece jen, ZPU1 za námi a na ZM sama na poli nenatrénuju ...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 21:17
- Nahlásit
Dana01
ZZO a ZOP jsou fajn a dá se na nich začít pro rozcvičení
no hlavně pro ovladatelnost psa
"jen" vlastní, což by hrubým odhadem neměl být problém
no tak to Ti jen a jen přeju!
tedy "hry" ne o vyloženou agresi a tam máme jen základní ambice=projít
ambice chápu, jinak drobně poopravím - o agresi nejde u obran nikde, krom vyloženě služebního výcviku
Jinak dědeček naší malé měl složenou SchH3
Tak to je u berňáka fakt nádhera!! To se moc nevidí.
Záchranařina je fajn, bohužel nejbližší záchranná brigáda se psy je 60 km daleko
to je škoda, myslím že by vám to sedělo, navíc jestli bude šikovná na stopy...
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2007 12:57 - Změnil/a: Dana01
- Nahlásit
Janiii
Správně, zakrnět se nesmí, tak ať se vám na cvičáku líbí Taky chodíme teď na cvičák každý týden, zatím individuálně, takže člověk musí pořád makat, jinak je to hrozně vidět neb se nemůžeme ani na chvilku ztratit v davu . Zítra budeme poprvé cvičit společně s druhým psem mladou borderkou - tak pak budeme muset makat ještě víc - víš, jak jsou bordery inteligentní a rychle se učí, tak aby berňák stíhal
Terri
Jojo, pořád mám vítr z toho, že macík bude velký, tak jsme se do té ovladatelnosti dali hned za mlada
Na ZZO a ZOP máme v zásadě zvládnuté štěněcí základy všeho (přivolání, chůze u nohy včetně obratů i bez vodítka, odložení,...) kromě aportu. Aport zatím necvičíme, ale umí "přines uzlík" No a trochu nám nejde obrat vlevo, ale času dost. Samozřejmě, že průběžně piškotujeme a móóc chválíme . Jsme zvědavá, co nám s tím udělá puberta .
Nad záchranařinou jsem přemýšlela, ale nejdřív jí zkusím "nacvičit" na klasické stopy a až bude větší, tak můžeme zkusit třeba nějaký záchranářský víkend nebo tábor . Ale spíš pro zpestření. No plánů jsou mraky .
I jsem přemýšlela nad prvky dog dancingu, i když to může být i kontraproduktivní . Jedna borderka na zkoušce přiběhla a předsedla a když jí panička jásavě nechválila (jako obvykle), snažila se něčím zaujmout, tak využila prvek z dog dancingu a začala panáčkovat
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2007 14:10
- Nahlásit
Dana01
úplně jsem si vzpoměla, když tu píšeš, jak vám všechno krásně jde, na štěněcí věk Berni do devíti měsíců jsem litovala, že na zkoušky se může až od 10měs. věku psa - že máme natrénováno, šlape jak hodinky ... pak přišlo hárání, puberta, a jaksi se to zvrhlo na "slyšim ale poslouchat nebudu"
teď už je to teda zase dobrý tak trénujte pilujte, držím pěstičky a zítra dám vědět, jak se nám líbilo na cvičáku. mají tak po obědě i agility, tak si říkám, že bych tam zůstala a zkusila to - už jsme to zkusily jednou a Berni je na to docela ideální - se svojí váhou 35kg a štíhlou postavou a lehkou kostrou, a s tím jejím nezdolaným temperamentem
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2007 14:12
- Nahlásit
jo, a ještě k těm prvkům dog dancingu - já bych se toho až tak nebála. taky to zkoušíme, ne že bysme dělaly nějaké sestavy, to ne, ale pár cviků umíme a pro BErni je to rozhodně zpestření a "neunavuju" ji jen tím sedni-lehni-vstaň-zůstaň ...
a známá co má ovčandu, dělá taky trochu DD a teď jdou na ZVV2 - tak si myslím, že pes si to v hlavě umí srovnat
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2007 20:13
- Nahlásit
Dana01
ale umí "přines uzlík"
však to Ti na ZZO a ZOP stačí, tam je že pes musí přinést "předmět psovoda" což nemusí být činka
trochu nám nejde obrat vlevo
Jé to nám taky ne
Jsme zvědavá, co nám s tím udělá puberta
no co...budeš to všechno učit znova
(Ale tím si projdou všichni... )
Jinak neboj, spíš ji nepřetáhni ať ji to všechno nepřestane bavit. Velcí dospívají až okolo 3 let, tak nezapomínej, že máš MIMI!!
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2007 16:50
- Nahlásit
Tak na ČMS mi potvrdili, že ZM stačí
Terri
No na tu pubertu jsem zvědavá, zatím je to jak píše Jana - malá šlape nádherně, visí na mě pohledem, tak měsíc, dva a zkoušky by nebyl problém.... . Když nepočítám cvičák, tak cvičíme zhruba 5-10 minut 2-3 krát denně, takže o vysílení se mluvit nedá...a protože je to před jídlem, tak se může za piškoty přetrhnout.... Jo a v neděli jsme obstáli i v konkurenci 11 měsíční borderky (ona už měla tu pubertu ).
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2007 17:43
- Nahlásit
Dana01
jste prostě šikulky, jen tak dál
|