Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / může prochladnout??
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Shadow
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 18:59
- Nahlásit

Pěkný večer,

mám tříletou Leonku, která bydlí venku, v poslední době sme si jí po večerech začali brát dovnitř, abych se přiznala je to o mnoho pohodlnější vzít si čubinu do pokojíku, kde je spokojená, protože je semnou a já sem můžu nerušeně a bez výčitků učit. Přesto ale ve mně hlodá červík, není to jejímu zdraví škodlivé? Když vezmu skutečnost, že přes noc je touto dobou tak -15 stupňů a vevnitř máme asi 24, rozdíl je velmi znatelný. Tak se ptám, může pak venku přes noc prochladnout nebo je schopná to ustát a venku se rychle aklimatizuje?? Vevnitř pobývá asi tak dvě hodiny. Díky za radu

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:23
- Nahlásit

Shadow
Je to velký přechod, to tedy ano. Nevím, jak ostatní, ale já osobně jsem pro chov buď venku, nebo vevnitř, ale nemíchat. Pokud má pes kožich, který je na zimu dělaný, a dobře zateplenou boudu, zvládne to i teď v -15 venku. Spíš bych řekla, že pokud je zimě přizpůsobený a zvyklý být venku, uškodí mu ta pokojová teplota, ve které mu prostě musí být hic. Když ho pak pustíš ven, třese se? Zívá? Naježí srst?

brut
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:29
- Nahlásit

Shadow
mám oba psy přes den venku, jen na noc chodí spát do chodby( chladné), přes den je občas beru k sobě. Žádný problém s termoregulací jsem nezaznamenala.... oba doma chrněj a venku lítaj nebo se stočí někde na židličce popř. na sněhu a chrněj tam
Jinak v bytě máme 20°C, v psí chodbě slabých 12°C

Shadow
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:36
- Nahlásit

Taky sem byla silně proti, tři roky tohle prostě neexistovalo, ale vyměkli sme. Ne žádné takové příznaky nemá, to už bych ji dovnitř nebrala. Jde domu tak od půl sedmý do osmi a pak už jen véča a honem do boudičky.
Teď sme shodou okolností mluvili s naším známým veterinářem a říkal, že dvě tři hodinky nevadí, pokud pak nebude polehávat venku na sněhu. Takže otázka asi zodpovězena. Nikdy sem neviděla takový psí relax jako když se může rozvalit před kuchyní

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:01
- Nahlásit

Shadow
U nas je to naopak, feny vegeti v dome. Neni tu pretopeno, ale i tak maji teplotni rozdily veliky, kor v tech soucasnych mrazech. Kupodivu nemaji problem, neprostydnou venku - hybaji se, i do snehu se placnou. A rady pak jdou zalizt do baraku na noc se ohrat.
corgi
Nevím, jak ostatní, ale já osobně jsem pro chov buď venku, nebo vevnitř, ale nemíchat
Chov vevnitr - tak v mrazu ti "vnitrni" psove ven nechodej? Nebo jak nemichat?
Nejvic lito je mi psu, ktery jsou v tehle mrazech stabilne uvazany na retezu u boudy, ty se asi tezko jakkoliv zahrejou pohybem.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:11
- Nahlásit

corgia jak to mam udelat ja?bohuzel mam ovcouna a mam ho v byte,zadnou zahradu nemam a stejne bych tam psa nenechala a nekam dojizdet daleko pro psa,nemozne a chodim s nim do sluzby.

bilksa
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:50
- Nahlásit

Moje holky jsou v tomhle mrazu venku nejdýl 4 hoďky, a pak jdou zase na hoďku domu. A v noci jsou taky doma. Když nejsou mrazy, tak jsou přes den venku a domů chodí akorát spát a jsou úplně v pohodě. Venku si spolu hrajou, nebo se stočí na pelechu a spí.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:08 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Fifi
v mrazu ti "vnitrni" psove ven nechodej
Rozumný člověk dá panelákovému hladkosrsťáči obleček - byť by to byl třeba i dobrman a byla to "ostuda".
jsou v tehle mrazech stabilne uvazany na retezu u boudy
To taky není žádný chov, ale týrání...

nemethova5
mam ovcouna a mam ho v byte
Bytový pes rozhodně nenabere takovou zimní srst jako venkovní - když se vedle sebe postaví můj pes a jeho bytový brácha, budou mít úplně jinou srst. Mícháním myslím hlavně takové ty nápady jako vzít psa na noc do pokoje, kde je 22, a ráno ho na celý den vyhnat na zahradu, kde je -8. Ta chodba, jak říkala brut, je rozhodně lepší nápad než ze psího pohledu přetopený pokoj.

younglady
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:18
- Nahlásit

corgi
Rozumný člověk dá panelákovému hladkosrsťáči obleček
tak asi nejsem rozumná, ale pokud jdu venčit mou krátkosrstou čubu, tak jedině bez oblečku, běhá, zahřeje se, neklepe se zimou, obleček dostane jen třeba na cvičení, kdy jsme delší dobu na jednom místě nebo do auta, když je promrzlý a ona tam leží než se auto prohřeje. Ale obleček na běhání venku mi přijde zbytečný (pokud nemá pes třeba problémy se zády aby neprochladl), pokud se pes hejbe.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:23
- Nahlásit

younglady
Správně, mladý a zdravý pes se nejlépe zahřeje pohybem! Takže abych upřesnila své předchozí tvrzení: Ta část bytových pejskařů, která se psem provozuje pomalé procházky nebo dokonce postává a krmí kachny, by měla psa rozhodně oblékat
Ovšem s tím oblečkem na cvičení děláš dobře. A k těm problémům se zády - trpět budou hlavně ledviny, což bývá třeba u bytových dobrmanů problém. Proto je lepší navlíct svetr, když vím, že se zrovna nechci moc hejbat...

younglady
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:25
- Nahlásit

corgi
kdybych se nechtěka hejbat, tak ven jak je po +10 stupňů nelezu ani sama, natož se psem

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:27
- Nahlásit

younglady
No jo, ty taky nebudeš ten typ, co krmí ty kachny

younglady
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:29
- Nahlásit

corgi
na Vánoce labutě, ale tam taky čuba nesedí, ale lítá podél břehu a ogranizuje kachny a labutě s snaží se jim krást pečivo, co jim házíme

sarax
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 02:20 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

corgi
younglady
hele tohle tvrzení je vodvážnýTa část bytových pejskařů, která se psem provozuje pomalé procházky nebo dokonce postává a krmí kachny, by měla psa rozhodně oblékat

můj pes venku lítá,kachny nekrmíme a přecik klepe kosu...takže jí ten kabát sundám páč to je blbě??ale no tak..každej snad ví jakýho má čokla a holt většina byťáků je choulostivámoje čubka venku mrzne a když třá prší tak zvrací..prostě to nemusí..miluje hnusný parno kdy se škvaří na balkoně na dlažkách..sama a dobrovolně..blpka
takže máme bundu a kabátkya vypadáme drsně

Neessi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 06:46
- Nahlásit

corgi
ale já osobně jsem pro chov buď venku, nebo vevnitř, ale nemíchat. Pokud má pes kožich, který je na zimu dělaný, a dobře zateplenou boudu, zvládne to i teď v -15 venku.

Za mlada jsem měla taky takový striktní názor,ale když mi pak psi zestárli a viděla jsem,co jim to dělá s kloubama a tu stařeckou arthrosu tak jsem názor rapidně změnila.Potvrdil mi to i můj starý vet,který tvrdil,že pes docela dobře snáší mráz do -5°C,pokud je v suchu.Takže už léta to dělám tak,že jak jde mráz pod mínus 5 ,tak jsou psi(mluvím o ovčounech) na noc doma.Vždycky si najdou prostor,kde jim je nejlíp-chvíli v kutlochu,chvíli v mé posteli,nebo na dlažbě v chodbě(koberce nemám).Přes den musí vydržet v zatepleném kotci,když nejsem doma.Viděla jsem ,jak si ve sněhu dokáží udělat kutloch taky,ale musí mrznout-v mokrém sněhu to nikdy nedělají.Ale jak mají možnost jít do tepla,tak jdou.Dožívají se u mne vysokého věku (14 let) ale nemají problémy s arthrosou.A o tom to je-suchý mráz jim nevadí,ale mají mít možnost se vyhřát.

Meta
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:42
- Nahlásit

Za mlada jsem měla taky takový striktní názor,ale když mi pak psi zestárli a viděla jsem,co jim to dělá s kloubama a tu stařeckou arthrosu

A já bych k tomu už jen dodala, že když se mladý pes nechává venku i v extrémních mrazech, pak sice přežije a zdánlivě mu nic není, leč má na kloubní potíže slušně zaděláno a projeví se to právě ve vyšším věku. O štěňatech nechci ani mluvit. Kdo nechává v boudě samotné štěně v extrémějších mrazech, je hajzl a zločinec. I Eskymák má rád teplo, jinak by si asi iglů nestavěl.

Neessi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:47
- Nahlásit

Meta
Kdo nechává v boudě samotné štěně v extrémějších mrazech, je hajzl a zločinec.

správně!

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:59
- Nahlásit

Meta
Hm, zním lidi kteří takhle na řetěze mají dvouměsíční pity. Zvracet velebnosti, říkají tomu kvalitní chovatelství.

Noemi
Člen
- Nahlásit

Ježíši, neděs te mně... Nemyslím, že jsem hajzl a zločinec, malé štěndo bych venku nenechala, zvláště ne s krátkou srstí.

Mám skoro ročního berňáka (10,5 měsíce, cca 45 kilo), má zateplenou boudu a veškerou péči, je v perfektní kondici (P.S. uvázán u boudy opravdu není ). Pořád ho lituji, ale jemu tohle počasí vyloženě svědčí... Sníh miluje, ke kůži se mu nic přes tu super srst nedostane, takže narozdíl od nás není pořád mokrý. V tomhle počasí jsem jen ještě přidala více pohybu, aby se zahřál

corgi
Člen
- Nahlásit

Meta
má na kloubní potíže slušně zaděláno
Mám pocit, že tohle už se tu kdysi probíralo... Já jsem naprosto smířená s tím, že můj pes má zaděláno, navíc je také dokázáno, že bytoví psi mají vyšší inteligenci, takže jsem taky smířená s tím, že je hloupej

sarax
každej snad ví jakýho má čokla
To by mohl být závěr pro původního tazatele...

Meta
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:08
- Nahlásit

Noemi
nesmíš být vztahovačná

Nicméně, pokud má pes na vybranou - náš pes chrápe venku od jara do zimy, ale jak začne mrznout, je nastěhovaný v chodbě natošup O kočkách teda nemluvě, ty teď odmítají ven vystrčit byť fousek.

Noemi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:09 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit

takže jsem taky smířená s tím, že je hloupej

Proč by měl být pejsa blbější, když spí venku? Vzhledem k tomu, že Babi s Dědou jsou celý den doma, tak má pejsa společnost prakticky nepřetržitě, vždy si na něj někdo najde čas. Protože oni ho sice nechtěli, ale teď jsou do něj naprosto zbláznění a my jsme rádi, že mají pohyb, protože před tím je z křesla u televize zvedla jen pošťačka s důchodem...
Na cvičák chodíme každý týden (krom každoden. cvičení doma), už cvicímě s pokroč., protože měďa je talent

corgi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:18
- Nahlásit

Noemi
Proč by měl být pejsa blbější, když spí venku?
No, nemám to ze svý hlavy, ale z Inteligence psů. To, že s nim někdo je celý den, rozhodně hraje roli. Plus bytoví psi mají víc podnětů, zvuků atd., který vnímají, učí se z nich, rozvíjí to jejich mozek. Aspoň tak nějak to tam psali
To s babi a dědou je dobrý, naši to mají s tím pohybem podobně, ale pořídit jim zvíře si netroufnu, mám pocit, že by z něj byl hned buřt. Když přijedeme se psem na návštěvu, musím zhruba 75% času odmítat laskominy pro psa (uherák, kůrky z uzenýho, buchta...). Zbytek času odmítám laskominy pro sebe...

Meta
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:20
- Nahlásit

Noemi
Proč by měl být pejsa blbější, když spí venku
Stejně jako lidské mládě, tak i psí potřebuje k rozvoji mozkové činnosti podněty. Čím více podnětů, tím vyšší inteligence se vyvíjí. Jestliže štěně vyrůstá na zahradě, kam mu člověk donáší jídlo, zůstávají jeho obzory silně omezené. Šteně, které vyrůstá ve středu rodiny, kromě odpočinku je neustále zahlcováno podněty, tudíž z něj vyroste pes, který doslova čte pánečkovo myšlenky. Neplatí to 100%, protože taky záleží na vrozených schopnostech, ale celkově je to snad logické, ne?
Protože ovšm člověk není schopen učit se na zkušenostech jiných, nevěří tomu, dokud si sám psy neodchová. Pak vidí, že ten rozdíl je opravdu nebetyčný.

sarax
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:30
- Nahlásit

Meta
konečně mám potvrzený že mám inteligentního psa
jinak teda...je moooc chytrá.vzbudila mě než semka v noci psala,tzn.po 2 hodině že musí mooc ven,dostala kabát a šly jsme,páč jak si pes řekne tak jde že...tak jsme běhaly ve sněhu a lovily ho,pohrály si a pak se šlo dom..ten pes je moooc vychcanej

Noemi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:38 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit

corgi
by z něj byl hned buřt
Třeba byste byli překvapení... U nás stačilo několik přednášek na téma "drahý veterinář" a babička začala dávat granulí tolik, kolik má, předtím mu furt přilepšovali. Nevíc bydlím v jednom domě, takže se kontrolujeme navzájem. Momentálně je jediným prohřeškem ranní houska, kterou si Děda bere na první procházku místo pamlsků, pejsa housky miluje.
Plus občasné nedorozumění typu "já nevěděl"..Takhle kolem mě jednou Bergeron proletěl s kapří hlavou v puse.. "Já nevěděl, když kocour zbytky z ryby může, že pes ne"
Jinak je fakt, že máme spíše nežravce.

corgi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:58
- Nahlásit

Noemi
Tak to je dobrý, že můžeš kontrolovat. My bydlíme hodinu cesty mimo. A stejně mám dojem, že i kdybychom bydleli pět metrů od nich, tak tam budou probíhat nějaké orgie. Babička je holt správný Chod, tý jen tak něco nerozmluvíš, palici má tvrdou I když ten "drahý veterinář" by možná mohl zapůsobit...

Meta
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 08:59
- Nahlásit

sarax
Proč myslíš, že náš pes má vchod samoobslužný? Mě teda z postele nedostane ani za nic
(Bohužel sfině kočičí jo, ty psí vchod neotevřou...)

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 10:04
- Nahlásit

Já mám psa taky doma + vypouštění ven. Venku má jen pelech, chci postavit i zateplenou boudu se slámou, ale nevím, zda tam vůbec poleze, když má "doma" doma...
Pokud jsem doma a on venku v mrazu, tak se ho chodím ptát zda chce dom a šahám mu na špičky uší zda mu není zima

LucieS
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 15:38
- Nahlásit

Mám dva asiaty, přes den jsou venku, na noc doma. Docela se zahřejou, jak běhají hlídat, tak snad ok.
Mimochodem třeba ve střední Asii jsou rozdíly mezi denní a noční teplotou taky extrémní.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání