Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Dobrý vet v Plzni
Autor Zpráva
Jassica
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2008 15:29
- Nahlásit

Neznáte někdo nějakého dobrého veta v Plzni, který se nebojí myslet tak nějak "pokrokově" a vyndal by bulku pod kůží na lokál místo na celkovou anestezii? Na klinice to dělat nechtějí i když by to teoreticky šlo.

KatkaM
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2008 16:48
- Nahlásit

Navím na jaké klinice myslíte, ale na klinice Vedilab jsou moc šikovní.

mag
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2008 20:41
- Nahlásit

Zodiacus ?

charron
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2008 00:01
- Nahlásit

Zkuste MVDr. Jerouskovou a Svestkovou v Mostni ulici (u mostu v Doudlevcich).
Nabizela nam odstraneni bradavice na cumci jenom pod lokalkou...

Jassica
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2008 14:57
- Nahlásit

KatkaM > Na Vedilab nám to na lokál právě udělat nechtějí.

mag > Jedna hloupá otázky, co je Zodiacus?

charron > A objekt na mléčné žláze těsně pod kůží by v té Mostní ulici udělali taky? Co myslíte?

leon
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2008 16:44
- Nahlásit

Zodiacus je ve Vejprnické ul. http://veterina-plzen.cz/
Zkuste tam MVDr.Bendovi zavolat a nebo zkuste veterinu u ZOO (MVDr. Kuncl)

malinka
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2008 20:31 - Změnil/a: malinka
- Nahlásit

MVDr. Kuncl - Vet. klinika " K + Z ", Kleisslova 7, Plzeň

Jinak je dobrý doktor M.Decker v Krchlebech, ale nevím jak provádí tyto zákroky.

leon
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2008 20:46
- Nahlásit

www.decker.cz
K němu jezdím na očkování, ale taky nevím zda to dělá. Ale to je asi 30km od Plzně.

Radecha
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2008 10:53 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit

Ono s tou mléčnou žlázou je to trochu složitější. Jednak proto, že (vhledem ke své anatomii, resp. fyziologii) je to orgán hodně krvený. Při tvorbě mléka protéká žlázou spousta krve, je zde velmi hustá cévní síť. Proto je, i když se zákrok provádí normálně (v celkové anestezii), krvácení při zákroku častá nepříjemnost, která se musí řešit - cévy podvazovat, kauterizovat apod.

Další problém tkví v tom, že aby bylo vyjmutí novotvaru efektivní, je třeba ho odstranit s dostatečně velkým množstvím okolní tkáně (čili "nevyřeže" se jen bulka, ale je potřeba uříznout i kus "zdravé" tkáně kolem), aby byla maximální pravděpodobnost, že v těle pacienta nezůstává ani (makroskopicky samozřejmě neviditelný) kousek změněné tkáně. Některé metodické postupy dokonce doporučují odstranění celé jedné strany mléčné lišty, právě proto, že hustě protkaným krevním řečištěm se mohou mikroskopické kousíčky útvaru šířit i k sousedním strukům.

A konečně je u tohoto zákroku otázkou analgetický potenciál lokální anestezie. Mamektomie obecně patří k zákrokům relativně bolestivým (i po zákroku je třeba analgetika podávat), nelze to srovnávat s například odstraněním bradavičky apod.

Navíc při provádění zákroku v lokále pacient nikdy není tak relaxovaný, jsou zde horší podmínky co do sterility (riziko potenc. pooperačních komplikací), pacientem není možné libovolně manipulovat, což znamená i mnohem horší komfort pro chirurga, a to nemluvím o tom, že v případě jakýchkoliv komplikací je třeba přeskakovat vyděšené majitele atd....

Majitelé většinou chtějí provádět zákrok v lokále kvůli strachu z celkové anestezie, ale dneska už se dá (na specializovanějších pracovištích) bezpečně uspat i pacient rizikový (starý, nemocný apod.), volba anestezie je samozřejmě věcí konkrétního chirurga (anesteziologa). Určitě chcete pro svoji fenu to nejlepší, ale někdy se pozná dobrý a pokrokově smýšlející vet paradoxně podle toho, že nesleví z tzv. lege artis postupu, i když o klienta přijde.

Vždycky se najde někdo, kdo vám určitý zákrok provede levněji, více podle vašich představ apod., je otázka, jestli to bude pro fenku ve finále lepší.

charron
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2008 22:07
- Nahlásit

Tak u MVDr Deckera jsem byla jednou a uz me tam nikdo neuvidi!!!
Jestli by vam to v Mostni udelali, to netusim, ale Jerouskova pracuje pro utulek na Valse, tak by mohla mit zkusenosti s ruznymi vecmi...

Jassica
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2008 08:55
- Nahlásit

Radecha > Já vím, totéž nám říkali i ve Vedilabu a nejde o to, že bych jm nevěřila. Ale naše fenka momentálně pod celkovou narkózu nemůže, sám doktor ve Vedilab říkal že by to bylo nebezpečné. Měla problém i s lehčím anestetikem, tzv. přispáním. Také vím, že odstranění jen bulky to nemusí vyřešit, ale zase se bojím aby to nenarostlo do nějakých větších rozměrů (teď to má cca 1cm a je to na žebrech těsně pod kůží). Přiznám se, že se toho zákroku dost bojím, ale celkovou narkózu prostě riskovat nemůžu a zase nevím co ten novotvar udělám, když s tím nebudeme dělat nic a vyčkáme.

Jassica
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2008 08:56
- Nahlásit

Mimochodem nemáte někdo zkušenosti s doktorem Drozdem (http://www.euvet.cz)?

Radecha
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2008 13:14 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit

Jassica
Aha, tak to jo. Pokud je to takto kritický pacient, tak je potřeba zvážit "menší zlo", to se nedá nic dělat. Tak přeju hodně štěstí!

Psala jsem to právě proto, že mně přišlo, že se ti zdá, že s tím dělají zbytečné fóry a celková anestezie je pro takový zákrok zbytečná.

Napadá mě jedna historka z loňských Vánoc, kdy pán přivezl starší vlkodavku s otevřenou zlomeninou ocasu a chtěl, abychom jej amputovali v lokále (taky měl strach z anestezie). Myslel si asi, že je to něco podobného, jako když se kupíruje ocásek štěňatům. Nakonec si nechal vysvětlit, že je to podobný nesmysl, jako amputovat v lokále třeba nohu, a fenu jsme zdárně oddoperovali, ale vysvětlit to bylo komplikovaný.

Jassica
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2008 15:10
- Nahlásit

Radecha > On je právě problém, že se mi z té anestezie hodně špatně budí. Po přispání jsme museli jet znovu na veterinu protože vůbec neudržela rovnováhu a tak. Ty jsi doktorka, nebo sestra u veteriny? Celkem ráda bych se poradila s někým, kdo tomuhle rozumí. Já jsem právě dost na vážkách jestli do něčeho jít nebo počkat jestli ten novotvar třeba nezmizí (což ale asi moc pravděpodobný není).

Jassica
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2008 18:38
- Nahlásit

Nemáte nědko zkušenosti s vyndaváním útvarů na mléčné žláze v lokální narkóze?

kočlík
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2008 16:48
- Nahlásit

pro mě naprosto nejlepší vet - VEDILAB, jsou to profíci moc milý a ochotní. a dobrý vet je taky Radek Protiva - dvořákova ulice na borech - sice je to u něj na dlouho protože se vždy snaží vše vysvětlit tak aby to i laik pochopil ale je šikovnej - www.rpvet.cz

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání