| Autor |
Zpráva |
Dana01
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2007 22:28
- Nahlásit
Ahoj, známí mají 16 měsíční berňačku a minulý týden jí zjistili výrazný stupeň dysplazie na loktech (povinnost RTG loktů je u tohoto plemene od letošního ledna, takže info o DLK rodičů nejsou). Kyčle má 0/1. Zjišťujeme informace. Nevíte někdo, jestli při DLK platí stejná opatření jako při DKK? (Přiměřený pohyb, plavání, chondro,...) A nějaké zkušenosti s prognózou? Díky za informace.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 08:30
- Nahlásit
Dana01
Bohuzial, lakte su horsie ako bedra. Zvycajne sa choroba prejavi skor ako DBK. Aka presne diagnoza jej bola stanovena? Aky nalez ma na tom lakti? Su obe nohy rovnake? A v zasade ano, rovnake veci platia ako pri DBK.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 08:41
- Nahlásit
Lokty jsou opravdu horší než kyčle. Pes nese 2/3 váhy na předku, tudíž jsou více zatěžované. Mám 4 letého GR, DKK 2/3 levá horší a DLK sice neočíslováno ale opět levá strana horší.
Za sebou dvě artroskopie loktů - zatím dobré.
Jinak hlídáme váhu, omezení aportů a jiných pohybů kde je nutný rychlý start a rychlé brždění - ne moc dlouhé hraní s ostatními psy ( používají při nich ty zakázané pohyby) a hlavně plavání. Sice jsem to všechno dodržovala ale na yt operace stejně došlo.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 08:59
- Nahlásit
Take mam bohuzel psa s DLK, DKK ma 0/1. DLK jsme zjistili az ve 4 letech, kdy zacal podlezat agility prekazky a odmital skakat. Kulhat zacal az tak v 5ti letech. Cely zivot jsme podavali chondroprotektiva. Ted je mu 8. Snese dobre kratsi prochazky, dlouhe sice ujde, ale pak po par hodinach se doma ani nemuze zvednout. Pokud u nej udrzujeme rozumnou zatez, obcas ho nechame zaplavat a udrzujeme vahu, tak je jakz takz OK a nekulha. Uz si ale nechce hrat se psy a nemuze litat za balonkem apod.
|
Nikka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 09:08 - Změnil/a: Nikka
- Nahlásit
Náš dobrouš 3,5 letý to má od června. Taky musíme omezit veškeré aktivity a já jsem z toho dost smutná...
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 15:20
- Nahlásit
Ach jo, tak to nejsou moc povzbudivé zprávy, ale díky za informace.
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2007 21:19
- Nahlásit
Dana01
abych teda napsala něco alespoň trochu povzbudivého
tak podle mého je DLK lepší než DKK v tom, že se dá řešit resp. operovat a pokud se to udělá včas dokud ještě není kloub zcela poškozen artrozou je prognoza obvykle velice přívětivá...je otázkou co to znamená: jí zjistili výrazný stupeň dysplazie na loktech DLK je způsobena několika různými příčinami a je tedy otázkou jaký konkrétní problém se vyskytl u této fenky, je to ještě mladý pejsek a mnohé se nejspíš ještě dá zachránit, takže já bych rozhodně neváhala a navštívila ortopeda
Jinak já sama mám pejska po artroskopii lokte ale bohužel se na to přišlo až v jeho 5ti letech a kloub už je tedy nevratně a hodně vážně poškozen
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2007 07:03
- Nahlásit
Dana01
Já mám jezevčíka s DLK, stupeň nevím, ale RTG dělané ve dvou letech tehdy viděli známí a tipovali to tak nejmíň kolem stupně 3. Teď je psovi asi 7 let a od té doby se ozve kulhání cca 1x do roka, většinou po nějaké větší zátěži (třeba týden na horách v hlubokém sněhu nebo týdenní čundr v horách atd.) Na to stačí vždycky týden nebo dva klid a zase je to dobré. Akorát letos měl v jednom kloubu aseptický zánět a ten jsme léčili rimadylem a MSM.
A k režimu - pes má pohybu celkem dost, vyjížďky s koňma, dlouhé procházky a výlety. A průběžně dáváme buď nějaké ty "šneky" (chassoton, bomazeal apod.), yuccu a taky huspeninu z prasečích nožiček.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2007 08:15
- Nahlásit
Jumi
DKK se taky dá "léčit". Do určité váhy psa se provádí resekce hlavice kloubu ( znám psa GR který má tento zákrok na obou nohách a normálně chodí), dále v mládí lze provést trojitou osteotomii pánve a pro velmi movité páníčky je k dispozici endoprotéza
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2007 09:22
- Nahlásit
Vlasta
já vím ale je to naprosto jiné... trojitou osteotomii pánve je ideální dělat okolo 9měs věku max v 1,5 roce a kloub nesmí mít sebemenší známku artrozy, endoprotézu si opravdu jen tak někdo dovolit nemůže a resekce není léčení to je jen ufiknutí a zbavení bolesti..kdežto u loktů se toho dá dělat mnohem víc a neznamená to pro kloub tak dalekosáhlé následky
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2007 09:34
- Nahlásit
Jumi
na druhu stranu, este stale nie je doriesena endoproteza lakta... Co ja mam ohlasy od veterinarov, lakte su vzdy horsie ako bedra. Pretoze sa tam stretavaju tri kosti. Nam napr. tiez moc na DLK neporadili...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2007 09:42
- Nahlásit
Vlasta
Na endoprotézu nejenže jen tak někdo nemá,ale je to i dost riziková operace,protože značná část psů může být alergická na "cement",který se používá při zasazování náhrady.
|