| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 09:16 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Není tu mezi námi nějaký veterinář či někdo sečtělý vet-knih, kdo by věděl, zda se u psů (případně i jiných zvířat) vyskytují duševní poruchy, které jsou popisovány v MKN 10 pod písmenem F (přesněji F20.. - F39)? Tj. schizofrenie, schizofrenní poruchy, a afektivní poruchy?
Zajímá mě tedy zejména schizofrenie. Na internetu jsem nalezla odkazy pouze na zahraničních serverech a to ještě jen na zvířecí modely, nikoliv klasifikaci.
A ještě případně nějaké obdoby...kdyby byly
|
ola
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 09:54
- Nahlásit
Terri
Našla jsem na netu,že v časopise Pes přítel člověka byl článek Schizofrenie a pes. Je to číslo 7/2004! Nevím,zda jde o schízu u psa nebo u člověka,nebo čím se ten článek zabývá...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 09:56 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
ola
Dík! (No právě, jen aby nebyl o canisterapii u psychotických pacientů... )
Nemáte někdo ten časopis? Nemůžete se mrknout?
|
ola
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 10:01
- Nahlásit
Právě-mám tucha,že to bude o léčbě pomocí pejsků... Bohužel časopis nemám!
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 10:03
- Nahlásit
To bude taková ta rubrika Psychologie, tam jde o různé diagnózy u lidí a o případný vztah psa a té které choroby, není to ani o canisterapii, bývá to spíš takové trochu odlehčené, fejetonistické čtení. PPČ mám všechny doma, takže kdyžtak až zítra.
Jinak k těm chorobám u psů - nedovedu si představit, jak by se to diagnostikovalo.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 10:20
- Nahlásit
Ale sestřenice je psychiatr(yně), můžu se zeptat. Psa má taky.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 10:21
- Nahlásit
Ketrin
Přesně tak, maximálně určíš u psa, že je agresivní nebo cholerik, nebo nemá rád chlapy, nebo nesnáší pach alkoholu, nebo nenávidí děti apod., případně je přecitlivělej, příliš opatrnej sám na sebe, ale dušení poruchou bych u psa nic nenazývala. Je to spíš povaha a duševní rozpoložení psa. Pokud pes nebude skákat po ulici a řvát "Já jsem letadlo, já jsem Gripen!!!", tak u něj schizofrenii těžko kdo diagnostikuje.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 10:28
- Nahlásit
Garfield
Tak nějak. Když třeba říkáme o nějakým psovi, že je věrným obrazem svýho pána, pán je hysterickej a pes taky, tak to není myšleno ve smyslu medicínské diagnózy...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 11:28
- Nahlásit
Ketrin
Budu ráda, když se sestřenice zeptáš. No psa se na halucinace asi nezeptáme, ale když jsou poruchy záležitostí nervového systému (viz. schiz. = dopaminergní systém) , tak by se to nějakými testy zjistit dalo... Lépe řečeno, není to košér prozkoumáno ani u lidí, natož asi u zvířat.
|
ppga
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 11:44
- Nahlásit
Tak mrkla som do toho časopisu a je to o ľudskej schizofrénii. Psi sa využivajú len canisterapeuticky. Takže tento článok nepomôže.
|
jeje
|
# Zasláno: 26 Čec 2005 12:29
- Nahlásit
Stanoviť diagnózu sa neodvážim, ale toto je naisto duševná porucha:
http://www.havko.net/qqq/pic/Don'tTouchMyBone.wmv
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 12:36
- Nahlásit
jeje
Ač to k smíchu moc není (chudák pes), tak já řvala smíchy výrazně víc, než-li ta zvuková kulisa onoho záznamu. Ten pejsánek to má v životě těžký a nejblíže jeho srdci je brzký infarkt.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 18:30
- Nahlásit
jeje
A nemůže to spíš být velmi nízkou inteligencí psa?
|
ola
Člen |
# Zasláno: 26 Čec 2005 18:41
- Nahlásit
Prohlídla jsem si pečlivě ten záznam od jeje a je to teda hrůza. To je hóóódně narušenej pejsek. Očividně ho ta vlastní zadní nožička silně "ohrožuje" a vytáčí... Z čeho to může vzniknout?
|