Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výstavy psů / Jak odbourat u psa stres?
Autor Zpráva
brut
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 07:59
- Nahlásit

Mám téměř 9měsíční štěně a absolvovali jsme první výstavu v Brně. Bruta od malička učíme běhat v kruhu, sahat do tlamy a prohlížet zuby, osahávat tělo i kulky a výstavní postoj. Je velmi hyperaktivní, ale doma to zvládá a v postoji chvíli vydrží. Jenže jsme přijeli na výstavu a on od rozhodčí couval, prohlídnout zuby si nechal až po chvíli a při hlazení sebou škubal. A o výstavním postoji nemohla být vůbec řeč. Co s ním dál? Byl hodnocen jako dospělý a bylo to tak tak. Myslela jsem, že dorost se hodnotí malinko jinak než dospělý, ale zřejmě ne vždy. S výstavama nemám zkušenosti, ostatní psy nemám s PP.

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 09:33
- Nahlásit

brut
zkus ho brát co nejvíc mezi lidi na nákup nebo do práce, a aby si ne něj lidi sáhli a tak jak to chodí na výstavách, a 9měsíců je mlaďoch tak to určitě nacvičíte uvidíš

jindriska
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 09:43
- Nahlásit

souhlasím s Petrou, co nejvíc brát mezi různé lidi a v klídku seznamovat.

brut
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 09:47
- Nahlásit

My chodíme mezi lidi hodně, ale málo si jich chce Bruta pohladit. On totiž, jak lidi říkají, vzhledově moc důvěru nevzbuzuje. Všichni známí ho povinně hladí, jezdíme s ním i do okolních měst, aby měnil prostředí, ale jeho reakce na výstavě byla dost podivná. V dubnu jedeme do Prahy, tak proto se ptám. Aby se to neopakovalo. Mám strach, že v tom případě by si stres zafixoval a pokaždé by se choval divně.

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 09:51
- Nahlásit

Neboj to se podá je mladý, musíš v tom co děláš pokračovat a co nejčastěji,nebo jeď na výstavu jen na čumendu, a hlavně s ním. Jestli si nebyl nervózní ty a nepřenesl si to na něj
a co máš za plemeno

jindriska
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 09:52
- Nahlásit

napadlo mě, jestli jsi se třeba Ty nechoval nějak neobvykle, nervózně, podrážděně a pejsek to z tebe vycítil a proto se pak třeba choval, jak se choval. Pejskové jsou velmi vnímavý na tvé pocity a duševní stavy.A známí mu taky koukají na zubiska a tak?

Markét
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:11
- Nahlásit

brut
Doporučuju přijet na výstavu co nejdříve a než se začnou haly zaplňovat, proběhnout se se psem v kruhu (obvykle je podlaha klouzavá, tak si na ten pohyb musí zvyknout) a hlavně vhodně motivovat - na pamlsky, hračku, udělat z toho srandu, aby věděl, že si tam prostě užíváte a ne, že se jedete vystresovat z toho, jak to dopadne.
Jaké máš plemeno?

Anu
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:18
- Nahlásit

Brut
Jsme na tom asi podobně. S Anubisem jsem byla na kukandu v Olomouci a úplně se mi tam nervově pomalu zhroutil-fakt je že tam bylo přecpáno a hodně lidí mu šláplo na nohy a tak.Furt mě lezl po ruko (a to nikdy nedělá) a byl prostě úplně vedle.Na všechno si nechal šáhnout,ale nebyl to takový krásný sebejistý pes,který by se měl předvádět,ale uzlíček nervů. Teď jsem ho přihlásila do Hradce na krajskou a taky do Prahy.Tak si kdyžtak uděláme mezinárodní ostudu.Lidi sice řikali,že pes je to hezký,i když se zrovna nepředváděl,ale jestli se jeho chování po pár výstavách nezmění,tak ho nebudu nutit.

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:32
- Nahlásit

Ja nemam ziadne skusenosti. Len jednu a dopadla skvele. Pes bol teoreticky nauceny na vsetko (az na osahavanie guliek sme zabudli), ale... Vybrali sme sa ako prve na klubovku (komornejsia atmosfera), mne o nic neslo (pes ma DBK), pes mal z toho tiez srandu (vela psov, jeeee, budeme sa hrat!), nechal sa osahat, siahnut si na gulky (len si pri tom chcel sadnut), siahnut do papule, proste ok. A stal tak, ako nikdy v zivote Ja som si tam pripadala ako solny stlp a mala som pocit, ze pes vie presne, co ma robit.

brut
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:01
- Nahlásit

Petra
Já mám australáka. My jsme se byli podívat na podzim v Praze a vypadalo to, že se mu výstavy budou zamlouvat. Nemám pocit, že bych se chovala nějak divně. Spíš si myslím, že ho trochu vystresovala rozhodčí s čekatelkou. Šly k němu z různých stran a sahaly na něj obě a ještě se u toho dost hlasitě dohadovaly. Byl tam ještě jeden pes( ve stejné kategorii s Brutem), ten si na sebe vůbec nenechal sáhnout, ale byl to pes z vrhu čekatelky a tak vyhrál( zuby má dobrý a srst taky, říkala). Jen se bojím, aby si tuhle zkušenost nepřenášel dál.

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:15
- Nahlásit

Je to taky hodně o povaze psa, ta je v základních rysech geneticky dána a ovlivnit ji lze, ovšem chce to obrovskou píli a trpělivost. Základem je být psovi absolutní oporou, autoritou a vůdcem, na kterého se může vždy spolehnout. Pokud pes cítí z pána nejistotu , ta se přenáší na psa a je všechno špatně. Člověk musí být pevný, nedávat na jevo své rozechvění a vnitřeně se dostat do klidu. Jinak samozřejmě to chce, tak jak předchozí rady velí, psa zvykat a vodit na různá prostředí, mezi lidi, obvykle v tomto směru docela pomáhá velkoměsto. Ovšem i tady musí nácvik probíhat postupně, bez náhlých změn, psa je nutné neustále chválit a chlácholit. Moje osobní zkušenost však říká, že tento pse nikdy nebude tím typickým exhibicionistou, který má předvádění a ostatní hafíky tak rád. Lze to ovlivnit,ale úspěchem ve vašem případě bude, když se pes naučí tuto atmosféru alespoň tolerovat bez výkyvů ve svých projevech. Musíte dát psovi čas a trpělivě s ním pracovat. Rozhodně ho nesmíte okřikovat, tahat za vodítko a vůbec používat jakékoliv jiné než motivační prostředky. V tuto chvíli zapomeňte na nácvik výstavního postoje, je to pro psa něco nepřirozeného a jeho stres se tím prohlubuje. Základem je zvýšit jeho sebedůvěru a důvěru ve vás jako pána. Musíte začít pracovat i na zlepšení vzájemného vztahu a postupně klást větší a větší nároky na zvládání situací. Výstavní prostředí, hluk kolem, ozvěny, kvantum lidí a vůbec všechno kolem je nestandartní a je třeba psa připravit. Tak ať se vám to podaří.

brut
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:56
- Nahlásit

Evicka
Mockrát děkuji, budeme se snažit a dáme vědět. Snad mu teď taky pomůže dočasné přestěhování do Prahy. Miluje totiž přírodu - pole a lesy.Tam je ve svém živlu. Asi z něj nikdy nebude výstavní fanda a tak to vydržíme do uchovnění a pak přejdeme na sport. Tam vím, že bude šťastný. Ještě jsem zapomněla napsat, že jeho rodiče se vystavují perfektně, ale nejsou tak moc živí. Myslíte, že můžu psa odměňovat přímo v kruhu ( např. po prohlídnutí zubů, po ohmatání)? Neporuším tím nějaký řád ( sice jsem nic takového v řádech nenašla, ale praxe může být jiná)?

Petra
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 13:44
- Nahlásit

brut
můžeš odměńovat, ale až prhlédnou zuby nemají rádi když tam má ještě zbytky. Myslím ale že u australáků je to chování co popisuješ uplně normální, můj soused je má a říkal, že i docela dost koušou tak se na to asi budeš muset připravovat důsledněji

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 14:48
- Nahlásit

Odměna je jedním z nejúčinnějších motiačních prostředků a používá ho spousta vystavoatelů přímo v kruhu. Dělají to tak, že většinou psovi ukazují, že v ruce nebo kapse něco mají a ve vhodnou chvíli, např. když se rozhodčí nedívá přímo na jejich psa, tak pamlsek dají. Rozhodně bych to zkusila alespoň při nácviku, ovšem i zde musíte dodržet pravidlo,že pes čeká, až mu odměnu přidělíte sama, nesmí se jí dožadovat poštěkáváním, skákáním, atd. Tady je třeba disciplína ze strany majitele i psa. Pamlsek ano, ale ve vhodnou chvíli. Každý rozhodčí jej jinak tolerantní, každý má svůj styl posuzování, takže se snažte předávání pamlsku kamuflovat. Rozhodně to zkuste.

Markét
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 15:15
- Nahlásit

brut
Já jsem se ještě nesetkala s rozhodčím, který by nějak postihoval podáván pamlsků v kruhu - ovšem v rozumné míře. Pokud by někdo nastoupil například s pytlem škvarků a začal je trousit po kruhu, to by se asi se zlou potázal. Ale u zahraničních vystavovatelů jsem viděla, že mají maličké kousky sýra přímo v puse a tím psa v průběhu posuzování odměňují. Tedy až poté, co dokončí jednotlivé části - např. prohlídka zubů, běh v kruhu, statické posouzení... a pejsci pak na "handlerovi" můžou oči nechat.
Já taky běhám s malými pamlsky v kapse a funguje to dobře.

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 15:48
- Nahlásit

Já teda vystavuji zásadně bez pamlsků, už se mi totiž mnohokrát stalo, že za mnou u kruhu přišel někdo s dotazem, zda nemám náhodou něco, co právě jejich miláček je zvyklý preferovat. Navíc v tom výstavním stresu na to člověk občas zapomene. Rozhodně však tuto metodu nezatracuji, rozhodně u tohoto typu psa by to mohlo být docela vhodné.

pajinka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 16:22
- Nahlásit

http://westminsterkennelclub.org./2006/video/breed /index2.html

kdyz se kouknete na prezentace, tak tam vsichni pamlskama primo precpavaj, zvlaste v best in show

brut
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 18:16
- Nahlásit

Petra
Tak s tím kousáním má soused pravdu. Oni mají nějak zafixováno, že popohánějí krávy štípáním nebo jemným kousáním do pat. Ten náš to provozuje také. Je dost paličatý, ale už se lepší, jen to chce z naší strany neustálé "okřikování" a jemné stiskání tlamy. Jinak jako pes je báječný, i když trochu svéhlavější. Je vidět, že v mnoha situacích si museli poradit sami bez přispění člověka a to se u nich projevuje i teď. Nevím, jak který, ale Brut není mazlivý, spíš se chce přetahovat a prát Zkusím ho naučit odměňování až po prohlídce zubů.

Evicka
Odměňujeme,odměňujeme. Bez toho by jsme se nic nenaučili. Zkusím vymyslet nějakou malou dobrotu, co si budu moct schovat do rukávu. Moc děkuji, Jen jak píšete, nesmím doma zapomenout chuťovku.

pajinka
Díky, jeń doufám, že narazíme na tolerantního rozhodčího.

Markét
Zkusím hned zítra sýr do pusy, ozvu se jak to dopadlo. To je prima nápad.Dík.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání