| Autor |
Zpráva |
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 12:41
- Nahlásit
Ahojky,
náš 13letý pejsek Lhasa Apso má zánět slinivky. Máte s touto nemocí někdo zkušenosti? Co byste mi doporučili za krmení? Díky za odpověď.
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 12:46
- Nahlásit
lillii
vet vám nic nedporučil?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 12:50
- Nahlásit
lillii
to bola pricina toho zvracania?
tiez mi je divne, ze vam vet nic doporucil
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 12:53
- Nahlásit
jak to tak čtu...na základě jaké diagnostiky k tomu ten vet došel, že je to zánět slinivky?
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:03
- Nahlásit
To nemá nic společného s předchozí diskusí!!! Je to jiný hafík.
overgod
Doporučil nám granule co máme u něj kupovat, ale náš pes nikdy granule moc nežral, takže je momentálně jen na rýži a rybách.
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:05 - Změnil/a: overgod
- Nahlásit
ha...no já bych zjistoval co nejvic nazoru....nejsem si istej, ze ty ryby jsou vhodny, ale znet slinivky jsem nastesti nikdy já ani pes neprodelal, takze sam nevim.....
proste ptat se ptat se ptat se myslim...
pokud tomu vetu veris a myslis, ze je dobrej, tak se ptej u nej...mu rekni, ze granule nechces, co navrhne s prirozeny stravy....?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:09 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
lillii
nemastna ryba a ryza by mali byt ok - aj u ludi sa na pankreatitidu doporucuje nemastna dieta
a ako som tam rychlo mrkla na web, doporucuje aj u psov
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:09
- Nahlásit
lillii
Osobní zkušenost naštěstí nemám,jen kamarádky.Měla stříbrného toy pudla,se slinivkou měl problém v zásadě od začátku.Po diagnose mu byly vetem doporučeny všemožné,nejlépe děsně drahé dietní granule,ale výsledek byl neuspokojivý.Po akci pokus -chyba,kdy vystřídala všechny možný i nemožný granule vychytala,že pes je zcela ok po vařené rýži a vařených kuřecích prsních řízkách.Pokud zaexperimentovala,potíže se vrátily.Ale granule mu fakt nepomohly,což nemusí být váš případ.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:12
- Nahlásit
overgod
No právě ty názory zjišťuji .
Ryby jsou vhodné...je to doporučováno i lidem.
Samozřejmě jsem se veterináře ptala...doporučil ty ryby, králika a jehněčí.
Jen jsem chtěla vědět zda tady s touto nemocí má někdo zkušenosti a nemá nějaký tip.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:18
- Nahlásit
Bela
No mu ryba a rýže taky nic nedělá, ale zas aby jedl pořád jen to samé...
Když už jsem u toho...nevíte náhodou kde sehnat výhodně ryby třeba přímo pro psy?..nebo vůbec maso..třeba to kuřecí?
davidkova renata
Třeba zrovna tohle nám vet neřekl, ale taky mě napadlo, že by kuře nemuselo nic udělat...tak to zkusím. Díky. Granule nám nejí, i když jsme od veta dostali asi 10 různých vzorečků .
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:25
- Nahlásit
lillii
Ale bez kůže,jen ty prsa!Ona mu to kupovala normálně v krámě pro lidi,byl malej,takže se to dalo finančně unýst.
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:31
- Nahlásit
davidkova renata
no ono ale pozor...je rozdíl špatně fungující slinivka a zánět slinivky ...jsou tam třeba ost odlišné medikace, pokud vím a možná tedy i ta diabetologická doporučení by mohla být jiná.......
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 13:34
- Nahlásit
lillii
Třeba zrovna tohle nám vet neřekl, ale taky mě napadlo, že by kuře nemuselo nic udělat...tak to zkusím
no ještě méně tučný než kuřecí je krůtí....takže krůtí prsaq by byla co do nemastnosti ideální...ale fakt bych co nejvíc ověřoval...sliniovka je svinstvo...škodu uděláš hned a rychle a napravovat to pak můžeš klidně rok nebo taky navždy
rozhodně bych moc neexperimentoval...první důkladně ověřit.....to, že má zánět slinivky nemusí nijak souviset s tím, že by musel mít slinivku špatnou.....
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 14:31 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
overgod
je rozdíl špatně fungující slinivka a zánět slinivky
no jo,to je fakt..rozdíl bejt může,to fakt nevim.Tak nějak jsem předpokládala,že je to prostě nemocná slinivka a že tomu ten zánět předcházel,ale samosebou můžu bejt vedle.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 15:26
- Nahlásit
lillii
muzu se te zeptat jak vam na zanet slinivky prisli? jake vysetreni delali?
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 16:28
- Nahlásit
nika00
muzu se te zeptat jak vam na zanet slinivky prisli? jake vysetreni delali?
to uz jsem se ptal...tak se znova pridavam k otazce tedy...taky mne to zajima...nekde jsem totiz slysel, ze zanet slinivky neni uplne snadny diagnostikovat
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 17:28
- Nahlásit
Šli jsme tam s tím, že pořád měl průjem, zvracel a měl bolesti. Udělal mu vyšetření krve a moči.
Myslím, že se trefil, protože od té doby co drží dietu je zase dobrý.
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 17:35
- Nahlásit
lillii
no dieta ti pomůže třeba i na zánět žlučníku nebo špatnou funkci té slinivky
|
tom12
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 17:41
- Nahlásit
Myslím, že diagnostikovat zánět slinivky, není problém. Pozná se v odběrech krve- zvýšené Amylasy.. Zánět může být akutní, který odezní a po nějaké době je pohoda. Někdy se však slinivka poškodí a vznikne po akutním chronický a tam už je to nafurt. Slinivka se už neuzdraví. Chce to substituci trávicích enzymů, např Pankreolan, Pangrol, při každém jídle.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 18:24
- Nahlásit
Tak ten chronický zánět to je i případ Denyho.
|
tom12
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 19:55
- Nahlásit
lillii
Zeptej se veta, který z těchto léků by ti doporučil, dle míry poškození (je eště Kreon, ten je asi nejsilnější). Umožní to takřka normální trávení, neb to nahrazuje trávicí enzymy, které produkuje zdravá slinivka. Měl by se zbavit průjmů, úbytků na váze atd..
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 21:40
- Nahlásit
lillii
Měla jsem 9 let kokra s chronickým zánětem slinivky. Přišlo se na to v roce jeho života, měl hodně průjmy, většinou i krvavé a zvracel. Také jsme absolvovali vyšetření krve a moči a tam mu zjistili zvýšené amylasy a nasadili dietu. Doporučili granule Nutram jehněčí s rýží a před každým jídlem rozmačkaný Pancreolan. Když ho pejskovi dáš celý, tak ho zase celý vykaká a nevstřebá se a potom také neučinkuje.
Opravdu to zabralo a až na malé výkyvy byl téměř bez problémů. Ale znamenalo to vůbec žádné psí pamlsky, nic, jen ty granule a jediné, co mohl, pár piškotků a miloval housku. Tak té také dostal denně tak 1/4 max. POtom mohl jablíčko a kousek mrkve a také mu nevadila salátová okurka, ale zase jenom kousek. Naučili jsme se to a neměl skoro žádné potíže. Je to dost o důslednosti a o tom, být tvrdá k pejskovi, ale tím i k sobě a nepovolit, když pejsek žebrá.
|
tom12
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 21:51
- Nahlásit
Betka
Jablíčko doporučuju bez slupky a mrkev oškrábanou. Slupky a jadýrka dráždí!!
|
akdrm
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 22:01 - Změnil/a: akdrm
- Nahlásit
tom12
Myslím, že diagnostikovat zánět slinivky, není problém
je to možné, sice mám pocit, že jsem to slyšel jinak, ale mohu si to klidně s něčím plést
Zeptej se veta, který z těchto léků by ti doporučil, dle míry poškození (je eště Kreon, ten je asi nejsilnější). Umožní to takřka normální trávení, neb to nahrazuje trávicí enzymy, které produkuje zdravá slinivka. Měl by se zbavit průjmů, úbytků na váze atd..
ten silnější kreon (Kreon 25000) je prima ...a má ještě i českou obdobu...nevzpomenu si nyní na název...už jsem to našel Panzytrát, ale jsou to také enterosolventní tobolky s mikrogranulkama ...problém je trochu v tom, že tyto medikamenty ač slevnily jsou stále z těch dražších a těžko se najde někdo, kdo je bude předepisovat permanentně...je na ně preskripční omezení pro internisty a gastroenterology a i těm navíc pojišťovny dělají za jejich předpisování vítr....
Ale úplně přirozené jsou vepřové slinivky nechat působit na žrádlo a až pak, když je natrávené krmit...jen to prý příšerně smerdí.....
|
akdrm
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 22:03
- Nahlásit
tom12Betka
já bych teda zas rozhodně nedoporučil to pečivo vůbec a ani piškoty...je v tom chemie a navíc "pečená" .....
ale nejspíš to chce zkusit...každej pes je jinej....
|
Betka
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 22:15
- Nahlásit
akdrm
Na slinivku vadí hlavně tuk, ten v piškotech není a ta houska ne čerstvá, to jsem tady nenapsala, ale tak od předešlého dne.
Ty prášky jsem si pochopitelně kupovala v lékárně, ale opravdu to všechno takhle dohromady zabralo a Beníček prožil šťastný a spokojený život. Už tady se mnou bohužel není, v 9 letech mu zjistili akutní formu leukémie a do týdne byl v psím nebíčku. Dodnes mi hrozně chybí, ale mám nyní fenečku bišonka a je to můj miláček.
|
akdrm
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2007 22:35
- Nahlásit
Betka
ano hlavně tuk ... ale i celkově opatrná strava není na závadu ....
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2007 10:36
- Nahlásit
Díky moc všem za rady. Piškoty, ovoce, zeleninu ani pečivo nejí...je malinko víc "přežraný", takže ani nemusím přemýšlet jestli mu to dát , ale na ty léky se zkusím veta zeptat.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2013 12:19
- Nahlásit
Oživuju témátko.
Pes zvracel, měl krvavý průjem. Je mu cca 13 - 16 let.
Sono: na slezině útvary asi centimetr velké, které tam nemají co dělat. Možná nádory, možná jen hematomy, možná něco jiného vcelku neškodného. Na jedné ledvině cysta. Calcinace prostaty, čemuž se doktor dost divil. Ostatní vše je OK.
Krev: všechny orgány by měly být v pořádku. Kromě slinivky. Tam je místo 0,88 úroveň 10,3, čili více než 10x více enzymů, než by mělo být.
Má s tím někdo zkušenosti? Co Vám poradil veterinář?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2013 16:14
- Nahlásit
PS: a pesan kulhá na zadní nohu, asi levou.
|