Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Odborně řečeno: "Má cosi na tlamě"
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:38
- Nahlásit

Právě jsem štěkovi objevila něco..., jak bych to popsala: Pes má (nevím jestli rty nebo pysky nebo co to je), v případě NO skoro černé, měkké, vláčné a členité lemování rtů na spodní čelisti. No a v tom měkkém tmavém vláčném rtu jsem mu objevila jakoby bradavičku, je to hladké růžové, lze v tom rozeznat krevní vlásečnice a není to ucelené. Na povrchu toho je už uzavřená zacelená dírka jako by v barvě hnisu. Prostě to vypadá jako by se kousl, nebo si něco píchl do pisku a ono mu to oteklo do takovéto kuličky (možná plné hnisu, možná krve, možná je to čistá tkáň), ale je vidět, že to mělo původně otvor dovnitř teď už uzavřený zatažený. Znáte to? a co s tím?

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:45
- Nahlásit

Sali z mého odborného popisu anatomie psa a organického patologického nálezu patrně zešílí.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:48
- Nahlásit

Garfield
votevři to,jestli v tom je hnis,a vypust obsah.jinak to bude erose na uoteký třásni,po poranění.......

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:50
- Nahlásit

Sali
votevři to...., jak to mám votevřit? Zmáčknout, píchnout do toho, ukousnout to? A erose na voteklý třásni (to slovo je dobrý "třáseň", to zcela vystihuje ten pysk či ret či co) by byla co?

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:52
- Nahlásit

Garfield
prostě to zmáčni,jestli to praskne...citlivě...jestli je tam obsah a natlakovaný,tak vyteče.
Jinak je to povrchní poškození tkáně nebo třeba afta,a otok kolem...neřeš to pak a skoukni za dva dny...

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:54
- Nahlásit

Sali
Jdu mačkat. Jestli už nenapíšu, tak mi bolestí ukousl ruku. (Ale on mě miluje, takže by mě stejně nekousl a asi ho to ani nebolí, když jsem to před tím studovala).

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 09:59
- Nahlásit

Garfield
: spíš to druhý...s "láskou" psa obranná reakce moc společnýho podle mne nemá....teda aspoň u mých mě milujících maliních zvířat....můžu je zašívat zaživa,ale nedejbože jim vyčesat ocas...používala jsem to rafinovaně před obranou,meruně v koši jsem vyčesala ocas a pak jí nechala se vybít do figuranta.....

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:03
- Nahlásit

Poslušně se hlásí MVDr. Garfieldová: Tak jsem to zmáčkla. Ta dírka se tím roztáhla a vytekla z toho kapka bílého hnisu. Pak už z toho tekla jen krev. Asi ho to nijak nebolelo, protože jen protestoval, že ho tahám za "třásně" . Slintal a klouzalo mi to, tak jsem to pak zkusila zmáčknout ještě přes kapesník a zase z toho tekla jen čistá krev. Zůstalo to tam, akorát to není tak nafouklý, ztmavlo to a je tam teď ta otevřená dírka. Ale ač jsem laik, je mi jasné, že to vzniklo zvenku, nikoliv zevnitř. Kdybyste měli někdo nějaký veterinární problém, jsem k dispozici, za života psa já MVDr. Garfieldovic, post mortum nastoupí MUDr. Sali.

ola
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:29
- Nahlásit

Garfield

Naší čubě se na papule dělá akné! Ačkoli by to u psa málokdo čekal,je to tak. Vypadá to podobně jak jsi to popsala. Když jí to zmáčknu vyteče trochu hnisu,pak krev a pak se to zahojí. Holt mám zauhrovanýho puberťáka...

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:35
- Nahlásit

Garfield

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:36
- Nahlásit

ola
to není akné,ale stafylokoková folikulitida,běžný dobrmaní problém....otvírat a desinfikovat....Betadine to jistí.

ola
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:40
- Nahlásit

Sali
Já četla,že právě dobrmani na to dost trpí. Já mám boxeřici,ale doktor mi řekl - akné,tak to vymačknu,vydesinfikuju a je klid. Betadine je co?

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 10:45
- Nahlásit

ola
akné je foliukulitis taky,ale působená mikrobem Propionibacterium acnae,a stafylokok to kontaminuje až druhotně.
Betadine je jodová desinfekce.Bez alkoholu.

ola
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:04
- Nahlásit

Sali
Díky za vysvětlení!

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:18
- Nahlásit

Sali
Jsem zvyklá používat Betadinu ve velmi silné koncentraci na koně a jednou jsem tutéž koncentraci použila na psa. Nikdy už mu tam nevyrostly chlupy a spálila se mu kůže.

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:24
- Nahlásit

Garfield
tak kup už předředěnou v lékárně,od Egisu,v těch malých zelených lahvičkách....pro lidi.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:33
- Nahlásit

Sali
No jo to víš, já myslela, že jako MVDr. jsem už suveréní a chtěla jsem psa vydesinfikovat až do morku kostí a skoro se mi to povedlo.
Štek teď sice spí, ale před tím se mnou nemluvil, protože jsem mu rozhodila tu třáseň a ještě jsem mu řekla: "Blbečku lež a nehýbej se, nebo se ti z toho udělá druhá tlama a co pak..." a pak jsem mu funěla svým kafovým dechem do obličeje a dlachnila mu třásňu v nějakým hnusným kostkovaným kapesníku a ještě jsem mu ležela na packách, aby mě neodstrkoval. Tak je asi uraženej nebo co.

Garfield
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 11:40
- Nahlásit

Mimochodem byl to pro šéfa asi moc hezký pohled. Na plovoucí podlaze leží kopající ovčák, na něm v lodičkách a minisukýnce leží panička, klečí mu na packách, kouká mu z oka do oka a do tlamy mu rve zkrvavenej kapesník... Se divím, že nejsem kvalifikovaná nezaměstnaná!

bord
# Zasláno: 27 Čen 2005 12:32
- Nahlásit

GarfieldNa šéfa bacha- aby nechtěl ošetřit taky...

Sali
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 14:10
- Nahlásit

Garfield

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání