Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / čistenie zubov
Autor Zpráva
baška
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 10:15
- Nahlásit

Prosím poraďte..o čistení zubov tu síce bolo už popísané viac, ale zaujímal by ma spôsob ako vyčistiť zuby. To, že hafan dobehne radostne aj s kefkou v hube - o tom môžem len snívať. Skôr sa mi začal schovávať pod posteľ, ak vidí že idem k nemu s pastou a kefkou. Všade je napísané, že sa psovi rovnako čistia zuby ako človeku ale pes nedrží - buď stále olizuje pastu alebo sa mu nedajú otvoriť ústa, alebo sa snaží vykrútiť atď. Takže ako mu vlastne vyčistiť zuby? Bola by nejaká technika? Hmat? Alebo sa zmieriť s tým, že iba rýchlo šup - sem a tam a zuby sú vyčistené?

žanda
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 12:56
- Nahlásit

zkusila jsi to už tím gumovým kartáčkem na prst,pokud se to takto nedaří?

mishusha
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 12:59
- Nahlásit

Nuz ja som mala uz vela psov, ale ani jednemu som este necistila zuby.... vzdy sme im davali kosti, takze to nepotrebovali. Dokonca moj takmer 10 rocny pes mal zuby ako mlade stena

žanda
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 13:02
- Nahlásit

já tedy kupuju psovi takové ty "zelené " kartáčky-ted jsem je viděla i jako ježečka,nebo krokodýla-pro naší tlamu ježek lepší je větší a má bodlinky....po něm má zuby jako víno,tak že taky čistit nemusím.

Mipooo
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 13:10
- Nahlásit

žanda
my sme take tie kartacky zelene papacie tiez skusali, ale moc sa mi to nezda - skusime este raz a uvidime ako dopadneme

MORIE
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 13:29
- Nahlásit

baška
A co zkusit ty enzymatický zubní gely, který prý stačí jen napatlat 1x denně psovi do huby a není potřeba používat zubní kartáček (Orozyme, Virbac apod.)?
BTW: zkušenosti s nimi nemám, teprve ji mé fence začínám dávat, ale hrozně jí chutná

žanda
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 14:51
- Nahlásit

Mipoo- no třeba nefungují každému, já si na ně nemůžu ztěžovat,ale když byl kartáček musel dost dva dny po sobě- i když měl ten největší- má tlamu velkou........ježek to zvládl sám

suesie
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 15:52
- Nahlásit

baška
My používáme kartáček a zubní pastu (buď Orozyme nebo Virbac). Čistím tak 1x do týdne a pesan má zuby jako perličky.

slony
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 16:18
- Nahlásit

ja vlastne neviem ci mozem pisat, ked som psovi v zivote zuby necistil

pes nedrží - buď stále olizuje pastu alebo sa mu nedajú otvoriť ústa, alebo sa snaží vykrútiť atď.
pojal by som to rovnako ako hociaky cvik ... a pre lahsie pochopenie (psa) rozdelil do dvoch faz. 1. faza je naucit psa nechat si otvorit mordu , ukazat zuby a vydrzat - to v podstate potrebuje kazdy pes minimalne pre vizualnu kontrolu chrupu majitelom .. cvicit obvyklym postupom, patricne motivovat a pomaly, opatrne predlzovat dobu vydrze .
2. faza - nabalit na to suchanie kefkou a zas sa neponahlat, maloktory pes uhned znesie 5 minutove cistenie

ak uz ma pes reakciu (schovava sa ak vidi kefku) tak pauza, nechat pozabudnut, kefku vopbec neukazovat, nasledne naucit aby zniesol manipulaciu s mordou (1. faza) a az nakoniec faza 2. ... a ratat s tym ze to moze byt nie na mesiac. a este predtym zvazit preco / naco vlastne zuby cistit

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 18:23
- Nahlásit

vzdy sme im davali kosti, takze to nepotrebovali
mishusha
dávám kosti, žere přirozenou stravu a jak nečistím zuby pravidelně pastou, tak je to na nich znát.
Je to individuální, nedá se říct, že kosti nebo suchý chleba nebo kdo ví co ještě je řešení pro všechny.

Z mých zkušeností - s pastou Virbac je lepší užít kartáček a u toho Orozyme stačí natřít prstem na tesáky

mishusha
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 18:37
- Nahlásit

fromeli
to ti davam za pravdu, ze je to velmi individualne. Asi som mala stastie na hafanov Uvidim ako to bude v pripade mojho terajsieho... ten uz spraskal aj exkrementy.... a dokonca mu to nesmierne smakovalo.... ale nik k nemu potom nechcel ist.... tak mu smrdelo z papule.... ta pasta by sa vtedy bodla.

mishusha
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 18:40
- Nahlásit

a kolko stoji ten Orozym?

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 18:50
- Nahlásit

kolko stoji ten Orozym
jak kde, od 160 do 200 Kč.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 19:23
- Nahlásit

taky třeba moje šeltia nekouše granule, ona všechno hltá a tak si neobrušuje zubní kámen, tak taky čistíme zuby, máme malej jemnej kartáček a pastu co jsme objednali u veterinářky (prej je až z emériky) a stála 220kč myslim. Má dokonce příchuť masa. Ta starší, co to potřebuje, to nesnáší, vždycky si ju posadím a když se smyká, tak kolenama ju v sedě držím, jednou rukou držím tlamku a druhou čistím. Druhá mladší to miluje, hrozně jí ta pasta chutná a když tu pastu postavim na zem, tak se ji snaží vycucnout

RenataL
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2007 20:02
- Nahlásit

Právě kvůli nepohodlí používám už asi tři roky gel Dentisan, který se nanáší na zuby při kontrole u veterináře (tvrdý vosk) a pak vždy doma (měkký vosk) - stačí lehce přetřít a nemusí řešit, jestli jsem dostatečně odrhla všechno ze zubů - žádný plak se prostě neusazuje. Když vet dobře odstraní kámen a nanese gel, drží skutčně i půl roku, mám to odzkoušené. U koček kratší dobu, protože tam nedávám ten měkký vosk. Akorát se nesmí dávat abrazivní granule a tyčky, jinak jde dolů.

baška
Člen
# Zasláno: 4 Čec 2007 09:55
- Nahlásit

všetci
vďaka za rady. Používam Virbac a detskú pastu Kocúrik. Kocúrik dám občas na mäkkú prstovú kefku a pretriem mu ďasná, keď zožerie niečo smradľavé. Virbac dávam na malú kefku a snažím sa zuby prečistiť, pretože ak by som mu ňou iba potrela zuby tak tie enzymy v nej nemajú šancu pôsobiť, pretože to hneď zlíže. Inak dávam žuvacie kosti aj ja, ale si myslím, že čistenie zubov - minimálne raz do týždňa - je dobré aj u psa ako prevencia.
slony
vďaka za radu - to som potrebovala v prvom rade - ako na vec. Máš pravdu - najprv si musí nechať v pohode dať prezrieť ústnu dutinu a to tiež nechce, pretože už si to spojil asi s manipuláciou so zubami. Začnem teda pomaly a od začiatku. Díky.

Bocek
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:36
- Nahlásit

Máme Hovawarda a váží skoro tolik jako páníček. Při jedné bouřce z nějakého důvodu se nechtěl schovat do sklea jako obvykle a chtěl rozbít spojovací vrata mezi záhradou a dvorem. Je to poměrně silné pletivo, které roztáhl od sebe. Výsledkem ale byly dva vylomené zuby a plno krve. Jeho vytí mne probudilo a co s tím ?
Tak první pomoc ve formě Firstu, které zastavilo krvacení. Pak jsem mu do papule nacpal Aloe gelly, to je hojivý krém. Takto jsem jej ošetřoval asi týden. Dneska když vyjdu za ním s Firstem, tak se chce zbláznit. Jeden střik do tlamy a druhý na šourek. A je spokojený. Měl jsem již sedm pejsků, ale zuby jsme jim nikdy nečistili. Ale doporučil jsem jedné paní s malým jezevčíkem s kterým hodí i spávať, aby použila zubní pastu Aloe s Propisem. Pes to miluje a prý má moc svěží dech. Používá ji také panička, protože měla pěknou praradontozu.

nika00
Člen
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:44 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit

baška
no kdyz jsem memu psovi cistila zuby poprve tak je na me krasne ukazal pac netusil co ho ceka...a drzel celou dobu... vypadalo to fakt legracne
ale ted uz to zna, takze to je boj...cistim mu je lidskym kartackem tusim ze to je oral b, a uz mam takovej hmat, ze ktereho se moc nedostane...pri cisteni si ho posadim do rohu mistnosti a mnou mu zatarasim cestu pryc...takze je obklicen pak mu strcim palec do huby-jako klacik...a ostatnimi prsty mu pridrzim cumak a odhrnu pysky...

ale dospela jsem k zaveru ze lepsi nez cisteni zubu je dat psovi treba ususeny chleba nejlepe patku....nebo vhodny klacik a ted navic prodavaji jakoby pemzu....vypada to jako suseny morsky koral nebo rasa..nebo tak neco....

Madlenka
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2007 11:01
- Nahlásit

My používáme taky zubní pastu Virbac a je výborná!
Kartáček nepoužíváme, natlačím si pastu na prst a přejedu po zubech.
O zbytek už se postarají enzymy, které jsou v pastě.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání