Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Concor a vaše názory
Autor Zpráva
Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 12:42
- Nahlásit

Už jsem zase tady, chtěla bych poprosit o názory.

Byli jsme u veta, stále se potýkáme se zvýšenými jaterními enzymy (máme dietu) a dnes jsme šli na rentgen hrudníku a EKG. Vet říkal, že naše holka má posunutou osu, na rentgenu pak viděl dýchací trubici, která je prý trochu prohnutá (což může být vrozené, rentgen se ještě nedělal) a proto prý možná byla ta osa posunutá, jako že to bylo zkreslený. Dostali jsme pro jistotu betablokátor (Concor). Jinak máme na mléčné žláze novotvar, který by prý šel vyndat v lokální anestezii, ale nevím. Nejspíš bych raději počkala až se trochu upraví enzymy a jak to bude s betablokátorem (jinak holka nekašle ani když běhá, jen občas odfrkne což nevím zda souvisí s tímto nebo se sníženou imunitou). Co si o tom tak nějak celkově myslíte?

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:13
- Nahlásit

Jo, a ještě. Vet se zmínil, že máme lehký edém na plicích. Trochu jsem se vyjevila, je to nějak vážný?

11111
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:17
- Nahlásit

betablokátor ja ne srdce - teda co vím já. možná někdo oudrý ví, že i na prohnutou trubici.... . Edém na plicích - záleží jak je veliký. Pokud by byl malý, tak bych jenom sledovala a pokud by se zhoršoval, musel by brát diuretika.
My měli malinkatý, takže jsme je brát přestali .-)

já bych se ho vyptala proč má fenka betablokátor? a nechala si všechno popsat do podrobna.

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:22
- Nahlásit

11111 > Jestli jsem to správně pochopila ten betablokátor máme kvůli tomu, že na EKG se ukázala posunutá osa (jakoby slabé "vynechávání"). Vet nám to dal aby se trochu podpořil správný pulz. Ten edém je prý malý, já to z toho snímku nepoznám.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:27 - Změnil/a: WhiteWolf
- Nahlásit

Taky bych se tam ráda vypravila s nějakýma věcma co posbírám doma a možná ještě po známých, uvidím, snad mi to vyjde - JÉÉ PARDON, TO BYLO DO JINÉHO TÉMA

11111
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:35
- Nahlásit

Jassika,.
takže má poruchu rytmu? Pak yb tos edělo.
Já bych ale ještě pro jistitu nechala udělat sono srdíčka. Zvlášť, pokud má "vynechávání" . ono to může mít i další příčinu.

u nás se taky napřed našla porucha na EKG a pak an sonu se našly další potíže a bohužel závažnější než jenom arytmie rytmu ...

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:53
- Nahlásit

11111 > Jj, no vet říkal že sono je zbytečné protože by z toho nic vidět nebylo. Uvažuji, že bych na sono šla. Na rentgenu si všiml té trubice jak jsem říkala a prý sono není nutný. Ale myslím, že by nebylo od věci se na to objednat (za dnešek už je na mě moje holka pěkně naštvaná )).

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:55
- Nahlásit

Zase jiný smajl než jsem chtěla.

11111
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:00
- Nahlásit

já bych na sono šla. nám první vet řekl, že ej to malá nepravidelnost, která je v normálu no a na radu kamarádky jsme šla jinam a výsledek známe....

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:05
- Nahlásit

11111 > Máš pravdu. Příští týden máme jít na injekci Zylexisu, tak tam zavolám a objednám nás na sono.

11111
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:14
- Nahlásit

budu držet palce at se nic nenajde

Atika
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 18:04
- Nahlásit

Jassica
Ten vet je normální vet nebo kardiolog? Nám kdysi taky jeden vet naordinoval betablokátor a když jsme pak byli u jiného, co se specializuje na kardiologii, tak řekl, že by mu víc uškodily a že je vůbec nepotřebuje. Tak jsme je pak postupně vysadili, protože se prý nesmí přestat najednou. Psík to bral skoro rok zbytečně. Tenhle vet při vyšetření srdce dělá EKG, rentgen i sono.

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 18:09
- Nahlásit

Atika > Jj, je to kardiolog. Dal nám dávkování 1/4 tablety, tím snad uškodit nemůžu.

Atika
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 18:18
- Nahlásit

Tak to jo, já jen, že dnes spousta vetů udělá jen EKG a hurá prášky a může to být i jinak. Už jsem opatrná. Tak vám držíme palce.

Jassica
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 18:42
- Nahlásit

Atika > Děkuji Ještě jdeme na sono k jinému vetovi abychom znali více názorů.

Jassica
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 11:41
- Nahlásit

Tak jsem četla pořádně papír od Concoru a nevím. Je tam, že zpomaluje pulz a jeden z možných vedlejších účinků je zvýšení jaterních enzymů. Moje holka má pulz tak 50 a enzymy dost zvýšený. Možná bych měla s podáváním počkat co sono.

11111
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 12:09
- Nahlásit

jassika :

ono enzymy ti zvýší téměř cokoliv, proto se pak chodí na odběr krve - asi po měsíci braní betablokátorů.
A vedlejší účinky - to ej kapitola sama o sobě... jde o to, co psu sedne.

Máte měřit tep? Podle toho se dá hodně poznat...

Jassica
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 12:31
- Nahlásit

11111 > No, vet o měření tepu nic neříkal ale zkoušela jsem počítat tepy za minutu v klidu a po procházce. Jenže já jako laik z tepu nepoznám skoro nic, jen že se trochu zrychlí když se holka nadechuje (což považuji za normální) a občas se pulz trochu zpozdí (v klidu).

11111
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 13:28
- Nahlásit

Jassika.
my máme měřit tep a pak na kontrole se nás vždycky zeptá jaký je a tak... ono jde o to, že u nás nesmí tep přesáhnout nějakou hranici ( myslím, že mluvil o 90 tepech? ) jinak hrozí u nás záchvat srdíčka a ty betablokátory tomu brání,a by tu hranici tep nepřešvihl ani po námaze ( běhu a tak..) . Jestli to upravuje i arytmie, to nevím. ( zpomalování tepu je brachykardie a zrychlování je tachykardie.. máš normoš tep a pak rychle za sebeou, nebo naopak s většími mezerami, enž ej normální a pak tase návrat do normálu - měřeno v klidu..)

Jassica
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 14:08
- Nahlásit

11111 > Aha, no potíž je v tom odhadnout co je normál. Tepy jsou v klidu mezi 50 a 55 (jednou jsem naměřila 45, ale myslím že jsem počítala blbě). Při nádechu tep na dva pulzy zrychlí a pak je zase normální (asi tak jako můj tak nevim, pokud ta rychlost odpovídá). S tím betablokátorem se právě bojím aby jí to nesrazilo pulz moc, jestli víš co myslím. Vet nám řekl jen, že má posunutou osu a je tam nepravidelnost. Mám dojem že dokud nepůjdeme na sono tak nebudeme vědět nic. Jinak holka nekašle, ani po běhu a hrabání.

Jassica
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 21:46
- Nahlásit

11111 > Jo please ještě, jak velkého máš psa? Četla jsem, že menší psi mají normálně vyšší frekvenci než větší.

11111
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2008 13:50
- Nahlásit

Jassica

mám středáka - stafbulíka.
Tep by neměl klesnout pod 50. Optimum je okolo 55-65 v klidu, prý u nás.

Jo, stěmi 90 tepy jsem to myslela tak, že samo, že to přelítne, ale zase se to musí po chvíli vrátit do normálu.

Jassica
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2008 11:40
- Nahlásit

11111 > Já mám jezevčici, takže ta by měla mít tep asi 55 jestli tomu dobře rozumím (na biologii jsem byla a budu dřevo). Mě tedy přijde, že naší holce tep v klidu spíš zpomaluje, než aby někam vyletěl. Čím víc to tady probírám tím víc docházím k názoru že ten Concor nedám, dokud si nebudu stopro jistá, že tím spíš neuškodím.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání