| Autor |
Zpráva |
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:39 - Změnil/a: bullvnouzi
- Nahlásit
Hrůza. Mám z toho nervy.
Nevím, jestli už jsem to se nepsala, ale Máfo má neidentifikovatelný dusící záchvaty. Který ho s menšíma či většíma přestávkama provázej cca od jednoho roku.
Začíná to zpravidla tím, že začne na prázdno polykat a během pár vteřin se celej jakoby v křeči nahrbí, má pootevřenou hubu a nosem chrozně chrčivě tahá vzduch. Trochu to zní a vypadá, jakoby chtěl vytáhnout hlen až z paty. Vždycky (když jsem u toho) ho chytnu jednou rukou za spodní čelist, snažím se mu hubu otevřít dokořán a druhou dlaní mu zacpu nos, aby se nadechl právě hubou. Někdy, při delším záchvatu, pomáhá s ním trochu zatřepat. Někdy to přejde hned, někdy to trvá pár minut. Pes je poté vždycky ve "vítacím" stavu - lítá kolem mě, jako by mě celej den neviděl a hrozně mě olizuje. Jako by byl šťastnej, že mě vidí.
Dle veterinářky, která bohužel záchvat nikdy neviděla (není to moc prakticky možné), jsou to neléčitelné křeče v průdušnicích. Údajně by se udusit neměl, ptž když mu hladina kyslíku v krvi klesne na minimum, nakonec se nadechne. S tímhle zkušenost nemám, ptž se na to nedokážu nikdy dodívat do konce a okamžitě reaguji. Problém s dělším měkkým patrem to prý není, ptž to se týká jen menších plemen. Jo a žádné spouštěče (změna klimatu, menší či větší zátěž, nervové vypětí) jsem nevypozorovala.
Nejhorší na tom je, že se tak teď dusí třetí den. Ve středu tím strašně vyděsil spolubydlícího. Ve čtvrtek mě ráno vzbudil sérií tak 20ti záchvatů po sobě, že jsem se ho neodvážila nechat doma a jel se mnou do práce. Během dne jich měl asi deset. A nejhorší na tom je, že mě vzbudil dnes o půl sedmé další záchvatem a já ho sebou dnes do práce vzít nemůžu. Sice zatím vypadá dobře, ale stejně. Mi z toho asi hrábne..
Setkali jste se někdy někdo s něčím podobným...?
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:41
- Nahlásit
Jo a jinak během roku mívá záchvaty třeba 3* za měsíc a jindy 3* za týden. Takovou extrémní sérii jsem ještě nezažila.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:42 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Není astmatik nebo kardiak?
Astmatika psa jsem zažila a i bych to s astmatem spojovala...třeba má teď status astmaticus, neměl by dostat nějaká bronchodilatancia? A potom pro jistotu i pravidelně?
Po včerejší zkušenosti s nerozpoznanou kardiální insufuciencí na velké klinice doporučím jediné-zkus se informovat u jiného veta.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:42
- Nahlásit
bullvnouzi
nikdy...ale urcite by som skusila druheho veterinara...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:50
- Nahlásit
bullvnouzi
Změň veterináře a nech mu vyšetřit srdíčko a RTG plic.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:50
- Nahlásit
Mucholabka
Astma to není. Tak jsou ještě jiný příznaky, ale teď z hlavy nevím jaký. To jsme taky řešili.
Silwuska
Jsem ještě zpočátku zkoušela psát na různé veterinární kliniky. S opravdu podrobným popisem a každej, kdo se uráčil mi odepsat, mi napsal, že by záchvaty musel vidět.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:51
- Nahlásit
Mě to taky připadá na astma a nebo je taky možná nějaká nespecifická alergie. Vypadá to,že mu natékají dýchací cesty. I vzhledem k počasí je to astma dost pravděpodobné,i lidi s dýchacíma obtížema a astmatem mívají dost časté problémy,když začne mrznout. Určitě bych to konzultovala s dalším vetem.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 08:58
- Nahlásit
jana33
to si myslim aj ja ...
bullvnouzi
s tou alergiou...v tomto obdobi to moze byt zhorsene koli ustrednemu kureniu...suchy vzduch a tak...mozno by som skusila dat na radiator zvlhcovace ...
Vies ono to nemusi byt ze musia vidiet priamo zachvat, staci aby si na tu veterinu isla...oni kuknu na psa...mozno spravia nejake vysetrenia...naozaj by som to skusila na zivo tam ist...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:03
- Nahlásit
Silwuska
mozno by som skusila dat na radiator zvlhcovace ...
To mě napadlo taky. Před asi 4ma dnama jsem začali topit víc. Musím se po tom kouknout dneska. Zatím mu tam dám aspoň mokrej ručník.
naozaj by som to skusila na zivo tam ist...
To mi nic jinýho nezbyde. I když jsem našíé vetce dosud věřila. Ale víc hlav, víc ví...
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:03
- Nahlásit
bullvnouzi
hele, Berry to má taky, nemá žádnou nemoc, jenom mu prý tak jako "padá" měkké patro....normálně to má tak 1-3x za měsíc, dyž to má víckrát denně, u nás to většinou znamená,že se nachladil, . . . ale je to operovatelný říkal vet, ale pokud mu to "padá" tagle sem tam a ne vyloženě furt,tak je to zbytečný prej...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:04
- Nahlásit
bullvnouzi
s tímhle jsem se setkala právě u malého krátkolebečního plemene a tam je to přesně problém toho "měkkého patra".
Taky bych bejt tebou zkusila změnit veta, příp. jich obejít víc.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:05
- Nahlásit
bullvnouzi
A co mu dělali za vyšetření? Zkoušeli, jestli nemá zůžené průdušnice?
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:06
- Nahlásit
Mar a Mel
Jo, to maj malý plemena a krátkonosý tím tuplem..
jana33
Nee.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:08
- Nahlásit
Mar
jj,jak říká Mel - u těch krátkolebejch je to častý (ale muže se to vyskytnout u všech) - ale páč máš psa taky takovýhodle (né teda tak extra krátkolebýho jak třá já,ale s meliným už to rovnat de ) tak si myslím,že to bude ono.
Inak Berry to měl ve štěněcím věku často .- v dospělým už míň, a dyž to má často teď, fakt to je,že je nachlazenej, a spraví to pár dní s echinaceou a jitrocelákem....fakt..
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:08
- Nahlásit
Mar a Mel
Jo, to maj malý plemena a krátkonosý tím tuplem..
jana33
Nee.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:09
- Nahlásit
bullvnouzi
staci na radiator polozit hrncek s vodou ...neviem jak sa povie hrncek po cesky...pretoze hrnek je u vas pohar, ale ja myslim maly randlik (tusim )
a tie zvlhcovace mavaju v 30 korunovych obchodoch...ja som to takisto zaobstarala, lebo v zime pes pri dychani tak podivne chrochtaval, a bolo to prave tym suchym vzduchom...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:13
- Nahlásit
bullvnouzi
no, to sice jo, ty na to trpěj nejvíc, ale můžou to mít i velký a Gary má taky občas dusící období.
Ad nachlazení - to je taky možné, že to víc rozjelo. Navíc kašel se u psů projevuje dost podobně (teda aspoň u Garyho). My se celou noc nevyspali, bo pes se co půl hodiny tak další půl hodiny dávil, bylo mi ho děsně líto
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:13
- Nahlásit
Silwuska
Poptám se někde po domácích potřebách.
|
joli
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:25
- Nahlásit
bullvnouzi
Já to znám taky. Dělal to můj první angl. buldok i můj druhý angl. buldog a dělala to i fenka am. buldoka. Ale ani jeden to neměl tak extrémní, jako ten tvůj.....
Stávalo se to tak cca 1 za týden a často dvakrát za sebou.....
Vet říkal, že to souvisí s tou " přešlechtěnou" zkrácenou a uvolněnou buldočí hubou.....a já jsem to nijak neřešila, protože se to stávalo jen sem tam ......
|
monika
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:26
- Nahlásit
bullvnouzi
no já jsem dost silný astmatik a jak totady tak čtu, tak bych to taky tomuhle přičetla. Já se dneska taky dost drsně dusila z tohodle počasí a mám docela problém s dýcháním.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:32
- Nahlásit
bullvnouzi
Ta zůžeá průdušnice bývá jedna z nejčastějších příčin dušnosti u psů,tak by to určitě chtělo testnout. Tuším,že to poznají z rentgenu.
|
joli
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:41
- Nahlásit
jana33
Já předpokládám, že bullvnouzi má nějakého bulla, takže to bude asi stejný problém jako u mě. Samo zajít k vetovi a vyšetřit!!!
Moji psi byli všichni naprosto zdrávi a dělali to .......bylo to tím uvolněným patrem. Spíš by vet měl zvážit, jestli už to není zralé na operativní zákrok
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:44
- Nahlásit
joli
si myslim totéž! všichni tady plašej s průduškama a tak - ale dle popisu je to naprosto PŘESNĚ to patro......
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 09:46
- Nahlásit
joli
Vycházela jsem z toho,že problém s měkkým patrem veterinář zavrhl,ale vyšetření na zúžené průdušnice nedělal. Netvrdím,že to tak je
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 10:15
- Nahlásit
no, taky jsem mela jednu cubu s podivnym chovanim a tak jsem to veterinarovi natocila, fotak mel moznost udelat kratke video, mozna by pomohlo neco takoveho.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 11:16
- Nahlásit
Mar
joli
Dle veterinářky to naprosto přesně to patro není...
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 11:17
- Nahlásit
dejavu
Snažím se na to myslet. Že ho natočím na telefon. Ale pak je hrk, já se leknu a vzpomenu si, až je po všem...
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 11:17
- Nahlásit
bullvnouzi
to co pisal/a dejavu je super napad...natocit...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 11:28
- Nahlásit
bullvnouzi
naše Denča tohle taky občas dělá... je to jezevčík křížený s kniračem. Jde o spadlé patro, ale klidně by to mohlo být astma. Zvlhčením vzduchu doma nic nezkazíš ( i pro vás bude lepší na dýchání), ale stejně bych šla ještě k jinému vetovi na konzultaci. Rada dejavu je vynikající, jen by si člověk musel hned vzpomenout..... tak snad ty záchvaty ustoupí a budete ve větším klidu
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2007 11:45
- Nahlásit
brut
Jojo, jen si vzpomenout. Jenže já se toho děsím o té doby, co mu přo jednom záchvatu zmodral jazyk. Tže většinou přemýšlím jen nad tím, jak to rychle zastavit. Ale zkusím upozornit spolubydlu, aby na mě houknul, až se to zase stane.
A ten jinej vet nás s takovou čeká, no..
|