| Autor |
Zpráva |
Kasia
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:11
- Nahlásit
Kdy a proč nastane? Jak tomu můžu zabránit a co můžu udělat, když nastane?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:36
- Nahlásit
Kdy a proč nastane?
nie je na to jedna a zatial asi ani ziadna dobra odpoved, pricin moze byt viacero, dokonca sa po statistickom vyhodnoteni zozbieranych informacii zda, ze niektore tradicne predstavy o torzii boli nielen mylne, ale opacne. Existuje aj dedicna predispozicia, a zda sa ze nielen morfologicka.
Ked torzia nastane, treba psa co najrychlejsie dopravit k najblizsiemu veterinarovi, ktory ho moze hned operovat a ktoremu je to preto dobre oznamit dopredu.
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:44
- Nahlásit
jeje
a jak to poznám, že ta torze nastala a pak kolik mam času? Prý se to může třeba stát po jídle, pokud pes skáče, řádí, blbne...a nemá klid.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:52 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Přesně tak, nikdo to neví stopro, nikde se to nepíše. Resp. v odborné literatuře je k mání více teorií (i protichůdných). Většinou ji však mívají psi větších a velkých plemen, spíše starší, spíše s hlubokým hrudníkem. Plemenná predispozice se uvádí např. u německých dog, často ji mívá NO, dobrman, baset, rtw a spousta dalších. (Ale operovali jsme i jezevčíka a kočku).
Příznivci přirozeného krmnení rádi říkají, že se torze týká psů krmených granulemi, které v žaludku bobtnají, zatímco žaludek "přirozeně" krmených psů je "trénovaný", ale ani toto není průkazné, během operace je třeba žaludeční obsah vypustit (sondou, pokud to lze, nebo naříznutím, pokud ne), čili vždy zjistíme, čím byl pacient nakrmenej, a je to tak cca půl na půl. Už jsem viděla i přetočený žaludek pouze plný vody, bez krmení.
Nejlepší prevence je nechávat zvíře po krmení v klidu, necvičit, nevenčit, neskákat, neválet se. Žaludek se totiž často přetočí při prudkém pohybu. Ale ani to není stopro záruka, spousta torzí se stane i kotcovým psům. Vhodné dělit krmení na dvě dávky.
Pokud pes vykazuje příznaky torze žaludku - okamžitě k veterináři. Jde doslova o minuty, jedná se o dynamický stav, který se může rychle vyvíjet. Někdy je pes jen trochu nafouklý, někdy se nafoukne doslova k prasknutí za pár minut, fakt je to různé. A samozřejmě je nutné na veterinu předem zatelefonovat, aby se na urgentní zákrok připravili (nebo, pokud nemají volné ruce, včas odeslali pacienta jinam).
|
monika
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:52
- Nahlásit
Kasia
tohle je noční můra všech, kdo mají větší psy. Já se sice setkala s torzí i u basseta, ale je to problém psů s prostornějším hrudníkem. Kamarádce uhynula fena na torzi loni a nechápali jsme jak k ní došlo. Fena byla v klidu, měla prázdný žaludek (byla před krmením), neproběhl tam žádný prudký pohyb a ani v sobě neměla kýbl vody. Prostě to přišlo tak rychle a tak neuvěřitelně, že mi to hlava nebere ještě dneska. Mám dvě německé dogy. Někdo říká krmit z výšky, někdo, že ne. Já mám u jedné misky nahoře, druhá žere ze země. Vodu mají pořád k dispozici a taky někdo tvrdí, že by to nemělo být. Po procházce se musejí zklidnit na místě a pak krmíme. Jedna hltá, druhá žere tak pomalu, že mám pocit, že u toho spí. Ta magorka hltavá po žrádle dělá kotrmelce a já jenom trnu, druhá se prostě položí a spí. Když jsem tohle líčila vetovi, tak se divil, že u nás torze ještě neproběhla. Já na dědičnost torze nevěřím, vím o zvířatech, co torzi měli a v předcích ji neměl nikdo a taky vím o feně, které se převrátil žaludek i když byl přichycený k břišní stěně po první torzi a z jejích potomků ji neměl nikdy nikdo. Hezký článek o torzi mám na stránkách , pan doktor (dlouholetý chovatel dog a veterinář) sám přiznává když se spolu bavíme, že tohle nikdo neobjasnil. Prostě příjde a pak už je to boj o minuty. článek o torzi
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:18 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit
no prýma, díky všem...takže v podstatě pro to téměř nic udělat nemohu. Náš pes se po jídle válí na zádech v trávě, snažíme se aby byla tak hodinu v klidu...misku má ve výšce a jí klidně...hrudník taky moc velký nemá...je to poměrně hubeňour (NO - Kasia )
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:21 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
Kasia
nemusi to byt jen z toho ze pes po jidle blbne...ale i z toho, kdyz ma vysoky pes na zemi misku napr i s vodou....
vysoci psi by meli mit misky na zvysenem miste (prodavaj takove stojany) jinak urcite min.hodinu po jidle to chce klidovy rezim
me umrel pejsek -caucau na torzi....
neodhalila jsem to hned..po par dnech nechtela vubec zrat a tak sme jeli na vet, kde naprosto zkolabovala
jeste bych mela dodat, ze tento pejsek nebyl krmeny granulemi!
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:34
- Nahlásit
nika00
to je mi líto
no my máme všechno tak cca 30cm nad zemí, vyrobili jsme ten stojan sami, je to zbytečné to kupovat
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit
Kasia
ja taky chtela aby mi ho nekdo vyrobil, ale porad se k tomu nikdo nema....potrebovala bych ale na 3misky
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:49
- Nahlásit
Já mám taky z torze strach - moji psi (maltézák a borderka) se nažerou a pak se valejí na zádech a vydávají u toho slastné zvuky. Ne pokaždé, ne oba najednou, ale dost často se mi stává, že buď jeden nebo druhý si jde takto chvíli po žrádle drbat záda. Já vždycky trnu a zakazuju jim to, ale to si myslím je ještě horší, protože pak sebou prudce trhnou, jak rychle vstanou...Takže taky trnu hruzou
|
monika
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:54
- Nahlásit
No já jsem byla u jedné nechutné hádky dvou dogařů.
Jeden krmí výhradně granule, mají misky v kotci zavěšené tak, aby neměli skloněnou hlavu. U žrádla nehltají. Psi jsou před krmením v kotci, krmí 2x denně, po žrádle 2 hodiny klid, pak je teprve vypouští na zahradu. Krmí maximálně do sedmi do večera a psy v noci kontroluje než jde spát jestli jsou v pořádku. Má dog 6 a torzi měl u dvou zvířat. Psi jsou celodenně na zahradě, s procházkama do okolí taky nemá problém. Dokonce jsou častými návštěvníky cvičáku.
Druhý krmí maso+přílohy. Jen jednou večer, kolem desáté . Pak je zavře a poští je ráno ven. Misky mají na zemi a nějaký klid nebo jiné "cavyky" neřeší. Psů má 8. Torzi měl u osmi měsíčního štěnda a pak u dvou fen. Jedna po porodu a jedna normál. Má je celý den na zahradě, večer je zavře do garáže.
A ted kde je chyba?
Kasia
Myslím, že tohle fakt nijak neovlivníš. Prostě bud to příjde nebo ne.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:58 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
to all
pokud mate problemy s tim ze pes po zradle dela vylomeniny, vali se po zadech a tak...
my to vyresili tak, ze rano jdeme vencit...pejsci se poradne prolitaj (ted kdyz je uz teplo, unava prijde rychleji) pak prijdeme domu, ja se prevleknu, nasypu jim do misek. oni to sezerou a sami si jdou lehnout a ja pak odchazim do prace....kazdy z nich je zavreny v jine mistnosti, takze jim nezbyde nci jineho nez lezet a byt v klidu..vecer zase krmime po poslednim venceni pred spankem...
takhle se to naucili a vi ze po jidle zadny blbnuti. navic po jidle, odchazim z jejich pritomnosti
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:04 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit
nika00
my máme na dvě
no jo s tím válením, ale ona si myslí, že si po jídle čistí hubu, to prostě zakázat nejde....
krecinek
no ona si právě taky u toho žbrblá jaká je to paráda...ona si jako meje hubu po jídle, jenže bere to i se zádama
monika
no jo, hold je to tak
jinak my krmíme 1x denně a večer tak kolem 18h...žádnej žravec to není, snažíme se mít hodinu klid, ale pak už ven stejně nechodíme...
ale trápit se tím nemá cenu, já to chtěla vědět jen proto, že jsme se dohadovali, jak rychlo to přijít může...díky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:10
- Nahlásit
monika
A ted kde je chyba
to se asi nikdy nedozvíme . Patřím mezi ty co upřednostňují krmení masem a přílohama a důvodem k přechodu byla mimo jiné i obava z torze. Vím, pochopitelně nenám nastudováno absolutně všechno, což jako laik ani nemůžu a nemůžu rozhodnout ani to, kde je absolutní pravda. Ale nicméně jedním z argumentů pro mě byl fakt, že když se krmí výhradně granulema žaludek si zvykne na určitý "jednosměrný" způsob zpracování. Kdežto teoreticky pokud krmím maso, přílohy, zelenina, ovoce atd. tak by měl pracovat "různorodě", nemělo by dojít k ochabnutí úponů a spol. Píšu všude záměrně ten podmiňovací způsob, je to můj vlastní názor, který jsem si po přečtení informací utvořila. Před časem se mi dostala do rukou starší knížka o výchově ohařů psaná zkušeným chovatelem a výcvikářem, kde se mimo jiné zmiňují i určitá onemocnění. Torze je tam zmíněna také - jako ne příliš časté onemocnění (důvod pochopitelně stejně jako dnes neznámý). Což byl pro mě osobně další argument. U toho krmení masem a spol. se zdůrazňuje fakt, že krmivo nemá mít "polívkový" charakter, kdy tekutina žaludek rozhoupě a pevné kusy krmiva přispějí k přetočení.
Jo torze je mrcha hnusná a myslím, že noční můra hodně lidí od psů.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:11
- Nahlásit
a jak to v reálu probíhá?Nedovedu si to vůbec představit a když jde pak o minuty? Co na psovi vidíš?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:12
- Nahlásit
Jen dodávám, že vyvýšené místo krmení už nějaká studie taky zpochybňuje. A - nechci aby to vyznělo zle - ale u ND je to asi skoro jedno, kde má misku. Ty mají torzi tak často...
Ještě jedna věc - pokud pes granule hltá - jsou na trhu i granule obří, které se nedají spolykat celé a nutí psa je kousat.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:13
- Nahlásit
Kasia
torze je otázka okamžiku. Je to fakt moment. Koukneš na psa, je v pohodě, prohodíš pár slov, očíš se na něj a je torze. Já viděla psa, který jen tak stál, hlavu svěšenou, smutnej a nic nedělal. Nechtěl se rozejít, nic si nevzal, prostě apatie. Nafouklý nebyl. Letěli k vetovi a byla to torze.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:19
- Nahlásit
monika
To je teda....Mě umřela fenka pravděpodobně na embolii. Byla vrtat zub - v celkové narkóze. Odpoledne jsem si ji brala, ještě mi říkali, jak se krásně probrala, že jí ani nemuseli dávat injekci, aby zbytečně nezatěžovali organizmus....pořád měla jen klasické příznaky po narkóze. Pak ve 3 v noci se mi zdálo, že začala dýchat nějak divně, jako by jí bylo horko....to už jsem kolem ní začala běhat...no , šlo to hrozně rychle a já si pořád říkám, že člověk jako laik....po telefonu mi řekli ať nepanikařím, že to jsou normální příznaky - to je jedno! Zkrátka! Poslední dobou pořád řeším otázku - můžeš jít na kurz první pomoci, ale jsou nějaké kurzy, kde se dozvíš základní věci o psech? Jakou ránu vázat, jakou nechat dýchat, co když spolkne včelu atd. atd. atd.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:21 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
Sijes
a jak to v reálu probíhá?Nedovedu si to vůbec představit a když jde pak o minuty? Co na psovi vidíš?
Je to různé. Nejčastěji to probíhá tak, že majitelé pozorují neklid a nápinky na zvracení, ale pes nezvrací (nemůže). Někdy mají mylný pocit, že pes zvrací (ale on jen dáví sliny, které se reflexně spouští) a na základě toho torzi vyloučí, což je fatální chyba!
Čili nejobvyklejší projevy jsou: neklid, nucení na zvracení, slinění, zvětšování objemu břicha (nafukování) a někdy jakoby i hrudníku (jak se rozpíná žaludek kam může). Protože ne vždy je žaludek přetočený zcela, nemusí být nafukování zpočátku tak markantní (ale naopak pes se může nafouknout i během čtvrt hodiny), je to opravdu různé. Někdy se dokonce podaří jen zasondováním žaludek vyfouknout a stačí to, ale je to spíš výjimka, stav se pak může i opakovat a operace se nakonec stejně často dělat musí.
Někdy si zase pes může ublinknout a pak teprve se nafouknout, takže nepodceňovat jakékoliv takovéto podezřelé stavy!!!
Podle toho, nakolik a jak je žaludek přetočený se odvíjí i prognóza - někdy může být část už odumřelá a musí se resekovat, někdy je to bohužel v místě, kde resekce možná není (pak zbývá jen eutanázie), někdy se se žaludkem otočí i slezina, někdy je třeba ji pak amputovat, je to fakt strašně individuální.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:37
- Nahlásit
Radecha
No, ale nedá se to zpočátku splýst s tím, že pes "jenom něco blbýho sežral", ale tam zase zvrací....víš, jestli si to lidi nezamění. Kdysi jsme měli leonbergra a jedno z jejích štěňat ještě v poměrně mladém věku zemřelo na torzi. A pokud se pamatuju, tak v noci. Na malých městech se špatně v noci hledá pomoc nebo než někam dojedeš...
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:46
- Nahlásit
Sijes
Dá se to splést, hlavně, pokud příznaky nejsou úplně typické, což někdy prostě nejsou. Proto říkám, že je třeba na to dávat velikej pozor. Může to vypadat fakt různě. Odstrašující příklad - jednou k nám v noci volal na pohotovost pán, že pes je "neklidnej" (což je příznak, který uvádí při telefonátech tak 90% majitelů). Byl to venkovní NO a pán vypozoroval, že pes nechce do boudy. Řekla jsem mu, že na dálku se to nedá poznat, že by měl přijet na rentgen, že by to torze mohla být, ale přijet nechtěl, že je jen neklidnej, a jinak nic. No a ráno přivezl psa mrtvého. Takže doporučuju raději "zbytečně" zmatkovat, i kdyby se na rtg nakonec ukázalo, že se o torzi nejedná, než naopak.
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:49
- Nahlásit
Takže, jestli tomu dobře rozumím, tak je to fakt otázaka maximálně nějaké hodiny. Nebo i dnů?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 10:57 - Změnil/a: Radecha
- Nahlásit
ijáček
Takže, jestli tomu dobře rozumím, tak je to fakt otázaka maximálně nějaké hodiny. Nebo i dnů?
Obvykle maximálně pár hodin. Ale: některej pes umře po dvou hodinách, některej je nafouklej deset hodin, operuje se a přežije to. Právě (jak říkám), hrozně moc záleží na tom, JAK a KOLIK je žaludek přetočenej - těch faktorů je tam víc. Někdy pes umře na kolaps - kvůli obřímu žaludku v celém břiše a hrudníku nemůže dýchat a neproudí mu dobře krev, která se zároveň nemůže dobře okysličovat, někdy umře na nekrotickej žaludek, někdy až pár dní po operaci. Někdy se postupně "přifukuje" a splaskává, stav se vyvíjí, někdy je to ráz na ráz.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 11:11
- Nahlásit
Radecha
To já rači zmatím. Když mi umírala fena, tak jsem bohužel pohotovost musela hledat ve zlatých stránkách, doktora jsem tudíž neznala.Vyloženě byl otrávený, co ho v noci obtěžuju, když jsem na zákroku nebyla u něj a ať jí změřím teplotu a jestli ji má, tak ať teda přijedem, že v tom případě máme nárok být pohotovostní případ. To i mě v té hlavě běželo, kde by vzala teplotu, když ji ani neřezali a byl to banální zákrok. Pak jsem volala do jiného blízkého města( protože mě prostě přišlo, že mě odbyl! ), kde pohotovost je a tam byl úplně jiný přístup, nicméně mě taky uklidňovali, že to je běžné co popisuju po narkóze - ale chápu! Co radit po tlf. Připadala jsem si jak hysterka a pak jsem si vyčítala, že sem ji nepopadla a nejela. Ale stejně bych ani nikam nestihla dojet. Tomu prvnímu jsem v podstatě volala jen proto, aby o mě věděl že pojedu a aby mi řekl, kde tam sídlí. Když mě pak tak odpálkoval a ten druhý potvrdil, že to může být normální...hlavně to byl opravdu rychlý průběh a to rozhodování jet - nejet, kam vlastně...br!
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 11:12
- Nahlásit
No a dneska mám bobky aji z obyčejné narkózy
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 11:22
- Nahlásit
Po telefonu se léčit nedá! Je strašně těžký lidem poradit, protože oni (samozřejmě v naprosté většině úplní laici) nedokážou příznaky správně popsat a vyhodnotit. Běžně zaměňují zvracení, regurgitaci, dávení a kašel apod., což ale může vést k fatálním omylům a neštěstím, pokud by se člověk pokusil na základě popsaných příznaků vyslovit nějakou diagnózu, nedej bože radu. Vždycky lidem říkáme, pokud si nejsou něčím jisti, ať raději dojedou. Protože i ten pitomej kašel může být banální nachlazení, ale taky projev edému plic u kardiaka, kterému selhává srdce. Uklidňování po telefonu doporučuji brát s rezervou.
Je dobré mít pro akutní situace v záloze nějaké non-stop pracoviště, ale i tam je třeba předem zavolat, někdy se prostě sejde víc akuťáků najednou a pak by mohlo být čekání příliš dlouhé...
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 11:42
- Nahlásit
Radecha
No říkám, já původně chtěla jet, jen jsem nevěděla kde to tam je a taky jsem se chtěla nahlásit. Přístup prvního p. doktora byl jaký byl....a u druhých chápu, že po telefonu se blbě radí. Na druhou stranu mi nikdo neřekl, PŘIJEĎTE, bo já už jsem byla i oblečená a nastartovaná, že jedu. A popisovala jsem, co se děje....no, pořád to mám před očima, není to ani 2 měsíce. Ale plně chápu, jak mylně se může něco po tlf. vyhodnotit. A jak ráda jsem se nechala uklidnit, že jsem jenom hysterka Já chci nějaký kurz první pomoci pro psy!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 12:03
- Nahlásit
Kasia
Ještě tu nezazněla jedna věc:
Irena Sehnerová tvrdí, že na základě vyhodnocení desítek případů torze se zdá, že velice často torzi předchází nějaká emoční zátěž, nejčastěji stres - třeba odloučení od psovoda, odchod někoho z rodiny, odchod dalšího psa a podobně.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 12:08
- Nahlásit
Sijes
Je to těžký, já vím. Nejlepší je mít prostě poblíž nějakej nonstop, kterýmu věříš. Nechci ti brát iluze, určitě čím víc toho člověk ví, tím líp, ale asi by ti kurz nepomohl. Stejně jako, pokud se děje něco tak vážného, jako je třeba ta torze, nepomůže ani výjezd veterináře (teda krom té opravdu první pomoci), bez pořádné diagnostiky, v tomto případě rentgenu, je těžké něco řešit.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 12:09
- Nahlásit
Walda
no nestraš, chci jet na týden do Anglie v létě, sice zůstane fena v domě - žádná změna prostředí a s lidmi, které zná a mají ji rádi - ale u téhle fenky jasně vidím, že za pána má mě. Je fakt, že známý měl nakrytou fenu - už měli rentgen, že štěňátka budou a odjeli na 3 týdenní dovolenou a fena ty štěňata "rozpustila". Byla na něj taky fixovaná a já si myslím, že to udělala ze stresu a dlouhého odloučení.
|