Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Rusty a tenisáky... anebo jak to může dopadnout
Autor Zpráva
blanulinka1
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:02 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit

Rusty a tenisáky

Tímto našim neveselým příběhem bych chtěla všechny majitele psů varovat před následky žravosti jejich mazlíčků. .....

Vše to začalo někdy kolem 28.7.2008, kdy si Rusty hrál venku s tenisákem. Jeho nejoblíbenější hračka, kterou se jako vždy snažil rozcupovat a sežrat. Pravidelně, tak 2 dny na to, vždy sežrané kousky vyzvracel. Tentokrát je nevyzvracel všechny (což jsme tenkrát ještě netušili).

Středa 6.8.2008

Rusty intenzivně dva dny zvrací a nežere. Odpoledne navštívíme naší veterinární ordinaci, kde má zrovna službu paní doktorka. Sdělím vše potřebné co vím - poslední rozkousaný tenisák byl cca před 14 dny, jinak nic nestravitelného pes normálně nežere, ale jídlo, které najde, apod., to ano. Na omak má břicho měkké, necitlivé. Bez teploty. Od paní doktorky dostal Rusty injekci s Torecanem a Ranitalem na zklidnění žaludku, pytlík Rehydration support (minerály a vitamíny) a dietní konzervu I/D (dieta na trávicí potíže). Odcházeli jsme z ordinace s přesvědčením, že se jedná nejspíš o nějakou virózu, které teď hodně řádí.

Čtvrtek 7.8.2008

Opět zvrací, stolici má hlenovitou a nežere. Je bez teploty a břicho má na omak měkké a necitlivé. Tentokrát je v ordinaci pan doktor, který udělá odběr krve (biochemii). Z krve se dozvíme, že jsou všechny hodnoty v normě a tudíž je orgánově v pohodě (žádný záněty - slinivky, ledvin, atd.). Jelikož měl v minulosti problém se slinivkou - sníženou funkci (produkovala málo určitých trávicích enzymů) - přiklání se pan doktor k možnosti, že se opět jedná o slinivku. Rusty dostal injekci Torecanu a Ranitalu a pak injekci s antibiotiky.

Pátek 8.8.2008

Rusty začal trochu jíst rýži s dietní konzervou, nezvrací, zatím nebyla stolice, je apatický. Pan doktor dal Rustymu injekci Ranitalu a antibiotik, a dostali jsme další antibiotika v tabletách domů.

Přes víkend Rusty trochu žral, a i stolice nějaká byla. Zdálo se, že je vyhráno.

Úterý 12.8.2008

Rusty od pondělí od večera žere trávu a nutí se do zvracení, nejí, stolice drží tvar, ale je žlutá s hlenem. Opět dostává injekci Torecanu s Ranitalem a tentokrát injekci silnějších antibiotik. Pan doktor nás posílá s trusem do laboratoře. Antibiotika v tabletách od nás pan doktor odkupil, s tím, že budeme chodit denně na injekce.

Středa 13.8.2008

Rusty se stále nutí do zvracení a dáví, nežere a hrozně hubne (už má dole 8 kg), stolice není žádná - tudíž na rozbor nedošlo. Dostal injekci Torecanu s Ranitalem, injekci antibiotik.

Čtvrtek 14.8.2008

Nežere, stolice není, nezvrací. Dostal injekci antibiotik. Dostali jsme pytlík Rehydration support (minerály a vitamíny) a vzorek dietních granulí I/D (dieta při trávicích potíží). Stále se "léčí" možná špatná funkce slinivky. Pokud nezačne žrát udělá se v pátek RTG.

Pátek 15.8.2008

Rusty stále nežere, a tak se domluvám se setřenkou, která s námi jede na veterinu, aby mi pomohla podržet Rustyho na RTG. Na RTG snímku se objevilo něco, co se panu doktorovi nelíbí, a tak nás posílá na nějakou kliniku na kontrastní RTG vyšetření. Rustymu dal ještě injekci antibiotik a zavedl kanylu. S RTG snímkem a zprávou:
"anorexie, apatie, hubnutí, sesp. pankreatopie, +3 dny nebyl na stolici, břicho palpačně nebolestivé, prohmatné, rectum suché, RTG břicha - susp. corpus alienum intestini, dnešní RTG posílám, biochemie krve v normě - výsledky posílám, zavedena kanyla, porosím o vzetí do péče, provedení kontrastního RTG vyšetření, případně enterotomii." Jsme se rozhodly zajet na nejbližší kliniku do Stodůlek. Po přijetí a klinickém vyšetření mu paní doktorka vezme krev na hematologii a nasadí kapačku. Ani jí se RTG snímek nezdá, ale rozhodne se nezdržovat se kontrastním RTG vyšetřením a rovnou operovat. Kolem poledne jde Rusty na sál. Na sále je cca 2. hodiny - jsou to ty nejdelší dvě hodiny v mém životě. Sestřenku u mě zatím vystřídala kamarádka Petra. Pak pro mě přišla sestřička, že už můžu jít za ním. Ležel tam na dece v hospitalizační kleci s vyplazeným jazykem a límcem na krku. Pral se s narkózou a kňoural. Na břiše měl asi 10 cm jizvu. Bylo mi do breku, vidět ho tam tak bezmocného. Sestřička mi pak dala igelitový pytlík s cca 5x3cm kouskem tenisáku, který mu vyndali ze střev (na obrázku v porovnání s mob. tel.). Museli mu vzít i 10 cm nekrotických střev. S paní doktorkou jsem se domluvila, že večer zavolám a domluvíme se co dál. Bohužel má klinika problémy se sousedy kvůli nočnímu klidu (naříkající hospitalizovaná pacienti), a tak nebylo jisté, zda si ho nechají přes noc. Když jsme odjížděly, Rusty vyváděl, kňoural a lomcoval klecí, že jsem málem ani neodjela. Ale musela jsem jet sehnat peníze jinak by mi ho nevydali. Večer jsem se dozvěděla, že je Rusty naprosto hodný a klidný pacient, a že si ho tedy nechají na kapačkách přes noc na klinice.

Sobota 16.8.2008

Další telefonát na kliniku byl asi kolem 9. hodiny. Paní doktorka říkala, že je to dobré, a že by si ho tam ještě nechali na kapačkách, abychom tam nemuseli každých 8 hodin jezdit, a večer si ho můžeme vyzvednout. Myslím, že to pro něj bylo lepší, než ho pořád vláčet autem. Kolem 21. hodiny jsme se mamkou vydaly pro Rustyho na kliniku. Ležel tam na dece, s košíkem, přikrytý další dekou. Na můj hlas zprvu nereagoval. Paní doktorka říkala: "On trucuje." Na moje další slova už zareagoval, vstal a celou mě oblízal. Byl tak šťastný, že mě vidí. Tehdy mi bylo do breku podruhé, ale tentokrát štěstím, že už mu je dobře. Sestřičky si pochvalovali jak je to poslušný a hodný pejsek, za ty dva dny se stal miláčkem všech. Doma pak klidně ležel a celou dobu spal, musel být opravdu hodně unavený. Jediné, co ho zajímalo bylo jídlo, ale to ještě bohužel nemohl. Jinak takhle hladového jsem ho ještě za celý jeho život neviděla.

Neděle 17.8.2008

Ve 2. hodiny ráno jsme opět jeli na kliniku na antibiotika a nějaké další kapačky s výživou. Odpoledne v 15. hodin také. Strávili jsme tam asi 5 hodin než mu vykapaly 3 kapačky. Zastavila se za námi i kamarádka Míša, což měl Rusty velikánskou radost, jelikož jí má moooc rád. Další várku kapaček (antibiotika, výživu, atd.) už jsme dostali na doma. Dostala jsem školení, jak na to, ale asi ze mě sestřička nikdy nebude, nejprve nám to nechtělo vůbec téct, pak to teklo pomalu a tudíž jsme kapali non stop celý večer a noc.

Pondělí 18.8.2008

Dnes měl Rusty své první pooperační jídlo - kašičku (Convalescence Support), na kterou se s velkou chutí vrhnul. Na 15. hodinu jsme byli opět objednáni na kontrolu a další kapačku a injekci - tentokrát už jen antibiotika. Paní doktorka si chválila, jak se krásně hojí, a že žere. Jen s pitím nám stále dělá trochu starosti. Ode dnešního večera už bude moci rýži a dietní konzervu (Digestive Low Fat). Dostali jsme také mastičku Heparoid na mazání modřin kolem rány. Pokud bude žrát, pít a bude mít stolici, už nebudeme muset jít na další kontrolu.

Úterý 19.8.2008

Rusty žere s velkou chutí, stále odmítá pít, ale namáčím mu jídlo hodně do vody a tak nějaké tekutiny do sebe dostane. Také měl dnes první stolici. Vypadá to, že už máme po 13 dnech trápení opravdu vyhráno.

Rustymu hodně pomohlo, že se nasadili hned na začátku antibiotika, ale zároveň mu dost ublížilo, že se RTG dělal tak pozdě.

Dávejte proto pozor na své miláčky, co, kde a kdy žerou. Pokud máte podezření, že Váš pes sežral nějakou věc či kus hračky, zvrací či dáví, je apatický, anorektický a nemá stolici více jak dva či tři dny trvejte na RTG vyšetření. Obzvláště u psů, u kterých víte že žerou různé věci, ale nejen u nich. Můžete tím předejít následným komplikacím, které potkaly např. nás.

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:04
- Nahlásit

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:10
- Nahlásit

Mazec. Kdes to vyhrabala?

Mar
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:10
- Nahlásit

jezisi!!!!! Rustyho zname z coursingu!!! tyjo chudak!! mnooo a neco podobnyho mam doma zejo - s tim zranim

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:12
- Nahlásit

Mucholabka
známá ze cvičáku...

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 14:19
- Nahlásit

5 dní po operaci

Džuska
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 15:25
- Nahlásit

Tak to je v prdeli! Moja trubka toto robi furt, idem vyhodit ten tenisak co je na zahrade uz prekusnuty...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 15:32
- Nahlásit

blanulinka1

tyvoe,to je masakr..

Džuska
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 15:38
- Nahlásit

No ako vyzera akoby nezral rok, chudatko Este ze sa ho podarilo zachranit. Ale inak teda ja by som na RTG isla ovela skor aj keby mali podozrenie na nieci ine...ale pri tychto priznakoch by som v prvomrade skontrolovala zaludok...nechapem, ze to vet neurobil uz po par dnoch, ale radsej mu tam 2 tyzdne liecil slinivku.

pigie
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 21:58
- Nahlásit

Džuska
ze to vet neurobil uz po par dnoch, ale radsej mu tam 2 tyzdne liecil slinivku

To nechapem ani ja :-O Ja som bola na kontrastnom vysetreni so svojim stenatom uz v prvom tyzdni problemov, pricom to bolo striedavo slnecno/oblacno a to len hnackoval a zvracal... Teda RTG boli tiez dva, normalny a potom kontrastny... Predtym bola biochemia a potom bol rozbor stolice atd atd.

Preto psovi nedavam tenisak uz od cca 1.5 veku ani ziaden iny lahko rozkusatelny loptickovy predmet - pes mal v bruchu jednu malu lopticku (nie nasu), ktoru nastastie do par minut vyvratil a druhu s priemerom 7cm (naivne myslela, ze je dostatocne velka) som mu vytahovala potom, co mu zaskocila a dakovala som bohu, ze ma snurku, za ktoru som ju tahala von...

Na toto fakt bacha Som rada, ze to dobre dopadlo.

cat
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 02:10
- Nahlásit

Šmarjá to je děs!!! Hlavně, že už je z toho nejhoršího venku, teď už se bude jen uzdravovat... vím, jaké to je, když psa léčí na něco, co vůbec nemá v mém případě to naštěstí nebylo tak akutní, ale stejně.. 4 roky jsme psa "léčili" na blechy, alergii, kožní problémy, roztoče, podezřívali jsme taky uši a zuby a minulý týden se dozvím, že měl vlastně neuro-poruchu syringomyelii (bylo tady na to fórum)...bezva.
Držím palce, ať je Rusty co nejdříve v pořádku a hlavně, ať už nemá ten utrápený výraz

palma1
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 10:47
- Nahlásit

držíme palce, aby se Rusty co nejdřív uzdravil...

pawLINka
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 11:01
- Nahlásit

Tak tohle je teda fakt otřesný... Snad už teď bude dobře...

Garfield
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 12:23
- Nahlásit

blanulinka1
Nooo..., tak to je hezký příběh. To potěší taková letní Medicinstory. Na kolik vás ta sranda přišla?

Psák mi žere aktuálně šutry, ale ve velkým a občas nějaký po pár dnech vyblije a to by člověk nevěřil, jaký grimly je pes schopnej polknout a dva dny natravovat.

Mar
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 12:35
- Nahlásit

jj,my tedko s blinkanim a spatnym kakanim byli a vet udelal RTG uz 2.den....(a tobyla uz v poho, ale rek, ze pro jistotu to udela):

taky se divim, ze jejich vet cekal tak dlouho,ale stejne je tohrozny - kus blbyho tenisaku, psi jsou podesi,sezerou vsecko a jak to muze dopadnout tyjo

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 21 Srp 2008 12:38
- Nahlásit

Garfield
Co vím, tak Pavla se zatím "vlezla" do cca 20ti tis. ...
Jinak poslední novinka:
Včera v 16:46:20 »
Tak Rusty má za sebou prvního hovňouse - tedy rovnou pěknou hromadu - měl sice divnou barvu a tvar, ale to je asi normální.
Takže je snad zase o krůček dál..

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání