| Autor |
Zpráva |
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 16:53
- Nahlásit
RTG je dost duležitá událost v životě psa a někdy rozhoduje o jeho dalším životě,chtěla bych založit toto téma .Jde mi o rady a zkušenosti kdy a kam na rtg.Zda je lepší jet přímo k vyhodnocovateli (pokud není na opačném konci rep).taky by mě zajímal názor na chov na zvířatech s pozitivním rtg.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 21:03
- Nahlásit
Co je pozitivní RTG? My měli všechny s vesměs negativním dopadem
Na RTG je dle mého nejlepší jít až ve chvíli, kdy je to nutné = při problémech, před uchovněním, a pod. Dřív je to zbytečné - myslím si, že pak chudák pes když má nedejbože DKK, tak né každý páníček to vezme za správný konec a pesan shnije na gauči....¨
Jo, a na RTG je nejlepší jít k veterináři a to nejlépe ortopedovi
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 07:09
- Nahlásit
Pozitivním rtg myslím rtg 1-2stupně,který ještě muže do chovu.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 09:23
- Nahlásit
KEISSA
no jestli myslis napr kycle...tak s 2 bych do chovu uz nesla...
jinak..nevim odkud ses...ale v Praze je nejlepsi ortoped v cechach za kterym jezdi lide treba az z ostravy...
je to mvdr Duchek z kliniky Vetcentrum Duchek...
on snimky poridi a zaroven vyhodnoti
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 09:37
- Nahlásit
Jo k Duchkovi taky jezdíme, pokud jde o chirurgii a ortopedii... Osobně bych u velkých plemen "nešla" do chovu ani s 1dys. a u malých do dvojky.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 09:48
- Nahlásit
KEISSA
Taky bych rozhodně nechovala na jakýkoli DKK - a kdyby to dělal každej, tak za chvíli budou výjimkou psi s DKK,a ne ti bez DKK
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 09:59
- Nahlásit
A co budete dělat, když váš pes bude negativní a sourozenci budou mít 4/4 ???????
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 10:14
- Nahlásit
Dobře ale pokud bude třeba povahově i exteriérově kvalitní zvíře a bude mít 1-2 tak na něm nechovat?nevím ale zdá se mi to dost jednostrané protože v tom případě pak má asi větší cenu zvíře které je povahově v prd....,s puměrným exterierem.
jinak já jsem od Zlína A TAK si pojedudělat rtg k MVDr Snášilovi do brna kde mi to i hned vyhodnotí.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 10:25
- Nahlásit
KEISSA
Dobře ale pokud bude třeba povahově i exteriérově kvalitní zvíře a bude mít 1-2 tak na něm nechovat?nevím ale zdá se mi to dost jednostrané protože v tom případě pak má asi větší cenu zvíře které je povahově v prd....,s puměrným exterierem.
Vždycky by se mělo v prvé řadě hledět na zdraví, pak na povahu a nakonec na exteriér. Že je to většinou opačně, dokazuje stav mnoha plemen.
O Dkk se mnemá cenu moc dohadovat, vzhledem k neobjektivitě vyhodnocení, podfukům atd. Každý klub si stanovuje podmínky chovu sám a těmi je třeba se řídit. Konkrétně u NO považuju za zbytečné chovat na dvojkových zvířatech, protože je chovatelská základna veliká a je z čeho vybírat. Jenže otázkou je zase ta objektivita hodnocení atd, že
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 10:29
- Nahlásit
anonym
sourozenci to tuším budou mít po rodičích....tož je taky docela užitečné zajímat se o DKK jejich (které bych snad měla dostat k psovi,ne?) a když bude muj pes zrovna v pohodě,tak budu děkovat bohu, a nechovat.....
KEISSA
Já bych teda nejdřív koukala na zdraví (dědičné), pak na povahu a exteriér až nakonec.....dokud nebude mít OK první dvě, tak exteriér to nezachrání....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 10:33
- Nahlásit
KEISSA
Myslím, že je na to těžká odpověď.
1. Zda RTG ano či ne?
Určitě při nějakém podezření, protože člověk pak v období vývinu a dospívání psa zaujme úplně jiný postoj a jinak s ním zachází, ví-li o problému.
2. U koho RTG?
Na to asi neexistuje správná odpověď. Věřím, že nejenže jeden a ten samý snímek vyhodnotí více veterinářů jinak, ale dokonce věřím, že jeden a ten samý vet by vyhodnotil jeden a ten samý snímek ve vice termínech různými způsoby.
4. Na čem a kdy chovat?
Asi z hlediska prevence by bylo fajn vybírat jen klinicky a diagnosticky zdravé jedince, ale s ohledem na fakt, že kdekterý trojkař je na tom lépe než jiný dvojkař, je to asi taky případ od případu.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 10:51
- Nahlásit
Smečka(
to je právě možná ten kámen urazu,správné,přesné vyhodnocení.Mám třeba u fenky AO dvě rozdílné vy\hodnocení a při tom se jedná o to samé zvíře a dokonce o jeden aten týž snímek.první hodnocení bylo v pohodě a přišly 3,druhý snímek hodnotilo několik vetu (vyhodnocovtelu) a každý naměřil jiné hodnoty od 0/1 až po 3/3
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 12:12
- Nahlásit
KEISSA
pes muze byt nadherny, povahove super, ale kdyby mel 2, tak bych do toho nesla...clovek by si mel predstavit to vsechno trapeni ktere s tim psem pak je....leky na klouby, ve stari ma pes dost velke potize s pohybem...a chovat na nem jen proto ze je povahove a vzhledove super?
|
KatkaLip
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 12:16
- Nahlásit
Presne tak. DKK 1 je hranicni, takze to bych neresila. Velmi zalezi na posuzovateli. Nedavno jsem koukala do nejake prehledky chovnych fen naseho plemene a docela me prekvapilo, jak v jedno obdobi znicehonic stoupl pocet chovnych jedincu s 1 a 2... po cistych rodicich. Prekvapilo me to, tak jsem stourala dal a zjistila jsem, ze se v te dobe zmenil posuzovatel. Toz asi tak.
U DKK 2 bych se asi hodne zamyslela, jestli je to zvire natolik vyjimecne, ze stoji za to na nem chovat.
|
KatkaLip
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 12:18
- Nahlásit
Mimochodem, nedavno jsem se bavila s vedouci vycvikoveho strediska vodicich psu. Ted uz psy s DKK vyrazuji, ale driv to nedelali. Vodici psi byvaji docela hodne vytizeni, takze problemy s KK jsou pomerne caste. Podle jejich zkusenosti ale fakticky stav naprosto nesouvisi se stupnem DKK (vyjimkou asi bude 4).
|
irenaa
Člen |
# Zasláno: 17 Led 2008 12:23
- Nahlásit
KEISSA
Jestli jsi od Zlína, šla bych do medipetu k Jahodovi. Já jsem k němu jela až z Havířova a byla jsem tam moc spokojená. Celá akce trvala 30 min i se zaplacením účtu, psa mi předávali už probraného a během další hodinky byl úplně normální. Narozdíl od jiných veterinářů, kdy jsem slyšela od známých různé story, jak psa sami natahovali a podobně, si udělali sami úplně všechno. Pravda, cena mírně vyšší, ale opravdu jsem byla spokojená. A výsledek 0/0.
|