| Autor |
Zpráva |
xads72
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2008 22:41
- Nahlásit
Dobrý den,
mám k Vám dotaz ohledně mého pejska yorkšíra - včera při návštěvě veterináře mi bylo sděleno, že nemá sestouplé 1 varle - prý je to genetická vada.Pochází ze 6 štěnať, 26.4.2007 se narodil a odebrali jsme si ho 23.6.2007 (bez PP). Jeho sourozenec-fenka má také zjištěnou vrozenou vadu - problémy s játry, o dalších štěnatech zatím nemám info, zda jsou zdravá. Můj dotaz tedy zní, můžu požadovat nějakou náhradu po majiteli, bohužel ale nemáme kupní smlouvu. A druhý dotaz zní, zda je možné, že ještě 2. varle sestoupí? A je vůbec přípustné,aby prodejce bez upozornění takováto štěnata nabízel k prodeji ? děkuji za odpověď
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2008 23:07
- Nahlásit
xads72
Varlata stenat sestupuji az po odberu neni tedy pro chovatele mozne zjistit tuto "vadu" pred prodejem.
Pokud jste chtela mit zdrave stene, nebo moznost pozdejsiho zpetneho vyrovnani, mela jste sepsat s chovatelem smlouvu, toto ovsem chovatele psu bez PP nedelaji. Jinak se obavam, ze vymahatelnos nejakych "reklamaci" je naprosto nulova. Jednoduse koupe psa bez PP je sazka do loterie, pri ktere ani nemusite dostat plemeno ktere si kupujete.
Drzim palce, at je pejsek jinak v poradku. Nesestouple varle neni velky problem pro zivot psa.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 07:30
- Nahlásit
Fuissemja bych rekla,ze je to dost velky zdravotni problem,varle v brise,nebo v triselnem kanalu,kde je vetsi teplota,tak tam hrozi rakovinove bujeni,mi jsme toho prikladem,mam psa po kastraci z tohoto duvodu.
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 08:46
- Nahlásit
nemethova5
J jsem zapomela napsat, ze po vyoperovani varlete to problem neni. Nejak me nenapadlo, ze by to vet majitelum nerekl, ze se to musi udela. Nevim, jestli se vubec nekdy nesestouple varle psovi nechava.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 08:50
- Nahlásit
isdpchno pouceni je to krasny,ale ja mam taky psa s PP,akorat byl cely vrh psu bez sestouplych varlat,takze to musel predavat pes,nebo fena,u fen se toto nezjistuje a pritom muze byt vadna chovna fena a vubec se to neprezkoumava,z genetickeho hlediska velice zajimave,jinak co se tyce papiraku,tak to jsou kolikrat horsi vrhy nez bez PP,co si budem povidat!akorat ze je to pod kontrolou plemenne knihy,jinak to je fakt bez PP a kupni smlouvy nemate narok na vraceni urcite castky,coz mi chovatel vratil polovinu za psa,protoze je jasne,ze pes neni vhodny do chovu.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 08:53
- Nahlásit
Fuissemze zdravotniho hlediska nenechava,pes se cely kastruje,je tam velky problem jak uz jsem rikala s vyssi teplotou,coz prerusta v rakovinove bujeni,spravne by to melo majiteli vet rict,z hlediska ryzik,co se tyce kryptochidu a monorchidu.
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 09:04
- Nahlásit
nemethova5
Ano o problemech s nesestoupkymi varlaty a jejich ryziky vim. Ale prave proto, ze se vzdy z tohoto duvodu provadi vyjmuti minimalne varlete nesestoupleho, nezda se mi ze by pote nadale pes mel mit s timto problemy. Proste zije jako jiny kastrat.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 09:06
- Nahlásit
nemethova5
Sama mám jednostranného kryptorchida. Kdo je z toho nejvíc špatnej, že pes nevyšel, je chovatelka. Po konzultaci s několika veterináři a i lidmi, kteří mají u pejska stejný problém, jsem se rozhodla, že pejsu budu více sledovat a nechám ho operovat, až když se objeví problém. Jinak v případě psa bez pp vám peníze asi nikod nevrátí. Pokud by tedy "chovatel" na to nepřistoupil. Což je velmi nepravděpodobné.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 09:08
- Nahlásit
Fuissemon ho radsi mojeho psa vykastroval celeho,povahu ma porad stejnou,o nic nejde,jinak on mel komplikace,natrhle streva,jak mu nador tlacil na prostatu a ostatni organy.tak si myslim,cim driv se to udela tim min ryziko,ze bych treba mohla prijit i pozde.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:19
- Nahlásit
nemethova5
akorat byl cely vrh psu bez sestouplych varlat,takze to musel predavat pes,nebo fena
Zle, predavali to tym padom obaja. Pes je skryty prenasac,kedze predpokladam, ze mal oba semeniky. Fena so zdravym psom moze zase vyprodukovat kopec prenasacov...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:30
- Nahlásit
Baicosem se rozhodla, že pejsu budu více sledovat a nechám ho operovat, až když se objeví problém.
ako konkretne sa ten problem ma/moze prejavit?
Ani my nemame jedno vajko a vetoch nam doproucil dat psa operova tak v cca 3 rokoch veku, kvoli vybaratiu toho nezostupeneho
|
replik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:35
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_4098_1.html#24
Tady je rozebrané, jak se to přenáší...
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:38
- Nahlásit
Bela
Prvním příznakem je, že ostatní psi na něj budour reagovat jako na fenu.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:42
- Nahlásit
BaicoPrvním příznakem je, že ostatní psi na něj budour reagovat jako na fenu.
priznam sa, ze neviem konkretne co mas pod tymto na mysli, neviem, co si pod tym mam predstavit.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:44
- Nahlásit
Bela
To znemená, že se začnou k němu psi samci chovat jako k hárající feně. Budou na něj naskakovat a snažit se ho nakrýt.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 10:57
- Nahlásit
nevim,co se tyce toho,ze by se k mojemu psovy ostatni chovali jak k harave fene jsem vubec nezaznamenala!Baicojinak me chovatel polovinu vratil,protoze pes je s PP,jinak psa dobre sledujete v momente kdy zacne rapidne hubnout a nebude se moc vyprazdnit,tak to tim zjistite ze to varle dela paseku
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 11:10
- Nahlásit
nemethova5
Mám také psa s PP. Chovatelka mi okamžitě nabídla, že mi psa vymění. Vzhledem k tomu, že jsem byla v té době studentka a s chovatelkou jsem si padli do noty, psa mi dala rovnou o 1/4 levněji.V době odběru měl pejsa varlata obě. A musim říct, že se štěnětem jsem si koupila i přátele. Díky nim jsem se s pejsou podívala do zahraničí. Vozí nás po výletech a i přes to, že pes nebude chovný a ani jim nedělá reklamu na výstavách, tak se k němu hrdě hlásí.
Psa samozřejmě sleduju a vzhledem k tomu, že i já i veterinářka o této komplikaci víme, tak při sebmenším náznaku to budeme řešit. Přijde mi zbytečné psa vystavovat riziku narkózy, když k tomu zatím není důvod.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 11:22
- Nahlásit
Baico
To znemená, že se začnou k němu psi samci chovat jako k hárající feně. Budou na něj naskakovat a snažit se ho nakrýt.
to ale predsa robia psi jeden druhemu uplne bezne, dokonca aj feny medzi sebou.
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 11:27
- Nahlásit
Fuissem
To že varlata sestupují až po odběru a že pro chovatele není možné tuto vadu zjistit před prodejem je nesmysl.Pes by měl mít při odběru už varlata sestouplá ,nemusí ještě být sestouplá na pevno a mohou se pohybovat ale měli by být nahmatatelná.Pokud si teda štěně neberete někdy v pátém -šestém týdnu věku.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 11:34
- Nahlásit
Baicomne taky chovatel nabidl penize zpatky,nebo stene z jineho vrhu,jenze ja uz si tak na psa zvykla,ze uz bych ho ani za nic nedala,taky jsem si nasla plno pratel a chovatel se zachoval podle mne ferove,ja jenom pisu ty naznaky,celkova skleslost dost velka pohublost,nechut k jidlu,bolestivost na pohmat,ja jenom,aby jste nelitali od veta k vetovy a kazdy vam rekl neco jineho,napr.jsem se dozvedela od jednech umelcu,ze pes ma rakovinu jatry a od dalsiho rakovinu slinivky,nakonec mlada doktorka,co mela praxi u veta,kam jsem zasla nahodou,protoze uz jsem nevedela,co,ho poradne prohmatla a zjistila,ze ma nejaky velky utvar v brichu,ten vet to potvrdil sonografii,ano narkoza je zatim zbytecna,ale jak rikam,cim driv tim lip,aby jste pak nebezela za pet minut dvanact jak ja.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 11:36
- Nahlásit
Erynkano to je pravda,pri odberu uz by meli byt varlata sestoupla v sourku,onoi se nekdy stane,ze to varle cestuje,pokud je v triselnem kanalku a kanalek uz se uzavre,tak bohuzel,varle uz zpatky nemuze.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 12:26
- Nahlásit
nemethova5
Mě je to jasné, ale mám veterinářku, která má sama osobně s tímto problémem zkušenost (sama má doma krypťáka). Takže pokud o tom, že pes nemá varle, vím já i ona, tak si myslím, že nehrozí, že by jsme něco zanedbali. Myslím si, že při výskytu nějakých problémů bude varle v břiše, to co budeme prověřovat.
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 13:14
- Nahlásit
Erynka
Ano nahmatatelna jsou, ale ne pevne sestoupla. Jak psala nemethova5 Pokud varle jeste stale cestu je muze byt nakonec nesestouple. Druha vec je ze slecna zadavatelka ma jorka, u ktereho si teda nejsem jista. jak v 8.tydnech vedet jiste, ze to bude vporadku. S malymi plemeny nemam vubec zkusenosti.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 13:42
- Nahlásit
Fuissemhm,ja to same,taky nemam zkusenosti u malych psu,ale myslim,ze to obecne plati zavazne pravidlo pro vsechna plemena,sestouple obe dve varlata v sourku,jinak pokud ma jen jedno,nebo zadne sestouple,bere se to jako hruba vada
|
bea
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 19:13
- Nahlásit
Já využiju diskuze a zeptám se. Rodiče měli kokra s rodokomenem - přesto náš Abar byl kryptorchid. Je tedy možné, že se ta vada objeví třeba až ve 4. psí generaci?
Abar pochopitelně nebyl uchovněný, psi se k nemu chvoali jako k psovi , ale když mu bylo 6, začal čůrat krev a bylo zjištěno, že má i vaječníky a dělohu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 19:21
- Nahlásit
bea
v tomhl epripade jde o chimerismus - jev, ktery je docela vzacny, ale vyskytuje se i u cloveka.
Pri nem jeden plod roste rychleji nez druhy a v ramci sveho rustu sve dvojce proste pohlti. Tihle lide pak maji dvoji DNA - v nekterych organech je jina, nez v krvi. A pokud je pohlcene dvojce jineho pohlavi, nez to silnejsi, je mozne, ze se vyvinou i pohlavni organy, sice vice ci mene zakrnele, ale jsou tam.
Je to dobra scifarna, ale z hlediska tvora, co takhle vznikne,a si nic moc ohledne zdravi...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 19:32
- Nahlásit
wami
nedávno byl o tomhle Dr. House
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 19:55
- Nahlásit
beatak to je fakt zajimave,zas jsem se neco priucila,o cloveku,co se tyce chimerismu vim,ale ze se to objevuje i psu jsem fakt nevedela?nerika se cloveku,kdyz je obojetny nahodou HERMAFRODIT???
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 20:04
- Nahlásit
Terri
ja to znam uz par let, jak ctu kdeco, tak ti samozrejme nereknu zdroj...
ale tam slo tehdy pro zmenu o to, ze mel muz dva syny, a byl nemocny... a u ani jednoho nebyl "otec", prestoze je zplodil - takze mu nemohli darovat (uz nevim co,jestli organy, dren, krev...)
No a pri tom vsem u nej zjistili, ze ma dvoji DNA, oboji muzskou, ale varlata + par organu mel sveho bratra...
No, a pak jsem si o tom cetla vic, tech pripadu je popsanych vicero...
nemethova5
kdyz je obojetny nahodou HERMAFRODIT
no, ani ne
hermafrodit je tvor, ktery ma oboji pohlavni organy kvuli rozmnozovani, ma je s plnym vedomim prirody a oboji jsou funkcni - v pripade nouze pak je schopen samooplozeni. Nejcastejsim pripadem hermafordita jsou sneci.
Jenze u tech to taky konci - zadny tvor, ktery je na vyssim vyvojovem stupni, nez hlemyzd, uz oznaceni "hermafrodit" nema, u vyssich tvoru pak jde o ten chimerismus (jinak totiz vznik tvora s obema typy pohlavniho ustroji neni mozny).
teda doufam, ze si to pamatuju presne.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2008 20:16
- Nahlásit
wami
stejnak je to drsná vada
|