Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / štítná žláza
Autor Zpráva
žanda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 07:45
- Nahlásit

Ahoj, máte někdo zkušenosti se štítnou žlázou u psa? Jak se to většinou projevuje?

mag
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 07:57
- Nahlásit

U naší feny se nedostatečnost štítné žlázy projevila strašným línáním. Jinak ničím. Pořád je stejně prdlá a žravá.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 07:58
- Nahlásit

žanda
Jsi hypochondr, nebo ten tvůj stafík chodící učebnice patologie?

Projeví se ztluštěním kůže, výkyvy nálad, línáním, funěním..

žanda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 08:04
- Nahlásit

Mucholabko- ne to fakt nejsem- kraken má vylínalý ocas- občas pozaroste, občas zase vypadá- ted se mu to zvětšuje- a náhodou jsem četla na netu něco o štítné žláze a jeden z příznaků je právě ten ocas- jinak prdlej je pořád stejně, líná taky pořád stejně ..funí? hm to nefuní. Jen se snažím tomu ocasu přijít na kloub, neuspokojuje mě odpověd že je to od pohlavní žlázy a pokud to je od něčeho jinýho, chci to vědět a nějak to řešit.
Mag- tam má být i nechutenství? tak tím fakt pesan netrpí)

mag
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 08:13
- Nahlásit

Může být, jenomže se to u každého psa projeví jenom některými příznaky.U nás to bylo jenom to nadměrné línání, když se namočila, tak jí prosvítalal kůže na těle.

Ano, tzv. krysí ocas může signalizovat poruchu štítné žlázy.

žanda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 08:20
- Nahlásit

Mag- pokud to je, tak mě ti veterináři docela štvou, že nejsou schopni určit diagnozu ...............Na toto "téma" jsem už u vete byla.....Dostala jsem ted něco od homeopatky,pokud nastane zlepšení, je to štítná žláza-je to jen na týden,tak že by se mohlo brzy vidět....

mag
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 08:27
- Nahlásit

Já byla už taky informovaná z netu a doktor hned jako první uvedl podezření na poruchu štítné žlázy, ale protože fena předtím hárala, tak jsme nejdřív zkusili vitamíny na srst a když to nepomohlo, udělal se odběr krve a bylo jasno.

Má nedostatek 2 hormonů, které jí teď doplňujeme a cca po měsíci krásně zasrstněl a srst má krásně lesklu.

žanda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2007 08:44
- Nahlásit

Od té doby co dávám olej do granulí-což je už dloho má ,srst pěknou, dřív byl takový nelesklý a srst byla tvrdá na pohmat- to je už minulost......jen ten ocas...

Bobulka
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2009 11:56
- Nahlásit

Ahoj, dovolila jsem si otevřít toto starší téma, protože potřebuji poradit. Mám malou fenku křížence cca 7 let starou, teď se u nás vyskytl problém s nadměrným vylínáním/vypadáváním srsti. Vypadá to jako by tam zůstávala jen "ošoupaná" podsada a místy jen pár pesíků. Začalo to v oblasti kohoutku, a do dneška se to rozšířilo až na ocas a po krku směrem k uším. Nejprve jsem si myslela, že je to alegie na spot (tu jsme již kdysi měli ale byla ohraničená jen na místo podání a nejbližší okolí), ale dnešní prohlídka veterináře naznačila spíše problém se štítnou žlázou (malá funkce, úbytek nějakého hormonu), prý na to ukazuje i občasné pokašlávání bez příčiny a střídání nechutenství. Příští týden jdeme na krev. Potřebovala bych poradit, jak náročnou léčbu budeme muset absolvovat pokud se tato diagnoza potvrdí. Jaké jsou možnosti vyléčení, atd. Budu ráda za jakýkoliv poznatek. Děkuji

Dana a Day
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2009 18:06
- Nahlásit

Tady je odkaz na super článek o štítné žláze:
http://www.veterina-info.cz/script/articledetail.a sp?rid=176

Léčba by neměla být nijak náročná, co vím, tak psům se nasazují většinou lidské léky na šž - Letrox (v článku je zmíněný nějaký jiný lék, nevím, zda je to speciálně pro psy?).

Moje kamarádka má fenku Beardet kolie, už cca 10 letou. Je to zhruba rok, co jí vypadala úplně srst zhruba od půli zad po kořen ocasu. Přitom kůže je hladká, bez strupů a pružná. Momentálně ji má úplně černou (prý je to způsobeno i sluníčkem???). Bohužel krevní testy neukázaly na žádný problém, krevní obraz OK, včetně štítné žlázy, jen pohmatově zvětšené játra, ale jaterní testy vyšly rovněž na 1*.
Fenka je i epileptik, bohužel asi rok léčena nevhodně (příliš malé dávky léků, takže epilepsie se horšila až na 2záchvaty týdně...a to hodně silné). Nyní po změně veterináře (který dělal rovněž ty krevní testy) je na silnějších dávkách a vypadá to "ťuk, ťuk, ťuk", že to bude OK.

Bobulka
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2009 11:56
- Nahlásit

Moc děkuji za odpověď a odkaz na článek. Je to velice zajímavé čtení, celkem mě zaskočila ta řada potíží. Podle toho co jsem vyčetla se nás to týká asi již delší dobu. Mám z toho výčitky, že jsem to začala řešit až teď. To co mě utěšuje je to, že tam píší, že léčba je jednoduchá (až tedy na to, že na léky bude odkázána do konce života).
Jen by mě zajímalo zda je možnost použití homeopatik nebo přírodních produktů.
No uvidíme příští týden.

Dana a Day
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2009 13:34
- Nahlásit

Nevím, ale při problému se štítnou žlázou bych asi jen na přírodu nebo homeo nespoléhala.... max. to tímto podpořit, ale myslím, že podávání léků bude nezbytné, pokud se problém se šž opravdu prokáže.
Dejte vědět, jak krev dopadla a co Vám vet. doporučil.

Bobulka
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2009 12:06
- Nahlásit

Tak včera odpoledne nám nabrali krev a kompletní výsledky by měly být v úterý, tak uvidíme. Jinak nechal krom testů na štítnou žlázu udělat i kompletní laboratoř.

ajunka
Člen
# Zasláno: 29 Kvě 2009 22:24
- Nahlásit

napiš mi mejla dělala sem na to bakalářku a mám čubu s tímto problémem - kraslickasmecka@gmail.com

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 31 Kvě 2009 21:56
- Nahlásit

Ahoj, u mé feny asi před měsícem zjistili nedostatečnou funkci štítné žlázy. Nejdřív to tak měsíc zkoumali a pak na to teprve přišli. U ní se to projevilo vypadáním srsti okolo očí a na čumáku, dostala hormony euthyrox a už začala zarůstat. Prý k té nemoci patřila i unavenost, al epodle toho jsem to nepoznala, je to totiž rotvajlerka, tak jsem jen myslela, že je líná. Co bere ty léky, je z ní poděs.

Petra_ruza
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2009 08:40
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
kolik toho bere? Mam doma 3 baleni Euthyroxu 50 - neprosle. Mela jsem ho pro sebe - ted ho uz nepotrebuji - beru jiny.

Bobulka
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2009 08:55
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
U nás je to "jen" na hřbetě, lopatkách a ocasu. Místa se srstí se střídají s vylysalými fleky, kde zůstala jen takouvá jakoby odřená podsada. Unavená je taky (poslední dobou častěji), jinak to bylo takové hyperaktivní zvířátko. Štve mě, že to zašlo tak daleko, protože podle těchto vodítek jsem jí tu krev mohla nechat udělat dříve.

ajunka
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2009 21:51
- Nahlásit

já bejt tebou sme v klidu léky to vyřeší- většina majitelu toz jistí až když je nefunkční víc jak 70% žlázy. jkao další příznaky lze považovat poruchy při říji, nebo intoleranci k chladu

Bobulka
Člen
# Zasláno: 3 Čen 2009 15:15 - Změnil/a: Bobulka
- Nahlásit

Tak mám radost, dle telefonického rozhovoru s vetem krev dopadla dobře, tyroxiny jsou v pořádku, jsou tam zvýšené nějaké "ozynofily". Výsledky jsem ještě nemám v ruce, až je budu mít tak zkusím konzultovat ještě jinde (jen tak pro klid duše)
Teď začne, ale další kolotoč vyšetření kvůli čemu ta srst vypadává.
Ani nevím jestli jestli se z toho za chvíli nezblázním

Bobulka
Člen
# Zasláno: 4 Čen 2009 13:02
- Nahlásit

Tak mám po osobní konzultaci s vetem. Onemocnění štítné žlázy po výsledcích krve zamítnuto (a to prý jsme byly ukázkový příklad), zjištěno zvýšené množství eozinofilů.
Prý nějaké imunitní onemocnění, nasazen Prednison 5 (půl tablety denně) a pupalkový olej do krmení. Příští týden informovat o stavu - pokud se to nebude lepšit tak se dávka zvedne na celou tabletu. K tomu dostane prý nějaké injekce na podporu imunity (celkem tři s aplikací po týdnu) a byl doporučen ještě Stronghold, ale tam se musí ještě informovat o škodlivosti (jsem v 31. týdnu těhotenství a psi spí se mnou v posteli).

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 08:27
- Nahlásit

Petra_ruza
bere euthyrox 100, 8tablet denně. Je to jak dávka pro koně, ale zkusili jí dám největší dávku a pak budou postupně ubírat.
Ty léky od tebe bych si kdyžtak vzala, nepojedeš do Lásenic?

Petra_ruza
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 12:22
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
nepojedu. Nepojedes na svod plemeniku?

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 13:32
- Nahlásit

To je na mě moc daleko a nemám vůbec čas, no ještě se podívám kdy to je a když tam nic mít nebudu, tak bych jela.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 13:34
- Nahlásit

Tak jsem zjistila, že nemůžu, v tom termínu budu kamarádce vystavovat čubu NO. Doufám, že to uběhám

Petra_ruza
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 13:48
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
vystavovat čubu NO. Doufám, že to uběhám
to ja bych nedoufala - vim, ze bych to neubehala. Do toho bych fakt nesla...

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 9 Čen 2009 14:16
- Nahlásit

Jenže já musím, ta čube je dost agresivní nervák a snese jen mě.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání