| Autor |
Zpráva |
Hani
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2009 00:15
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat, zda by jste dali 13-ti letého maltézáka naočkovat proti vzteklině vakcínou na 3 roky? Díky za názory.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2009 07:49
- Nahlásit
Hani
My jsme zdravou starou devítikilovou kříženku očkovat tříletou vakcínou nechávali (rabisin - bez reakce), rozhodnutí bych nechala na veterináři, dle posouzení zdravotního stavu pejska, možná bych požádala o důkladnější prohlídku a dbala bych na odstup při odčervování a třeba bych se zeptala, jestli není kombinaci lepší píchnout až s nějakým časovým odstupem.
|
Vikula
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2009 22:55
- Nahlásit
Hani
Taky jsem nedávno o tříleté vakcíně proti vzteklině sháněla informace.Nakonec jsem na netu našla otevřený dopis ředitele odboru pro zdraví a pohodu zvířat nebo tak nějak se to jmenovalo, kde informoval své kolegy veterináře o změně v očkování vztekliny.Dopis zněl,že není povinnost chovatelů očkovat proti vzteklině každý rok a pod tím výčet běžných očkovacích látek a kromě biocanu R který je na dva roky, jsou všechny uznány na tři roky.Takže to nejsou žádné nové očkovací látky, které by zatěžovaly organismus psa, protože mají delší účinnost,jak někdy tvrdí veterináři, aby náhodou nepřišli o svůj džob, ale ty běžné kterýma se doposud očkovalo.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2010 12:12
- Nahlásit
Blíží se mi termín očkování, tak mám dotaz. Dělám se psem sportovku, nevíte jestli se už sjednotilo uznávání (třeba na závodech) očkování vakcínou platnou na 3 roky? Loni pokud jsem se ptala, tak to bylo různé, záleželo na propozicích jednotlivých akcí. Nevíte jak je to teď?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2010 12:57
- Nahlásit
Vikula
pod tím výčet běžných očkovacích látek a kromě biocanu R který je na dva roky, jsou všechny uznány na tři roky
To je blbost, na tři roky jsou jen asi 2-3 vakcíny, jinak kromě té na dva jsou všechny jen na rok.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2010 13:10
- Nahlásit
Pink
jestli se už sjednotilo uznávání (třeba na závodech) očkování vakcínou platnou na 3 roky?
Závisí to na tom, jaký další termín přeočkování ti napíše vet do pasu. To je pro veterinární přejímku závazné.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2010 13:10 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Pink
TISKOVÁ ZPRÁVA 19. 2. 2010
Povinnost vakcinovat psa je dána zákonem
Stále platí povinnost mít chovaného psa v imunitě proti vzteklině. Úmyslně neuvádíme každoročně přeočkovaného, protože podle platného znění veterinárního zákona je povinné mít zvíře vakcinované, tj. v tomto případě psa, bez toho, že je uvedena povinnost přeočkovávat každým rokem, záleží na doporučení výrobce vakcíny. Základním ustanovením je, že musí být pes očkován od 3 měsíců a musí být tzv. v imunitě.
Většina schválených typů vakcín musí být aplikována každoročně, to je pravda, je o tom možné se přesvědčit na webových stránkách SVS ČR (www.svscr.cz) , ale i u nás jsou schváleny k používání vakcíny, kdy se provádí revakcinace po dvou, popřípadě třech letech. Ovšem podmínka je, že v očkovacím průkazu, popřípadě pase, musí být uvedena použitá vakcína a termín přeočkování.
Tyto vakcíny jsou čtyři - BIOCAN od českého výrobce Bioveta, revakcinace po dvou letech, VANGUARD R též původem z ČR, firmy Pfitzer, revakcinace po dvou letech, NOBIVAC RABIES od holandského výrobce Intervet International, revakcinace po třech letech a RABISIN od francouzského výrobce Merial, revakcinace po třech letech. Kromě těchto je u nás schválených dalších třináct typů vakcíny od českých, francouzských a holandských výrobců pro přeočkování každoroční.
Při požádání svodů či výstav psů je základní podmínkou prokázat platnou vakcinaci proti vzteklině. Organizátor tento požadavek standardně do podmínek uvádí. Při organizování takovýchto akcí pak by měla být akceptována i možnost využití vakcín takových, kdy se přeočkování provádí jednou za 2, popřípadě za 3 roky, aby se při přejímce zvířat předešlo nedorozuměním. Přejímá-li psy na svodu či výstavě veterinární lékař, tak pro něj je závazné ustanovení veterinárního zákona.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Podle myho je veterinarni zakon nadrazen propozicim zavodu, tudiz kdyz naockujes triletou vakcinou, mel by byt pes bez problemu veterinarni prohlidkou projit. Aspon podle selskyho rozumu. A je to jak pise Walda, dulezity je termin dalsiho ockovani.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2010 18:42
- Nahlásit
Ok díky za odpovědi
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2014 10:29
- Nahlásit
Při dohledávání info o délce účinnosti vakcíny jsem narazila na tuhle diskuzi. Můžu mít na akcích problém v případě, že mám psa naočkovanýho rabisinem (tzn. podle SVS účinnost tři roky) a vet mi příští očkování nadepsal za rok? Krom toho, že teda změním veta, pač je buď neinformovanej pěkně dlouho a nebo prostě jen nechce přijít o každoroční kšeft. Jak je to dnes na sportovních akcích a výstavách, uznávají už propozice i tříletý vakcíny? Zatím jsem se dočetla vždycky, že očkování ne starší než rok a s aktivní účastí teprve začínáme. Díky.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2014 10:54
- Nahlásit
cilam
Většinou uznávají, ale musíš se řídit podle propozic na danou akci. Kontrolujou to samo podle očkováku.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2014 11:05 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit
cilam
ted na posledním treku jsem zrovna řešila stejnou věc.
Mám stejné očkování které je staré dva roky a 1 mesíc a vetka nevyplnila termín kdy mám přijít. Nebyla jsem si jistá zda je to dva nebo tři roky, byla jsem se u ní ptát přesvědčovala mě že je to na tři roky a termín do kdy platí nedoplnila. Taky jsem trnula a na přejímce která byla fakt přísná jsem se na to vetky ptala a uklidňovala mě že je to v pořádku že je to opravdu na tři roky a v pořádku
tot osobní zkušenost 14 dní stará
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2014 14:41
- Nahlásit
cilam
Já bych se řídila propozicemi na danou akci. Co se tak hlásím všude možně, tak někde už vyměnili formulku ve stylu: "byl očkován proti vzteklině v uplynulých xy měsících" za formulaci "je v imunitě"
|
cilam
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2014 15:15 - Změnil/a: cilam
- Nahlásit
Díky za reakce. Štve mě na tom hlavně fakt, že i kdyby byla akce už s propozicema uznávajícíma tříletou vakcínu, tak vzhledem k datu přeočkování (po 1 roce), který mi napsal vet do očkováku, tak mě tam nikdo nepustí (pač pochopitelně nikdo není povinen znát platnosti konkrétních vakcín). Mám takový pocit, že si to půjdu k veterináři nechat s razítkem opravit a budu doufat, že se letos aspoň někam podíváme
Edit: Koukám do očkováku psa, kterýho jsem si vzala už coby dospělého a ejhle - dvouletá vakcína Biocan R taktéž nadepsaná, že přeočkování za rok.
Mám nepříjemný pocit, že to je dobrej kšeft :/ Ať mi nikdo netvrdí, že po těch letech, co to vešlo v platnost, to ti vetové moc dobře neví.
|