Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výstavy psů / 1. výstava
Autor Zpráva
suesie
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 09:05
- Nahlásit

Zajímalo by mě od kdy můžu nejříve se svým štěnětem na výstavu? A jak ho naučit výstavní postoj? Máte na to nějaké finty? Ještě nikdy jsem na výstavě nebyla, tak o tom nic moc nevim...

Evik
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 09:48
- Nahlásit

na výstavu můžeš do třídy "baby" tuším od třech měsíců věku štěněte. Na výstavě jsou psi i feny - každí zvlášť- rozděleni do tříd (baby, dorostu, mladých,mezitřída, tř.otevřená, vítězů, veteránů, pracovní - snad jsem nic nevynechala) .
Já byla se svým štěndem v "baby", když mu bylo necelých 6 měsíců (baby je do půl roku). Byli jsme si to prostě vyzkoušet....ve třídě baby se nezadávají žádné tituly (ani v dorostu), pouze rozhodčí napíše posudek a dá hodnocení buď VN-velmi nadějný, N-nadějný (o jiném hodnocení u štěňat v "baby" třídě nevím)
Účelem třídy baby je podle mě hlavně to, že se už štěňátka naučí otrkat se v cizím prostředí, učí se už od začátku postoj, jak běhat u nohy v kruhu apod....v této třídě se nebazíruje na nějaké super výstavním postoji, stačí, když štěndo vydrží chvíli postát v klidu...to se dá naučit doma na hračky, na pamlsky...držíš pamlsek (nebo hračku) před čumáčkem pejska a dáš povel "stůj" . Většina štěňátek má tendenci si automaticky sedat, proto musíš štěníka většinou podržet ve stoje jednoduše tak, že mu dáš dlaň zespodu na bříško. Jakmile se pejsek naučí postát na povel, pak můžeš podle plemene (jsou rozdíly mezi postoji různých plemen) začít vylepšovat ten výstavní postoj tak, že psa za pochvalu a pamlsky či hračky budeš do správné pozice srovnávat. Někteří psi se předvádí hrozně rádi a jiné to naopak moc nebaví, takže podle toho pak příprava na výstavu trvá kratší dobu nebo déle.....A taky nezapomeň, že musíš pejska naučit ukazovat zoubky a naučit ho, že to je nutnost (nesmí u toho vrčet a neměl by uhýbat, v baby třídě za to rozhodčí max. přátelsky pokárá, ale pokud by si nechtěl nechat prohlédnout zuby už větší pes, třeba ve třídě mladých a dále, mohl by už být z posuzování vyloučen). Jak správně ukazovat zuby můžeš najít mimo jiné třeba na stránkách http://www.kpchp.webz.cz/por001.html

Ketrin
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2005 11:41
- Nahlásit

A ještě pro doplnění, i když Evik ti podala podrobnou informaci:
pes-samec si musí nechat bez odporu od rozhodčího sáhnout na kulky a všichni, psi i feny bez rozdílu, v kruhu nesmí projevit žádnou agresivitu vůči lidem i vůči psům. Na předvedení dost záleží, sebekrásnější pes, když se nepředvede, nemůže vyhrát. Jo a ještě připomenu, že je vhodné chovat se sportovně, vítězi pogratulovat a v žádném případě se nedohadovat s rozhodčím - rozhodčí má vždycky pravdu.

Anonymní
# Zasláno: 7 Říj 2005 16:23
- Nahlásit

suesie

Na výstavu můžete s pejsek od ukončeného šestého měsíce.Jinak na Slovensku můžete již od 3, jsou tam vyhlašované i tzv. "Baby třídy".Na výstavu začínáme od mala trénovat.Učíme psa chodit na výstavním vodítku, nikdy neberu psa na vodítko před 4 měsícem, vhodné je tenké výstavní, tzv. "předváděčka".Od mala zvykáme psa na ruch - město, lidi, hluk a zvířata, aby byl vyrovnaný.Trénujeme několikrát do týdne, krátce, ale často, štěně musí brát předvedení jako prima zábavu.Na stole (potom na zemi) učíme postoj podle standardu plemene a vždy použijeme jedno stejné slovo třeba "stůj" nebo "postoj".Psíka ošaháváme po celém tělě, pesjkovi nezapomenem na varlátka, učíme ukazovat zuby - mírným poodhrnutím psyků z horní i dolní čelisti.Na závěr cvičení vždy pejska pochválíme, můžeme i odměnit.

suesie
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2005 09:02
- Nahlásit

Mám francouzskýho buldočka.

shiba
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2005 10:57
- Nahlásit

Anonymní
Na výstavu můžete s pejsek od ukončeného šestého měsíce.
Matoucí informace - jak bylo psáno výše (a píšeš i ty), dá se na výstavu již od 3 měsíců, i když ne na každou

pigie
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2005 15:38
- Nahlásit

Od troch mesacov sa robia na Slovensku pokial viem aj v Cechach, co sa tyka fundlakov len klubove vystavy. Trieda sa u nas vola puppy.

suesie
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2005 19:05
- Nahlásit

FiSt
Myslíš, že se buldočci jednoduše vystavují?

suesie
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2005 09:55
- Nahlásit

FiSt
No já si říkám, že v té třídě dorostu to snad nebude zase tak přísné a můžem se tam jít podívat rovnou, co myslíš?

suesie
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2005 15:58
- Nahlásit

FiSt
No, zabiják to rozhodně není, spíš se bude k tomu rozhodčímu tulit Jinak ukazování zoubků i postoj už trénujeme a celkem nám to jde. Už ani při prohlížení zoubků nic moc nenamítá. Nastudovali jsme si to podle nějakýho průvodce co mi někdo poslal na netu "jak ukazovat zoubky".

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání