| Autor |
Zpráva |
Lidu
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 13:34
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit, máme sedmi-měsíční štěně labradora. Od září nám pokulhává, s péčí veterináře nejsem spokojená, jelikož kulhání nustává. Prý je to tím, jak rychle roste. Můžete mi někdo prosím poradit dobrého ortopeda z Prahy či máte s tímto někdo zkušenosti?? Předemděkuji za rady. Kuběnová
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 13:50
- Nahlásit
Lidu
Vetcentrum a doktor Duchek..například...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 14:11
- Nahlásit
Lidu
no, může to být panostitida, což je opravdu způsobené růstem a za nějaký čas to odezní.
Jinak také doporučuji MVDr. Duchka
O Panostitidě např. tohle:
Panostitida je onemocněním dlouhých kostí v období růstu u velkých plemen psů, které většinou po 18-20 měsíci stáří samo odeznívá. Do té doby se můžete setkat s několika cyklicky se objevujícími epizodami silného kulhání, bolestivosti. Dochází k aseptickému zánětu kosti s tvorbou enostóz = nárůstků kostní tkáně v dřeňové dutině, případně k zánětu okostice. Přesná příčina není dodnes určena, předpokládá se, že onemocnění může způsobit bakteriální i virová infekce organismu, alergie, metabolické poruchy, poruchy imunitní soustavy (autoimunitní poruchy), zvýšená hladina estrogenů po 1. hárání u fen, stres, aj. Diskutuje se i dědičná predispozice. Toto je však součástí celosvětového vědeckého výzkumu a klinických pozorování, nelze dát jasnou odpověď vaším chovatelům.
Terapie spočívá v zabraňování tvorbě zánětlivých změn na kostech a poškozování stavby kosti do budoucna. Léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik potlačují zánět a bolest, pohybový klid je vhodný k podpoření hojení změn na kosti a k nerozšiřování případných zánětlivých ložisek. Jeho délka je individuální podle rozsahu a hloubky klinických potíží konkrétního zvířete. Pokud se stav zvířete po určité době zase zhorší, je nutné opět podat léky a zajistit mírnější pohybový režim. Změnu krmení není nutné ani vhodné provádět.
Panostitida nezapříčiní rozvoj jiných vrozených vývojových onemocnění jako dysplazii lokte nebo dysplazii kyčlí. Vyloučit tyto a jiné onemocnění postihující klouby však můžeme jen na základě řádného ortopedického a rentgenologického vyšetření.
Přeji hodně trpělivosti při opakujících se epizodách panostitidy.
MVDr. A. Janíková a Pavel Galko
|
Lidu
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 15:13
- Nahlásit
Mel:
no panostitida nám řikali, že to je, ale stále to trvá a je to opravdu dlouhé. No a s Duchkem máš nějaké zkušenosti?? Četla jsem o něm i negativní zkušenosti.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 15:21
- Nahlásit
Lidu
mnoé negativní zkušenosti má každej s každým mě osobně pomohl dvakrát a myslím že je kapacita..uznávaná i jinejma vetama
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 15:22
- Nahlásit
Lidu
Jestli má panostitidu může klidně kulhat do roka a půl.
Jinak také doporučuji Duchka, operoval našemu psovi koleno a paráda, pes nekulhá a normálně se vrátil do výcviku.
|
Lidu
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 15:44
- Nahlásit
ALL: všem děkuji za rady.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2008 17:46
- Nahlásit
MVDr. Musil v Českém Brodě. Není to zas až tak daleko.
|
choco
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 12:57
- Nahlásit
Já se přikláním taky k doktorovi Musilovi z Českého Brodu. při vyšetření našeho psa minulý rok jsem jen stála s otevřenou pusou, jak se nám věnoval,vysvětloval a radil,co dál...strávil s námi nejméně hodinu a půl a i po operaci si nemůžu stěžovat, kvůli nám přijel po celým dni v práci znovu,aby nám při přebírání psa znovu vše vysvětlil a ukázal, protože jsem ho tam nechtěla nechávat do druhého dne. Je to odborník a úžasný člověk, si myslím.
Jinak ponostitida to být může,ale taky nemusí ... u nás to třeba Musil hned tipúoval správně jen při pohledu na jeho chůzi a pak si to už jen dopotrvzoval při porhmatávání na stole a pak z rtg už jen zjistil,kterou má horší a jak moc to je špatný...
|
AlenaD
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 20:53
- Nahlásit
Lidu
No a s Duchkem máš nějaké zkušenosti?? Četla jsem o něm i negativní zkušenosti.
Já teda nejlepší taky zrovna nemám a potom co mi vyprávěla šílenou story jedna dobrá známá, které operoval psa a pak o něj přišla bych teda opravdu k Duchkovi nešla.
|
Lidu
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 22:26
- Nahlásit
AlenaD:
aha o to šlo o jakou operaci, jestli se můžu zeptat. Či o co šlo??
|
Lidu
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 22:28
- Nahlásit
Choco: a vy jste měli zrovna tu panostitidu? nebo šlo o něco jiného??
|
AlenaD
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 22:43
- Nahlásit
Lidu
Šlo o operaci páteře. Pes měl delší dobu problémy s pohybem, šlo patrně o nějaký útlak nervového svazku či co. Mvdr.Duchek ho léčil a potom i operoval, jenomže se asi operace nepovedla a pes se začal rapidně horšit.
Pan doktor přestal brát telefony a nereagoval ani na opakovaný vzkazy na recepci. Ta dotyčná paní je taky lékařka, nechtěla mu nic vyčítat, potřebovala se poradit jak dál postupovat a zda má význam aby se pes dál trápil, celkem jí to stálo kolem 80 tis., tak čekala za ty peníze alespoň slušný jednání, ale bohužel doktor se jí už nikdy neozval.
No a já mám blbou zkušenost s předraženým RTG DKK
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 23:01
- Nahlásit
Lidu
panostitida může být dost vleklá, jak už tu bylo zmíněno i do roka a půl, takže si můžete klidně ještě nějakou dobu "užívat".
U Duchka jsem nechala rentgenovat psa na DKK a DLK, nic akutnějšího jsme naštěstí zatím nepotřebovali. Ale kdyby se cokoliv stalo, jedu jedině za ním. Já mám zase spoustu dobrých známých, kterým Duchek operoval psy a všichni jsou naprosto spokojení
Asi to budeš muset vyzkoušet sama, holt vždycky se najdou lidi, kteří budou na někoho plivat špínu a někteří budou toho samého člověka velebit.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 23:12
- Nahlásit
Mel
na někoho plivat špínu
to jako, když má někdo špatnou zkušenost, tak hned plive špínu?
|
AlenaD
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 23:20
- Nahlásit
Mel
To není plivání špíny, to je bohužel smutná realita. Ani nejlepší doktor není neomylný a ne všechno se mu povede, třeba to nebyla jeho vina, ale to by neměl být důvod k tomu aby nejednou dělal mrtvýho brouka ač byl před tím velmi ochotný. Nevím jak by se ti líbilo kdyby jsi zaplatila spoustu peněz za léčbu, celou dobu by ti doktor dával naději na vyléčení a když by ti mladý pes umíral tak by to nezvedl ani telefon.
|
Lidu
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2008 23:24
- Nahlásit
Mel, AlenaD: děkuji moc za info. Jen jsem chtěla poradit kam jít a nejít. Né každý je s každým spokojen. Jelikož mám štěně a po prvé velkou rasu, neznám tyhle nemoci a netuším na koho se obrátit. Hledala jsem tedy různé weby, kde by mi kdo mohl poradit. A sama ze své zkušenosti vím i více případů veterinářů, které bych nikomu nedoporučila. A právě tomu jsem chtěla sama předejít.
|
el Nino
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2009 18:52
- Nahlásit
vynikající ortoped a odborník na retrievery MVDr. Jan Herčík, CSc., Horoměřice (Praha-západ)
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2009 14:33
- Nahlásit
Myslím,že u každého veta se najde někdo,kdo s ním nebyl spokojen. Jde o to,vyvarovat se těch,se kterými je nespokojena většina.
My můžeme Duchka taky jen doporučit,Musila taky,naopak Herčíkovi bych se vyhla (a je mi jasný,že i tady bude naopak spousta lidí,co za něj dá ruku do ohně)
|
choco
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2009 16:07
- Nahlásit
Lidu:
Nene, my jsme to měli nakonec horší...úlomky,osteochondorza a artroza, takže ta artroskopie byla nutná.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2009 18:25
- Nahlásit
Pročítala jsem hodně diskuzí na všech možných forech, když jsem řešila probkém s kloubem u našeho psíka a sháněla info o ortopedech, a faktem je, že jediný ortoped, se kterým nikdo neuvedl špatnou zkušenost byl Musil. Jasně že taky nebude neomylný, ale prostě u něj jediného jsem na špatný ohlas nenarazila.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2009 18:46
- Nahlásit
Atika
Já jo
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2009 21:06
- Nahlásit
No jo, tak holt už není žádnej "čistej".
|
pespritelcloveka
|
# Zasláno: 7 Dub 2015 11:48 - Změnil/a: pespritelcloveka
- Nahlásit
Hezký den všem pejskařům a pejskům.. Řeším kulhání u fenky RTW. Můžete prosím aktuálně doporučit solidního, lidského profíka (ortopeda?) s individuálním přístupem, za rozumnou cenu v Praze nebo okolí.
Možná bude potřeba udělat RTG kyčlí, můžete doporučit kdo dělá bez narkózy? Je velmi klidná a poslušná, bez PP, nepotřebuje oficiální zprávu, jen kontrolu/vyloučení DKK. Bohužel doposud s Vety nemáme moc dobré zkušenosti a neradi bychom opět byli důvodem bezúspěšného "rýžování".. Předem děkuji za upřímné osobní doporučení
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2015 13:59
- Nahlásit
pespritelcloveka
Musil v Českém Brodě, lepší přístup jsem nezažila, ale je to teda už pár let, tak snad se nějak nezkazil.
|