| Autor |
Zpráva |
Erynka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 11:01
- Nahlásit
Dáváte nějaké prášky na uklidnění při střílení rachejtlí?
Mě vet chtěl dát uspávací gel ale ten jsem odmítla,ségře po něm málem umřel pes tak nevim jakej jinej,potom mi řekl že mám dát diazepan ale toho se taky bojim.Dá se něco koupit volně v lékárně?Díky
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 11:15
- Nahlásit
Erynka
Chmmm, mám naštěstí psa, kterej bere rachejtle za svítící, lítající a hvízdající aportky, tže půlnoc na náměstí mu nedělá problém.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 11:29
- Nahlásit
Dávala jsem dřív sedativa, ale už bych to nedala. Zkusila jsem to dvakrát a když toho pes dostal málo, tak byl ještě víc hotovej z toho, že nevěděl, co se s ním děje a když toho dostal moc, tak byl ještě druhej den večer úplně mimo. Takže teď ho prostě dávám do jeho klece, kde se cítí bezpečně, přikryju ji a on je relativně v klidu. Jen se třepe. Ale dřív, když jsem se ho snažila chlácholit a nechala jsem ho puštěného doma, tak to byla hrůza. Zalízal pod postel nebo lítal sem a tam jak splašenej... Tak zkus něco podobnýho jak já. Hlavně si ho nevšímat - dělat jako že se nic neděje.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 11:45
- Nahlásit
Uz mesic davam Phytovet Cool Down a u nas to docela funguje, ale zacalo to ucinkovat az tak 3ti tyden podavani...
http://www.phytovet.cz/default.asp?idc=18
Taky jsme vyzkouseli D.A.P. difuzer a ten taky pomohl... http://www.veterinarnipece.cz/d-a-p--2861.html
To co pise pawLINka je nejlepsi - strach psa ignorovat a zajistit mu nejake misto, kde se citi bezpecne - boudu, klec, pres kterou je prehozena deka atd...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 12:22
- Nahlásit
Drakošovi jsme byli pro Sedalin, páč se ježí už při jednotlivých výstřelech a je to docela magůrek, teď běhá po schodech nahoru a dolů. Máme mu dát v osm jednu tabletu a pak v deset podle stavu buď celou, nebo půlku. Ani nám nejde o to, aby se nebál, co sdtejně bue, ale on by byl schopný se zasebevraždit, spíš pro jeho vlastní bezpečí, klec sice mám, furt ještě půjčenou, ale nezdá se mi pro něj dost pevná
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 15:33
- Nahlásit
Mucholabka
Drakošovi jsme byli pro Sedalin
Na Sedalin měl pes mé matky paradoxní reakci, místo, aby byl utlumenej byl nabuzenej, prý se to občas stává... to jenom jako podotek...
Barunka
taky mám dobré zkušenosti s Phytovetem, ne tedy s Cool Down, ale s Detoxikačními bylinami. Už kupuju "koňský" balení, cena je výhodnější, složení je téměř totožné...
Můj pes se rachejtlí nebojí, naopak, snaží se je aportovat, případně sežrat.... nevím co je horší... buďte rádi, že se ti vaši bojí
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 15:39
- Nahlásit
maixnerova
Na Sedalin měl pes mé matky paradoxní reakci,
My jsme si totéž zažili jeden Silvestr s německou dogou a nikdy více! Mysleli jsme,že nám zbourá barák a než to přešlo,zlikvidoval chodbu!Od té doby to řešíme radši zavřením do nejklidnější místnosti,ale je pravda,že nynější pejsci s tím moc velký problém nemají.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 15:39
- Nahlásit
taky mame Sedalin, ale pastu, nicmene bo jsme fsici oba doma nachcipani, nejedem nikam, tak si myslim, ze tech par jednotlivych vesnickych petard prezije mastodont i tak, maximalne si holt zaleze hnupik pod lavici v kuchyni, no...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 16:55
- Nahlásit
jablunka
maixnerova
Vlastní zkušenost nemám,jen od kámošky tuším to byl Diazepam,reakce taktéž naprosto opačná,pes byl jak Terminátor (bulík,navíc ).Prý se to může stát,chce to prý vyzkoušet...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 17:22
- Nahlásit
Barunka
pawLINka
To co pise pawLINka je nejlepsi - strach psa ignorovat a zajistit mu nejake misto, kde se citi bezpecne - boudu, klec, pres kterou je prehozena deka atd...
upozornuju tě že když máš například starýho psa z útulku a nevíš čím prošel..tak tohle fakt nezabírá,pes pak strachy močí pod sebe a málem je mrtvej....tohle nelze použít na každýho čokla...
a celkem nám nma starocha Sedalin fungoval...usnul a probudil se až tak kolem 2 v noci a byl klid
mladý nic nedávám,páč tý sou rachejtle šumák
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 17:59
- Nahlásit
No zítra ještě jedu k jinýmu vetovi,tak uvidím co mi dá.Velkej pes co je venku ten je celkem v pohodě ale malá knírka doma z toho je na umření,celá se rozklepe a z jedný rachejtle potom nejde několik hodin ani ven.No uvidíme zatím díky.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:26
- Nahlásit
sarax
no ona to je obecna rada na kazdyho psa, doporucovana temer vsema knizkama zabyvajici se behavioralni medicinou - strach ignorovat (ve smyslu nechlacholit, netrestat - proste nevsimat si) + zajistit psovi bezpecny ukryt + pripadna terapie leky (bylinky, D.A.P., pripadne v horsich pripadech farmakoterapie (anxiolytika).
Strach (jako emoce) ze zvuku je totiz specificky v tom, ze k jeho vytvoreni neni treba podminenych podnetu, neni treba asociace s nejakou neprijemnou zkusenosti - je totiz dany vrozene, fylogeneticky (stejne jako strach z bolesti, vysek atd.). Lisi se pouze reakce na tuto emoci - nektery pes se jen ohledne za zdrojem zvuku, jiny z nej ma panicky zachvat - tito psi maji rozdilny prah citlivosti (dany neorobiologii jejich mozku) a tento prah se muze snizit neprijemnou zkusenosti (petarda hozena pod nohy).
Terapie pomoci habituace, desenzitizace, kterou lze vyuzit u "nauceneho strachu" je v tomto pripade problematicka diky neurobiologicke povaze tohoto strachu a s vekem se problem zhorsuje. Predpokladanym duvodem je, ze pokud je organismus opakovane a dlouhodobe stresovan podnety (nadmerne silnym zvukem), dochazi k degenerativnim zmenam hipokampu (cast mozku, ktera reguluje expresi strachu). Naopak jina cast mozku - amygdala funguje vice za stresovych situacich, coz zpusobi prehnanou strachovou reakci.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 18:27
- Nahlásit
Jeste k sedalinu, diazepamu - je nutne ho dat v momente, kdy je pes jeste v klidu, jakmile ho podate, kdyz uz je pes ve stresu, muze mit opacne ucinky.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 10:21
- Nahlásit
Barunka
Knížky jsou bezvadné. Když máš tak načteno, jak uklidnit psa, kterého mlátili lopatou od malinka téměř do dospělosti? Psa, který každý prudší pohyb bere jako ohrožení?
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 18:44 - Změnil/a: Barunka
- Nahlásit
Mucholabka
Nevim, jak to ma souviset s reakci na strelbu... Kdybys cetla poradne, vedela bys, ze pisu pouze o strachu ze zvuku a videla bys ten rozdil, ze u strelby neni treba asociace, kdezto v pripade, ktery zminujes jde o "nauceny" strach u ktereho lze pouzit terapii behavioralni terapie pomoci habituace, desenzitizace, pripadne farmakoterapie a divila by ses, ze i v tech chytrych knizkach lze z pripadovych studii vycist jak na to.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:12
- Nahlásit
Barunka
S reakcí na střelbu to souvisí, on úder lopatou taky vydává zvuky-to je ten podnět, který tomu psovi přivodil reakci na střelbu-zvuk, pohyb. A já teda potřebuju řešit naučený strach, ale jak?
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:01
- Nahlásit
Mucholabka
ok, chapu.
a) postupna desenzitizace - jelikoz oboji - reakce na rychly pohyb + reakce na zvuk patri mezi strachove reakce fylogeneticke, muze byt v odstranovani pomoci habituace + desenzitizace problematicka... Postup zhruba nasledujici, podle reakce psa zacnes zvykat psa nejdrive na naprah, napriklad tak, ze vis, ze na urcitem miste (napr. kuchyn) od urcite osoby (tebe), psovi nevadi naprah urcite rychlosti, takze zacnes trenovat naprah za teto situace, psa za kazdou "nereakci" odmenis (zradlo, hra), po nekolika uspesnych pokusech zvysis naroky (proto postupna desenzitizace) - tj. napriklad zvetsis naprah - vydrzi to - odmena, pokud to pes snese, zacnes brat do ruky ruzne predmety, pokud to snese, zkusis to v jinem prostredi, az to snese, zkusis jinou osobu atd. Se zvuky to bude asi problematictejsi, ale pokud se dostane pes do faze, ze uz naprahy snasi bez problemu, muzes zacit zkouset stejny postup se zvuky (tleskani, pak slabe mlaceni do neceho atd.).
Vychazim z toho, ze pes k tobe ma jiz jistou duveru a bazlive reaguje pouze za stresove situace (naprah, neprijemny zvuk).
b) sama muzes behem terapie podavat bylinne pripravky, slozeni smesi se da najit na netu nebo lze koupit vyse uvedena smes (zaklad by mel byt valerian=kozlik + trezalka). Nejlepe funguji valerianove kapky, jenze je v nich alkohol.
Pripadne zkusit D.A.P.
c) pod dohledem veterinare - odbornika - muzes podavat vhodna farmakoterapeutika - anxiolytika, coz by v takovem pripade bylo dobre.
Na netu se daji najit pripadove studie, kde muzes vycist konkretni postup v konkretni situaci, uspesnost takoveho postupu atd. Jsou to vetsinou vedecke clanky uverejnene v odbornych casopisech, tj. zverejnen je jen abstrakt a pokud mas zajem o konkretni clanek, musis si ho koupit za cca 15 dolaru.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:03
- Nahlásit
Pro priklad databate www.pubmed.com, zadej do hledani "canine phobia"
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:04
- Nahlásit
Nebo jeste lepe, zadej to do scholar.google.com
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:04 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Barunka
Tak ta desenzibilace se v podstatě provádí a díky tomu se to trochu zlepšilo, ale i tak tam něco přetrvává, nápřah řešíme, u předchozího psa se povedlo odstranit úplně po pár letech, u tohoto je to 8 měsíců, co jej máme. Právě jsem uvažovala nad anxiolytiky, nebyla jsem si ale jistá, zda se to u psů využívá. Ten pes by to fakt potřeboval.
Dík
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:06
- Nahlásit
Jeste ti to ukazu na prikladu
scholar.google.com ti treba najde tenhle clanek
Management of noise fears and phobias in pets
http://inpractice.bvapublications.com/cgi/content/ abstract/27/5/248
Kdyz bys ho chtela cely, tak kliknes na Full Text (PDF) a objednas za 15 dolaru
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:07
- Nahlásit
Drak pod Sedalinem spadl z postele.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 20:10
- Nahlásit
Mucholabka
V tomto pripade urcite, tady je problem, ze jde opravdu o spojeni 2 prirozenych strachovych reakci a tak je uplne odstraneni behavioralni terapii malo pravdepodobne a navic se muze vzdy nejakou nekontrolovatelnou situaci prah citlivosti opet u psa snizit. Nejdriv bych zkusila nejake ty bylinky a pokud bude problem pretrvavat, tak bych se obratila na odbornika.
Podle tech vyse uvedenych teorii dochazi u nadmerneho psa ke zmene neurobiologickym zmenam, coz takovou lecbu vyzaduje.
|