| Autor |
Zpráva |
worick
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2009 16:44
- Nahlásit
Hledala jsem co tu kdo už na tohle téma odpovídal, ale odpověď jsem nenašla, tak se ptám sama.
Mám příšerně vyhublého samojeda, žravého berňáka a dvě kočky - kastrované, kocour je normální, kočka vyhublá. Odčervuju čtvrtletně celou sestavu neboť psiska s oblibou vyžírají po kočkách bobky a kočky rejdí po okolí.
Poslední (zoufalý)pokus před tím, než začnu samojeda tahat po dalších vyšetřeních jsem si říkala, že po měsíci zkusím znovu odčervit, poctivě dohlédnu aby sežral všechny tablety a dám raděj trochu větší dávku. Konzultovala jsem to s vetkou a ta mi řekla (což pro mně byla novinka), že pokud je podezření (nález)škrkavek v trusu, musí se odčervit znova po 14 dnech, jinak je to k ničemu. A dala mi dvě dávky odlišných tablet. Těžko trus kontrolovat neboť máme psy na volno ve velké zahradě, kde je opravdu spíše náhoda, když najdu jejich bobky a ještě nevím, kterého to jsou. A pokud tedy od štěněte samojed měl (má) škrkavky a já do něj pravidelně rvala tablety s naivitou, že ho pěkně odčervuju, trávila jsem ho zbytečně, neboť po pár dnech se vylíhly další škrkavky a ty mu tam vesele rejdí a množí se 3 měsíce? (a máme je celá rodina, protože je to naše ,,lízajda"?)
Ví tady někdo, jak to tedy opravdu je?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2009 17:37
- Nahlásit
worick
Určitě pokud pes škrkavky má musí se odčervování opakovat. Je to proto,že se během pár dnů můžou ještě dovyvinout nové a taky pro sichr, protože samozřejmě nic není stopro a nějaké můžou první dávku přežít. Pokud pes červy nemá je opakované odčervení zbytečné. To,že je může druhej den po odčervení chytnout je jasné,ale tak to platí i kdybys očervovala každej týden.
|
Vikula
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2009 18:20
- Nahlásit
worickworick
Pokud jde o škrkavky je pravidelné odčervování co čtvrt roku úplně zbytečné.Tablety zlikvidují jenom červy ve střevech.Jejich vajíčka už dávno kolují v krevním oběhu psa.Tam na ně účinek tablet nedosáhne.Jinak pokud jde o tu lízajdu, škrkavka psí se ve formě vajíčka dostane přes játra do plic, pes ho vykašle a znovu polkne a až ve střevech se z něho líhne červ.Člověk se nakazí v tu chvíli, kdy ho olízne pes, který právě vykašlal vajíčko.Ono ale pozná, že není ve svém a tak se v našem těle zapouzdří a dál se nerozvíjí.Pro člověka je nebezpečné, jen když se dostane vajíčko krevním oběhem až do oka, hrozí oslepnutí.V našich střevech je spokojená jen škrkavka dětská.
|
kaba
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2009 19:03
- Nahlásit
worick
Zkus přece jen vystopovat worickovi bobky a poslat je do laborky na rozbor. Stojí to pár korun a budeš mít jistotu.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2009 21:40
- Nahlásit
Vikula
jana33
Díky za poučení, o mně ani tak nejde, spíš právě o tu naši vychrtlinu. Dám mu radši i tu druhou dávku a uvidím, jestli se trochu nezlepší. Ve starých radách jsem tu našla tip na výkrm - že trochu sádla na granule (ať mu zavoní). Tak to on asi fakt v tomto není normální...Čichnul a odtahnul si lehnout 3 metry od misky. Fakt už nevím, jak ho rozežrát.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 00:15
- Nahlásit
worick
Mám příšerně vyhublého samojeda,
A jak dlouho tenhle stav trva?
Jestli muzu poradit, "vychrtline" seber hownouse par dni po sobe, odnes na rozbor na giardie (ale ted odcevujes, tak treba posleze - ony se tyhle mrchy nemusi hned ukazat a v tenkym streve dovedou udelat dost neplechy) a taky bych nechala udelat rozbor krve na stitnou zlazu. A snad ti vetka dala odcervovak na plochy i obly cervy, ona i tasemnice dovede se psem sakra zamavat.
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 08:21
- Nahlásit
Konzultovala jsem to s vetkou a ta mi řekla (což pro mně byla novinka), že pokud je podezření (nález)škrkavek v trusu, musí se odčervit znova po 14 dnech, jinak je to k ničemu.
Ano, pokud mel muj pes cervy, tak jsem odcervovala po 14 dnech a jeste jsem ho mela hlidat, kdyby jeste neco.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 08:27
- Nahlásit
worick
A nevyvenčí se ti psi jakmile vyrazíte na procházku?
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 08:44
- Nahlásit
kachna_
??? A to by mohla byt znamka ceho? Bobca se totiz casto prva hned pred barakem vykadi a pak vycura.
(Pokud je to kvuli sberu podkladu pro doktora, tak navrhuji plinky a donest mu vzorky z obdobi tak 14 dni a pozdeji po druhem odcerveni (nebo pred odcervenim).
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 08:54
- Nahlásit
Cesmina
Pokud je to kvuli sberu podkladu pro doktora
je.
U nás je to známka toho, že mi chtěj pít krev, protože to vždycky udělaj, když jsou na vodítkách, aby se mohli zamotat, já nemám pytlík a široko daleko není ani lopuch (s beruškou ani bez) na sebrání.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2009 12:57
- Nahlásit
Fifi
Jo, dala na oblý i plochý. Tu štítnou má taky udělanou, prý dobrý. Tak snad ještě pak zkusím ty hovňousy sebrat.
kachna_
Vyvenčí se jen Berry, protože ten i na oběd alespoň půl misky sežere, tak má z čeho...A je to přesně jak píšeš, dokud jdem v polích nic a jakmile vlezu do vsi, začne někomu kadit do předzahrádky a mně omývají... Zatím na nás ještě nikdo nevyběhnul, ale čekám to každou chvíli. Když zachytím, že se mu chce, tak se snažím odtáhnout ho alespoň někam, kde nechodí lidi.
|
Damocles
Člen |
# Zasláno: 21 Čen 2009 23:20
- Nahlásit
No, každopádně z něj ty potvory musíš dostat a ideálně nějakým širokospektrálním odčervovadlem. Doporučuju z vlastní zkušenosti Drontal. Co se týče toho nakažení lidí, bývá častější, že se to nanese spíš z venku na botách, protože se vajíčka rozkládaj z výkalů a vydržej venku v přírodě i pět let a voda mráz jim nevadí a pak se to nanese na podlahu na botě a děti, co lezou po zemi jsou dost ohrožený.
|