Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kojení
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 13:57
- Nahlásit

Poraďte mi prosím,co dělat,když fena nechce kojit,štěňatům je už víc než 4 týdny, ale pořád má moc mléka a myslím,že ji to bolí. Mám ji nutit kojit nebo jí to mám odstříkat. Je chudák celá pokousaná od těch malých. A neexistuje nejaký balzám pro kojící feny,který by jim ulevil?

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 14:14
- Nahlásit

Takže já jsem se s tímto případem v našem chovu ještě nesetkala, všechny feny trpělivě kojí a od štěňat snášejí kousání, takže je sama začínám od šestého týdne pomaličku odstavovat. Stává se mi ale, že fena má ihned po porodu hodně ,mléka v zadních strucích a mládata se k nim nemohou dostat. V tomto případě udělám hodně teplý mokrý obklad, co vydržím a přiložím ho feně na struk, teplo trochu uvolní napětí a potom klasicky odstříkám. Nemačkám pouze bradavku, ale dělám to tak, jako kdž se dojí koza nebo kráva, opatrně stahuji mléko od krajů žlázy až k cecíku, nádherně to stříká a to je známka toho, že kanálky jsou průchodné, není tam zánět. Takhle se dá parádně odstříkat celý struk. Ono ta technika se těžko popisuje, musíte se snažit jí cecík nezhmoždit tím, že tlačíte jen na jeho nejbližší okolí. Nejlépe se mi to dělá prakticky všemi prsty, kdy prsty postupně masírují celý cecík až k bradavce a tím tlakem proti palci vytlačuji mléko. Myslím, že u veterináře něco dobrého koupíte. Pokud má bradavky pokousané, tak se dá použít Bepanthen, ten je pro kojící maminky, ale používá se jen na popraskané či pokousané bradavky, na okolí či na mléčnost nemá žádný vliv. Zkuste fenu dávat ke štěňatům jen na kojení, jinak jí dopřejte prostor mimo štěňata, třeba za nějakou ohrádkou a zkuste zvýšit pohyb, ale nijak extrémně, měla by tvorba mléka ustávat. Štěňata hodně a často přikrmujte, nebudou na matku tak žhaví.Hodně štěstí.

pytt
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 14:18
- Nahlásit

Evicka
Dekuju moc,to byla uzasne rychla reakce. Stenatka mam ohradou oddelena,ale ona k nim uz vubec nechce chodit a kdyz je dam k ni,tak utika.Takze musim pouzit trochu jemneho nasili,opravdu jemneho,abych ji polozila,uklidnila a pak u ni sedet a hladit ji,aby jim neutekla.Myslim,ze to nejak zvladneme. Pohybu ji dopravam dost,tak to snad vsechno dobre dopadne.Jeste jednou dik.

Endy
# Zasláno: 29 Čen 2005 21:16
- Nahlásit

A mají štěnda ostříhané drápky?Ve čtyřech týdnech nemívají ještě tak ostré zuby,aby fenku pokousala,možná bude spíš rozdrápaná.Na namazání je výborný ten Bepanthen nebo calciová mast.

pytt
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 11:15
- Nahlásit

Endy
Aha,drapky jsem nestrihala,to jsem nejak netusila..mhm amaterka. Bepanthen koupim,snad to pomuze.Ale ty drapky,to asi nesvedu,mam strach,ze jim ublizim.

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 12:59
- Nahlásit

Pokud jsou štěňata takhle malá, jde to dobře stříhat obyčejnými, ale ostrými nůžkami. Musí být ovšem nějaké větší, nikoliv ty z manikúry.Jen nezastříhnout do živého, hodně to krvácí. Jen se nebát. Nejlepší, když jsou štěňata v klidu po jídle a stříhat v přirozené poloze, neobracet na záda, to se pak brání. Já poprvé drápky stříhám tak kolem desátého dne. Taková banalita mě nenapadla. Pardon.

pytt
Člen
# Zasláno: 6 Čec 2005 11:27
- Nahlásit

je uzasne,ze je to pro vas banalita.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání