Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / narkóza pro 13-ti letého psa kvůli odstranění zubního kamene?
Autor Zpráva
Hani
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 21:09
- Nahlásit

Prosím o radu, zda máme podstoupit narózu pro 13-ti letého pejska, kvůli odstranění zubního kamene ultrazvukem? Bojíme se probuzení z narkózy. Je možné ostranit zastaralý zubní kámen nějakými tabletkami? Děkuji za radu a názory.

inu
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 21:13
- Nahlásit

nemám zkušenost, ale otázka, co je menší zlo..

Biluška
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 21:14
- Nahlásit

Hani
Žádej inhalační narkozu, ta je hodně šetrná. Zvládají ji i hodně malá štěňata, nebo hodně staří psi. Bez inhalačky bych do toho u 13-ti letého psa asi nešla.

Fajka
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 21:23
- Nahlásit

Hani
Můj kokřík byl ve dvanácti operovanej a dostal normální narkozu a zvládl to v pohodě a žil ještě další 4 roky ale taky asi záleží ´jak na tom zdravotně pejsa je ...
Co srpeček a odstranit kámen mechanicky?

Hani
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 21:26
- Nahlásit

Biluško,
jak probíhá inhalační narkoza? Co to pro pejska zanmená? V našem případě se jedná o maltézáka.

Sylva
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 22:01
- Nahlásit

Mám opakované zkušenosti s odstraněním kamene pomocí zubní pasty. Musí to být ta dražší (něco kolem 200kč), obsahující enzymy a zpočátku denní čištění. Je mi jasné, že starej pes má kámen hodně, ale pasta je nejšetrnější. Jsou v různých příchutích, takže masová je pro psa potěšením. Pasty účinné asi nekoupíš v prodejnách, ale u veta. Já bych to zkusila. I po čištění pod narkózou, by jste pastu měli používat, čili bude se hodit tak jak tak.

RenataL
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2008 22:53
- Nahlásit

U psa, který vysloveně nesnášel narkózu (odcházel i při slabé) jsme to řešili jen v hluboké analgosedaci. Nicméně pro veterináře to není úplně příjemné, pesan při ní kňoural. Ale dá se a domů už šel celkem slušně probraný. Právě kvůli nesnášenlivosti narkózy jsme pak nechali dát ochranný gel a od té doby byl od zubního kamene klid.

Biluška
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 08:44
- Nahlásit

Hani
jak probíhá inhalační narkoza? Co to pro pejska zanmená? V našem případě se jedná o maltézáka.
Při inhalační narkoze pes narkotizační látku vdechuje, nepíchá se mu do krevního oběhu. Takže se rychleji odbourává z organismu, dá se lépe dávkovat a je celkově šetrnější. V praxi to probíhá tak, že nejprve psovi píchnou malinkatou dávku obyč. narkozy do žíly. Jakmile usne tak se zavede kanyla přes tlamu do průdušnice (nebo do plic, fakt nevím jak hluboko ji zavádějí, ale mám pocit, že jen do průdušnice) a pes se napojí na tu ihn. narkozu.
Máme dvouletou šarpejku, která má za sebou už asi šestnáct operací. Nesnáší běžnou narkozu, musí se uspávat pouze v inhalační. Zatím to pokaždé bylo bez problémů. Při té poslední operaci už jsem měla celkem hodně strach, ale vzbudila se taky

Jinak já všem svým psům zubní kámen škrábu mechanicky srpečkem. Jde to lehce, ale pes musí být na takovou manipulaci naučený, pokud se bude nějak mlít a bránit se tak bys mu snadno mohla ublížit. Zabodnout srpeček do dásně, do patra, nebo třeba i do oka, tak bacha na to.
Hodně se mi taky osvědčilo okusování tvrdého chleba, tím jde zubní kámen nádherně dolů. Ale málokterý pes je ochoten to žrát.

Atika
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 09:31
- Nahlásit

Já "zdědila" 12 ti letého knírače s příšerným zubním kamenem, než jsem ho stačila objednat na ultrazvuk začal mi krvácet (docela dost) z nosu a tlamky, blbě se to zastavovalo a při přispání zjistil vet masivní zánět nosní dutiny - právě důsledkem infekce z těch děsných zubů. Hned mu udělal ultrazvuk a vracel mi ho plně probuzeného. Měl inhalační narkozu, ale pro čištění zubů se prý jen "přispává" - narkoza není plná, jako třeba pro operaci. Zvládl to dobře, ale je fakt, že ačkoli čistím Orozym gelem a dávám kousat tvrdý chleba, tak jeden špičák se mu už zase docela dost potáhnul kamenem. Při čištění se docela pere, nebyl zvyklý na nějakou péči, takže mám strach škrábat. Ty zuby jsou po ultrazvuku nějak chytlavější nebo co. Druhý pes má taky ultrazvuk, ale ten si nechá dobře čistit, takže tady už jiný zásah asi nebude třeba. Ale u toho kníráčka fakt nevím a je mu teď už taky 13.
RenataL
Ten ochranný gel opravdu zabrání dalšímu usazování už napořád? To teda fakt nevím, proč mi to vet nenabídl, moh mít malej Bondy už klid.

aren
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:15
- Nahlásit

Atika
Ty zuby jsou po ultrazvuku nějak chytlavější nebo co.
To mi bohužel potvrdil i vet, ultrazvukovým čištěním se poruší sklovina a pak se na ní zubní kámen usazuje víc. Dneska lituju, že jsem do toho před lety s Píďou šla, je mu 9let a stojíme před stejným problémem. Dalším psům už to nedělám.

aren
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:16
- Nahlásit

RenataL
...jsme pak nechali dát ochranný gel
Jakej gel??

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:21
- Nahlásit

aren
Osobně bych do nějaké pasty nešla, zbytečné vytahování peněz. Kdyby radši lidi dbali na životosprávu psa a naučili psa nechat se sebou manipulovat, pak není problém během minuty kámen seškrábnout už v počátku. Ale maloši jsou často nevychovaní a nenechají se ani učesat, natož chvilku podržet.

aren
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:30
- Nahlásit

Mucholabka
nechat se sebou manipulovat, pak není problém během minuty kámen seškrábnout už v počátku
Jo, do toho asi půjdu. Postupně.
Pokud by ovšem existoval kouzelnej gel, kterým psovi zuby natřeš a pak už nikdy... ale moc tomu nevěřím

Hani
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:34
- Nahlásit

Biluško, ráda bych své maltézačce odstraňovala zubní kámen také mechanicky,ale ona nechce vůbec držet a hned kouše. On je u ní problém i s česáním.Musí být vždy pevně držena a pak začne hrozně dejchat a k tomu musí mít ještě košík. Nevím, jestli by u veta zvládli jí to tak udělat. Tak fakt nevím jak se rozhodnout.

Biluška
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:48
- Nahlásit

Hani
Pokud není naučená nechat sebou manipulovat tak se určitě nepouštěj do mechanického odstraňování, to je jak kdyby sis podala kolkovanou žádost o zabodnutí srpečku do dásní
Zkus tu inhalační narkozu, jiné řešení asi nebude. V malých ordinacích ji většinou nemívají, spíš se obrať na větší kliniky.

aren
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 11:52
- Nahlásit

Biluška
tak se určitě nepouštěj...
všechno se dá naučit, ne? Postupně, po dobrém, trénink s dřívkem od nanuku...

Biluška
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2008 13:11
- Nahlásit

aren
všechno se dá naučit, ne?
Dá, ale u třináctileté maltézačky, které musí dávat náhubek když ji chtějí učesat to moc růžově nevidím.

Dante
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:36
- Nahlásit

Ono také záleží na tom, jak to v té tlamě vypadá. Pokud tam má "kamenolom" a polovina zubů se viklá, tak to nějaká pasta, čištění nebo srpek rozhodně nevytrhne. Vše, co se viklá, musí nekompromisně pryč, i kdyby jí měly zůstat jen špičáky nebo ani ty ne. Jde totiž o to, že všude kolem zubů je těžký zánět, který je způsoben plakem a zubním kamenem a to je to, oč jde. Ten zánět udržují také zbylé viklavé zuby, které jsou už mrtvé a pes s nima stejně nic nepokouše. Tím, že se takto zasanuje celá dutina ústní a pes se přeléčí antibiotiky, mu nesmírně pomůžete. Zbaví se bolestí, bude moct lépe kousat a jeho organismus se zbaví těžkého chronického zánětu. Za 14 dní ožije, přestane být protivný a bude si i hrát, protože se mu nesmírně uleví. Jinak - zubní kámen na korunkách zubů, to je spíš taková kosmetická záležitost. Důležitý je ten, který je na krčcích a odhalených kořenech - ten způsobuje zánět dásní a paradentózu a následně i ztrátu zubů. A tento kámen musí veterinář manuálně oškrabat ostrou kyretou, což si bez narkózy žádný pes nenechá. Být to můj pes, určitě bych do toho šla - máte totiž velkou šanci prodloužit a hlavně zkvalitnit mu život. Představte si sami sebe, jak by se vám asi žilo s pusou plnou bolavých zubů.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:00
- Nahlásit

Hani

moje Tonička (cca 12) tohle ošetření absolvovala nedávno, je u mne rok, nebyla v dobré kondici a musela jít na operaci dělohy, proto zuby musely počkat.
Nedostala hlubokou narkózu, ale pouze byla "nadopovaná" (možná diazepam, nejsem si jistá). Zákrok trval cca 30-40 minut.
Zoubky měla příšerný a na zubní kámen nestačil skoro ani ultrazvuk, po čištění jěště následovalo trhání.
Udržovala jsem sice rozsáhlý zánět v mezích pomocí Tantum Verde dokud nemohla jít na čištění, ale to v jejím případě nebylo řešení. Hrozilo reálné nebezpečí, že sekret (nebo jak se tomu řekne) ze zánětu rozleptá nosní přepážku a další jiné komplikace.
Tonka po zákroku mohla odejít po svejch, sice se večer a jěště další den se motala jako po hodně vydařeným flámu, ale to brzy odeznělo.
Chápu, že se bojíš, já se bála strašně, ale pokud je pejsek přiměřeně svému věku zdráv, je podle mne pro jeho zdraví dobré toto ošetření zubů absolvovat. Může zde být třeba jěště další 3, 4, roky a každým dalším rokem to bude riskantnější...

Na veterině mi řekli, že Toničce mám dále dávat jen převařenou vodu - má vliv i na usazování kamene, který má tendenci po ultrazvuku se usazovat rychleji a až se dásně zregenerují po zákroku (2-3 týdny), je důležité pravidelné čištění nějakou dobrou psí zubní pastou. Mě se víc než kartáček na její prťavý zbylý zoubky osvědčily polštářky z hrubší gázy.

papillon_girl
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:51
- Nahlásit

Všichni píšete, jak moc závisí na kvalitě zubní pasty, ale mnohem důležitější je kartáček. Měl by být měkký, tvrdé často udělají více škody než užitku. Bow má ze zuby docela problémy, ale čistím je každý den, pasta je obyčejná od trixie. Kartáček máme měkký. 4istím mu je opravdu pečlivě a nakonec dostává ještě takovou jakoby mastičku, je to přírodní produkt. Voní krásně po bylinkách, takže mu vydrží po celý zbytek dne krásně svěží dech a myslím, že mu dělá opravdu dobře. Údajně má odstraňovat zubní kámen sama o sobě, nemusíte zuby ani čistit, jhen dáte na prst a aplikujete na zoubky. Takže dobré řešení pro ty, kteří mají psy co si do tlamy šáhnout nenechají (ale je to jenom o zvyku, Bow si to zamiloval, protože následně dostane pamlsek a velkou pochvalu, stejně to platí i u česání a celou dobu je opravdu krásně hodný a trpělivý). Já to ale kombinuju i s čištěním mechanickým, měli jsme s tím opravdu problémy a navíc vet tvrdí, že takové "zázračné věci" zas tak skvělý účinek nemají a záleží hlavně na tom kartáčku....

papillon_girl
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 21:55
- Nahlásit

Hani
Určitě to udělej tak jak radí Biluška, lepší způsob není... Mám 4letého psa a z narkózy se mi málem neprobral, už do toho nikdy nejdu. V tu chvíli jsem opravdu trnula hrůzou...

aren
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 22:24
- Nahlásit

papillon_girl
nakonec dostává ještě takovou jakoby mastičku, je to přírodní produkt. Voní krásně po bylinkách
Prozradíš název?

RenataL
Člen
# Zasláno: 11 Led 2009 18:08
- Nahlásit

Atika
aren
Pardon, byla jsem delší dobu pryč. Ten gel se jmenuje Dentisan. Není to úplně napořád, ta první vrstva se pak musí průběžně obnovovat (dostanete gel i domů a tak jednou za týden to chce dát gel na prst a zuby tím přejet (hotovo za pár vteřin). Jednou za půl roku pak nechám u veta zuby zkontrolovat (neb jsme na tom byli opravdu špatně) a gel obnovit. Žádná narkóza, žádné čištění, protože není co čistit. Dneska už dávám i ten profigel sama. A pozor - žádné abrazivní granule nebo kosti, tvrdý chleba a tak, žádný kartáček, protože by se tím odstranil i gel. Normální granule a mlsky ale nevadí.

Dáška
Člen
# Zasláno: 11 Led 2009 18:16
- Nahlásit

Někde jsem četla, že zubní kámen způsobují ve velkém granule. Co jsme je úplně zavrhli, holky mají zubyo hodně lepší, devítileté Molís jen občas seškrábnu začínající kámen na špičácích, jinde se jí nedělá (včera jí vet kontrolovat zuby).

A super jsou morkové kosti

Hani
Člen
# Zasláno: 14 Led 2009 13:33
- Nahlásit

Tak jsem té naší feňuli dala udělat rozbor krve, kvůli tomu čištění zubního kamene. Ještě jej nemám, ale vet říkala, že má jen zvýšený bilirubin a že by jí dala slabší narkózu a výkon provedla. Prohlížela jsem jí zuby v tlamě, ale hýbe se jen zadní stolička, ale kámen mě škrábat nejde. Tak jí asi na ten zákrok v únoru pošlu,snad to přežije.

aren
Člen
# Zasláno: 14 Led 2009 14:35
- Nahlásit

RenataL
Díky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání