Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Neháráme - co s tím??
Autor Zpráva
JanaK
Člen
# Zasláno: 14 Čec 2009 07:34
- Nahlásit

Chtěla jsem se poradit ohledně HARÁNÍ.
Moje 4,5 letá jezevčice hárala naposledy 4.6.2008! V květnu ji vet promačkal cecíky a říkal, že určo hárat bude. Zatím ale nic a už to bude za chvíli 15 měsíců. Je to normální? Mám jít znovu k vetovi a nebo ještě čekat? Štěnda neplánujeme, ale asi by bylo normální, kdyby alespoň 1x za rok hárala. Žádné jiné změny nemá, jí a pije pořád stejně, od jara i něco málo zhubla, je veselá, pořád stejná. Tak co to může být?
Díky všem za příspěvky.

JanaK
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2009 09:52
- Nahlásit

hm, tak vidím že to je asi velmi neobvyklý případ. Včera jsem šla okolo veteriny, tak jsem tam jen tak nakoukla na radu za paní doktorkou. I ona na mě koukala, jako že se ptám na něco, co ještě neslyšela!! Řekla mě, že pravděpodobně hárala a já o tom nevím, jako že je feňulka tak čistotná, že všechno po sobě uklidí a není nikde nic vidět. To se mě nezdá, zatím to nebylo nikdy pravda a že bych ani v pelíšku kde má žlutou pédušku nic neuviděla, to nevěřím. Tak čekám do konce července a pak už vet, prý odběry z pochvy+ultrazvuk. Ach jo....

wami
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2009 10:11 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

JanaK
Ono to nemusí být zas až tak nenormální, i když zcela jistě to neobvyklé je. U přírodních smeček psovitých se občas stává, že nejenže alfa samice ostatním zabrání v rozmnožování, ale někdy se jim dokonce stopne cyklus takže mimo alfa samici jiná ani nehárá...

U psů - a zvlášť u jedináčka - by to sice bylo dost neobvyklé, ale bych imho řekla, že coby nějaký atavismus u submisivní fenky možné...

Nicméně to je jediné, co mě napadá, a než bych se na to spolehla, taky bych radši investovala do veta...

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2009 10:57
- Nahlásit

Mě napadá skryté hárání, může proběhnout a ty to ani nepoznáš, fena nekrvácí. Jediný kdo to pozná je pes čichem.

Nera
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2009 13:38
- Nahlásit

Pavlina Moravcova

Je skryté hrání, to bude asi náš případ, měli jsme hárat, ale kde nic tu nic, pejskové se po naší slečně mohli zbláznit a ona ještě s nima koketovala, ale já mám mlaďocha, takže tam je možné vše ........

petl
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 09:00
- Nahlásit

Může to být skryté hárání a nebo fena skutečně nehárá. Znám případ kdy fena hárá jednou za 2-3 roky a druhý případ kdy fena hárá pouze v případě že jí pošlou na 14 dní ke psovi - jinak by prostě nezahárala ale před psem se rozhárá.
Pokud jsem slyšela jsou tyhle problémy ve velké míře dědičné z matky na dceru, asi bych se zeptala chovatele jak hárá její matka...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 09:26
- Nahlásit

Taky znám případ feny, která hárá jen jednu za pár let a zdědila to opravdu po matce, která to má stejně tak.

Mar
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 09:32
- Nahlásit

PeKrato
fakt?
Affi mamka hara tak jednou za rok a pul, tak tra to taky zdedime

PeKrato
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 09:36
- Nahlásit

Mar
No jasně, taky proč myslíš, že jste poprvé hárali až v roce Interval prvního hárání většinou značí interval celoživotní, takže moje čubina bude hárat velice pravděpodobně po 7mi měsících Tvoje po 12ti

petl
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 13:05
- Nahlásit

nemusí se ten interval vždy držet - obecně vzato čím starší fena tím víc se interval prodlužuje, také po štěňatech bývá ten interval o něco delší

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 13:07
- Nahlásit

Aneta hárá po 8 měsících, vím to 2 měsíce dopředu, protože Ben se jí spolehlivě dvoří

staropramen
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 18:03
- Nahlásit

neharame.. když se fenka páří tak se páříte?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2009 18:23
- Nahlásit

staropramen

a papáme a kakáme

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2009 07:07
- Nahlásit

Mě se fena zase hárá moc často. Poprvé se hárala na 9 měsících a pak vždy po 5 měsících, tak jsem si podle toho letos naplánovala dovču, aby to měla už za sebou a ono je to už 6 měsíců a pořád nic, asi ji přetrhnu jak hada. Už vidím, jak odjíždím pod stan s háravkou.

JanaK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2009 13:00
- Nahlásit

Tak jsme včera byli na ultrazvuku u veta a on říkal, že je vše v pořádku a že si myslí, že hárat bude. No tak nevím.Když jsem mu naznačovala vyčtené problémy s nadledvinkami či štítnou žlázou, tak říkal to, to né. Nechápu jak to může vědet. No každopádně je to jeden z velice dobrých vetů, tak mu budu věřit.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2009 13:13
- Nahlásit

petl
asi bych se zeptala chovatele jak hárá její matka...

esi to nebude moc impertinetni dotaz ale???

promiňte, já jen, že takhle ta věta zní .... no vesele prostě a už du, nechci rušit debatu.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2009 13:19
- Nahlásit

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání