| Autor |
Zpráva |
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2009 14:13
- Nahlásit
Máte někdo zkušenost s jakoukoliv léčbou (konzervativní i operace)? Máme oboustrannou luxaci, II. - III. stupeň, docela mě překvapilo, že ortoped zatím operaci nedoporučil, prý se to může spravit, pokud pes bude mít pohybový klid. Klidový režim samozřejmě má - nenecháváme ji skákat a moc běhat a lítat po schodech, ale rozhodně nejsme schopni pohyb úplně vyloučit.
Venku poskakuje, tj. odlehčuje nožky, ale nezdá, se, že by trpěla bolestma. Zajímá mě, jestli je takovýto stav bez operace trvale udržitelný bez přechodu k invaliditě.....Pokud by psovi měla pomoci operace, šla bych do toho, ale prý je to pak někdy ještě horší......
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2009 14:15
- Nahlásit
Ještě doplním - je jí 11 měsíců.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2009 14:54
- Nahlásit
Hanulaov
Moje šeltie má luxaci pately na obou kolenech. Na levém výrazně horší. Objevilo se to cca ve dvou letech. Vykašlali jsme se na to, celý život běhala agi (závodně, trénovala prakticky denně), je jí deset a kupodivu pořád chodí
Je to stejné jako u dysplazky -psa pořádně nasvalit a svaly pak drží ty nefunkční klouby
Do "pohybového klidu" bych nešla ani omylem, nebude mít ty svaly a celý problém se výrazně zhorší.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2009 15:18
- Nahlásit
Těžko říct, jsou psi, kteří nemají žádné problémy a naopak psi, kterým se za pár let objeví taková artroza, že jsou skoro nepohybliví a na operaci je pak už pozdě a nebo se luxace natolik zhorší, že mají kloub vyhozený trvale.
Jinak ale nechápu, jak může vet říct, že se to může spravit, jako luxace sama od sebe se nespraví nikdy, buď to zůstane stejný a nebo se to zhorší, jiná alternativa není.
A že by to bylo po operaci horší, to jsem ještě neslyšela, co vím, tak operovaní psi nemají problém po zbytek života.
|
Hanulaov
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2009 11:05
- Nahlásit
Maya
Nemáte náhodou z okolí jakousi představu, co taková operace stojí a jestli po ní nebývá třeba nějak omezená hybnost kloubu?
Názor veta, že se to může spravit, souvisí s tím, že prý ještě v 11. měsících věku psa není úplně dokončen kosterní vývoj a dá se do něj zasáhnout úpravou výživy a klidem. Poslední měsíc jsme začali psovi dávat chondroprotektiva a vápník, následovala šííílená změna v chování: fenka se z ukňučeného, neaktivního a věčně otráveného stvoření změnila na veselé, aktivní a skotačivé štěně. Sice pořád pokulhává, ale nevypadá, že by ji něco bolelo - vůbec téhle změně nerozumím, snadže se zmenšily bolesti. které dřív měla?
|
bea
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2009 12:35
- Nahlásit
Hanulaov
Biluška
Maya
To jsem ráda, že se tohle téma objevilo, ne teda, že bych to někomu přála.
Máme 14 měsíční fenku shi-tzu - našli jsme ji, když jí byl měsíc vyhozenou v křoví. Měla čerstvě (podle veta ten samý den nebo maximálně den předtím) provedeou operaci u zadních tlapek . nevím, jak to správně nazvat - ve tvaru V. Vet tvrdil, že to asi byla operace kýly, i když se u tak malých štěňat neprovádí. O pejska se nikdo nepřihlásil, zůstal u nás.
Běhá dobře, jen když jsme ji dali ostříhat jsme si všimli, že má nohy do O - hodně a našlapuje jako kachna . chodidly dovnitř.
Vzala jsem ji k vetovi a řekl, že kolenní klouby jsou v háji, že to vidí na operaci, nicméně že není ortopéd. Takže je objednaná na 20.3. na Bílou Horu. Nezdá se, že by ji něco bolelo, běhá jako čert. Má cenu dávat nějaké vitaminy nebo je lepší počkat na vyjádření veta - půjde na RTG.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2009 14:09
- Nahlásit
Hanulaov
Vyšetření vám dělal akreditovaný vet? Já jen, že je to nějak brzy, oficiální vyšetření se dělá nejdříve v roce, takže u vás nejspíš to čekání má smysl.
Takto vypadá pes s těžkou luxací pately
zde i obrázky
http://www.spicove.cz/veterina/luxace/luxace-patel ly-2.php
a zde dole seznam příznaků
http://www.spicove.cz/veterina/luxace/luxace-patel ly.php
Operace podle mých informací stojí jedna noha 5-8 tisíc a po operaci na psovi není nic vidět a je absolutně bez příznaků, prý i někteří sportují.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2009 20:49
- Nahlásit
Hanulaov
bea
Chondra určitě přidávejte, tím se dá hodně zachránit.
Já je dávám všem psům ve výkonu, štěňatům v růstu (prakticky od chvíle kdy začnou chodit a být trošku aktivnější) a důchodcům (abych zmírnila projevy artrozy).
Jak kern, tak šicka jsou malé plemena, takže vývoj kostry už bude v těch 11 (14) měsících ukončen, těžko se to nějak spraví samo. Ale fakt hodně tomu dokáže pomoci správný pohyb a ty chondra.
Na operaci bych psa nedávala pokud mu "nevypadávají kolena".
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2009 01:21
- Nahlásit
bea
myslím, že kůrou chondroprotektiv nic nepokazíš... Držím palce, aby vyšetření dopadlo dobře.
Moje Tonka voříška má přední nohy do O (taky našlapuje jako kachna) a zadní do X, je jí přes 12 let a u mne je asi rok, takže navím, jak na tom byla za mlada, ale i teď přes svůj vyšší věk běhá čiperně...
|
bea
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2009 11:20
- Nahlásit
Biluška
maixnerova
Díky za radu. Snad to pomůže, nejde o vadu na kráse, ale aby třeba ve stáří nemohla chodit nebo měla bolesti. Napíšu výsledek. (20.3)
|
polaskovaalka
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 11:04
- Nahlásit
Ahojte všichni mám otázku patří do Luxace pately i vylítávání kolene mám 3 měsíční finečku Jovkšíra a minulí týden ji vyletělo koleno a hned se zase vrátilo.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 11:27
- Nahlásit
polaskovaalka
čtěte luxace pately
|
polaskovaalka
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 12:29
- Nahlásit
je to dobrý článek mám na fenku brát nějaké ohledy do budoucna veterinář zatím o operaci nechce mluvit chce počkat jestli se to bude opakovat já jsem zvyklá chodit se psem na hodinu až dvě na procházku ale nevím jestli bych ji ty klouby neměla teď šetřit a jestli je dobré čekat co bude nebo rači předejit zhoršování a jit na operaci a kolik taková operace stojí abych se mohla případně připravit.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 12:38
- Nahlásit
polaskovaalka
co jsem se setkala s názory lidí, tak při prvních stupních luxace je operace zbytečná a dá se to zvládnout jen nasvalením psa. vy máte doma ale mimino, takže bych spíš mímo šetřila, procházky zkrátila a třeba je dělala častěji. chondroprotektiva asi taky nic nezkazí, ale to se kdyžtak poradte s veterinářem. na operaci vám takhle malé štěndo stejně nevezmou, bych řekla. Ted ještě hodně poroste a kolínko se ještě vyvíjí. Nepřetěžovala bych, držela ji trochu v klidu a poradila se s vetem nad těmi chondroprotektivy. S operací bych rozhodně nespěchala. Malá může skončit na druhém stupni luxace a s tím může pěkně žít, když jí koleno budou držet svalíky. Hlídejte to a uvidíte, jak se to bude vyvíjet.
Cenu operace netuším, ale na vašem místě bych to zatím fakt neřešila.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2015 23:35
- Nahlásit
Je věkové omezení (horní věk) pro operaci luxace pately?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 06:50
- Nahlásit
si to platissama takze cekam celjovyzdravotni stav psa bude hrat hlavni roli, ne?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 18:34
- Nahlásit
Vlčáčková
Věk asi omezením není, i když samozřejmě čím starší pes, tím větší riziko při narkoze, ale podle mě bude dost hrát roli i stav kloubu, pokud už bude luxací totál zničenej, tak nějaká operace asi nemá smysl, pokud bude zničenej u druhý nohy, tak by to pes neustál po operaci, ale to je na posouzení konkrétního jedince
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2015 23:16
- Nahlásit
Maya
cernej caj
Ptám se, protože léta žiju v domnění, že to jde jen zamlada. Ve vyšším věku ne. A vetka zase neřešila, když já jsem neřešila a brala to jako fakt. Pes chodil hůř, ale chodil. Nicméně se to postupně zhoršuje. Tak jsme v souvislosti i s vyšší váhou (momentálně ztloustnutí, které také není zřejmé, že by bylo z jídla - čili budeme to řešit hledáním nějaké nemoce) minule podiskutovaly i o nožkách a z té nové vetky vypadlo to, že se to dá operovat i později a jestli bych do toho šla, že by se udělaly rentgeny ... atd.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2015 19:38
- Nahlásit
Vlčáčková
No hlavně bych tohle řešila s ortopedem a ne normálním vetem.
|