Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Stařecká demence
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 07:21
- Nahlásit

Nevíte někdo zda může pes trpět stařeckou demencí, alzhaimerem a podobnými nemocemi? Braisy se v poslední době chová absolutně divně. Začala se venčit doma, ne že by to nevydržela, připadá mi, že zapoměla, že se to doma nedělá. Nebo, že netrefí na zahradu. Jde např. z obýváku, dojde do chodby, ale místo aby vyšla ven na zahradu tak zajde do kuchyně a tam se vyčůrá. Dneska ráno přišla ze zahrady do obýváku a tady se vykadila. Občas na mě zírá, jako kdyby mě nepoznávala. Jdeme ven, ona půl vycházky normálně jde, najednou se otočí a utíká zpátky. Když na ni volám tak stáhne ocas mezi nohy a utíká pryč. Pak se jí najednou rozsvítí (anebo taky ne), otočí se a mete ke mě. Zbytek procházky mi jde nalepená na noze abych jí náhodou neutekla. Úplně bezdůvodně napadá jiné psy. Zásadně takové, proti kterým nemá šanci, např. pumici, nebo Akélu. Opravdu bezdůvodně. PUmice leží v křesle, Braisy přijde k ní a napadne ji. O křeslo nebojují, Braisy v něm v životě nebyla a ani by tam nedokázala vylézt. Máte s podobným chováním někdo zkušenosti? Jedná se o stařeckou demenci, nebo prostě Braja na starý kolena zvlčela a zapoměla na výchovu?

sarax
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 07:29
- Nahlásit

Biluška
já to přesně nevím..ale náš starej wořech fakt děsně zdědkovatěl..je nerudnej..doma nosí plenu a začal chytat jedoucí kola-běžící lidi a rafat po nich....takže myslím že je starej a dementní..prostě to asi psi maj jak lidi...vcelku slyší na "dementečku"

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 07:55
- Nahlásit

Biluška
No něco podobnýho jsem už někde na forech zahlídla,projevy byly různé,leč pokaždé nezvyklé a nepochopitelné.Myslím,že to může být tak jak jsi naznačila s tou demencí.Zvlčení na starý kolena je podle mne blbost..

dejavu
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 07:59
- Nahlásit

ano, i pes muze trpet temito priznaky starecke demence

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 08:22
- Nahlásit

dejavu
davidkova renata
Dík, to jste mě teda nepotěšili . Už jí pomalu hledám místo na hezký hrobeček . Ale zatím pořád má chuť k jídlu tak jí dopřávám ať si ještě užije

monika
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 08:26
- Nahlásit

Biluška
je mi to líto, ale myslím, že se opravdu jedná o demenci. Naše kokřice se začala taky takhle nějak podobně projevovat loni v létě. K tomu se pak přidaly agresivní výpady i proti naší dcerce a pak začala kadit krev a přestávala chodit. Nemohla se postavit.I když ji bašta pořád chutnala museli jsme to ukončit.
Ten hezký hrobeček asi opravdu pomalu hledej.

Smečka
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 08:27
- Nahlásit

Braja na starý kolena zvlčela
Biluška
Spíš bych řekla,že je normálně stará

Darina1
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 08:44
- Nahlásit

Biluška
Podle mě je to opravdu to co popisuješ. Já co si s pomý nám a co jsme měly vždy NO které jsme chovaly takových 30let, tak opravdu když přišel ten jejích věk tak příznaky byly buď podobné ne li stejné. No a nejhorší je když bydlíš v paneláku a ta cesta dolů trochu trvá, několikrát musely být schody od čtvrtého patra vydezinfikovaná.
Takže podle mě je to co popisuješ a přesně jsi to pojmenovala. I psy mají svoje dny.
Pac a pusu posílají Biško a Damiško.

kokoška
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 08:55
- Nahlásit

Biluška
no já nevím, jestli psi trpí demencí, moje první čuba měla v 15 letech rakovinu jater a jak se neodbourávaly škodliviny, tak ji to pomalu otravovalo celé tělo a jedním z projevů byla zmatenost a stavy podobné těm, co popisuješ ty. Źe to byla rakovina jater se ujistilo až při pitvě - vet chtěl sám vědět, co psovi bylo. Nikomu bych nepřála,aby mu pes odešel takhle, není to nic pěkného, zajdi k vetovi a poraď se s ním, třeba má pes nějakou poruchu, která se projeví až s věkem.

arsiela
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 11:43
- Nahlásit

Biluška
Může to být opravdu demence,já to mám s naší 12letou psinou to samý.Začala napadat cyklisty,nemůže jít na volno a to ještě před rokem si jich ani nevšimla,má několik zkoušek s poslušnosti,dokonce i u kola kdysi běhala.S čistotností jsme taky na štíru.
Pokud chceš být klidnější,že se nejedná o následek onemocnění tak nech udělat rozbor krve,jestli není problém v játrech,nebo ledvinách.Já krev nechávala nabírat taky.

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 11:54
- Nahlásit

arsiela
Rozbor krve už řešit nebudu.Ona má pyodermii rozlezlou po 80% těla a velké problémy s kloubama. Když naposledy (asi před 6 týdny) prošla atb kůrou tak jsme se s vetem domlouvali, že je to naposledy. Teď je v remisi, ale jakmile se to znova rozjede tak ji nechám uspat. Takže ledviny a pod už u ní řešit nebudu. Agresivní na lidi díkybohu není, cizí psi ji taky nezajímají ( tady na vesnici jich ani moc nepotká). Našim psům ublížit nedokáže, jak puma tak Akéla ji zvalchují raz dva, spíš řeším aby v té rvačce neublížili oni jí. Nejvíc mi na tom vadí to její venčení v baráku. Chlap psy zrovna moc nemusí, takže kvůli tomu řve a já mám taky dost jiné práce než pořád čistit koberce. Asi ji budu muset víc hlídat dokud to neudělá na zahradě

ZdeNek_K
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 12:30
- Nahlásit

Biluška-Možná to bude znít krutě ale já bych v podobném případu asi uvažoval o utracení - pokud už ti pes neví proč utíká tak se může zranit , ztratit atd.. a to by bylo pro něj mnohem horší smrt než u veterináře .

Biluška
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 13:20
- Nahlásit

ZdeNek_K
Už o tom uvažujeme od jara. Pořád nemůžu najít odvahu.Je jisté, že to musím udělat ve chvíli kdy se znova rozjede ta pyodermie (a ta se rozjede, to je víc než jisté ) . Na procházky už ji moc neberu, právě proto aby nemohla utéct, spadnout a podobně. Jenom tak dožívá na zahradě, v kuchyni a u rybníka. Déle jak do podzimu to bohužel asi nebude.

ajunka
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 13:27
- Nahlásit

no náš pes netrpí stařeckou demencí spíš se v 17 letech začíná chovat jak mladoch takže kdyby neměl rpoblémy s pohybem nikdo by mu 17 ani neřekl a trávení mu mužou zavidet i naši mladý pesani protože tak hezký hoví nko v takovém věku to se ejn tak nevidí .-))
jinak pesani určitě mužou trpět stařeckou demencí enbo něčím podobným prostě se o u ncih musíš přecházet když vykoná potřebu někde kde nemá stane se

leila
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 15:43
- Nahlásit

Biluška
he to co popisuješ nám dělal ten strý belg 18let...... my chvíli mysleli že tím že se nám posere doma tak se nám za něco mstí, ale on to fakt už nevydržel sem tam nás nepoznával a napadal nás jenom štípal ne kousal.... napadal cizí psy fakt bezdůvodně i ty známé někdy napadl..........

Fík
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 16:45
- Nahlásit

Biluška
Myslím, že pokud může mít pes cukrovku, špatnou funkci štítné žlázy nebo podobné choroby, proč by nemohl být senilní? Nebo mít za zadkem toho dědka "co všechno schovává" -Alzhaimra

brut
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 21:33
- Nahlásit

Biluška
Denynka taky trpí stařeckou demencí...potvrzeno vetem....doporučení od něj: pes se venčí na vodítku ( Denča mimo jiné blbě slyší, tak pro jistotu), vyvenčení se doma netrestat, stejně si to pes není schopen uvědomit. Nechat psa co nejvíc v klidu a dbát na správné složení stravy. Nic jiného se s tím nedá dělat

fatdog
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 21:36
- Nahlásit

zdravím veta, který popsal nějaký stav u psa jako stařeckou demenci.....myslím, že by měl znovu na zakládku ...

brut
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 21:38
- Nahlásit

fatdog
myslíš?... nebyl jen jeden

fatdog
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2007 22:23
- Nahlásit

brut
no bohužel u nás je spousta nevzdělanců.....a ignorantů....

můžete mi tedy napsat, na základě čeho ti vaši diplomovaní veti diagnostikovali u Vašich psů Alzheimerovu chorobu?
Děkuji a zdravím Vaše vety, možná byste měli zveřejnit jejich jména, neboť Vy se plést můžete, ale oni jako profíci by si takové pojmy nejspíš plést neměli.

DušanB
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 12:09
- Nahlásit

Mně umřel pes právě v sobotu na selhání jater (nádor). Ztrácel orientaci, zvracel a průjmoval všude, kde ho napadlo. Ale ještě než to propuklo, tak byl naprosto čilý, pravda sice prospal 16 hodin ze 24 a venku už ho to nebavilo jako dřív, ale jinak byl úplně normální. Vůbec jsme to nečekali.

sarax
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 12:21
- Nahlásit

fatdog
můžete mi tedy napsat, na základě čeho ti vaši diplomovaní veti diagnostikovali u Vašich psů Alzheimerovu chorobu?
sem se nedočetla,že by tu někdo psal o Alzheimru..stařecká demence-prostě senilita u starejch lidí není rovna tomuto...si jako myslíš že každej senilni starej člověk má Alzheimra??třeba rozlišit...i zapomínání není vždy příznakem..ale předpokládám že sis toto vše dobře nastudoval a máš taky vzdělání zdravotním směrem a jistě víš co píšeš....

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 15:09
- Nahlásit

V současnosti trpí 1/4 lidí starších 85 let demencí. Alzheimerova choroba se na tomto čísle podílí z 50-60%

zdroj: wikipedia

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 17:08
- Nahlásit

fatdog
Ty perlíš, máš skvělý a široký rozhled ve všech oborech.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 18:22
- Nahlásit

u fatdoga pozoruju takový podobný příspěvky už dost dlouho a tak to neřešim...

brut
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2007 19:12 - Změnil/a: brut
- Nahlásit

fatdog
Nehodlám se dohadovat, na to nemám čas a ani chuť......prostě beru názory několika vetů v potaz a řídím se jejich radami. Pokud máš jiný názor, tak beru, ale tím jsem debatu na toto téma skončila

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání