| Autor |
Zpráva |
Křepelka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 06:22
- Nahlásit
Chtěla bych navázat na téma "je to nefér". Je mně 28, s přítelem jsme šetřili na pejsu téměř rok. Je to málopočetné plemeno, jeli jsme pro něj přes celou republiku, stál 22 000 Kč.
Čekali jsme na něj půl roku, matka Světový vítěz, otec taktéž, mají opravdu hodněš titulů. Chtěli jsme štěně s výstavními předpoklady a to nám bylo také prodáno - cena tomu odpovídala. A zkrátím to, přerostl nám o cca 5 cm, na výstavách nás neberou a do chovu už vůbec ne. Také mně to mrzelo, ale je to náš miláček, hlavní je, že je zdravý - děláme s ním jiné aktivity.
Ale myslíte, že to mohl chovatel už u 7 týdenního štěněte předpokládat?
Čím to je, že štěně přeroste? Myslíte, že to může ovlivnit krmení, jak někteří chovatelé tvrdí?
Když by se to stalo ve Vaší Chovné stanici, jak byste se k tomu postavili?
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 07:13
- Nahlásit
Křepelka
To nevím, určitě ti odpoví zkušenější.Čím to je, že štěně přeroste? Myslíte, že to může ovlivnit krmení, jak někteří chovatelé tvrdí?
Já myslím, že to jídlem být může.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 07:21
- Nahlásit
Zda štěndo přeroste nebo ne chovatel s určitostí vědět nikdy nemůže....ale může předpokládat, že např. štěně, které je z vrhu největší bude větší i v dospělosti....Ovšem je to opět jen předpoklad. Např. můj pejsa byl největší štěndo z vrhu a jak štěňata rostla (udržuji s ostatními majiteli kontakt) je nyní můj pejsa ten nejmenší. Rostl ze všech nejrovnoměrněji, takže postavou je ideální, ale je menší než ostatní sourozenci.
Jinak já jsem se taky těšila, že pejsu budu moci uchovnit, avšak vyšla nám DKK 3/3 a u našeho plemene je povolený stupeň max.2/2.... Toto také naše chovatelka předpokládat nemohla, neboť matka i otec jsou zcela negativní a všichni zrentgenovaní předci též....
Pokud se týče ještě té výšky...tak krmením se dá spíše ovlivnit to "jak rychle pes vyroste" nikoli to, "do jaké výšky".......ta je dána především geneticky.
Kdybych měla chovatelskou stanici, pak bych se zájemcům o štěně s výstavními předpoklady snažila vybrat štěndo podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, přičemž bych si ale možná ošetřila ve smlouvě, že "chovatel nemůže ručit za budoucí exteriér štěněte"....nebo tak něco....Vždyť to je logicky přímo nesmysl, aby se pak někdo domáhal "odškodného", když mu štěně přeroste o pár cm. Jo kdyby si někdo koupil např. bígla a vyrostl mu z něho dejmetomu baset.... tak by to na odškodné bylo, neboť nový majitel kupoval štěně v dobré víře, že se jedná o bígla....(samozřejmě by se náhrady škody mohl domáhat jen v případě, že bylo štěně zakoupeno na řádnou smlouvu...). Ale když si někdo koupí štěně prokazatelně uřčitého plemene, má na něho řádnou kupní smlouvu a štěně je s PP, pak může jen stěží obviňovat chovatele z nějakých nedostatků, které vyplynuly růstem psa...Pokud nemá štěně při předání novému majiteli žádné viditelné vady a pokud má štěně nějaké skryté a chovatel nového majitele upozorní, pak je všechno v pořádku a "chovatel z obliga"...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 07:37
- Nahlásit
Když už jsme u těch papírů.Koupila jsem rodičů psa-neměli žádné zkušenosti takže jsem zvolila zlatého retrívra-požadavek žádný,hlavně aby to bylo zdravé.Štěndo jsme koupili bohužel od množitelky bez PP.Z pejska ovšem vyrostl nádherný urostlí pes a majitelé chovných fen retvrívrů už rodiče nesčetně zastavili,jestli je s PP že by ho chtěli mít jako chovného.Matka i otec papírový byli.Dá se zpětně dát psovi papíry? Rodičě to nikdy neudělaj ,jim je jedno jestli je s PP nebo bez,ale mě to docela zajímá,jestli to jde,když pes splnuje všechny standarty plemene. Jinak já mám pesa po rodičích ICH snad nad
všechny strany ,stál 15.000,-Kč ,jako štěně byl první,největší a i teď je největší a na soutěžích nám strhávaj za jeho výšku body-Něco na tom asi bude-první nejsilnější,největší
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 07:44
- Nahlásit
Anu
zpětně psovi dát papíry NEJDOU ani kdyby ten pes byl bůhvíjak krásný a po rodičích s PP.....jakkoli můžeš věřit že rodiče jsou s PP (a třeba tomu tak skutečně může být), původ psa prostě neprokážeš.....
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 07:47
- Nahlásit
Myslela jsem si to,ale v časopise pes psali,že když se v 90letech zachraňoval chov psů českého fouska,tak prostě našli psi,kteří splnoval standart plememeno a bez předků je prostě zapsali.taky mi to je divný ,ale veterinář řikal,že krevníma testama se původ prokáže a pak by tomu nemělo nic bránit. Už hodně lidí se snažilo udělat podfuky a prodávali psi po rodičích,kteří ale žádné štěndo zrovna neměli a krevní testy dělali.Nevim,o nic nejde,jen že je to škoda.Pes je zdravý,klouby vše v pořádku..
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 08:37
- Nahlásit
Anu
záchrana plemene je vyjímečná situace,
třeba u strakáčů se nedávno do chovu zařadil "nalezený" strakáč, ale i tak je to dost velký risk a uznán byl až když všechna jeho štěnda byla standardní
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 08:48
- Nahlásit
No jen jsem chtěla vědět jak to vlastně funguje.Mám papíra jen krátce a to náhodou.O nic nejde takhle to předám dál a díky za odpověď.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:08
- Nahlásit
Křepelka
Předpoklady jsou právě a jen předpoklady a nic víc. Není to jistota. Vždycky se bavím, když čtu v inzerátech nabídky 6-týdenních štěňat "vhodných na chov, práci i výstavy". To prostě v tomhle věku nemůže nikdo solidní tvrdit.
Pokud jde o výšku, tak já si myslím, že je nejvíc daná geneticky a že krmení ji příliš neovlivní.
Já osobně bych jako chovatel nerozlišovala cenu štěněte s výstavními předpoklady a štěněte které je bez vad, ale jde "na gauč". A pokud ano, tak bych ve vašem případě rozdíl v ceně vrátila. Ale záleží jakou jste měli smlouvu. Jestli chovatel mluvil jen o předpokladech a nic najisto nesliboval, tak je to v pořádku a další je věcí jeho dobré vůle.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:15
- Nahlásit
Souhlasím s Ketrin, taky si myslím, že výška je z největším míry určena genetickými dispozicemi.
|
Křepelka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:23
- Nahlásit
Ketrin
Ve smlouvě nic upřesněno není. Jen "na pusu" řekl, že předchozí vrh - stejné spojení, byl celý velmi kvalitní a vyrovnaný, štěňata na chov i výstavy a vzhledem k ocenění rodičů vyšší cena, ale pro všechny štěňata stejná, prý všechny stejně kvalitní.
Myslím, že "schválně" to snad neudělal, asi si jen zahrála příroda Štěndu nebudeme mít rádi o nic míň, něž když by byl "standard".
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:28
- Nahlásit
Křepelka
každopádně když chce někdo psa na chov a výstavy nekupuje většinou 7 týděnní štěně, ale koupí minimálně půlročního, spíš ještě staršího psa, který je přezuben a už je vidět stavba těla, tudíž lze již usoudit má-li pejsek výsatvní předpoklady.
|
Křepelka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:40
- Nahlásit
Alexa
Je to náš první pes, něco takového nás popravdě ani nenapadlo. A od štěňátka jsme ho chtěli, abysme si ho vychovali podle svého.
Ale zase má, oproti některým co jsme viděli na výstavách, super povahu a je zdravý. Takže pár cm už řešit nebudeme, je to hlavně náš mazel. A že to byl trošku dražší mazlík? Nevadí, jsou horší věci, peníze nejsou všechno. Hlavně že je zdravý!
Zajímal mě hlavně Váš názor, jestli to mohl chovatel u štěňete odhadnout, nebo je to prostě náhoda.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:43
- Nahlásit
Křepelka
A jakého máš pejska? My máme taky většího ) Ale neva.
Alexa
Ještě jsem se nikde nesetkala, že by nějaká chov. stan. nabízela půlročního pejska s výstavními předpoklady. Když už nabízejí nějakýho staršího, tak je to většinou s nějakou vylučující vadou, prostě ten, co jim zbyl.
|
jitunka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:47
- Nahlásit
Ježiši, to jsou kecy! Proboiha běžte do školy a neotravujte mezi dospělými.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:51
- Nahlásit
jitunka
Když tě to tu tak štve, tak to nečti ;)
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:54
- Nahlásit
WhiteWolf
Moje řeč.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 09:56
- Nahlásit
Křepelka
ona se většinou cena štěňat odvíjí od rodičů, čím víc titulů a zkoušek, tím dražšé štěně.
A i když byl třeba předchozí vrh perfektní a úspěšný prostě se to u druhého může nějak zvtrnout. Kámoška si brala fenu po perfektních předcích, s perfektníma odchovama a bum fence chybí zub a má vystaráno.
suesie
ale jo, občas, nechaj si třeba 2 štěňata a to horší - ale neznamená to s vadou - prodaj. Nebo si někdo koupí štěně a pak ho z nějakého důvodu nechce, tak ho starší prodá. Když se budu cíleně zajímat o starší štěně cca roční tak seženu, ne třeba hned, ale seženu
|
evina
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 12:32
- Nahlásit
Já myslím,že to chovatel u prcka přesně neodhadne...můj byl největší a nejsilnější z vrhu.Byl sice potom na horní hranici výšky ale jeho brácha ho nakonec přerostl.Teď naopak u pejsy chovatelka říkala,jak bude velký a až tolik není.Chybí mu 2cm do horní hranice.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:00
- Nahlásit
Alexa
Taky si neumím představit, že bych kupovala odrostlé štěně s výstavními předpoklady... Tedy, představit si to umím, ale u našeho málopočetného plemene by čekání na starší štěně s prověřenými kvalitami bylo dost naivní. My teď budeme kupovat štěně, které bychom rádi v budoucnu využili výstavně a v chovu, čekáme na něj rok a půl a i všechni sourozenci už jsou zadaní.. Kvalitní odrostlé štěně či mladého psa jsem min. za ten rok a půl, co to skutečně bedlivě sleduji nenašla, vyjímečně se prodával dospělý chovný jedinec, ale tam už byla cena úplně někde jinde...
Křepelka
Podle toho, co píšeš, mi váš chovatel nepřipadá neseriózní - cenu štěňat odvodil od kvality rodičů (tituly, ocenění, zkoušky) a od kvality předchozího vrhu ze stejného spojení (znáš některého psa z tohoto vrhu?). Nerozlišoval předem v ceně štěňata "výstavní" a "na gauč", mluvil pouze o předpokladech - co se výšky týče, ta je dána hlavně geneticky a může takhle "vylítnout" třeba jen u 1-2 štěňat z vrhu (což je úplně běžné u všech odchylek od standardu a dědičných vad a nedá se to u malých štěňat dopředu moc odhadnout). Důležité je zdraví a povaha, což je u vás zjevně v pořádku, takže z té překročené výšky bych chovatele nevinila.. Nemyslím, že byste udělali chybu, i když je to váš první pes a neměli jste zkušenosti, výběr štěněte s výstavními a chovnými předpoklady je dost těžký i pro zkušené dlouholeté chovatele.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:11
- Nahlásit
Křepelka
Nemohl.
Čím to je, že štěně přeroste? Myslíte, že to může ovlivnit krmení, jak někteří chovatelé tvrdí?
Výška těla v dospělosti je dána geneticky. Krmením můžete ovlivnit pouze rychlost růstu ... to, v jakém věku pes dosáhne své maximální výšky.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:16
- Nahlásit
suesie Ještě jsem se nikde nesetkala, že by nějaká chov. stan. nabízela půlročního pejska s výstavními předpoklady. Když už nabízejí nějakýho staršího, tak je to většinou s nějakou vylučující vadou, prostě ten, co jim zbyl.
Ve větších chovatelských stanicích se taková zvířátka dají sehnat celkem běžně. Chovatel si občas nechává celý vrh (nebo jeho část) na "přezubení", aby si z nich pak vybral to nejkvalitnější zvířátko. Ostatní pak prodá (za odpovídající finanční obnos ) jiným chovatelům
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:20
- Nahlásit
Zet
Když jsme vybírali štěndo, tak jsem se dívala na www stránky všech možných chov. stanic a nikde jsem se s tím nesetkala. Samo že to může být jednou za hodně dlouhou dobu, ale myslím, že nikomu by se nechtělo zrovna moc čekat na štěně třeba 3 roky než se nějaký takový objeví.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 14:54
- Nahlásit
suesie
ono taky záleží na plemeni já sleduji pudly, NO a BOM a u těch to jde
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2006 15:03
- Nahlásit
Alexa
no asi jo, u našeho plemene to asi zas tak běžný není.
|