Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / (Ne)odčervovat?
Autor Zpráva
monica
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:27
- Nahlásit

Při poslední návštěvě u veta,když jsem kupovala odčervovací tablety a ptala se na termín dalšího odčervení,mi vet řekl,abych přinesla vzorek psího trusu.Prý udělají nějaké zátěžové testy (či co) pod mikroskopem,abych do psa zbytečně nervala chemii.A tablety se dají jen v případě pozitivní zátěže.
Nikdy jsem tohle neslyšela,vždy jen doporučení odčervovat co půl roku. Setkal se s tím už někdo?

jeje
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:38
- Nahlásit

Je to z hladiska dospeleho psa najvyhodnejsi postup, zial, dosledne vysetrenie trusu, je o dost drahsie, ako odcervovacie tablety. Z jednej vzorky totiz najskor nic nezisti...

a zrejme hovoril pozitivny nalez, nie zataz...

zuska
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:38
- Nahlásit

monica
odčervovat bez předchozího vyšetření trusu je opravdu hloupost... o tom proč si můžete více přečíst zde:
http://www.pet-servis.com/cs/euro-pet-food-club/pr eventivni-odcervovani.html

monica
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:39
- Nahlásit

to jeje
Asi nález,pravda. Řešili jsme toho víc,tak už si asi pletu pojmy s dojmy..

zuska
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 22:43 - Změnil/a: zuska
- Nahlásit

jeje
záleží na velikosti psa, ale odčervení může vyjít mnohem dráž než samotné koprologické vyšetření. Na 30kg psa je třeba 3tbl. a každá stojí min.30Kč. vyšetření trusu stojí kolem 50Kč. Sbírají se sice 3vzorky, ale z nich se dělá jeden směsný a tudíž se platí jenom jedno vyšetření
A opravdu krmit psa pravidelně tabletkama, ačkoliv nemá červy je nesmysl, protože z preventivního hlediska to nemá žádnou hodnotu (hezky je to vysvětleno v tom článku, na který jsem poslala odkaz) a naopak to nese spoustu nevýhod: Organismus psa může získat rezistenci, pokud je nesprávně často odčervovan (zejména při používání stejného typu tablet) a taky je to zbytečná zátež pro oragnismus (pokud tedy pes není začerven) - zvíře musí látky z tablety nějak vyloučit a to je zátěž hlavně pro játra, která se dotoxikačních metabolismů účastní

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 07:36
- Nahlásit

zuska

tri vzorky za sebou obycajne nestacia napr. na pasomnicu. Ak si spominam dobre, na preukaznejsie vysetrenie sa zbiera 3 + 5 (kazdy piaty den + poslednych 5 dni denne, tie posledne sa zmiesaju + 3 kazdy piaty den samostatne - cize vyhodnocuju sa 4 vzorky), ale uz to bolo davnejsie, teraz mam steniatko a to treba odcervovat pravidelne, lebo riziko nakazy u stenata je tak velke, ze je takmer pravidlom.

Inak suhlas, lepsie je neodcervovat. su krajiny, u nas to ale je povinne zo zakona, kde sa nemusi pravidelne revakcinovat ani besnota - staci sledovat protilatky...

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 07:47
- Nahlásit

jeje
zrovna to řešíme na saraxátku - jak často odčervit když je doma malé mimino....?

Jinak já se dožadovala vyšetření trusu a byla jsem odmítnuta, že to neprokáže všechno a tudíš se preventivně 2krát do roka dají tablety a šmitec.

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:06
- Nahlásit

Terri

No ja odcervujem kazde dva tyzdne steniatko aj macku a aj tak z neho vyliezla 10cm skrkavka, nasledovalo 3 dni po sebe "Cestal Plus"...

Ak das urobit poriadne vysetrenie a steniatko je ciste, nemalo hnacku, tak je mozno dobra alternativa niektore odcervovadlo vo forme spot-on (pre stenata), ktore robi zvycajne ochranu na mesiac, nie len na jedno prebehnutie traviacim traktom. Nesmie sa to ale dat zacervenemu stenatu, nemuselo by tie toxiny zo zabitych cervov zvladnut.
Takto moze byt vhodne zakryt aj dalsich dospelych clenov domacnosti.
U steniat ale treba zvazit rizikovost prostredia - ono zasa to globalne spot-on odcervovadlo je vacsia zataz, ako odcervovadlo, ktore v zasade neopusta traviaci trakt.

zuska
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:08
- Nahlásit

Terri
tak to je mazec... Prokázat se dá všechno, co já vím, a navíc i to, na co ani běžné tabletky vůbec nezabírají (např. prvoky - protozoární paraziti)! Ale když vás odmítne doktor, není problém to zanést přímo někam do laborky... opravdu co já vím, tak u nás v laborce komplet všechno a na všechno vyšetří za max.100,- plus dokonce poradí léčbu, pokud tam nějaký problém je.
jeje
jasan, u štěnda je to něco jiného, tam se odčervuje ale v jiných intervalech a tímpádem to má smysl
a jojo, každý rok očkovat vzteklinu to je taky hloupost, ale co naděláme, když to zákon vyžaduje a veterináři si aspoň mnou ruce, páš z toho mají nemalé příjmy Přitom je ale ověřené, že ta vakcína je účinná min. několik let... i proto už se uvažuje o změně zákona a bude se očkovat jenom ob rok... aspoň tak.

jeje
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:38
- Nahlásit

zuska

omyl, mnohe protozoa je preukazat velmi tazke. Ano testy existuju, na momentalne dost rozsirene giardie nie jeden a nie jedinou metodou, ale zvycajne su, ak sa to skonci fatalne vzdy negativne, napriek tazkej lamblioze, ak je to spojene este s niecim inym, uz sa ani nemusis dostat do neskorej fazy nakazy, ktora prichadza az po odozneni klinickych priznakov, kedy testy zacinaju cosi ukazovat...

Preco by ti laborka neurobila testy na cokolvek a kedykolvek, ked sa tym zivi...

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:48 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

jeje

Tak moment, jak to je?

Nejdřív souhlasíš se Zuzkou:
zvíře musí látky z tablety nějak vyloučit a to je zátěž hlavně pro játra, která se dotoxikačních metabolismů účastní ......Inak suhlas, lepsie je neodcervovat

A o kousek dál píšeš:
ono zasa to globalne spot-on odcervovadlo je vacsia zataz, ako odcervovadlo, ktore v zasade neopusta traviaci trakt.

To si podle mě protiřečí.

zuska
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 08:49
- Nahlásit

jeje
ja neříkám, že je to nějaká převratná informace, že ti laborka cokoliv vyšetří jen říkám, že to nestojí leckdy víc než samotné neuvážené "preventivní" podávání tablet
A ano, lecco je prokázat těžké, nicméně nám aspoň na parazitech vtloukají do hlavy, že při jakýchkoliv gastroenterických problémech patří provedení vyšetření trusu mezi bazalni diagnostické metody. A ty potvory, o kterých píšeš, co prokážeš třeba ve fázi, kdy už je stejně pozdě, tak ale na ty si rozhodně žádnýma odčervovacíma tabletkama člověk stejně nepřijde...

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:27
- Nahlásit

jeje
čkej kynologu, ale já fakt myslela mimino, a ne štěně-mimino

Jinak všude na netu je plno článků, a většina teda píše (krom toho co tu byl zmiňován), že se vše v hovinách prokázat nemusí a proto odčervovat 2krát ročně...

zuska
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:50
- Nahlásit

Terri
to, co ale v trusu prokázat nejde, proti tomu stejně běžné ťabuletky ani nepomůžou... na takové potvůrky se totiž musí jinýma zbraněma (atb). A červi, proti kterým běžná odčervovací chemie je, ty v trusu prokážeš. Preventivně odčervovat by stejně mělo smysl jen v případě, že by to člověk dělal každý měsíc - což je ovšem nesmysl z hlediska toho, že je hloupost léčit potenciálně zdravého psa. A pokud by ten pes nějaký skrytý parzitární problém měl, jednorázové odčervení ho stejně nevyřeší

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 10:38
- Nahlásit

Terri
s miminem bych fakt šla do prevence a odčervovala á 4 měsíce...

zuska
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 10:43
- Nahlásit

sarax
jojoj, ale bacha na rezistenci, protože tu si organismus po tak častém bezúčelném podávání léků může vypěstovat, což pak paradoxně situaci ještě zhorší, protože i s běžným parazitem si bude těžké poradit:-/

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:08
- Nahlásit

zuska
no hele mám veterináře kterýmu věřím,vždycky poradil dobře takže tento názor neměním ani tedka..a možná s tím má nějaké zkušenosti...takže tak...a rezistence?na jeden lék podáváný často ano..myslím že když se mění druhy tak to nebude takovej fofr...

zuska
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:23
- Nahlásit

sarax
a možná s tím má nějaké zkušenosti
to asi jo proti tomu žádná.
Ale leckdo si nakoupí plato tabletek v lékárně a odčervuje na vlastní pěst... anebo přijde k veterináři, řekne: Chci tuhle a tuhle tabletku... a doktor se ani nezeptá, čím odčervil minule a tak.

sarax
Člen
# Zasláno: 9 Dub 2008 11:25
- Nahlásit

zuska
no tak mi to píšem co jsme dali a vet ví že jinak odčervuju veelmi laxně tzn jednou za rok,takže s miminem nám hlásil sámale je fakt že řekl že budem psát přípravky..asi věděl proč

jeje
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 08:02
- Nahlásit

Walda

neprotireci v zasade neznamena absolutne...

sarax

mimino (stena) sa odcervuje 2x mesacne

zuska

preventivně odčervovat dospelych psov je vhodne vtedy, ak je na to dovod, napr. male dieta, alebo stena, v domacnosti.

Terri

"fakt mimino", ludske, sa preventivne neodcervuje. Odcervuju sa preventivne len zvery a ich mimina. Okrem ineho, obvykle tie parazity byvaju specializovane a do poslednej vyvojovej fazy, ktoru je mozne riesit odcervovadlom sa u ludskeho mimina ani nemusia dostat - o to vacsiu sarapatu mozu v tom nespravnom hostitelovi vyparatit.

Ak je na nieco podozrenie, ludske mimino treba poriadne a komplexne vysetrit a ak je male (do cca 2 rokov), tak sa pokial viem aj tak antihelmetika nasadzuju len v uplne vynimocnych pripadoch...

zuska
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 08:16
- Nahlásit

jeje
Terri to podle me nemyslela: jak casto odcervovat mimimo? ale jak casto odcervovat psa, kdyz žije v domácnosti mimčo

jeje
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 08:41
- Nahlásit

zuska

jasne, myslim ze z hladiska mimina je optimalne pre psa raz mesacne spot-on napr. Stronghold, stena Stronghold puppy - stena ale musi byt bez nalezu, alebo ine podobne dlhodobo posobiace odcervovadlo, cize odcervovany je vlastne kontinualne a nemal by byt tym padom infekcny, Bayer robi spot-on aj pre macky... Kojaca suka moze mat infekcne mlieko, na to odcervovadla nefunguju. Po aplikacii odcervovadla ale treba s kontaktom pockat kym sa to vstreba, vyschne to a vycisti, aby sa neodcervovalo aj mimino...
Nie je to ale optimalne z pohladu zvierat. No a nakazit sa mimino moze prakticky vsade (pokial nie je v sterilnom prostredi, co by mu tiez neprospelo, pekne svinstva prenasaju napr. muchy).

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 08:51
- Nahlásit

jeje
ze z hladiska mimina je optimalne pre psa raz mesacne spot-on napr. Stronghold
čkej, jako odčervovat psa jednou měsíčně? Stronghold není na blechoklíšťata??
No a nakazit sa mimino moze prakticky vsade (pokial nie je v sterilnom prostredi, co by mu tiez neprospelo, pekne svinstva prenasaju napr. muchy
jo no, člověk by se musel zbláznit, kdyby na to všechno myslel... Ale aspoň to, čemu můžu předejít se snažím...

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 08:56
- Nahlásit

zuska
to, co ale v trusu prokázat nejde, proti tomu stejně běžné ťabuletky ani nepomůžou... na takové potvůrky se totiž musí jinýma zbraněma (atb). A červi, proti kterým běžná odčervovací chemie je, ty v trusu prokážeš. Preventivně odčervovat by stejně mělo smysl jen v případě, že by to člověk dělal každý měsíc - což je ovšem nesmysl z hlediska toho, že je hloupost léčit potenciálně zdravého psa. A pokud by ten pes nějaký skrytý parzitární problém měl, jednorázové odčervení ho stejně nevyřeší
MVDr. mi to podala tak, že ty tabletky jsou širokospektrální, tudíš pomáhají na to, co by se v trusu neprokázalo No ale podle toho, co píšeš Ty by nemělo odčervování jako takové smysl vůbec. Proč by se to tedy teď a po celou dobu dělalo?

zuska
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 09:12
- Nahlásit

Terri
protože je to zakořeněný zvyk... přečti si ten článek, na který jsem dala odkaz výš Docela dobře to vystihuje věta: "je to jako by si člověk jednou za měsíc vzal projímadlo, protože co kdyby náhodou měl zácpu" :-D Ale odčervovat (pokud nevím, jestli pes parazity má nebo ne) by se tímpádem mělo vzhledem kvývojovým cyklům min. 1xměsíčně, aby to mělo smysl.
Odčervovací tabletky jsou proti červům, ale vnitřními parazity nejsou jenom červi!

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 10:14
- Nahlásit

já jen podotknu, že na tom petu má tak ktrochu pravdu. Jenže. Příklad u koček. Moje tchýně má kočky - má je venkovní a předtím je vůbec neodčervovala a jen nosila exkrementy na rozbor - nic neprokázaly. Až jednoho dne začalo podle ní cosi lézt k kočičích zadků. No já jí furt říkala, aby ty kočky odčervila - kdepak, tchýně je chytřejší. Takže kočky byly tak zaparazitované až hrůza. Tak jsem je léčebně odčervila - a to jsou teprve dávky antiparazitik a těch peněz najednou a ještě ty kočky byly z toho dost nemocné. To co z nich vylezlo bylo šílené - z každé tak hrst kroutících se prevítů a to před měsícem rozbor stolice ukázal, že jsou OK - pravda byla ale jiná. Dnes je pravidelně odčervuje, protože pochopila, že je to důležité. Dnes ale existují preparáty, které se dostávají i do krve psa a zabíjí cyklující larvičky (to k tomu, že nejsou jen ve střevech). Člověk se musí sám rozhodnout jak chce psa zbavovat parazitů. A jestli ho chce vůbec zbavovat těch prevítů. Já bych to bez odčervení neriskla. Proto odčervuji.

zuska
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2008 10:37
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
jo, ale tabletky neúčinkují na vajíčka. Takže sice odčervíš, ale vajíčka v těle stejně zůstanou, takže buď odčervíš za měsíc znovu, anebo ti z vajíček stejně vyrostou zase reproduktabilní paraziti. Ale venkovní kočky to je riziková skupina (stejně jako štěňata nebo mladí psi), takže u nich je to jiná, ty by se odčervovat měly... jenže je to třeba v nějakých smysluplných intervalech... jednou za půl roku je fakt málo, pokud to má k nečemu být.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání