Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Sametka podzimní
Autor Zpráva
blanulinka1
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2008 12:54
- Nahlásit

Včera jsem Bédi objevila na mordě - kousek od houby, něco oranžového, vypadalo to jako pylový poprašek, ale měla pod tím bouličku, takže mě i kamarádku, u které jsem zrovna byla, napadla bradavice. Následně jsme volaly jejího veterináře a dle popisu nám bylo jednoznačně řečeno, že se jedná o sametku podzimní. Je to malý oranžový roztoč, který napadá jak lidi, tak zvířata a vyskytuje se zejména v srpnu na zahradách, v trávnících a v lesích . Přisaje se na kůži a saje. Odhaduji, že na postiženém místě - cca 0,5cm průměr, jich měla Béďa tak 100...Vytvoří se pod nimi hodně svědivý boláček. Časem se zvětší a odpadnou, aby dokončil svůj vývoj. Nás nebo psy bere jen jako " čerpací stanici". Jako prevence prý funguje Frontline a Difusil. Odstranit je je třeba mechanicky - seškrábnout a zlikvidovat a důkladně napadenou oblast postříkat Frontlinem. Samozřejmě je třeba se zbavit všech a dbát na to, aby se nepřichytili na vás, nebo na jiné místo na psovi... Nejčastěji napadají u psů meziprstí, oblast zadku, uší, břicho... Tzn. ty citlivější partie a způsobují hodně velké svědění.
Tady je sametka 100x zvětšená (převzato ze Zahrada.cz):

Diskuze k tématu zde

Lure
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2008 13:42
- Nahlásit

blanulinka1
Tak hodně štěstí s bojem.
Ale. Přečetla jsem si celou diskuzi a nevím jestli by to bylo učinné, protizákonné určitě, trávník v onu kritickou dobu vypálit.
Sice by to pak vypadalo hooodně blbě, ale problém by se takhle mohl vyřešit jednou pro vždy. A spadané listí taky okamžitě spálit i znova nechat trochu prohořet půdu v blízkém okolí stromu.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2008 14:17
- Nahlásit

No, mě by zajímalo, jak se sametky teda zbavit. Páč minulý rok nás něco takového trápilo asi. Jako ale trávník vypalovat kvůli takovým kravičkám nebudu, trávník mám na to aby BYL, ne aby hořel. A listí hrabu co se dá, staré jabka sbírám a švestky nemám.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2008 14:41
- Nahlásit

blanulinka1
jojo to jsem měla i já a pěkně to svědí
Jinak já mazala psům meziprstí jodovou tinkturou a stříkala nějakem difusilem myslím, nějaké měli, ale že by je to nějak extra svědilo mi nepřišlo.

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2008 15:29
- Nahlásit

Mucholabka
Odstranit je je potřeba mechanicky - seškrábnout a zlikvidovat a důkladně napadenou oblast postříkat Frontlinem. Samozřejmě je třeba se zbavit všech a dbát na to, aby se nepřichytili na vás, nebo na jiné místo na psovi...

Lure
No snad jsem už bude klid...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání