| Autor |
Zpráva |
gabifi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 15:15
- Nahlásit
Takhle bezradná jsem za 8 let se psy ještě nebyla.
Náš 4,5 letý pes kolie začal asi před 5 týdny lehce kulhat na přední nohu. Nebyla jsem si vědomá žádného úrazu. Pár dní jsem počkala a když se situace nezlepšovala, odvezla jsem psa k vetovi. Samozřejmě nejdříve jsem ho pořádně prohlédla a jak jinak, nic jsem na něm nenašla, kromě miniaturní dírky na jednom z polštářků. Vet psa prohlédl, nic na něm nenašel a po upozornění na malou dírku na tlapce z ní jehlou vyndal nějaký písek a my odjeli. Psovi se trošku ulevilo, kulhal míň, ale jen na chvilku a za pár dní se kulhání opět rozjelo a pořád zhoršovalo. Opět jsem naložila psa a odjela k vetovi, tentokrát k jinému, ke kterému jezdíme s většími problémy (aby ne, je od nás 55 km). Psa prohlédl, nic na něm nenašel, dírku na tlapce vyčistil, ale že by něco takového mohlo způsobit kulhání, na to se moc netvářil. OK. Odjeli jsme, pes běhal dva dny, třetí den začal nohu nadlehčovat a po čase jsme jeli k vetovi znova, protože se kulhání zhoršilo na neúnosnou míru. Tentokrát jsem vetovi řekla, že mám silné podezření na dírku na tlapce a i když se na to vet příliš netvářil, začal dírku čistit. Uvěřil až poté, co na podlahu začali z díry v tlapce vypadávat kamínky. Nohu vyčistil, pes dostal obvaz, vodítko a týden jsme vázali tlapku, aby se do ní nic nedostalo. Pes hned po vyčištění tlapky kulhat přestal, jenomže bohužel obvaz mu udělal na prstech krvavé otlaky. Takže po 7 dnech jsem obvaz sundala a doufala, že se rána zavřela. 3 dny pes běhal jako znovuzrozený a pak ta samá situace. Nejdříve nadlehčování, pak kulhání. Opět jsem psa naložila, odvezla našemu běžnému vetovi a vysvětlila situaci. Vetka se na polštářek podívala a prohlásila, že tohle moc na důvod kulhání nevypadá. A teď nevím, co mám dělat. Mám začít psa vozit po rentgenech a hledat jinou příčinu kulhání? Nebo mám věřit svému zdravému rozumu a podezřívat nevinně vypadající dírku v tlapce? Asi před 2 roky jsme zažili podobnou situaci. Pes kulhal cca 4 měsíce, rentgenových snímků z té doby má jako fotomodelka. Nakonec, když už jsem psa nosila na rukách, jsem ze zoufalství ťukla špičkou jehly do malé světlé tečky na polštářku. Začal z ní vytékat hnis. Tenkrát vet dírku zvětšil, pořádně vyčistil, nasadil antibio a pes po 12 hodinách po zákroku s obvazem na noze běhal jako čamrda a bylo po kulhání.
Máte zkušenost s cizími tělesy v polštářku? Nebo se zánětem uvnitř polštářku? Můžou způsobit kulhání, i když jsou malé? Dnešní návštěva veta mi opravdu vzala vítr z plachet. Ještě jsem zapomněla napsat, že dírka pořád mokvá a že je opravdu malinká - asi jako špendlíková hlavička.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 15:25
- Nahlásit
gabifi
my jsme zažili s běloušem něco podobného. Po několika dnech pátrání po příčině se přišlo na to, že mu vrostly chlupy z prstu pod lůžko drápku, dostal masivní zánět, prst mu strašně otekl. Po otevření, vyčištění a antibiotikách a několika dennímu obvazování a nošení botičky byl OK a nikdy se to díky Bohu neopakovalo.
Zkus nechat psa někde asi půlhodinku v klidu ležet - dbej na to, aby měl packy ve stejném teple (aby si jednu nepodložil pod tělo nebo nezamuchlal do deky nebo tak něco). Pak bych zkusila opatrně zjistit teplotu packy a případně toho polštářku. Jestli bude teplota vyšší, může být zánět a kulhání způsobeno tím.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 15:46
- Nahlásit
No, jestli se po každém vyčištění pes zlepšil a pak vše znova, tak to vypadá, že v tlapce pořád "něco" je, co způsobí novou tvorbu hnisu=tlak=bolest=kulhání. Šla bych po tom. Jeden dva rtg snímky můžeš pro klid duše udělat taky, jestli jej uvedení veti mají, zas taková pálka to není.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 16:03
- Nahlásit
Můj pes někde šlápl na sklo vysypané z okénka od auta (takové ty malé kostičky), zařízlo se mu to do polštářku a nebylo to vidět. kulhal jen na chodníku, na trávě moc ne, pořád jsem ho zkoumala a za nějaký ten den jsme zjistili, že tam má ten kousíček skla, už mu to skoro zarostlo, trošku jsme to rozřízli a sklo vyndali. Pes okamžitě přestal kulhat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 16:22 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
Essi
polštářek se zdá stejný jko ty ostatní, s výjimkou barvy zespodu. Ta se v inkriminovaném místě změnila z černé na růžovou, jenomže po 5 týdnech je těžké říct, jestli to je z čištění nebo z nemoci
WhiteWolf
podobná zkušenost, na trávě je to lepší, na asfaltu horší, po rozpáleném asfaltu odmítá chodit úplně (vzhledem k počasí, rozpálený chodník už asi nehrozí).
Dnes jsem se vetky zeptala, jestli by polštářek nešel opíchat anestetikem, aby se v něm mohla prohrabat lépe. Prý ne, že je to téměř mrtvá kůže. No jo, ale to pod ním je přece počertech živé.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 16:25
- Nahlásit
gabifi
Moc nechápu,proč by ho nemohla umrtvit? Když si pes zlomí blbě dráp a musí se strhnout,blbě rozřízne polštářek a musí se sešít,tak se to přeci taky normálně lokálně umrtvuje. Mě by se to zdálo jako nejrozumnější,umrtvit,rozříznout,vyčistit do hloubky,podle všeho tam opravdu něco má
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2007 16:49
- Nahlásit
gabifi
Ma nedavna zkusenost - fenka zacala kulhat na predni, postupne zhorsovani behem tydne. Nejake poraneni kloubu - to jsem si byla jista, ze nebylo, tudiz dukladna prohlidka packy.
Na jednom z polstarku mela jakoby nepatrnou vybouleninku, ktere jsem si vsimla az po delsim zkoumani, hlavne dle citlivosti. Ale jinak zadna ranka ani dirka. Diky tomu, ze si necha fenule ode me libit kde co, jsem ji po 3/4 hodine opatrnym zdoubanim a hnipanim jehlou z polstarku vypreparovala docela veliky strep - nebyl nejak extra hluboko, ale byl tam.
Strep tam zajel, polstarek se zatahnul. Stacilo ho vypreparoval, dukladne ranu vymyt Betadinou a bylo po kluhani.
Takze - pokud mas podezreni, ze pejsan porad neco v polstarku ma - to preci poznas, jak moc citlive reaguje na urcite misto, trvat si u veta na svem a nechat polstarek poradne rozriznout a vycistit. Takovy trn od ostruziny taky dovede nadelat paseku..
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:09
- Nahlásit
Jak příběh pokračuje:
V pondělí jsme zajeli na kliniku. Nejdříve proběhlo pár rentgenů, na kterých se naštěstí nic nenašlo.
Pak náš smolík dostal menší narkózu a začal prohlídka dírky v polštářku. Pod malou dírkou na povrchu byla díra podstatně větší, v ní bylo pár menších kamínků, spíš něco jako hodně velká zrníčka písku, ale na rozdíl od písku s ostrými hranami. Dle veterinářky se již začaly zapouzdřovat. Dírku vyčistili, zašili dvěma stehy a jelikož byla dost velká, dostali jsme taky antibiotika, protože prý je to tak velký, že by případný zánět mohl jít do kosti a do nehtového lůžka.
Přes velikost vydloubané díry a dva stehy pes chodí lépe, než před zákrokem.
Vrtalo mi v hlavě, proč se moje obvyklá vetka postavila k problému tak laxně. Začala jsem pátrat o co kráčí. Výsledek pátrání: V příslušné ordinaci jsou vetky dvě, s jehlou a skalpelem prý pracuje výhradně jedna, která tam zrovna v době naší návštěvy nebyla. Jedno mi ale není jasné. Pokud se veterinář necítí na rentgeny, narkózu a vyčištění tlapky, proč prostě neoznámí zákazníkovi například: Tohle nedělám, ale objednám vás ke kolegyni.
Proboha co je na té veterině učí?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2009 13:27
- Nahlásit
Ahoj já mám podobný problém,
pejsa mi začala kuhat na všechny 4 byla jsme hned u veta prý podezření na růstový bolesti (je jí 14 měsíců) dostali jsme léky proti bolesti a klid, pejsa se úplně jako zázrakem druhý den změnila a běhala jak naprosto zdravý pes, po dvou dnech začala kulhat trochu znovu ale už jen na jednu nohu a po týdnu hrozně, zase jem jela k vetovi a on mi říkal, že se to občas stává, že se to v průběhu léčby zhorší a zase samovolně zlepší, no nic, nechala jsme to být a pejsu pozorovala, kulhání se fakt samo zlepšilo a po týdnu ale zase zhoršilo na tlapkách jsme jí našla rozlízané jakoby puchýřky, kdy se jí sloupla ta tvrdá kůže a bylo tam ta živá pod tím, no tak jsme jeli znovu a vet řekl, že to máme jen desinfikovat a nechat to dýchat, po chvíli se to začalo pěkně hojit a čubina zase přestala kulhat a v sobotu byla úplně v pohodě ani náznak kulhání. No a v neděli přestala chodit na přední tlapu úplně, pajdá úplně hrozně, jela jsem k doktorovi a ten řekl že tam asi má zánět a nasadil antibiotika, tlapku mazat betadine mastí a na ven zavazovat, jsou to už dva dny a já nevidím zlepšení, fakt už mě nic nenapadá co by to mohlo být, nevíte někdo?
jinak krevní testy, biochemii i RTG kostí má v pořádku a po úraze to být nemůže, protože o žádném nevím, už začínám být zoufalá měsíc mi leží doma pes a já nevím co s ním je, hlavně jak se to pořád samovolně zlepšuje a zhoršuje... nesetkal jste se s tím někdo? ty ostatní tři tlapky se jí krásně samy zahojily jen ta jedna pořád zlobí
Díky za každou radu
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2009 15:27
- Nahlásit
nikdo nic ?
|