Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Vzteklina-očkování-každý rok, či ob rok?
Autor Zpráva
Veronique01
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 08:34
- Nahlásit

Ahoj. V televizi jsem zaznamenala, že není nutné proti vzteklině očkovat každý rok, ale stačí ob rok.
O víkendu jsme byli očkovat proti vzteklině naší velkou smečku. Vet nás ale upozornil, že sice podle Veterinárního zákona č.182/2008 Sb, je od 1.7.2008 možné při povinné vakcinaci psů a koček proti vzteklině brát na zřetel výrobcem zaručenou dobu trvání imunity, (ta je v případě vakciny NOBIVAC R, tři roky) Z klinických studíí však vyplývá, že adekvátní tvorkou protilátek odpovídá na vakcinaci pouze 85% očkovaných psů.
Když to shrnu, doporučil nám, abychom očkovali smečku každý rok, a ne ob rok, protože prostě ten druhý rok ty protilátky nejsou v takové míře, aby to psa neohrozilo.
Upozornil vás na toto i váš vet? Jsem z toho trochu zmatená.
Díky.

Mmartin
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 09:01
- Nahlásit

Jestli se spíš vetík nebojí, aby to neohrozilo jeho adekvátní tvorbu příjmů...

Veronique01
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 09:10
- Nahlásit

Mmartin
To bych neřekla, má pacientů tolik, že je spíše už musí odmítat, je vyhlášený široko daleko...

Dana01
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 11:31
- Nahlásit

Veronique01
Nám řekl, ať přijdeme za tři roky na vzteklinu, ale na kombinovanou vakcínu musíme stejně už za rok....

reneeska
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 11:33 - Změnil/a: reneeska
- Nahlásit

Vet je blb. buď má vakcínu na rok, nebo na dva nebo na tři, a když je na tři, těžko ty protilítky budou oslabený .... chjo .... diplom neznačí rozum ...

Jako pokud nechce očkovat těma na víc let, nikdo ho nenutí, na rok jich je dost. Stejně tak jako každý majitel psa má volbu, čím očkovat.

Veronique01
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 12:05
- Nahlásit

reneeska
Našeho veterináře neznáš, proto ho prosím neurážej, blb je pouze ten, co to o jiných tvrdí aniž je zná Tento vet již zachránil a vyléčil tolik zdánlivě nevyléčitelných psů, že se k němu lidé sjíždějí ze širokého okolí.
Zajímal mě pouze názor, nikoliv urážky na veta, kterého neznáš.

Ano, každý majitel má volbu, mě zajímalo, zda se s tím již někdo setkal.

Eny
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 12:35
- Nahlásit

Veronique01
víš, zdá se mi to divné 1. běžná vakcína, ketrá je na rok, má trvanlivost na dva roky, takže čistě teorticky by stačilo očkovat s ní jednou za dva roky a je vše OK, ale farmaceutické firmy se kryjí a raději doporučují vakcinovat každý rok.
Z toho vyvozuji, že pokud už něco povolí na tři roky, tak nejenže to nemá dobu trvání kratší, ale myslím si, že to má naopak ještě delší.
2. ČR je již několik let vzteklinoprostá (má dojem že od 1994 tu nebyl případ vztekliny) tož k tomu, že by mi psa mohlo ohrozit, kdyby mu vakcinace nepokryla úplně celou dobu, no pokud s ním pojedeš např. do Rumunksa a nebude naočkovaný tak asi mohla.
3. myslím, že vakcíny podléhají docela tvrdým testům a kontrolám, takže potom pokud jsou povolené, tak by účinkovat měly tak jak je na nich uvedeno.
to je jen můj názor.

prozradíš nám jméno tohot tvého veta?

reneeska
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 13:00
- Nahlásit

je zajímavé že mu teda nevěříš, když to řekl, a ještě se ptáš
Ale rýpat nechci, jen mě to opravdu zaráží ten názor. a souhlasím s Eny

Veronique01
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 13:51
- Nahlásit

reneeska
Eny mi to vysvětlila moc dobře a už to chápu.

Já svému vetovi věřím, nikde jsem nenapsala písmenko o tom, že mu nevěřím, nepodsouvej mi něco, co není pravda a co jsem nikde nenapsala. Já se jen ptala, že jsem z toho zmatená a zda se s tím už teď nově nekdo setkal - při očkování.

Eny
Děkuji za vysvětlení, teď to již chápu.

Barunka
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 21:49
- Nahlásit

Podivejte se na tento link, nyni je snaha dokazat, ze je mozne prodlouzeni doby trvani imunity dokonce na 5 ci 7 let...
http://www.rabieschallengefund.org/

Chovatelka me feny v UK ockuje proti vztekline i DHPPi jen v 6ti mesicich a pak v roce preockovava a pak uz jen kazde 3 roky dela serologii (na vsechno). Dosud nemusela zadneho psa preockovavat proti nicemu, ma jich 14 ve veku od stenat po 15 let, je ale fakt, ze proti vztekline ockuje jen od roku 2000, kdy mohou cestovat.

Radecha
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2008 22:10
- Nahlásit

Barunka
Tak maj asi v UK jiný vakcíny, protože pro naše platí vakcinační schéma s primovakcinací zpravidla v osmém týdnu věku a následně dvěma revakcinacemi plus vzteklina od tří měsíců. Navíc tu nejsou ještě vakcíny proti všem nemocem s "prodlouženou účinností", takže u nás můžeš něco vakcinovat ob rok, ale na očkování stejně musíš každý rok (pokud vakcinuješ komplet).

Barunka
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2008 23:59
- Nahlásit

Radecha
Maji naprosto stejne vakciny, jako jsou zde, jen jinak zaregistrovane...
V Cechach je dostupna Duramunka DAPPI L, ktera je zaregistrovana na tri roky proti DAP a to staci, protoze Pí neni a) zivotu nebezpecne b) a navic stejne ímunita proti tomu nedrzi vetsinou ani rok (coz se ostatne dozvite i v letaku od vakciny) a o leptospire plati to same + navic v ni nejsou vetsinou vsechny kmeny, ktere se tu vyskytuji...

Barunka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 00:02
- Nahlásit

Radecha
Jo a jeste, pred tim jsem to nenapsala spravne, jejich vakcinacni schema je DHPPi v 12 tydnech poprve, pak za 3-4 tydny preockovat, vzteklina poprve v 6ti mesicich, jednou preockovat a pak vse preockovat za rok a pak uz vubec, jen delat jednou za cas serologii a preockovavat, jen kdyz je to opravdu nutne.

Radecha
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 09:42
- Nahlásit

Barunka
No právě o to schéma mně šlo, fakt z toho vyplynulo, že očkují vše poprvé v půl roce, což by byl s našimi vakcínami nasmysl. Co se týče vztekliny, je to u nich něco jiného, páč jsou vztekliny prostí, což ČR sice posledních pár let také, ale zákonná povinnost vakcinace zde je. Takže je to rozdíl i legislativní (nejen "technický", čili problém toho, jak dlouho vakcína skutečně "drží").

Barunka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:11
- Nahlásit

Radecha
Jasne, napsala jsem to blbe, jenze momentalni zakonna norma tvrdi, ze se ma preockovavat proti vztekline tak casto, jak tvrdi vyrobce, tj. pokud se nejaka vakcina preregistruje na 7 let, tak pak si klidne budeme moci ockovat 1 za 7 let, jenze to bohuzel asi zadny vyrobce neudela, ac je vyzkum momentalne ve fazi prokazovani 5ti a 7leteho trvani imunity, jelikoz by na tom znacne prodelal.
Vakciny jsou porad temer stejne, duvod, proc u nich neni uvadena delsi doba imunity je ten, ze na takovou celenzni studii na 7 let potrebujete miliony a miliony penez a hlavne minimalne tech 7 let casu, ktere tomu musi ti vedci venovat a spoustu pokusnych zvirat... Mnohem jednodussi je studii zkratit na 1-3 roky a uvadet dobu imunity 1-3 roky dlouhou...
Ano, CR je poslednich par let vztekliny prosta, dokonce mozna vice prosta, nez UK, protoze tam meli nedavno pripad pozitivniho stenete v karantene, ktere bylo dovezene z plaze ze Sri Lanky a samozrejme pokousalo osetrovatele... A to az po te, co jeho sourozenci byli rozdani do novych domovu... Vtipne...

Radecha
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:30
- Nahlásit

Barunka
No jasně, peníze v tom hrají zásadní roli. Vakcinace je největší veterinární byznys, takže z tohoto pohledu je to zcela jednoduchý.

Barunka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:31
- Nahlásit

Tady je kdyztak odkaz
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7368808.stm

A navic maji v UK take netopyri vzteklinu, v roce 2002 na ni dokonce zemrel jeden osetrovatel...
Rozdil je, ze okolo toho nejsou tak hystericti...

Barunka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 10:34
- Nahlásit

Radecha
No oni kdyby prisli veterinari na to, ze by mnohem vic vydelali, kdyby se vakcinovalo tak, jako v UK (tj dospely pes uz jen jednou) a pak se delaly drahe serologicke testy (kde si veterinar uctuje odber krve a odeslani do laboratore + laborator si uctuje za vysetreni vzorku a zaslani vysledku), tak to tu brzy mozna bude taky jinak Abych pravdu rekla, tak si asi radsi zaplatim za to serologicky vysetreni, nez abych do psa zbytecne rvala vakcinu a riskovala nejake to autoimunitni onemocneni, ke kteremu ma moje plemeno navic genetickou dispozici.

Radecha
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2008 11:07
- Nahlásit

Barunka
No, ale to zase nebudou chtít klienti. Už takhle někteří očují jen povinnou vzteklinu...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání