Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Epilepsie u psů
Autor Zpráva
Bíšovááá
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 18:18
- Nahlásit

Avojííí nevíte něco o epilepsii u psíků?Něco jsem si našla na netíku.Jenom bych ještě potřebovala jestli se to nějak léčí nebo dá léčit?A nemá pejsek potom nějaké omezení(diety atd.)
Budu ráda když se o tom dozvím co nejvíce věciček.Díky moc Všeeem

Montik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 18:42
- Nahlásit

Ahoj, náš starý knírač ji měl. Dostával prášky a bylo to vcelku v pohodě, žádné omezení neměl, ale už to byl vážně dědek...Jen ze začátku jak na ty prášky nebyl zvyklý, tak byl dost unavený,ale pak už to bylo Ok.I když občas nějaký záchvat přišel...

Dines
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 18:47
- Nahlásit

Bíšovááá
Tak já mám jen osobní zkušenosti z dětství (cca. 8 let zpátky)
Měli jsme pudla s epilepsií.. záchvaty začal dostávat tuším někdy v roce a půl, a intervaly mezi nimi se stále zmenšovali (zezačátku po roce, v 7mi letech už měl pravidelně každý desátý den 3 hodinový....)
Co se prevence týče,tak myslím,že jsme zezačátku něco dostali, jenže hafík pak byl naprosto bez života, apatický a pod, tak jsme pak na doporučení veta přešli k práškům, které měly záchvaty zmírnit a podávali se v začátku....
Takže jsme to vlastně neléčili, ale jak to je teď nevím, přeci jen už je to dlouhá doba...
Jinak pesan byl mezitím naprosto normální, aktivní a bez jakýchkoliv omezení , co se jídla týče si nevzpomínám na žádné omezení co se běžné stravy psů týče - nějaké potraviny údajně mohou záchvat vyvolat (vzpomínám si jen na čokoládu - myslím že i ta psí) ale co je na tom pravdy nevím.....fakt jsem byla ještě dítě a je to už poměrně dost dávno...

Každopádně to opravdu nikomu nepřeju!!!

Alinka
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 18:52
- Nahlásit

Taky já mám zkušenosti s epilepsií, moje Alinka jí měla cca 7 let, napřed měla klíště, pak se dostavily záchvaty a doktor dělal různá vyšetření, nakonec byla diagnóza "idiopatická epilepsie" tzn. že se nevěděla příčina z čeho ty záchvaty jsou, páč orgány dobrý, krev dobrý, mozek dobrý, páteř dobrý. Dostali jsme prášky, ale pak sem je (asi po půl roce), přestala dávat, nebyla to ona, spala a spala, nebyla veselá, nebyla to moje kočička a záchvaty stejně byly. Po vysazení jsme dokonce měli i záchvatů míň, ale byla aspoň veselá. Teď 29. listopadu to byly dva roky, co mi odešla

jeje
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 19:05
- Nahlásit

Bíšovááá

epilepsia - abnormalne elektricke vyboje zvazkov neuronov...

Moze to mat velmi vela pricin aj dosledkov. Podla pricin, deli sa to na, povedane trocha zrozumitelne:

mozgova primarna,
neznameho povodu,
mozgova sekunarna,
nemozgova sekundarna

Primarne su zvacsa dedicne a rovnako ako aj neznameho povodu sa nedaju liecit, liecit je mozne len prejavy nie pricinu choroby, teda akurat sa liecbou priebeh choroby tlmi.

Sekundarnych je cela rada - tie je zvycajne mozne liecit. Od vysokej teploty, po nevhodnu stravu, od zapalov po nadory, od urazov po otravy, od poruch srdca po poskodenie pecene, od psinky po niektore parazitozy. Proste pricin je za kybel.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 19:31 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

Bíšováááá

Epilepsi u psů stejně jako u lidí má různý průběh... jsou pejsci, kteří s epilepsií žijí celý život a dočkají se vysokého věku, a někteří zase ne...

Minulý rok nám onemocněl 13 let starý kříženec jezevčíka. Nezabraly žádné léky a hodně se trápil... nechali jsme ho uspat. Není jisté zda to byla epilepsie nebo nádor na mozku.

Z té doby mám jěště uložena na disku info, co jsem si vytahala z netu. Jestli chceš, pošlu ti to. Napiš mi sem svojí mail. adr. a jestli to chceš ve Wordu nebo jako pdf.

jeje
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:06
- Nahlásit

maixnerova

nádor na mozku moze sposobovat mozgovu sekunarnu epilepsiu, to sa nevylucuje.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:12
- Nahlásit

jeje

aha, díky, to jsem nevěděla. Vzhledem k jeho věku a zdrav. stavu nepřicházela v úvahu operace, tak jsme mu ani nenechávali dělat patřičné (a poměrně drahé) vyšetření...
Průběh byl náhlý a velmi prudký. V podstatě jeden souvislý epileptický záchvat typu grand mal. Po třech dnech, když nezabraly žádné léky, jsme to vzdali...

papillon_girl
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:25
- Nahlásit

Bíšovááá
Pes příbuzných má epilepsii už od mlada, jednu dobu měl záchvaty pořád, ale byla to vlastně i jejich xchyba... tenkrát jsem byla hrozně malá, takže mi ani nedošlo jakou chybu dělají..... dávali mu totiž jako pamlsek lentilky§!!!!! jak míže být s prominutím někdo tak blbej a ještě poatřit do mojí rodiny?????? asi před2ma lety mi to došlo a když děda zjistil, že je jejich milovaná čookoládka pro psy vlastně jed ohe¨rozně se lekl a od tý doby se todost ukklidnilo. Pejskovi je 13let a žije si klidně dál bez větčích problémů... Nikdy se to nevyléčí úplně, ayle záchvaty teď má ani ne 1. za pů§l roku a možná, že ani to ne........ jinak je normálně čilý, hrozně rád si hraje a žádné diety a podobně u něj fakt nehrozí§!!!!!!

malinoiska
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:48
- Nahlásit

ahoj všem
chtěla bych se zeptat jak vlastně poznám epilepsii protože mám doma 4 letou fenu Shih-tzu a občas má takové lajcky řečeno záchvaty že chrčí nebo jak to říct. když jsem s tím byla u veterináře žekl ýe dokud to nezažije nemůže m pomoct... bylo to dost časté teď už je to jen z řídka ale přesto bych ráda něco víc veděla protože je to jedna z možností nebo ne? díky za odpovědi...

papillon_girl
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:56
- Nahlásit

malinoiska
a dělá kromě toho chrčení...... nám se to taky stalo a vet nám řekl, že to nemá s epilepsií nic společnýho a je to srdečí nedostatečnost... stává se to většinou když má radost nebo hje nějak vzrušená,???? Jestli jo, bude to asi spíš to, což vpodstatě není vůbec nic vážnýho ,takže se nemusíš ničeho bát§!!!!§

maixnerova
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 20:57 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

papillon_girl

... tak se na ně taknezlob... . To, že čokoláda pejsům škodí je známo teprv pár let. I když epileptici, i lidi, by čokoládu neměli jíst vůbec...

Jestli jsi četla "Robina" od Frýbový, tak při četbě toho, co svým pejsům podstrojovala, včetně kvanta čokolády, se mi dělalo špatně...

papillon_girl
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:00
- Nahlásit

maixnerova
To, že čokoláda pejsům škodí je známo teprv pár let
aha.... to jsem fakt nevěděla, bo před pár lety šlo všechno upa mimo mě.......

jeje
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:07 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit

malinoiska

aj prejavy a priebeh su rozne, niektore fazy mozu chybat, tazko to rozoznas podla nejakeho opisu, objektivne sa to da vidiet na elektroencefalografe - EEG, ale pocas zachvatu, zial.

Eimy
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:13
- Nahlásit

Bíšovááá
Ahojky, psice epilepsii má (krevní testy atd. atd. vyšly v pořádku a podle popisů jsme se s vetkou shodli, že to epilepsie bude, navíc ji má i máma mojí psice...)...
Mně bylo řečeno, že prášky se začínají obvykle dávat, až když jsou 3 registrovaný záchvaty během čtvrt roku tuším... (my se k týhle hranici už pomalu ale jistě blížíme )... Jinak se to prej nijak neléčí, jen ty prášky na potlačení záchvatů. Ale pro nás je zatím menší omezení ta trocha záchvatů, co je...

jeje
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:52
- Nahlásit

Eimy

to co pises plati ale len pre mozgovu primarnu, alebo epilepsiu neznameho povodu, inak to uz vobec platit nemusi.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2007 22:08
- Nahlásit

Eimy
.. Jinak se to prej nijak neléčí, jen ty prášky na potlačení záchvatů. Ale pro nás je zatím menší omezení ta trocha záchvatů, co je...

...co jsem zjišťovala, tak phenobarbital, který se většinou dává, má spoustu negativních vedlejších účinků. Můžu ti poslat příbalovej leták, jestli chceš...

Bíšovááá
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2007 12:35
- Nahlásit

Ptala jsem se kvůli tomu,že inzeruji psy z útulků.Bylo domluveno,že si lidi na Vánoce vyzvednou jorkšírku Julinku.Bylo jí 10 let a měla epilepsii.Domlouvala jsem odběr,ale zjistila jsem že Julinka zemřela,ale i přes to moc všem děkuji.

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2007 16:08
- Nahlásit

maixnerova
Určitě pošli prosím. Ráda bych si přečetla. Zatím jsme se s přítelem shodli, že by asi fakt bylo větší omezení pro psici ty prášky brát, než je nebrát...
jinak prosim kdybys mohla, tak mi ten letak posli na k.ate@centrum.cz díky moc.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání