Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výstavy psů / Očkování vztekliny - jak to je?
Autor Zpráva
Verca
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 19:54
- Nahlásit

Ahoj chci se zeptat na větu, která je snad ve všech výstavních propozicích (řádu - nevím jak to nazvat). Je tam psáno, že pes nesmí mít očkování vztekliny starší jeden rok,ale ne mladší 30 dnů. Naše fenka byla očkována 20.4.2006, tento rok očkována ještě nebyla, protože 15.4. jsme byli na NVP Ostrava, jenže 12.5. jedeme zas do Hlučína. Chceme jí zítra nebo pozítří znovu naočkovat,ale asi tímto nesplníme tu podmínku, že? Jak to děláte vy? nechali byste si uměle posunout termín tak, aby to vyšlo?
Díky za rady.

Erynka
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 19:58
- Nahlásit

Mě vždycky vet.napíše jinej datum abych se vešla do termínu.

fatdog
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 19:59
- Nahlásit

No mi přijde hlavně zbytečný píchat do psa každoročně vakcínu, která "drží" tuším 3 roky.
A normální vet rád dá razítko aniž by píchal vakcínu, když má vakcínu zaplacenu.

Ale já jsem blbej a dělám všechno navopak, takže na mne se neohlížet lépe.

wami
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 20:08
- Nahlásit

fatdog
vakcínu, která "drží" tuším 3 roky
jo, "mela by"... Jenze kazdy pes ty protilatky odbourava ruznou rychlosti, ten rok na preockovani je hranicni. Nedavno jsme na to dali rec s vetem, ktery shodou okolnosti nechaval delat testy na stav protilatek u ruznych psu, kteri meli vycestovat za hranice. Nekolik jich melo cca 1-2 mesice pred preockovanim stav protilatek velice nizky (jeden pry temer nulovy), jini to meli naprosto v pohode a preockovavat by se nemuselo.

Ale kdo by chodil nejdriv na testy, ze...

fatdog
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 20:16
- Nahlásit

wami
Omlouvám se, ale pokud je na vakcíně uvedeno, že drží tři roky, budu tomu věřit spíše než výzkumu jednoho veta, i když nic proti němu, jsem si jist, že výrrobce musel nechat projít vakcínu tolika testy a nevím čím vším ještě, že to je pro mne rozhodně věrohodnější...navíc pokud je na vakcíně uvedeno, že vydrží tři roky, rozhodně na testování vydržela déle...je to stejný jako "minimální záruční doba" nebo "minimální nosnost" u výtahu ... všechny tyhle veličiny mají navíc něco jako bezpečnostní koeficient......
Takže fakt neuvěřím ..... vidím v tom zas jen trik, jak loudit z lidí peníze....možná někomu křivdím, ale už takový jsem.

To mi vysvětli, jak ten vet ty testy dělal? To se věnuje takovýmto výzkumům dlouhodobým?

pigie
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 20:34
- Nahlásit

fatdog
tie tri roky su o minimalnej trvanlivosti pred vpichom, alebo tri roky od aplikacie?

wami
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 20:40
- Nahlásit

fatdog
srovnavas nesrovnatelne... technika ma stale stejne parametry, ty se nemeni, zatimco jakmile mas v rukou biologicky material, muze se ti diametralne lisit v drobnych parametrech kazde individuum...

Jasne, ze maji leky urcitou zarucni lhutu, to ma ale i ten vytah, ne?

a k tem testum - neni to cileny a dlouhodoby vyzkum, jde o pouhou souhru okolnosti, kdy nekolik ruznych majitelu se svymi psy chtelo vycestovat za hranice, a nechali tak svym psum delat testy na uroven protilatek na vzteklinu (je u nas jen par mist, kde tyhle testy delaji, nicmene vysledky chodi tem vetum, kteri tam posilaji vzorky krve k vysetreni). Nejde tak o dlouhodoby vyzkum, nicmene jde o realna prakticka fakta.

Jo - a me osobne to taky dost prekvapilo, taky jsem donedavna predpokladala, ze vakciny maji delsi dobu pusobnosti, no jak se zda, tak jak u koho.

A jen tak mimochodem - mam na ruce "petilete" tetovani. Uz osmym rokem a porad vypada, jak kdybych vysla ze salonu pred tydnem.

fatdog
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 22:16
- Nahlásit

pigie
maji to byt tri roky, co ta vakcina ma "fungovat" v těle ... ne expirace v ampuli....

wami
srovnavas nesrovnatelne... technika ma stale stejne parametry, ty se nemeni, zatimco jakmile mas v rukou biologicky material, muze se ti diametralne lisit v drobnych parametrech kazde individuum...
jeee zlobiiiis ....
copak potraviny jsou technika?
naschvál jsem dal příkla z více oborů, že něco jako ten "bezpečnostní koeficient" je všude a ne zrovna malý....

Jasne, ze maji leky urcitou zarucni lhutu, to ma ale i ten vytah, ne?
booooše, a ještě se tomu hihně ženská...dyť já Ti v tomto fůbec nerozumím, cos tím chtěla říct...zas musím do masny pro mozeček chudáček..jsem... .-))

a k tem testum
hm...tak pak mne ještě napadá, že chyba bude jinde...třeba ve špatné aplikaci nebo v něčem kdoví čem...prostě v tom, co mě nenapadá, ale jistě mi dáš za pravdu, že by bylo divné, že by se v EU mohla distribuovat vakcina, ktera ma byt funkcni tri roky a neni mnohdy skoro ani rok........tomu se mi nechce verit...co myslis?

A jen tak mimochodem - mam na ruce "petilete" tetovani. Uz osmym rokem a porad vypada, jak kdybych vysla ze salonu pred tydnem.
Počkej, to jako frajeříš? )))

fatdog
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 22:17
- Nahlásit

wami
takže nějaké ofiko výsledky o tom asi nejsou, že?
docela by mne top zajímalo...máme hrozné reakce na očkování a člověk se k tomu nic pořádného nedozví....

Dante
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 22:25
- Nahlásit

Ono je to vcelku jedno, zda očkovat dohromady nebo zvlášť. Je ale pravda, že nejčastěji bývají reakce na vakcinaci proti leptospiróze a vzteklině, takže pokud má štěndo po očkování nějaké problémy, tak bych to rozhodila, jinak ne.

wami
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2007 22:31
- Nahlásit

fatdog
ehm, asi jsem se porad nevyjadrila dostatecne jasne...

potraviny nejsou technika, ale technicky vzato jsou "mrtve". Narves-li do nich nejake ty konzervanty (vetsinou jde o nebiologicky material), zabranis biologickemu materialu nejakou dobu pracovat, tudiz potravinam davas jistou zaruku.

Ale to, co je zive, zivy organismus, nijak zarucit nejde. Tedy podle meho pres vsechnu funkcnost nelze zarucit, ze vakcina bude pusobit na vsechny psy se stejnou intenzitou a hladina protilatek v krvi bude stejna. Kazdy organismus muze byt nastaven jinak - proto ten muj priklad s tetovanim (Jasne, frájo, mám nutkání se všem pochlubit s kérkou, vole, ti nenní jasný?! )

Nejvice je to poznat prave na lecich, potazmo na ockovacich latkach. Proc myslis, ze v pribalovem letaku jsou napsane vsechny mozne negativni dusledky - i kdyz se "nikdy nikomu nic"? Protoze pri testovani dostala jedna blondyna migrenu, a coz kdyz to byl nasledek podaneho leku - uz se to tam musi napsat...

Tudiz - mas-li problemy s alergiemi na ockovani a jsou ti sumak ofiko akce s razitkama (a potrebnou kontinuitou ockovani), nech delat krevni rozbory a testy na uroven protilatek, muzes se rozhodnout podle vysledku. Bez ohledu na to, ze vyrobce garantuje triletou ucinnost vakciny - nicmene stejne by me zajimalo, odkud mas informaci, ze zarucuje triletou vysokou hladinu protilatek v krvi ockovaneho zvirete...?

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2007 13:32
- Nahlásit

Erynka
také jsme to tak teď řešili... prostě jsme se technicky nemohli vejít do termínu i dkyby jsme se rozkrájeli... naštěstí vetka je v pohodě a stačilo se jen zmínit a "přišla" na to sama co po ní chci

brut
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2007 13:42
- Nahlásit

fatdog
s tou vakcinací je to stejné jako u lidí. Někomu protilátky vydrží celé tři roky, přesně tak, jak je uvedeno od výrobce a jiný má po měsíci nulu a mohl by se očkovat znovu. Proto když máš osvíceného doktora, tak před očkováním raději udělá test na protilátky, aby do tebe toho nepral zbytečně moc.
U psů je to malinko jinak. Pochybuju, že každý člověk nechá udělat testy svému miláčkovi před vakcinací. A stejně by pak neměly úplně tu správnou vypovídací hodnootu při případném pokousání. Takže se raději očkuje plošně.

monka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2007 13:52
- Nahlásit

Verca
v propoziciach na vystavy a aj na zavody napr. agility je to chybne napisane-kazdy to automaticky prekopiruje a nekontroluje ci je to spravna formulacia: malo by tam byt este napisane, ze sa to tyka prveho ockovania-nesmie byt mladsie ako 30 dni. Kazde dalsie ockovanie musi byt podla zakona do jedneho roku. Ale uz sa veterinari snazia o to, aby to malo byt posunute na 2 roky, tak ako napr. v Nemecku. Dufam, ze sa im to podari presadit.

monka
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2007 14:15
- Nahlásit

Verca
je to v zakone 48/2006 Sb. Očkování proti vzteklině se považuje za platné 21 dnů ode dne, kdy bylo provedeno základní očkování, anebo ode dne přeočkování v případě, že byla očkovací látka podána během doby platnosti uvedené výrobcem předchozí očkovací látky,".

Verca
Člen
# Zasláno: 18 Dub 2007 14:22
- Nahlásit

monka
díky moc!!
no jen ale aby to věděli ti, co nás přijímají na výstavě. Víš, aby nás tam vůbec pustili.... já mám pocit, že tohle má zafixované hodně vystavovatelů....Ptala jsem se teď dvou a ti mi taky řekli, že si to datum nechávají přizpůsobit.
Já právě pořád nechápala důvod proč, to má být tak, jak to je, když neporuším termín a ta vakcina vlastně působí víc než rok...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání