| Autor |
Zpráva |
jindriska
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2008 10:09
- Nahlásit
Ahoj, řeším takový problém - v létě jedeme do rumunského Banátu, navštívit české vesničky. Ovšem na tu dobu vychází hárání fenky. Pročítala jsem si některé diskuse a dočetla se o přípravku Pillkan 20, určený na oddálení. Ovšem je na hormonální bázi a já bych nerada fence uškodila.
Máte někdo zkušenosti s podáním přípravku?
Dále, před odjezdem podám fence Stronghold, ale ještě bych jí ráda ochránila před srdečním červem Dirofilariasis, přenášený komárem. My se budeme stříkat repelentem, mám stříkat i fenku? Díky, J.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2008 10:11
- Nahlásit
jindriska
Stronghold působí i proti srdeční červivosti.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2008 11:06
- Nahlásit
Stronghold působí i proti srdeční červivosti. ale nepůsobí proti klíšťatům...
|
tandrea
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2008 11:11
- Nahlásit
Nedoporučuje se oddálení hárání,je tam pak větší procento na zánět dělohy a různé nádory,i plno jiných problémů,je lepší fenku bud nechat nebo ji vykastrovat.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2008 14:04
- Nahlásit
tandrea
volím první možnost, sice by bylo fajn, kdyby jela s mnou, ale riskovat její zdraví nebudu.
|
Bubacek
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2008 14:14
- Nahlásit
jindriska
Já používám obojek Scalibor, který působí nejen proti blechám a klíšťatům, ale také proti komárům a pakomárům
Co se týká oddálení hárání, nedoporučuje se to ani u fenek, které už měly štěňat natož, která štěňata ještě neměla. Na hormony moc pozor, hrozí zánět dělohy, nádory a jiné problémy.
Dobře to zvaž. Já bych do toho nešla.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2008 14:19
- Nahlásit
Do oddálení bych určitě nešla.
Na druhou stranu, představa smeček nadržených kavkazáků není nijak růžová...
|
Janis
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2008 22:54
- Nahlásit
jindriska
Všichni píší správně, nic nepodávat, skutečně hrozí pozdější velké problémy. Nejlepší co mohu pro svého psa udělat, je kastrace. Kastrovat nechat u veterináře, který velmi často operuje a hlavně se objednat mezi dvěma háráními. Každá druhá fena (nekastrovaná) má ve stáří velké zdravotní problémy a každý třetí pes nekastrovaný rovněž (prostata). Hovořím ze zkušenosti, neb pracuji léta v ochraně zvířat. U feny, která je tlustší a dá se kastrovat je jediný problém, že se pak kil těžko zbavuje. Jinak jí to absolutně nezmění. Mám doma dvě kastrované a jsou pořád stejné. U psů je to úplně jednoduchý zákrok. Rovněž ho to nezmění. Dříve se říkalo, že fena musí mít štěňata, aby neměla potom rakovinu, ale dnes se ví, že je to nesmysl. Rovněž se říká, že na kastraci má jít fena až po dvou háráních, také nesmysl, to tvrdí veterináři, kteří to neumí. Před háráním je lepší nechat vykastrovat, ale ono je to pro veterináře trochu složitější, proto tvrdí opak.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 00:06
- Nahlásit
Janis
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 00:07
- Nahlásit
Janis
kajo, jsi to ty? prej mas nemocnou nohu.
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2008 09:06
- Nahlásit
Každopádně pokud do budoucna neplánujete štěňata,tak já bych svého pejska nechala určitě vykastrovat...Naše holčička si to hárání sice "užila" hodněkrát,ale moct to vrátit, jednala bych jinak....Hárání si stejně nijak neužívala,spíš naopak...a teď, v 8 letech, se jí po každé falešné březosti(poslední 3) zvětšovaly mléčné žlázy,až se přišlo na to že je to rakovina....Kdybychom jí už dřiv nechali vykastrovat,s největší pravděpodobností by to dopadlo jinak...Takže přemýšlejte i tímto směrem...
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2008 11:09
- Nahlásit
pokud nejsou zdravotní potíže, preventivní kastrování neuznávám.
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2008 16:52
- Nahlásit
jindriska
Pokud neplánuješ štěňata, myslím že kastrace spíš pomůže...Myslíš že toho psa baví falešná březost?...Když se to stane ženský (příznaky falešné březosti), tak jí pomalu zavřou na psychiatrii..Je to každého věc, jestli pejsku nechá vykastrovat nebo ne....Ale ono pokud ty zdravotní potiže nastanou, jako u nás, tak bývá už na kastraci pozdě....
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2008 10:31
- Nahlásit
Monischka
A co teprve ženská po hysterektomii, ta má mnohem větší obtíže a ještě celý život.
|
Falka
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2008 11:30
- Nahlásit
Já teda souhlasím s Jindřiškou, preventivní kastraci taky moc nemusím. Dneska je to velká móda, kastrovat nejlíp už před prvním háráním, ale z velké části jde o pohodlnost lidí feny hlídat. Že tím feně hrozně ulehčím život mi přijde trošku alibistické. Každý má jiné zkušenosti a podle nich jedná, já spíš zase slyšela od majitelů kastrovaných fen, že by do toho už nešli (že není pravda, že se fena nezmění). Naše starší fenka byla vykastrovaná (asi v 8 letech), takže sice nedostala rakovinu dělohy ani mléčné zlázy, ale měla pak zhoubný nádor v močáku... U ní byla ale kastrace ze zdravotních důvodů a je pravda, že jí prospěla. Bezdůvodně ale kastrovat fenu nebudu, a myslím, že říct, že "fenu falešná březost nebaví" je trošku mimo mísu, takhle to fena neprožívá. Je to přirozené a nám se sice zdá, že jí "nebaví", ale asi o tom takhle fenky neuvažují...
|
Monischka
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2008 20:11
- Nahlásit
Falka
Možná sem se jenom špatně vyjádřila...ale kdyby tvoje fenka dostala rakovinu a ty bys věděla, že kdybys ji nechala kdysi vykastrovat tak by neměla žádné problémy, nemusela by projít 2 operacemi, neměla by pak spousta pooperačních zánětů, ušetřila bys jí 3x týdně návštěv doktora a spoustu utrpení se špatným srůstáním stehů, injekcí, cpaní prášků atdatd.,tak bys asi mluvila stejně...
Je prasárna kastrovat před prvním háráním(i když to pomáhá skoro stoprocentně),to bych svému pejskovi nikdy neudělala...Ale v době, kdy už by stejně štěňata mít neměla (cca4 roky?-to je pro první štěňata už riskantní věk),by to problém až tak být neměl,yslím že naopak by to bylo v zájmu ochrany zdraví,páč pejska může při porodu pak umřít (jako mojí kamarádce)...U nás to není žádný alibismus, že jsme líní psa hlídat při hárání...Ta naše štěňata nikdy neměla a stejně jsme ji vykastrovat nenechali...Kdybych mohla teď vrátit čas, udělám to...
Ta naše byla v pohodě při falešné březosti do 7 let...pak začala mít najednou problémy s mastitidou a myslím že to byl ten okamžik co jsme ji měli vykastrovat...Rakovina se rozrůstala s každou falešnou březostí víc a doktor říkal, že to bylo podmíněno hormonálně..
Je to každého věc, jestli nechá pejsku vykastrovat...Jen si myslím, že to, co pak může nastat, je docela nebezečné..
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2008 21:44
- Nahlásit
jindriska
Já mám teda s oddálením hárání jenom zprostředkované zkušenosti, protože mám psy, ale jsou to zkušenosti docela dost špatné. Ne ze zdravotního hlediska, ale z psychiského, obě fenky, o kterých vím, totálně zblbly, sice neháraly, ale hormony s nima hrozně cloumaly a obě se chovaly docela dost divně. Majitélé se shodli, že už nikdy více, že ani v jednom případě to rozhodně nestálo za to.
|