| Autor |
Zpráva |
Jassica
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 20:08
- Nahlásit
Ještě to tady založím jako celé téma a sepíši to všechno. Vet diagnostikoval mé holce nízký počet bílých krvinek a doporučil Zylexis, který jsme dostali.
Slyšela jsem, že očkování může snižovat imunitu, proto uvažuji o změně vakcín (viz. téma "Proti vzteklině se nemusí vakcinovat každý rok"). Je tady nějaký veterinář nebo zdravotník, který by mi poradil? Očkujeme ročně Nobivac RL (i když minule nám k mému údivu dal vet Eurican DHPPI2-LR), nešlo by to nějak rozložit aby se vzteklina očkovala jednou za 3 roky? Prý v tom Nobivac stejně působí 3 roky. Náš vet nám to nedoporučil s tím, že ta zátěž na imunitu by byla stejná (což se mi nezdá, což je důvod mého zájmu o další názory). Jinak moje holka má slabší játra, tak i z tohohle hlediska bych nerada nějaké zbytečné přetěžování.
Ještě trochu mimo téma, může se na mléčné žláze udělat nějaký tukový útvar? Něco tam má (uvažujeme o odstranění novotvaru, ale se sníženou imunitou je to blbý tak čekáme až imunita trochu "vyleze"), a to něco mírně mění tvar. Teď to trochu narostlo do šířky (cca o 2mm, velikost asi 1x1 cm) což asi souvisí s háráním. Co myslíte?
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 20:09
- Nahlásit
Děkuji Barunce za její názor a doufám, že se ještě někdo ozvete.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 22:38
- Nahlásit
k Zylexisu - když byl můj pes asi před rokem na operaci břicha - vychvaloval mi Zylexis vet. Podává se i onkologicky nem. pacientům. U některých druhů rakoviny funguje prý často tak (pokud se jedná o ranné stadium), že nádor "zapouzdří" a zamezí se tím vytvoření metastáz.
Přímou zkušenost nemám - můj pejs se naštěstí dal přes svůj vysoký věk dohromady tak rychle, že bylo zbytečné mu jakékoli léky podporující imunitu dávat.
Co se novotvaru týče - může to být všechno možný. Určitě by podle mne stálo za to udělat histol. a jiná vyšetření. Držím palce, aby to byl jen neškodný novotvar, pokud by to ale bylo něco vážnějšího, čím dřív se to chytne, tím líp. I když teď fenka nemůže být operována, může se třeba začít s jinou léčbou...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 22:52 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Jassica
až teď jsem si přečetla tvý téma o bulce...
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=8844&forum=4&page=0
mám taky 12 let starou fenku (možná víc), ta má tukovou bouli na zadku. Nedávno byla na operci dělohy a boule se jí udělal až po ní. Tak právě také budu čekat jěště pár měsíců a pak jí možná novotvar nechám vyoperovat - záleží jak jí celkově bude. Taky mám strach z hluboký narkózy...
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 23:03
- Nahlásit
maixnerova > Díky za odpověď. Mohu se zeptat jakou jinou léčbu máš na mysli ohledně novotvaru? Ten Zylexis nám taky chválili, myslím že ještě jedna série by neškodila to se uvidí podle testu.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 23:44 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Jassica
Mohu se zeptat jakou jinou léčbu máš na mysli ohledně novotvaru?
To jsem napsala jěště před tím, než jsem si v jiném tématu přečetla, že tvé fenečce je 12 let.
Měla jsem na mysli např. cytostatika, pokud by to byl zhoubný nádor... možností léčby je přeci víc, tohle ti ale spíš popíše vet, nechci tu plácat blbosti...
Také je otázka, když je fence už 12 let - a nemá dobré jaterní testy, jestli je lepší ji operovat nebo případně léčit chemoterapií (i když ji prý psi snáší líp než lidi) - pokud by to byl zhoubný útvar, nebo nechat být.... Sama mám 2 starý psy, mám je moc ráda, myslím, že kdyby se teď ukázalo, že některý z nich má rakovinu - podávala bych jen podpůrné prostředky jako ty a radovala se z každého společného dne.
Nechala jsi své fence udělat sono? Tím se také dost pozná, pokud vet nedoporučuje vzít vzorek na histol. vyšetření...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2008 23:49
- Nahlásit
jo, na podporu funkce jater dobře funguje Ostropestřec mariánský...
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2008 08:34
- Nahlásit
Oslabená imunita je problé, ,pesjibud má a nebo né.Někde jsem četla že jde o vrozenou záležitost.vakcinu Zillexis jsem s velým uspěchem používala a používám u koček tam je reakce supr ,u psu jsem ji použila několikrát a výsledek nevím nijek nebyl výrazný.
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 28 Zář 2008 19:34
- Nahlásit
maixnerova > Ostropestřec užíváme. Sono břicha se dělalo a nic nenašli, nevím zda myslíš tohle. Vet říkal, že by jedno vyndal a vzal na histologii (druhý doporučoval odebrat celou lištu ale to je pod celkovou narkózou což je nebezpečné kvůli játrům takže se přikláním spíše k tomu jeden útvarek vyndat a poslat na histologii).
KESSIA > No my půjdeme na testy abychom zjistili zda ten Zylexis s imunitou hnul, tak uvidíme.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 28 Zář 2008 20:48
- Nahlásit
Jassica
Sono břicha se dělalo a nic nenašli, nevím zda myslíš tohle.
tak to je dobrá zpráva , držím moc palce, aby další výsledky byly v pohodě.
Nicméně, i kdyby histol. výsledky nebyly příznivé a operace nebyla možná, hodně pomůže i složení stravy a antioxidanty. Posbírala jsem zkušenosti majitelů nemocných pejsů. Nemoc dieta sice nevyléčí, ale zpomalí. Hodně jsem se o to zajímala, když jsem asi 10 dní čekala na výsledky z histolky a byla strašně nervózní. Kdybys chtěla, můžu ti kompilát z toho zítra poslat mailem (někde to mám a nevím teď kde, tak proto až zítra ).
K narkóze - Tonka měla hlubokou, takzvanou šetrnější "dejchací" narkózu - ovšem nevím, jak moc je šetrnější k játrům...
|
Jassica
Člen |
# Zasláno: 29 Zář 2008 16:09
- Nahlásit
maixnerova > Kdybys mi poslala byla bys moc hodná Ta dieta by mě zajímala taky, my tedy dietu máme jaterní. O té dýchací narkóze jsem slyšela, je prý šetrnější ale stejně by to byla zátěž takže pokud to nebude opravdu nutné zkoušíme všechno ostatní.
Psíček > Děkuji za odkaz na článek, určitě si to přečtu. Mohu se zeptat jak jsi to myslel s tím "částěčným očkováním"? Jinak moje holka dostávala Zylexis aby se jí zvedla imunita tak to snad bude lepší. Jen mě napadlo zda bych nemohla najít nějaký způsob vakcinování, který by ji zatěžoval méně než současný styl očkování.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2008 13:58
- Nahlásit
Delší interval mezi očkováním znamená, že si tělo vytvoří dostatečnou hladinu protilátek na delší dobu. Protože každé očkování může rozhozený imunitní systém rozhodit ještě víc, volila bych vakcínu s delší dobou účinnosti. Je tu ještě další hledisko - nepříznivější reakci organismu vyvolávají kombinované vakcíny, méně vedlejších účinků a menší riziko bývá u vakcín monovalentních (poznatek z humánní imunologie).
Pokud má čubina slabší játra, zkuste bylinky - ostropestřec mariánský (pro psy třeba Hepatosan), je to hodně účinné.
|