| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:29
- Nahlásit
Dobrý den,
moje fenka hárá už asi 17den a od dnešního rána je taková apatická, pohybuje se pomalu, s obtížemi, ale nevypadá, že by ji pohyb bolel.
Pořád leží, případně spí, hrát si nechce, ale povel splní, když jí ho dám. Vypadá, jako když je hrozně hrozně unavená.
Čumák má studený a packy má taky studené, řekla bych, že z čumáčku jí trochu "teče".
Volala jsem naší vetce a ta mi řekla, že to není normální a ať ji pozoruji, hlavně jak pije a čůrá a večer máme přijít. Jsem doma asi dvě hodiny a zatím nepila ani nebyla čůrat.
Čeho se mám bát? Co by to mohlo být?
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:33
- Nahlásit
Anonymní
jak probíhala předchozí hárání nebo hárá poprvé?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:35
- Nahlásit
to jsem zapomněla, jedná se o roční fenku ČSP, je to teprve první pořádné hárání
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:37
- Nahlásit
Při hárání můžou být všelijak vykolejený psychicky, úplně jako vyměněný, aspoň moje čuba je normálně taková veselá a aktivní fena, holka do nepohody, a jak začne hárat tak je z ní ufňukaná slečinka- óóóch, cvičit- to néééé, a musím chodit na vodítku, taky hroznej problééém, no prostě člověk by ji přetrhl. Ještěže to je jen 2x do roka.
Jinak ještě, nechci strašit, ale u starší feny se nám z takového divného a netypického hárání vyvinula pyometra. A neměla žádné klasické příznaky, uváděné v literatuře (skleslost, nadměrné pití...), jen páchnoucí výtok, a už jsme jely.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:37
- Nahlásit
mohl by to být zánět dělohy, fenku dobře hlídejte, kdyby se rychle zhoršovala, na nic nečekejte a hurá do zvířecí nemocnice, fence by šlo o život Ať to dobře dopadne.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:46
- Nahlásit
trochu mě děsí ty studené packy
zánět dělohy vetka taky zmiňovala, je to natolik akutní, že bych to neměla odkládat navečer?
co to znamená zhoršovala?
fenka pořád jen leží, smutně kouká, ale sem tam ještě popojde, třeba když zvonil pošťák, šla se kouknout, pomalu, ale přece, normálně štěká a vyvádí
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:52
- Nahlásit
To bych asi na nic nečekala a jela, pro jistotu. Má teplotu? (Nemusí mít.) Má výtok z přezky? Čistí se nějak hodně? Jestli to je ta pyometra, tak čím dřív se operuje, tím líp, dokud není zánět ještě rozběhlý. Pak to může prasknout a to už je pak hodně špatný.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 11:56
- Nahlásit
Okamžitě jeďte k vetovi, který má otevřeno - nejlíp do zvířecí nemocnice, čubina je podle popisu hodně špatná, do večera by nemusela vydržet!!!
Lepší zbytečný poplach než mrtvý hafan, navíc čubina je mladá, byla by jí škoda - zánět dělohy může být v jakémkoli věku! a pak napiš, jak to dopadlo. Hodně štěstí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 13:38
- Nahlásit
vetce jsem volala pět minut před koncem ordinační doby a ještě nás vzala i když měla plánovanou operaci
absolvovaly jsme ultrazvuk a nemá to prý úplně čisté, něco v děloze je
to, že ještě hárá, je prý dobře, třeba to půjde vyléčit konzervativně, ale už mě připravovala i na možnou kastraci
dostala dvě injekce antibiotik, jednu do nohy a jednu pod kůži
zítra večer jdeme znovu, to už budou výsledky krve
taky má teplotu, vžycky jsem si myslela, že se projevuje horkým čumákem a packami, ale obojí má úplně ledové
cestou se mi počůrala v autě a a taky se mi podařilo dostat do ní trochu vody
díky vám všem za rady a pochopení, byla jsem zoufalá
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:08
- Nahlásit
pejsinu pořád sledujte a kdyby jí bylo hůř, na nic nečekejte a honem zase k vetovi, zánět dělohy je svinstvo. Z počůrání si nic nedělejte, je to z toho jak je jí zle. Držím vám oběma palec, taky jsem si to s čubinou zažila a už bych to nikdy nechtěla opakovat.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:13
- Nahlásit
Taky držím palce a přeju hodně štěstí a ať je holce brzy dobře.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:21
- Nahlásit
díky
to čůrání jsem myslela, jako že konečně čůrala
teď jsme byly na zahrádce sice nečůrala, ale kadila, aspoň něco
pořád kontroluju, jestli dýchá
když jsem ji vezla na veterinu, tak úplně ožila, ne že by zrovna běhala ale do auta hupla sama
teď leží a spí, snad ty antibiotika něco zmůžou
jsem z toho nějaká hotová, k pláči nemám daleko
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 14:30
- Nahlásit
Neboj, to bude dobrý! Já to zažila loni na podzim, ale čuba měla už skoro 9 let - bála jsem se narkózy, ona byla na klinice na stole, já seděla venku v autě a řvala. Ale zvládla to a je dobrá! Tvoje je mladá, tak to taky zvládne, hlavně ju hlídej kdyby se jí přitížilo. A dej vědět jak jste dopadly.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2005 15:21
- Nahlásit
Zkusím tuhle neveselou problematiku oživit a zveselit. Měli jsme kdysi erárního psa, fenu něm. špic. Byla bezprizorní, domovem jí byla celá stáj, pána neměla, krmili ji všichni a nikdo, na veterinu se dělali charitativní sbírky. Byla úžasná, hrozně hodná, samostatná a chytrá, prostě pes samorost. Jednoho dne se nikde neobjevila a tak jsme ji hledali. Ležela na půdě už skoro mrtvá a jakkoliv jsme s ní pohnuli, strašně pištěla bolestí. Kdosi říkal, že to může být něco s dělohou, protože měla tvrdé nafouklé břicho, chodila shrbená. Vezli jsme ji tedy k vetovi, ať posoudí sám. Psa jsme mu předali takřka bez života. Po zběžném prohmatání jí narval do zadinky hadičku a už do ní solil olejový roztok. Pes se začal nafukovat, zvětšovat, zdesetinásobila svůj objem a pak jen říká: "A mazejte s ní ven, ať běhá" psa jsme taktak stihli vynést. Jakmile jsme ji položili do trávy, vylítl z ní gejzír hnědožluté těžké mastné tekutiny. Ona se toho strašně bála a tak před svou vlastní prcinou hystericky utíkala a čím víc utíkala, tím větší silou z ní ta voda pryčela. Vypadala jako čmelák co se snaží vzlétnout a nemůže. Asi chtěla zachránit od té divné sprchy za sebou a tak utíkala ke každému z nás pro pomoc. My byli ještě děcka a nechtěli jsme, aby nás nahodila, tak jsme před ní utíkali, ječeli a řvali smíchy. Ona po nás, do toho štěkala, do toho prděla a neohroženě stříkala po všem kolem. Tchoř hadra. Po letech šla ale na kastraci, protože se problémy s dělohou opravdu dostavily. Dnes je to stará vážená dáma, která ve svém bílém kožíšku sedá na verandě ve výšce 3 m, kouká na okolí a informuje domácí svým hlasitým stále štěněčím štěkotem o nově příchozích a je to jeden z nejšťastnějších psů na světě, ač nikdy nepoznala, co je to mít svého pána.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Srp 2005 17:56
- Nahlásit
všem děkuji za podporu
nebýt vás, asi bych se na veterinu nevnutila už dopoledne a touhle dobou bych už šílela
nechci to zakřiknout, ale zdá se mi lepší
prospala se a teď zdlábla celou misku granulí a pořádně se napila, žádný triky, pěkně sama z misky
z pomalého šourání je o něco živější krok a už se zvládne podbat zadní nohou, čehož dopoledne nebyla schopna, a na pohovku vyskočí na první pokus
teď u mě leží a líže si rány po odběrech krve )
taky se začala hodně čistit, výtok má spíš bílý čirý
uvidíme, co zítra ta krev
|
kery
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 15:31
- Nahlásit
Jste obě šikulky, že to tak dobře zvládáte. Jen bych ještě poradila psychický klid (u pánečka), který se na pejska bude pozitivně přenášet. Pokud bude páneček vynervovaný (což bude, to znám) a dá to psovi najevo, i on z toho znervozní a ještě se mu přitíží. Já se vždy snažím své psy i psí pacienty uklidňovat a ujišťovat je, že to bude zase dobrý. Nevěřili byste, jak jim to pomáhá. Psychika je velmi důležitá. V případě, že se vám vaše zvířátko svým chováním nějak nezdá, s návštěvou veterinární ambulanci raději neváhejte, rady po telefonu nebývají léčivé, veterinář zvíře musí vidět. Pěkný den.K.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Srp 2005 21:36
- Nahlásit
tak jsme se vrátili od vetky, krevní testy jsou víceméně OK, má zvýšené bílé krvinky, což se ale dalo čekat.
Vetka říkala, že je to endometrioza. Na operaci to není, ale ještě nemáme vyhráno, dostali jsme antibiotika a na kontrolu jdeme v pondělí
nicméně feňule je už dost v pohodě, žere, pije, čůrá, otravuje jako obvykle tak jsem o moc klidnější.
ještě jednou všem díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 07:17
- Nahlásit
to je paráda, že to dobře dopadlo
Kdyby se fence někdy zase udělalo zle (zánět dělohy přijde kdykoli), na nic nečekejte a fofrtujte zase k vetovi.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Srp 2005 12:53
- Nahlásit
takže konečně zlepšení!
ultrazvuk má téměř čistý, ještě bude další týden brát antibiotika a pak to bude, doufám, už poslední kontrola.
Takže operace definitivně odpadá.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Srp 2005 12:55
- Nahlásit
ještě, kdybyste se chtěli kouknout na tu naší dračici, ať víte, komu jsme pomohli:
www.zuzka.otahal.biz/bela
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2005 13:10
- Nahlásit
nechtěla bych strašit, ale je možné, že časem stejně bude třeba nechat fenku vykastrovat....endometrióza se musí léčit a zas taková sranda to není. U psů jsem se s tím nesetkala, ale znám jednu paní, která endometriózu měla a nakonec musela jít na operaci (odstranili dělohu i vaječníky....) Tak budu držet palečky, ať se fenka drží.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Srp 2005 13:21
- Nahlásit
No já jsem se ptala, jestli by nebylo lepší fenku vykastrovat teď, než to znovu všechno absolvovat při dalším hárání. Tvrdili mi, že není důvod se domnívat, že by se to muselo opakovat, že někdy je první hárání problematické. Že když je jí teprv rok, že by to byla škoda. A že kdyby to bylo potřeba, tak by byli první, kdo by mě do té operace lámal.
Taky jsem si našla na netu, co je to endometrioza a nějak mi to nejde dohromady. Ukazovali mi na ultrazvuku, že má v děloze nějakou tekutinu, která postupně vymizela, už má jen trochu v děložním krčku. A endometrioza by měly být nějaké výrůstky ... tak nevím.
Sice bych chtěla na fence chovat (málopočetné plemeno), ale kdyby se to mělo opakovat, tak prostě chovat nebudem, zas tak moc o ten chov nestojím.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:23
- Nahlásit
Tak po více než měsíci můžu říct, že je naše Bela konečně úplně zdravá!!!
Tak ještě jednou dík!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:51
- Nahlásit
tak to je super, že to dobře dopadlo.
|