| Autor |
Zpráva |
werča
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2008 16:38
- Nahlásit
ahoj.
u naší 1,5 leté fenky jsme zpozorovali 2 malé lysinky na kožichu,zašli jsme tedy na veterinu,kde jí udělali stěr.ta doktorka byla v pohodě s tím,že buď to bude plíseň nebo svrab a ona nám na to jen dá mastičku a pes se vylečí.když jsme tam ale přišli teďka,bylo hrozně zle,že pes má plíseň,dala nám šampon a mastičku,máme jí dvakrát týdně koupat,to beru.ale taky,že to je hrozně nakažlivé,že znala kluka,který se od psa nakazil,vypadaly mu pak všechny vlasy,že je jistější sahat na ní jen v rukavicích a že nejlepší by bylo psa oholit a chlupy spálit.a že máme přijít za 5 týdnů.samozřejmě nehodlám na psa sahat jen v rukavicích,nicméně z reakcí paní doktorky docela přepadlá jsem ( jaké máte prosím zkušenosti vy?a nemáte ještě nějakou osvědčenou podpůrnou léčbu?a mohlo se jí to udělat ze stresu?předem moc děkuju za odpovědi!!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2008 17:29
- Nahlásit
werča
A řekla vám druh? Jinak na microsporum canis existuje očkování, ale bála bych se ho u fen a psů pro chov.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2008 09:45
- Nahlásit
ahoj, zkušenost mám takovou, že se člověk nakazit může! loni s tím měla problém moje kamarádka. nakazili se jí postupně oba psi, kočky i ona sama, takže si dávej bacha. léčba je zdlouhavá, psa tedy oholit nemusíš, ale musíš zabránit styku s jinými zvířaty do doby než bude kontrolní stěr negativní a pořádně desinfikovat místa, kde se pes pohybuje. spóry můžou přežít pěkně dlouho.
jo a ze stresu se plíseň nechytá. musela se setkat s přenašečem. stres akorát mohl oslabit imunitu
|
werča
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 16:47
- Nahlásit
mucholabka
druh nějak opomněla.a v čem je to nebezpečí toho očkování?štěňata na chov mít nebude,páč nejspíš nebudeme dělat obranu,ale nepapírový štěňata by mít mohla.tam bys jí očkovat nechala?
nefer
hm,tak to nám paní na veterině taky neřekla nemáš prosím zkušenosti,jaká desinfekce je nejlepší?spí venku v dřevěné boudě a jako podestýlku má slámu,tu měníme každý týden.tak se bojím dát jí tam něco moc nevoňavýho,aby tam pak chtěla být.
díky moc vám oběma!
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 17:13
- Nahlásit
holky a nepřeháníte trošku? Plísně, roztoči, bakterie a viry jsou všude kolem a nelze se jich zbavit.....pokud se nechcete na doživotí zavřít do sterilní bubliny s filtrovaným vzduchem. Důvod, že se nakazíte plísní, přichází zevnitř.....imunita, zdravotní stav, způsob života a spol.
werča
fenku vykoupej a postižené místo jí potírej dle návodu od vetky. Po vykoupání vždy vyměň slámu. Toť vše. Pokud vše půjde dobře, do 3 týdnů začnou flíčky zarůstat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 17:27 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
zapomněla jsem napsat, že podpora pro kůži a imunitu může být: vitamín E (pozor na dávkování, je to vitamín nerozpustný ve vodě!), biotin (třeba Canvit H) a pupalka dvouletá. A nevyšiluj
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 17:30
- Nahlásit
gabifi
bohužel nepřeháním, protože vím, jakou dobu s tím měla kamarádka problémy a co vše tomu následovalo. proto upozorňuji na to, že riziko je. ono jako třeba její pes může být za chvíli v pořádku. ale také do té doby může nakazit jiného, který s tím bude bojovat dlouho-viz případ mé kamarádky, které se postupně nakazila všechna zvířata včetně jí samé, jak už jsem psala a žila pak prakticky v několikaměsíční karanténě
máš pravdu v tom, že vše závisí na imunitě. můj pes se tenkrát nenakazil, byť jsme spolu strávili několik dní. ale pokud má pes z jakéhokoliv důvodu zrovna oslabenou imunity, prostě se nakazit může a pak s tím také každý pes bojuje různě. stejně jako člověk, který je ke kožním problémům náchylný. takže tak - opatrnost je na místě už vůči okolí.
werčo
jestli chceš, ozvi se mi na mail neferneri@seznam.cz a já předám kontakt. nemusí to být ve vašem případě vážné, ale také to nemá cenu podceňovat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 17:35
- Nahlásit
nefer
no, kdyby to fungovalo takhle, tak jsme plesniví všichni a pořád....
Neříkám, že má Werča plesnivé flíčky líbat. Ale sahat na fenu jenom v rukavicích, oholit, pálit srst.....Klid a zdravý selský rozum.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 17:45
- Nahlásit
sahat na fenu jenom v rukavicích, oholit, pálit srst.....Klid a zdravý selský rozum.
ale o tomhle já jsem nepsala nic! to byla rada její veterinářky né má! já psala, že je potřeba být opatrná, protože se nakazit může a že je potřeba místa, kde pes je desinfikovat, páč se v nich drží spóry, které se znova a znova dostávají na psa a pak je léčba samo složitější.
kdybych to takhle zblízka nezažila, možná bych měla podobný názor jako ty, páč spousta lidí má plíseň, kterou třeba nikterak neřeší. ale to neznamená, že to je tak správně. nechtěla jsem to původně vytahovat, abych werču neděsila (takže se neděs), ale té mé kamarádce hrozilo, že bude muset nechat jednoho ze svých psů utratit, protože měl stále pozitivní stěry a na to jsou jaksi veterinární předpisy
|
werča
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 19:13
- Nahlásit
no já se zatím neděsím.mě spíš dostal přístup a hlášky tý veterinářky přesně toho typu sahat na psa jen v rukavicích a oholit ho..oki,koupím teda vitamíny a budem dál koupat.jinak zatím samo cvičíme doma.děkuju
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2008 19:37
- Nahlásit
werča
očkování může přinést nějaké problémy s plodností a nezáleží, jestli to je PP nebo bez PP.
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2008 10:23
- Nahlásit
Ahoj všem, já sama se teď poměrně dlouho léčím a nakazila jsem se taky od pesanky, kt. je už teď v pohodě, narozdíl ode mě...
přišla jsem a stále přicházím o spoustu vlasů a to je jen třešnika na dortu...
|
kaba
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2009 19:17
- Nahlásit
Ahojky. Sice poslední odpověď je přes 3 měsíce stará, ale možna moje zkušenost pomůže někomu jinému. Přinesli jsme si domu kotě z útulku a spolu s kotětem i plíseň M.canis. Jsme v domácnosti 3, vlastně už 4, já, přítel, 10ti měsíční samojed a 5ti měsíční kotě. Psa jsme nechali preventivně naočkovat Biocanem M plus, měl jen 2 fleky(nakazil se, než se stihla vytvořit protilátka). Tady pozor, musí se aplikovat do svalu, nikoliv jen pod kůži, aby se vytvořila potřebná imunita. My jsme to s přítelem chytli taky. U nás lidí mi to nepříšlo tak hrozný, pár fleku jsme měli, výborně, ale opravdu výborně na ně zabírá Lamisil krém(k dostání v lékárně). S kocourem to bylo horší, měl opravdu extrémně rozšířenou plíseň, u něj všechny tradiční metody selhaly(myslím tím injekce, koupání v síře, mazání atd., to patří spíš do kočičí diskuse), zabral nakonec až kočičí lék Itrafungol.
Desinfekovat je potřeba opravdu důkladně. Je potřeba co nejvíce snižovat koncentraci sporů. My máme byt, tam to bylo snažší než např. když má někdo zahrádku. Denně jsem luxovala, vytírala podlahu a místa kde se kocour pohybuje roztokem vody a tee trea olejíčkem a hodně větrala(ačkoliv to bylo v zimě). Ono plíseň není žádná legrace, zvlášť pokud se vyskytne v domácnosti, kde jsou děti, což naštěstí nebyl náš případ. Taky doporučuju přidat do sprchového gelu, šamponu a tělového mléka pár kapek tee tree oleje.
Můj názor je, že pokud by se to začalo na psovi šířít, tak neváhat a ostříhat. Kocoura jsme stříhali.
Jinak plíseň M.canis postihuje kočky mnohem víc než psy, takže doporučuje se mrknout na "kočičí" webovky.
|
werča
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2009 16:49 - Změnil/a: werča
- Nahlásit
tak se mi pesanka po 3 měsících taky vyléčila a úplně nejvíc jí pomohlo když jsme jí to natírali gencianou. Tak třeba kdyby někdo v budoucnu potřeboval.
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2009 11:03
- Nahlásit
Taaak jste me pekne vydesili, da se u psa proti plisni ockovat? Mam 3 kocky a obcas nejakou nez najde domov a nerada bych aby mi zver splenivela. Kocky se proti plisni ockujou, pri pristim ockovani je naockovat necham, ale jde to i u pejska, kteremu je 9 let?
|
kaba
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2009 15:05
- Nahlásit
lucYnka XIII
jj, jde naočkovat i psa. Vakcína se jmenuju Biocan M plus. Kočičí vakcína se jmenune Biofel M plus. Pokud mají kočičky přístup ven a pokud občas máte kočku z ulice(jestli jsem to správně pochopila), tak bych určitě neváhala a očkovala. Vakcíny(aplikují se 2 v časovém rozmezí 2-3týdny) sice jsou poměrně drahé (v Pze 2 vakcína asi 1000), ale věřte, že léčba je mnohém dražší(za psa a kočku jsme dali 10000). Při větším počtu zvířat se to léčí hrožně obtížně, nemocné zvíře nakaží to vyléčené, a opakuje se to neustále dokola. Pokud Vás to zajímá víc, podívejte se na modrykocour.cz(do okénka Hledat zadejte plíseň).
|
Nori
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2009 16:08
- Nahlásit
Pls, já sem zapoměla. Můj pes dostal na tlamě plíseň a dostali jsme žlutou hustou tekutinu, mám udělat roztok - 2ml na 1dcl vody. Ale teď nevím zda říkal mazat jednou za tři dny nebo každý den a jednou za tři dny udělat nový roztok. Moc nad tím přemýšlím, takže už jistě nevím jak to bylo. Ale jen jednou za tři dny mazat se mě zdá málo, když toho je dost.... mám pěkně proděravěnou hlavu
|
kaba
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2009 17:41
- Nahlásit
Asi to bude mazat každý den a jednou za 3 dny udělat nový roztok. Nejlepší bude zavolat veterináři a zeptat se. Taky je potřeba DŮKLADNĚ uklízet prostory kde pes pobývá a psa po dobu nutnou k léčbě izolovat od ostatních zvířat.
|
Jandula80
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2015 21:27
- Nahlásit
Plíseň může být opravdu přenosná na ostatní zvířata i lidi, ale faktem je úplně zdravý jedinec ji nechytne, ale může být přenašečem, což jsou v mnoha případech kočky. Já mám výbornou zkušenost s chytrou houbou. Udělá se roztok a aplikuje se na postižená místa. Stačí párkrát. Srst, která je napadená vypadá a nová začne růst za několik dní. JInak chytrá houba se dá použít i na lidi, v případě přenosu....
|