Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / DKK-pichani do vosiho hnizda
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 20:13
- Nahlásit

Sali
zakladam nove tema, protoze vcera jsme se vzdalili od puvodniho.
Chci se Te zeptat:
1) Jak DKK invalidizuje psy bez obtizi, bez klinickych priznaku, bez artrozy? (viz vcerejsi priklad me feny a jinych)
2) Ktere okolnosti rozhoduji o tom, zda se na dysplastickem kloubu artroza rozvine nebo ne?
3) Bohuzel nevim autora ani jine konkr.udaje, ale udajne ma v USA existovat nejaka studie-pruzkum (divoce zijicich) vlku, kdy na pocetnem vzorku populace byla zjistena DKK snad v 80% nebo v 60% - ted nevim presne to cislo, ale to ted neni podstatne, bylo to pres 50%. U divoce zijicich psovitych tezko lze predpokladat nevhodny chovatelsky plan, rizenou liniovku... jestlize se v prirode vzdy rozmnozuje pouze alfa-par, potom alfa-parem museli byt postizeni jedinci nebo prinejmensim prenaseci vady. Jak je tohle mozne a vis neco vic o te studii? Ze by DKK u psu nebyla dusledkem chovatelskych zasahu cloveka?
4) Co presne jsi myslela pojmem "geneticke zrudicky" - to prece neni odborny termin, to je jen nejaky bonmot a to me docela mrzi prave od Tebe, ktera si potrpis na presne vyjadrovani a druhe tady casto peskujes za lezerni vyrazivo. Vim, ze si ted nabiham a ze me nejspis utluces odbornymi terminy, na ktere jen sklapnu, nejsouc MUDr ani MVDr. Ale prosim pochop, ze je trochu drsny dat takovouhle nalepku krasne a odusevnele fene, se kterou mam hluboky vztah, hodne jsem se od ni naucila, proste ji mam rada a v tomto kontextu je pro mne a mou rodinu nekonecne cennym zviretem, i kdyz jeji CHOVNA hodnota je nula. Ale to uz jsem v oblasti iracionalnich emoci, coz neni Tvuj salek caje.

DKK je vetsim strasakem, nez ji prislusi. Neustale jsou naprosti zacatecnici a laikove ze vsech stran straseni, ze v pripade DKK jejich milovany pes bude celozivotne trpicim, pajdavym mrzakem. Chci, aby pro zmenu zaznelo, ze to tak byt nemusi a DKK neni vzdy fatalni diagnozou a tragedii pro psa i jeho majitele, ze i dysplasticky pes muze zit normalne, hodnotne a stastne. Na seminari o DKK loni ve Francii kterysi odbornik rekl trefnou vetu, ze psi chodi po nohach a ne po rtg.snimcich-mysleno tim zrejme, ze ve hre je daleko vic faktoru nez jen hodnota uhlu Norberg-Olsson a to, co z ni bezprostredne vyplyva.
A nepodsouvej mi prosim, ze snad hodlam na takovych jedincich chovat nebo podobne pocinani schvaluju ci omlouvam. To ani nahodou.
A jeste - kdyz budu chtit byt hnusna- poznamenam, ze DKK je taky super byznys pro veterinare.
Takze jsem pichla do vosiho hnizda a ted mi muzete zacit spilat.
Sali predem dekuji za odpoved.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 20:50
- Nahlásit

Ketrin
ad 1) in potentia invalidisvat vyšší stupeň může,a tedy se s tím musí kalkulovat při produkci zvířat na práci.Zvířata po rodičích s DKK vyšších než 1 jsou pro mne perspektivně nepoužitelná.

2)toto je přísně individuální,ale obecně opotřebení jednostrannou zátěží bez adekvátní posilovací rehabilitace a adekvátní výživy k tomu přispívá.

3)Studii neznám,ale předpokládám,že u divoce žijící populace se sama udělá selekce na výkon.Nikdy jsem netvrdila,že postižení jedinci všichni nemůžou makat...jen že nehodlám být majitelka dalšího toho statistického procenta co zrovna makat nebde moct,už jednu takovou totiž mám.

4)když jsi tak vztahovačná na svou krásnou a oduševnělou fenu,že si jí hned pejorativně onálepkuješ termínem,co já běžně používám pro svá dvě bohužel poměrně dost inbrední zvířata,tak je to tvůj problém.

5) kterysi odbornik rekl trefnou vetu, ze psi chodi po nohach a ne po rtg.snimcich-- a tak to je.jednotlivec je jednotlivec,populační genetika je věc druhá.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 20:57
- Nahlásit

ještě musím dodat,že cílem chovatele-výcvikáře je produkovat zvířata,co při minimálních vkladech tréninkových a pečovatelsko-krmivářských a veterinárních podají ideální výkon-tedy zvířata,co se vrozenými duševními schopnostmi i zdravotním stavem řadí někam k elitním vojákům...ne zvířata,co se udrží při výkonu jen za pomoci trvalé péče veterináře,neutuchající terapeutické(nikoliv preventivní)) péče o klouby,krmení only a pouze ultraextrasupraprémiovkami a každodenním biflování tahu na balonek,nošení aportu,stopování a kousání,protože se narodili jen s jedinou vlohou-všechno tohle nějak přežít. nechciprodukovat tzv.udělaná zvířata nějak schopná výkonu za enormní péče-chci zvířata přirozeně se projevující tak,že jen upravuju jejich projev do mantinelů zkušebního řádu,a přirozeně zdravá tak,aby fungovala na normální sportovní dietě a jediná péče veterináře bylo pravidelnéé očkování,atesty na akce a sem tam ošetřeníé sportovního úrazu.....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 20:57
- Nahlásit

Sali
Diky. Takze ne "invalidizuje", ale "muze invalidizovat". A to je rozdil. Cili jsme se celkem shodly.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 20:58
- Nahlásit

Ketrin
vždycky jsem psala všechno "in potentia".

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:00
- Nahlásit

I s tim dodatkem souhlasim a taky jsem netvrdila nic co by s nim bylo v rozporu.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:03
- Nahlásit

Ketrin no a je klid.
Mimochodem,četla jsi H.Wachtela-Chov psů v r.2000? je to dost alarmujícím způsobem psaný pro laiky,a v populační genetice jsem sakra velký laik taky....ale celá ta liniovka je cesta do hrobu...před pár desítkami let ještě nebyla...ale dnaska už to sakra smrdí průšvihem.....
Už se to začíná objevovat.Ten genetický odpad.

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:06
- Nahlásit

Ketrin
bohuzel myslim, ze jste se neshodly a i muj nazor je tu jasny .. muze invalidisovat je podle mne snaha prave o ten alibismus, proti kteremu Sali vystoupila
vysoky stupen DKK psa omezuje ve vysokem procentu pripadu, znam bohuzel par psu, na kterych to je jasne videt a jako velmi silny argument mi prijde presne to co Sali psala
cílem chovatele-výcvikáře je produkovat zvířata,co při minimálních vkladech tréninkových a pečovatelsko-krmivářských a veterinárních podají ideální výkon
proste na prikladech - znam psa, ktery po 14 letech krmeni chlebem a zbylou polevkou je zcela fit a pak mam doma psa, ktery po sesti letech vydatne pece o vyzivu stale jeste chodi na kratsi prochazky .. schvalne ktery z tech dvou ma DKK 4/4 ?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:08
- Nahlásit

Nemuzu to sehnat, mam to ted objednany v knihkupectvi, pokud se jim podari to nekde splasit. (Nevis, ktere nakladatelstvi to vydalo? Ja jsem vedela jen autora a nazev.) Znam par vybranych kapitol, co nekdo prepsal na klubovy web. A podle tech si myslim, ze to bude hodne potrebne cteni.

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:09
- Nahlásit

a ted zamysleni nad tou Tebou citovanou studii o divokych zviratech - ciste logicky pohled :
kolika let se tak dozivaji divoke selmy ? v kolika letech jsou ve vrcholne kondici a plodi potomky ? v kolika letech se vetsinou naplno projevi omezeni dana DKK ?
6 - 4 - 6 je muj subjektivni nazor, klidne ho tu muzem trochu korigovat, ale neukazuje to na neco ???

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:11
- Nahlásit

Nemuzu to sehnat - zkus spis knihovnu, jeden cas to bylo v prodeji v Levnych knihach .. v obchodech asi smula
nebo pujcit od znamych pokud nejsi moc zdaleka, klidne se nabidnu

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:12
- Nahlásit

Locco
6 - 4 - 6
přesně tak,a selekce na výkon a životaschopnost prostě ty skutečné kriplíky zlikviduje ještě dřív...
my ale nechováme vlky pro přírodní život,ale sportovní plemena psů pro výkon,a to je trochu jiné...minimálně tím genofondem,co máme v ruce....chci aby míi malinois makal do deseti-jedenácti let všestranně a pak ještě byl schopen se realizovat jen ve stopařině...do tě 14 let než umře stářím....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:13
- Nahlásit

Locco
Nebudu uz tady opakovat, ze i mym cilem je produkovat zdrava zvirata. Pokud je alibismus to, ze chci upozornit majitele psu s DKK (jsem jedna z nich), ze to nemusi byt tak zle, jak jim kdekdo rika, tak jsem teda alibista.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:15
- Nahlásit

Ketrinjá ti tu knížku půjčím,no problem,jen napiš kam jí mám poslat....nebo kde se můžem sejít.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:17
- Nahlásit

Ketrin
nejsi alibista,jen šlo o vůz-koza syndrom....nesmíš uvažovat jednotlivce,když plánuješ chov,ale v případě poradenství jednotlivcům s problémem se naopak věnuiješ jen jim,a populace je teď už ukradená...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:19
- Nahlásit

Sali
Dik, jsi hodna. Pokud to nesezenu, tak se ti tady ozvu. Jinak jsem z Krkonos, momentalne na dovolene mimo Evropu, ale do Prahy taky sem tam jedu, v dohledne dobe na NV Mlada Boleslav, na zkousky do Jicina... atd. domluvime se.
Mejte se vsichni pekne a budte vy i vasi psi zdravi

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:20
- Nahlásit

Pokud je alibismus to ...
je ohromny rozdil říct, ze u nekterých zvířat je šance na relativne dlouhy bezproblemovy zivot a neco zcela jineho je rikat, ze DKK neni zas az takovy problem
co si myslis o mem zavrzeni tebou citovaneho clanku jako dukazu ? ja bych chtel zdraveho psa do 14 let a ne se smirovat s tim, ze uz ted v sesti letech se blizi skutecne stari a muze byt velmi kratke
uvedom si, ze tvoje argumenty pouzije s radosti mnoho mnozitelu jako oduvodneni, ze vlastne nedelaji nic spatneho, kdyz mnozi na fenach s 3/3 a hur, ze v tom vlastne nemaji jasno ani odbornici
pokud chces dodat nekomu nadeji, delej to cilene a PRAVDIVĚJI

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:22
- Nahlásit

Jinak jsem z Krkonos tak se domluv s Nikitou v Liberci a urcite si navic pekne o tematu popovidate

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:24
- Nahlásit

argumenty pouzije s radosti mnoho mnozitelu jako oduvodneni, ze vlastne nedelaji nic spatneho, kdyz mnozi na fenach s 3/3 a hur, ze v tom vlastne nemaji jasno ani odbornici
Locco
to je bohužel život....dokud nebude ostře strukturovaná poptávka,nebude ani upravená nabídka...
od určitých lidí brak nekoupíš,určitým lidem brak neprodáš...ale tito nejsou nosný kupní proud...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:27
- Nahlásit

Locco
Necitovala jsem to jako dukaz! Ptala jsem se Sali, co o tom soudi, protoze obecny nazor pokud vim je, ze DKK i jine vady jsou plodem pribuzenske plemenitby, dlouhodobe liniovky a tak dal. A ti divoce zijici vlci do toho trochu nezapadaji.
Mnozitele si vzdycky najdou argumenty pro sve pocinani a za to opravdu nemuzu byt zodpovedna. Ale asi mas pravdu, ze jsem se mela vyjadrovat opatrneji. Nicmene psala jsem prevazne o sve fene s 4/3, ktera je v temer 10 letech bez problemu, k veterinari chodi pouze na ockovani a po cely zivot mela i ted jeste ma stale dost pohybu. A tak to proste je.

Locco
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:33
- Nahlásit

Ketrin
no vždyť
kdybych neměl pocit, ze s tebou řeč bude, nesnažil bych se
preji psine dalsi spokojene roky

Ebony
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:55
- Nahlásit

.znam psa, ktery po 14 letech krmeni chlebem a zbylou polevkou je zcela fit a pak mam doma psa, ktery po sesti letech vydatne pece o vyzivu stale jeste chodi na kratsi prochazky .. schvalne ktery z tech dvou ma DKK 4/4 ?

má jí schválně můj třináctiletej pes, já mám takový zkušenosti, že moci si vybrat mezi "mrzákem" s dysplázkou a mrzákem duševním, tak sáhnu po tom prvním. A je to dost divné, ale já znám hodně veliké procento psů, a hlavně aktivních záchranářů, kteří s vysokou dysplazkou podávali vysoké výkony do vysokého věku.

chci aby mi malinois makal do deseti-jedenácti let všestranně a pak ještě byl schopen se realizovat jen ve stopařině...do tě 14 let než umře stářím
jo tohle zrovna mám doma se čtyřkama, a mám doma pět dysplatických zvířat, šestá umřela na rakovinu, co ti tohle předvedou
když selektovat výkon, tak klidně, je milión nulkových zvířat, kteří ho nepředvedou- z různých důvodů

jsem alibista, dysplazka je strašák a spolu s neobjektivním posuzováním je to akorát těžce prospěchářská činnost v chovu některých plemen
a raději mně nerozebírejte, tohle je mé oblíbené téma.......

Ebony
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2005 21:56
- Nahlásit

argumenty pouzije s radosti mnoho mnozitelu jako oduvodneni, ze vlastne nedelaji nic spatneho, kdyz mnozi na fenach s 3/3 a hur, ze v tom vlastne nemaji jasno ani odbornici
a kdo zaručí v tomhle státě, že ty feny ji skutečně mají?!

Nela
# Zasláno: 3 Čec 2005 22:28
- Nahlásit

Tak tohle téma je hustý. Mám psa NO, který má DKK 2/2. Asi čtrnáct dní potom, co jsem se dověděla výsledky rentgenu, který podle veterináře vypadal skvěle, jsem byla smutná. Pak mě ale došlo, že to není žádná tragedie. Prostě respektuju, že můj pes nebude mít potomky, protože to není žádoucí. Ale to neznamená, že není jinak normální skvělej pes, kterej může bez problémů sportovat a pracovat ve výkonu. Dneska je mu skoro sedm let a je pořád v kondici. Doufám, že bude se mnou sportovat až do vysokého věku. Nejsem vůbec odborník, jsem v DKK naprostý laik, tohle je můj první pes s papírama, takže se skláním před vašimi znalostmi. Ale musím souhlasit s tím, že jenov v nulách to není. Záleží na mnoha dalších aspektech, alespoň co se práce a hlavně chuti do práce týká. Znám několik psů, kteří mají dysplazii ještě vyšší, a přesto s nimi páníčkové cvičí a snaží se, aby zůstali v kondici, osvalení, aby jejich klouby, které jsou děsné, je nenechaly na holičkách. Souhlasím, že by se na těchto zvířatech v žádném případě nemělo chovat. Ale taky nelze zvíře zavrhnout, když zjistím, že má dysplazii. I můj pes mě strašně moc dává, moc pro mě znamená, moc jsem se od něj naučila, a proto, i když má dysplazii, chtěla bych, aby tady se mnou byl co nejdýl a užíval si života plnohodnotně, jak to jen jde. A taky se pro to snažím dělat všechno.
Omlouvám se, jestli je to ve vaší diskusi trochu od věci.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 08:48
- Nahlásit

Když jsem se u Vlkošeda šedovlka dozvěděla diagnosu DKK 4/4 (bylo něco přes 6 měsíců) propadla jsem zoufalství a histerii. Sháněla jsem mraky info a zjišťovala si prognosu kolik ?let? mu zbývá, než to půjdu ráda sama a dobrovolně skončit. Těch osobních zkušeností svých přátel lidí z netu apod. mám dost. Dle mého zběžného odhadu tak 1/4 těch "oboustraně čtyřkových" vedla normální život do 8-10 let, bez většího omezení za předpokladu správné výživy a cíleného posilování. Zbývající 3/4 na tom v 5ti letech nebyli už vůbec dobře, ale díky vůli svých majitelů vydrželi do 8 let. Dost zásadní je, kdy se objeví první přiznaky. Pokud poprvé pes hůř vstane ve 3 letech, je to něco jiného, jako když můj pes poprvé nevstal v půl roce života... Sama budu živoucím příkladem toho, jak dlouho může těžce dysplatický pes vydržet. A nemusí.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:05
- Nahlásit

Garfield
ale sakra moc to prožíváte,jednotlivec není otázka populační genetiky...u lidí se to ale vůbec neřeší,prostě chcípeš na to na co chípeš,tak od toho jsou tady doktoří,aby ti pomohli chcípat s co nejmenšími omezeními...ale nikdo tě nezatrhuje,nikdo ti neplánuje euthanasii,prostě až to nepůjde konzervativně,udělá se totálka...sportuj jak chceš,do bolesti,žij jak chceš,bolest je kriteriem....

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:09
- Nahlásit

Ebony
tak to prostě je a tak to chodí...srdíčkovej pes bude dřít pořád,bolest nebolest,víš co mu je,tak to průběžnjhě poléčuješ...a až jednou nevstane,tak se to bude řešit...narvou se mu silnější analgetika,a nasadí se mu léčebná rehabilitace,a jede se dál,dokud to jde...a kdo má prachy,může si objednat totálku,no problem...
Akorát ta čuba,co mám doma já,s 3/3,má v šesti velmi omezenou akci zadních končetin a trvale pokulhává,artrosa tady vede nejen k bolesti,což mě taky bolí celej člověk,to se u srdíčkových jedinců prostě neřeší,ALE vede tady hlavně s silnému omezení rozsahu pohybu v kloubu čistě mechanicky.Výrůstky a tak....a TO je průser,neb čuba prostě neskočí a neskočí ani nahoru do auta.

Locco
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:13
- Nahlásit

Sali
jo, jo, každý Tvůj příspěvek je pohlazením pro duši ...
ale to už jsme pak u etiky ... je správné nechat spokojene množit zamilovanou dvojici postiženych downem ? je spravne nechat mnozit psy, kde je skoro jistota, ze stari bude bolet - zvlast kdyz si plno majitelu ani nevsimne, ze to mruceni pri vstavani je vlastne priznak maximalni bolesti (to nebylo na nikoho ze zde prispivajicich, tam tu obavu nemam)

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:13
- Nahlásit

Ebony
selekce only a pouze na výkon,a s tím,že když si ze dvou stejně kvalitních makáčů můžu vybrat,a jeden má do jedniček včetně a druhý dvojky,šáhnu po tom čistějším...s tím,že RTG zvířete chci viděl a zhodnotit si sama.Nevěřím tomu,JAK se to dělá....když nejmenovaný kamarád mi vypráví,jak jeho pracák mohl být čistý,kdyby se bylo nejmenovanému vyhodnocovateli vyšlo na přímou výzvu vstříc....skutečnost byly dvojky...ale nemusely být psané.....

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:17
- Nahlásit

Locco
je spravne nechat mnozit psy, kde je skoro jistota, ze stari bude bolet
není to fér,proto psy nechovám,abych je chovala na bolest,která nemusí,ale může přijít...mluvíme tady ve třech rovinách-etika,populační genetika a lékařský přístup k jedinci.
Když se mi stane,že takový zvíře budu mít doma,umím si s tím poradit...ale vědomně budu v chovu dělat všechno proto,abych nezvyšovala pravděpodobnost výskytu dědičných poruch v plemeni.Celá skupina dysplasií je problematika multifaktoriální,a dědičnost je jedna z položek....dědí se dispozice,a dědí se tedy pravděpodobnost...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:19
- Nahlásit

Locco
já duši nehladím vědomně.Není to třeba,nemám potřebu být pokrytec-realita je to,co se musí nastavit.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:23
- Nahlásit

ze to mruceni pri vstavani je vlastne priznak maximalni bolesti
Locco

Vidíš a já nevidím problém v momentálních příznacích bolesti, ale v celkové neuchuti žít. Když budu vědět, že každé ráno trvá psovi 10 minut než to rozejde a bude mručet a po psím "kurvovat na celej svět" a pak bude celej den fit a šťastnej a spokojenej, tak to neřeším. Staří lidi taky musí svou první ranní hodinku protrpět a třeba 8 let každý den. Já dala psa uspat až tehdy, když dlouhodobě nejevil chuť do života. Ale 2 roky měl svý špatný a dobrý dny. A pokud ty dobrý převažovaly a byly výrazně lepší než ty nejhroší ze špatných, o nějakým konci jsem ani nepřemýšlela.

Locco
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:25
- Nahlásit

Sali
hezky tomuhle říkám tečka za tematem - stručné a jasné vyjádření, které zcela výstižně (a dokonce bez ostrých slov) odpovídá Ketrin na vsechny roviny jejího dotazu

Locco
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:30
- Nahlásit

Garfield
ano, myslim, ze si rozumime, ja tri roky "trapil" starenku setrici, posledni rok i s rozlomenym kloubnim luzkem po urazu, pri vstavani obcas mrucela, ale kdybyste videli tu chut do zivota - od toho psa by se mohli lidi ucit .. tedy nekteri to umi .. vždy se mi v takove souvislosti vybavi, co rikali v proslovu na babicky pohrbu : ".. nemela lehky zivot, jeho zaver byl poznamenan bolesti, ale chtěla žít .."

jen poznamka na okraj, Cora nemela DKK, to bylo uz pouhe opotrebeni organismu vekem

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:33
- Nahlásit

Locco
Ano, můj předchozí pes neměl taky DKK. Měl jen 14 let a chorobu zvanou stáří (fyzické) nikoli psychické.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:44
- Nahlásit

Garfield
ty vado mě je šestatřicet a každý ráno se taky chvilku rozcházím a odkřupávám páteř do předepsanýho tvaru,každý ráno si říkám jakej jsem kriplíka jak musím trochu zhubnout,asi deset kilo,a trochu cvičit i jinak než jen se psy.... takovej posilovací stroj by to chtělo...

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:50
- Nahlásit

Sali
Kde bereš to svý "ty vado"? Proboha, co to je? Tady na Moravě říkáme "ty vogo"....

Měla bych na tebe otázku ohledně stop. Ale zešedivíš.

Ebony
Člen
- Nahlásit

Sali
sorry, ale není to tak pravda, když srovnám tu spoustu psů s dysplazkou, co znám, žádný neměl problémy, (věř, že za 12 let jsem v tomhle oboru dost aktivní) a co znám spoustu psů s nulama, kteří nechodí v šesti-sedmi letech. Jak můžeš vědět, že ta čuba by nechodila i kdyby neměla rtg. Co když procento problémů s nohama je stejné u postižených i nepostižených, to pak ale nebude o dysplazce, ale o něčem jiném.
A co se týká mýho psa, jeho nohy nikdy nebolely, za to dám krk, znám ho, žiju s ním v tak těsném kontaktu, že to musím vědět. Nebolí ani čtyřkovou Boninu, která by s jejím spáditým hřbetem a přúhlenýma nohama neměla chodit vůbec.
Mluvím tu jen o NO, o tom, jak jsi psala, že yhodnocení rtg je podivné, ale ono je podivné i naopak, donedávna platilo, že nezaplatíš? budeš mít dysplazku.......a kdo mi zaručí v tomhle zkorumpovaném světě, že pes s nulama je nulový a pes s dvojkama dvojkový? co když je to naopak? a já dám přednost nulám......
A proč v Bulharsku, kde se nerentgenuje nemájí už dávno zchromlou populaci ovčáků, proč jim ti psi chodí stejně, jak tady? protože jen člověk se snaží všechno nacpat do škatulek, který prostě nefungujou
PS. Nemám potřebu být pokrytec rovněž, říkám věci tak jak jsou, ne tak jak si je představuju, moje srovnání je čistě z praktického hlediska, které jsem osobně poznala.
A stojím si za ním, bez ohledu na všechny ty "vědecké" poznatky

Terri
Člen
- Nahlásit

Známí se po smrti svého NO ujali štěněte dalšího (mixnutého NO s kolií) - jsou to lidé okolo 70sátky, moc hodní a ani je nenapadly důsledky jejich rozhodnutí. Vytáhli si pejska z moči a sr.. a kdyby tušili, že to je jen začátek.. Má DKK že se nemoh pohnout, za operaci dali všecky našetřené prachy a pes je stejně v blbým stavu, sotva se vleče, známí jsou nešťastní...
Ale to jsme asi tématem u bezpapíráků, množitelů apod..

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 10:51
- Nahlásit

Kde bereš to svý "ty vado"? Proboha, co to je? Tady na Moravě říkáme "ty vogo"....
A nebo "ty brďo"

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:07
- Nahlásit

Terri
jenže podvyživenej, zanedbanej pes by z těhlech sraček asi nechodil, i kdyby měl mít mínus jedničky........

dokud jsem neměla ty psy doma a nezačala se o to zajímat, tak jsem věřila spoustě pohádek o dysplatických psech, jenže oni to byly většinou jen pohádky, jak jsem posléze vypátrala, ona je dnes dysplazka v módě a svede se na ní spoustu věcí

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:12
- Nahlásit

dysplazka v módě a svede se na ní spoustu věcí
Ebony

Tady s Tebou nesouhlasím. Dysplazka není ani módní záležitost, ani usnadnění práce veterinářů, aby se měli na co vymlouvat a na čem rejžovat. Ona je prostě tak strašně rozšířená (víc než kdy před tím) a HLAVNĚ se víc než kdy před tím dělají RTG (lidi mají povědomí o této nemoci a peníze a vůli zjišťovat stav svého psa). Dřív dělali RTG jen chovatelé a sportovní kynologové. Dnes má RTG každý pes od středního plemene výš.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:14
- Nahlásit

Ebony
1)veškerý problémy nadělá artrosa.
2) Dysplasie zvyšuje riziko artrosy,ale sjetně tak jí zvýší svinská zátěž bez slušný výživy.
3)píšeš co píšeš,ale stejně dáš přednost nulkám...tak proč to vůbec píšeš???

Vždyť je to přece jedno,v chovu se zatím teoreticky snažím o dokonalost a dopředu sekektuju si na chov zvíře,co maká v šesti stejně hbitě jako ve dvou...zvíře prověřený životem a praxí,nikoli zajíce týden po bonitaci....a Ty to děláš stejně tak,neříkej......pes maká srdíčkem a chodí po nohách,to je věc jedna,a druhá je,aby k tomu byl taky slušně zdravej....

Terri
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:15
- Nahlásit

Ebony
podvyživenej, zanedbanej pes by z těhlech sraček asi nechodil, i kdyby měl mít mínus jedničky........
Naštěstí je to teď pohodový přátelský pes bez jiných problémů.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:16
- Nahlásit

Ebony
totiž když si uděláš opravdovou selekci na výkonnost a chováš až na starších prověřených zvířatech,tak ti kriplíci všeho druhu vypadnou sítem sami.....no a u toho zbytku si prostě vybereš ty tobě nejsympatičtější....a nežíkej,že bys nesáhla v tom zubytku po nulkách...já bych byla měkčí,sáhla bych i po fast normal.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:25
- Nahlásit

Sali
musím sáhnout, protože bych je neprodala, ale kdybych opravdu měla sáhnout podle svého srdce, nevyberu si kolikrát nuly, takovej Jonášův Cak.........
hele do fast normal se vejdou tady běžné trojky...

a v tom sítu by ti uvázlo i pár sestsakra postiženejch psů(na papíře) - mluvím o ovčounech
a co je zdravej? pes kterej má na papíře čtyřky a nikdy neměl se zdravím problémy?
hele nemá to cenu, je to taky tím, že já nejsem přesvědčená o regulérnosti posuzování, a vo tom to je
pak jsou veškerý dohady o zdraví a nezdraví o ničem

Garfield
a proč je tak straaaašně rozšířená, když se tak strašně dlouho u ovčáků selektuje?

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:31
- Nahlásit

Ebony
ti říkám,že ty kyčle chci vidět sama,ne se spolehnout na to,co je napsáno....a zrovna CAK,můj psí pámbu,podle historie zasemenil chov vyššíma stupněma,jak psaví ovčounkářská lidiová slovesnost...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:33
- Nahlásit

Ebony
do fast normal by se měly vejít max.dvojky,když se to měří poctivě a nepřestřeluje ani sem ani tam...

Dysplasii nevymýtíš,pokud nebudeš chovat jen na jedincích,co tu dispozici nenesou....a to prostě nelze.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:35
- Nahlásit

Garfield se na mě teď nechápavě dívá, jakože venku je tak hezky a on by šel do přírody a že vůbec nechápe, že mě baví ťukat do těch malejch bílejch čtverečků a ještě u toho nadávám a pak se hned zas směju jak blbec... Tak mu vysvětluju, že se bavím o pejscích, což jsou takový zvířata, který jsem si vždycky strašně přála mít, ale že tomu on nemůže rozumět. Že místo toho mi donesli něco, co se zprvu jako pes tvářilo, ale nakonec mi z toho vyrostl špatně vyselektovanej vlkošed šedovlk s rozbitýma zadníma nohama, který teď zrovna nikde neprodávaj (podpultový zboží). A protože je to původem pes, vypadá to jako vlk a chová se to jako drzej kocour ze špatnýho comixu, tak to dostalo jméno Garfield. A když už jsem se rozhodla být armádou spásy pro jednoho špatně vyrobenýho štěka, tak musím snášet i zlikvidovaný byt, vyděšený lidi, co se bojí přijít ke mě na kafe a že mi nakonec zůstane asi jen ta jeho hloupoučká věrná psí tvář. Chvíli mě poslouchal, přemýšlel o tom, co říkám a pak mi to schválil, jakože jo a že mi tedy pomůže se o to divný zvíře starat a že až někdy přijde, tak mu ho mám taky ukázat. Otočil se a šel spát.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:35
- Nahlásit

Sali
jo a viděla si někdy oficiální statistiku dkk po plemenících? je to pes, který měl jeden z nejmíň dysplatických potomků

ale ovčounkářská lidová slovesnost je také o závistivá lidová slovesnost, to bys už měla vědět - na tu já po zkušenostech už nikdy nedávám - běda když máš dobrýho a ještě pěknýho psa - to se neodpouští po mnoho let

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:38
- Nahlásit

Ebony
tuším že to je pouze lidová slovesnost...ale pro laika v plemeni vypadá sakra přesvědčivě,zjm.z úst významných chovatelů na exteriér...

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:41
- Nahlásit

Ebony
to máš to samý,jako když se v malinách zcela vážně všude vědělo,že Malidaj jak kreje pozitivníima pracákama,má všechny vrhy zasraný DKK..... stačí si vyjet oficiální statistiku rentgenů v klubu.....a ono je to samozřejmě ouplně jinák....ale Malidaj totiž maká a není jim líto penízů jet po půlce evropy pro semeno..a to se taky neodpouští...

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:44
- Nahlásit

Sali
jo až bude ten rentgen vyhodnocovat nezávislý počítač, bez udání jména psa a majitele, pak MOŽNÁ tomu budu věřit, ale v tomhle falešným, zkorumpovaným světě jdu raději za svým srdcem, i kdybych neměla chovat (jako, že vlastně nechovám:biglol

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:45
- Nahlásit

Ebony
nepotřebuju počítač,kouknu na RTG sama....nebo s někým,kdo to umí i spočíst...já jdou po patologických změnách.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:49
- Nahlásit

Když jsem dělala snímky, vet se mě nejprve zeptal, k čemu je chcu a za jakým účelem si je pořizuju. Když zjistil, že jde o bezpapíráka a že je chci jen pro zjištění přičiny a zdravotního stavu psa, shrnul to slovy, že má v podstatě 5/5 a že nejlíp udělám, když ho tam nechám, že jinak budu nešťastná. Jinak ať si nachystám 50 tis Kč na TOP. Nedal mi ani naději, že to může mít hladší průběh, nedal mi ani naději, že RTG u 6 měsíčního štěnda nemusí být definitivní... Ale myslím si, že měl pravdu, jen jsem jej zdržovala bezcenným zvířetem.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:51
- Nahlásit

...tedy měl pravdu o stupni a stavu těch kyčlí... a jeho přístup plynul z toho, že jsem nebyla lukrativní klient. Jen majitelka, která stojí před RTG, brečí a čeká nějakou naději.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 11:53
- Nahlásit

Sali
jo, ale sama si do chovu nepustíš, musíš čekat na vyhodnocovatele a co když ten tam uvidí něco jiného.....

Garfield
vidíš, mně řekli to samé, a odsoudili de facto k smrti psa, kterej pak prožil neuvěřitelně bohatej a užitečnej život, bez operace

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 12:00
- Nahlásit

Ebony
ale mě to už pak nezajímá,já se řídím tím,co tam je...na dvojkách včetně bych nechovala,když bych si mohla vybrat,a z jedniček trojky udělat nemůžou,když ano,tak se za to odborně postavím a poptám se jak tohle je možný!!!!!!
Hele já si na hlavu nasrat nedám,mám určitou kvalifikaci co mi umožní vidět věci tak,jak jsou.

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 12:01
- Nahlásit

Garfield
Narazila jsi na dobrýho tvora....myslím toho veterináře.

Ebony
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 12:07
- Nahlásit

Sali
poptat se můžeš
jinak trojka jde udělat i z nuly
hele necháme toho, to stejně nejni do fóra, já bych se zas rozepisovala "do krve"

jo ještě jsem si vzpomněla, už vím od koho mám to "ty vado"
u nás se tedy říká ty vo..

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2005 12:15
- Nahlásit

Ebony
necháme toho,to už není věc veřejná,ale piš si,že se poptám...fakt je,že ovčouny nechovám a asi hned tak chovat nebudu,a bude mě to zajímat momentálně u jedný pinzety a hlavně u jedný maliny...obě si zfotím a změřím nejdřív u svého kamaráda,teprv pak pošlu snímky.....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 20:42
- Nahlásit

Vcera tu ten net blbnul, bylo to strasne pomaly a furt to padalo.
Takze az dnes vam vsem dekuji za prispevky, souhlasne i kriticke. Asi nejbliz mym nazorum je Ebony.
Problematiku (ne)regulerniho posuzovani DKK jsem nechtela vubec nacinat, to je na samostatnou debatu, ktera by ovsem stejne nikam nevedla-z mnoha poznatku, ktere v tomto smeru mam, je mi na bliti-jiste vite, kam mirim. Zase narazime na chovatelskou etiku a ekonomicke pozadi chovu.
Takze na zaver uz jen jeden posledni priklad, jak osveta o DKK funguje: pani, ktera ma ode me fenku, ji nedavno nechala zrentgenovat a posoudit. Chovat na ni nechce, udelala to jen pro svou (a mou) informaci. Vysledek je 1/1, pricemz posuzoval vet, ktery ma povest velice prisneho posuzovatele, ze pry jeho hodnoceni byva o 1-2 stupne horsi nez od ostatnich. To ponecham stranou. Ale pani byla nestastna-myslela, ze kdyz to nejsou nuly, ze to je proste spatne. Dost tezko jsem ji vysvetlovala, ze 1/1 je fakt dost dobry. Stejne me ujistovala, ze cubu nebude nijak zatezovat atd.
Takze to je jeden z efektu medialni a jine masaze o DKK: nekteri uzkostlivejsi a mene zkuseni majitele by nejradeji zdraveho psa vozili na invalidnim voziku.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2005 22:11
- Nahlásit

nekteri uzkostlivejsi a mene zkuseni majitele by nejradeji zdraveho psa vozili na invalidnim voziku
0Ale to uz je jen a jen o informovanosti a znalostech lidi. Jednicku dost casto neni DKK ve smyslu nedostatecne vyvinuty jamky, ale treba jen sirsi nebo nezcela rovnomerna sterbina. Jednicky podle mne nejsou problem nikde a je podle me spravny ze muzou do chovu, ale uz dvojky bych do chovu nepoustel.

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 00:28
- Nahlásit

Pokud chci sledovat, vyhodnocovat a selektovat nějakou vadu, tak je nutné, aby její diagnostika byla jasná. Pokud nechám stejnému zcvířeti vyhotovit snímky DKK a každý veterinář mi je vyhodnotí s různým výsledkem, je to kontraproduktivní!

Ketrin
posuzoval vet, ktery ma povest velice prisneho posuzovatele, ze pry jeho hodnoceni byva o 1-2 stupne horsi nez od ostatnich
Tohle je prostě bordel na entou! Jestliže DKK má stupně od nuly po čtyřku (tedy 5 stupňů), tak dva stupně jsou už rozdíl 40%, což je naprosto neakceptovatelné!!!!!

Slyšela jsem i informace od chovatelů nejmenovaného plemene, že naše dvojky jsou v zahraničí nuly. K čemu je tohle dobré?!
Pak chce člověk importovat štěně nebo jet krýt ven, ohlídá si, aby to bylo v rodokmenu prorentgenované až do x-té generace, pídí se po výsledcích sourozenců předků - a pak zjistí, že je to nepřenosné, jelikož tady máme jiné hodnocení než v zahraničí?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 08:50
- Nahlásit

Nikita
Přesně tak. Bohužel.
Proto nestačí mít zjištěné výsledky předků, jejich sourozenců,... atd.atd. ale taky kdo a kde to posuzoval. Já osobně bych radši už vždycky chtěla vidět snímek psa, ke kterému pojedu krýt. Ovšem jak spolehlivě ověřit, že to je skutečně jeho snímek.
Člověk se toho oficiální cestou od klubu a poradců chovu dozví jen velice málo. Je nutné naslouchat i různým tamtamům a drbům a pak si to přebrat, podle toho, jak ty lidi znám a vím, kdo má nebo nemá zapotřebí si něco vymýšlet a snažit se druhé pomluvit.
Je to hrůza.
Kdyby se konečně dala dohromady nějaká databáze, kde by ti vyběhl vždycky rodokmen dotyčného jedince s jeho VEŠKERÝMI zdravotními, pracovními i výstavními výsledky a navazovalo by to na předky a sourozence, myslím, že každý by za takovou službu velice rád zaplatil. Jenže podmínky chovnosti se omezují jen na pár základních parametrů a ne každý je tak kritický, aby nechoval na jedinci, který sice podmínky chovnosti splňuje, ale jinak je v něčem nevyhovující. Většina lidí zatají, co může.

A pak se ti třeba stane, jako mně, že už jsem měla krycí list na psa se super kyčlemi, a i jinak se zdál ve všem v pořádku a velice nadprůměrný, fena začala barvit, vše bylo na dobré cestě, a pak jsem se o tomto psovi z důvěryhodného zdroje dověděla tak hrozné věci, že jsem krycí list zahodila, fenu nechala odhárat a nic nebude. Nebyl už čas honem shánět jiného psa a abych jela krýt k Alíkovi z Horní Dolní do vedlejší vesnice, jen aby nějaká štěňata byla, to tedy zase ne.

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Čec 2005 11:54
- Nahlásit

Ketrin
Nevím, jaké chováš plemeno. Ale já se snažím o pracovní chov a krycího psa si vybírám zejména podle výsledků ve výkonu. Pokud jedu krýt například šestiletým psem, který byl několikanásobným účastníkem velkých závodů, má vrcholové zkoušky atd., tak už mám, myslím, velký předpoklad toho, že jeho zdravotní stav bude dobrý. Je totiž od mládí ve velké zátěži a tuto zátěž unesl.

Máš pravdu, že se do chovnosti hodnotí jen něco. Například mi vadí, že se u psů vůbec nesledují některé parametry, které jsou u hospodářských zvířat klíčové. Například se mi nikdy nestalo, že by někdo koukal, kolik má fena struků a jak vypadají. Že by jí někdo měřil šířku pánve kvůli porodům. A zrovna reprodukční znaky považuji za hodně důležité. V podstatě tu je omezení v chovatelském řádu, že inseminace je u psů možná tehdy, pokud již se předtím spojili normálně. U psa jsou kontrolována varlata. A to je všechno. Jestli fena postrádá mateřské reflexy, jak se stará o štěňata, jak je mléčná, jak vypadal porod, jak je to s početností štěňat ve vrhu, mortalitou štěňat po narození,...... To už se nikde nedozvím.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání