Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / štěně a DKK
Autor Zpráva
Montik
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 10:47
- Nahlásit

Ahojky, mám takový dotaz. Včera večer se našemu 3. měsíčnímu štěněti dělal z důvodu úrazu rentgen zadních nohou-bez narkózy, na kterém bylo vidět a vet to i potvrdil, je vidět dosti mělká levá kyčelní jamka...Rozsah dysplazie v dospělosti se z toho samozřejmě nedá určit, ale tak na 90 % tam bude. A teď otázka-bylo nám řečeno, že do 4.měsíce věku se dá dělat operativní zákrok, který pejskovi pomůže v dospělosti....Vím, že je ještě malinkej, že to nejni nic jistého, že to tak bude, ale mám brouka v hlavě a ráda bych slyšela vaše rady, názory a zkušenosti...Nechat odoperovat s tím, že nemůže být chovný atd, ale měl by menší případné bolesti (problémy) v dospělosti nebo počkat, jestli se to buď úplně nespraví nebo to nebude jen lehká dyspl...??? Nechce se mi nechat řezat do tak malého hafana...Co myslíte???

choco
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2007 10:49
- Nahlásit

Montik
Moni, můj názor znáš ale napadlo mě, jestli si to písla i chovatelce, co by radila?

choco
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2007 23:50
- Nahlásit

už jsi písla chovatelce?

Lucinda
Člen
# Zasláno: 21 Čen 2007 23:55
- Nahlásit

Montik
Od kompu se to píše, ale asi bych nechala operovat, pokud vetovi věříš, nebo bych nechala ještě vyšetřit jinde, pokud máš trochu pochybnosti. Držím palce. Na chovnost by nemuselo dopadnout a v dospělosti by to mohl být velký problém. Nehledě na to, že ti může hodně a často kulhat.

jeje
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 00:36
- Nahlásit

Montik

ak chces vediet presnejsiu prognozu, pozri si http://www.pennhip.org/ vlavo v menu "PennHIP Research" cast "Reliability of the Method", ale popytaj sa, ci to uz Necas/Zatloukal maju v Brne zabehnute... Ja som to zistoval uz davno a vtedy s tym len zacinali.

Jandula
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 07:38
- Nahlásit

jeje
Montik
V Praze tuhle metodu operace dělají na Veterinární klinice v Klánovicích... Ale připrav se, že to nebude levná záležitost... A hlavně pokud tam půjdeš pro radu, tak se připrav na to, že tě budou tlačit do operace... prý je ještě dobrý Musil v Českém Brodě, rozhodně bych zkusila konzultovat víc odborníků...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 08:20
- Nahlásit

Montik
No já bych s operací tak nespěchala,tady na foru ti hodně lidí potvrdí,že maj psy,který by vlastně vůbec neměli chodit a lítaj naprosto bez problémů.Ale je to jen můj názor..

Smečka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 08:34
- Nahlásit

Na chovnost by nemuselo dopadnout
Lucinda
Operací dispozici k předání genů na potomky nezrušíš.
Montik
Nenechala bych operovat takhle malé štěně.Čeká ho období intenzivního růstu,bála bych se toho.
Mimoto není nikde psáno,že musí v dospělosti dopadnout špatně i bez té operace.

wami
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 08:46
- Nahlásit

Montik
dalsi vec, co me k tomu napadla... Steneti se klouby teprve vyvijeji, je docela pravdepodobne, ze se stav kloubu jeste muze o neco zlepsit...
Ja bych neoperovala, je to pro stene zbytecna zatez, v hodne pripadech si priroda poradi sama (a nasvalenim psu taky hodne pomuzes). Nechala bych psa prerentgenovat tak ve dvou letech, az bude dospely a plne vyvinuty, pak uvidis, co a jak...

A DKK nemusi byt az takovy strasak, psala jsem to tu uz stokrat, nase mala mela klinicke potize, kdyz jsme si ji privezli z utulku (a to ja se kvuli tomu tehda malem hroutila, protoze cuba kazdy vecer doslova brecela a pajdala a nohu si nosila, vubec na ni neslapla), po rtg v necelem roce mela 3/4 s tezsi artrozou na horsi noze...
Po pul roce, co je u nas, uz tak mesic a pul ani neknikla, spi na Lumpove boude, kam musi tak metr dvacet vyskocit z mista... Nasvaleni dela s dysplazkou zazraky...

jana33
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 09:59
- Nahlásit

Montik
být tebou,tak to zkonzultuju ještě s ortopedem odborníkem, v Praze Duchek,v ČB Musil. Máme dva psy s DKK 4/4, jeden je v pohodě,jeden je na tom dost zle. Pokud by se i odborník ortoped vyslovil pro operaci,šla bych do toho

LucieS
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:13
- Nahlásit

Pokud ovládáš AJ, zadej si do googlu "Juvenile Pubic Symphysiodesis", vyleze toho docela dost. Úspěšnost je slušná právě ve 3-4 měsících, pak to jde dolů a po 5 měsíci už tato operace udělat nejde - resp. nemá smysl. Takže počkat do dvou let je "rada nad zlato". Rozhodnutí je na tobě. Ale určitě to chce slušnější diagnostiku, než jeden snímek bez narkozy. Chce to ortopeda, pohybové testy (Ortolaniho test) atd.

wami
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:15
- Nahlásit

LucieS
to nebyla rada, jen poznamka, ze ve dvou letech ty klouby taky muzou vypadat uplne jinak...

netvrdim, ze mam pravdu, to vubec. Nejsem ortoped a uz vubec si operacemi nevydelavam na zivobyti. Jen poukazuju na to, ze i to, co nekdy vypada beznadejne, nakonec tak strasne byt nemusi...

KEISSA
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:24
- Nahlásit

Z vlasní zkušenosti u několika psu bych štěně nenechala operovat,jak už tu píše hodně lidí tak i s těžkou DKK muže mít pes dobrý život a nikde není psané že pes muže mít v pozdějším věku právě kvuli operaci problémy.Pes se ve třech měsících ještě stále vyvíjí a DKK muže být ted jen rustová která se sama rustem upraví.Právě kvuli vývinu se rtg provádí až po ukončení rustu,už se mi několikrát stalo že jsem z nějakého duvodu dělala rtg u mladého štěněte a byla tam horší DKK a když se to pak dělalo v dospělosti znovu tak byli klouby 0/0 nejhuře 0-1/1.Pokud pejsek nemá problémy tak bych doporučila kvalitní krmení,kloubní výživu a přiměřenou zátěž .

Montik
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:32
- Nahlásit

Ahoj všem, mockrát děkuji za rady a názory...Také si myslím, že je ještě moc malinkej na nějaké závěry. Stupeň se z toho nepozná a je možné-v co doufám, že z toho vyroste. Ale dnes si vyžádám ten snímek a půjdu za jiným doktorem, abych znala i další názor... Ale do té operace se mi opravdu moc nechce...Nejspíš počkám a uvidím...budeme nasvalovat a snad to dopadne dobře. Dám vědět, jak se to vyvíjí. Ještě jednou moc díky.

LucieS
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:33
- Nahlásit

wami
KEISSA

Jo jo. Ale tady právě nestačí rtg (to je strašně širokej pojem, nicneříkající), směrodatné jsou pouze ty pohybové testy. Taky nejsem ortoped, ale co jsem kde vyčetla a sem tam viděla, tak na tom zřejmě asi něco bude.
Spousta chovatelů si již v současné době dělá předrentgeny a štěně s horší diagnozou si nenechají, ale prodají dál... Jen se o tom vůbec nemluví. Co kdyby zájemci chtěli kupovat jen otestovaná štěňata, že jo. Půlka vrhů bude neprodejných.

LucieS
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:34
- Nahlásit

Montik
Jeden snímek bez narkozy opravdu nevypovídá absolutně o ničem.
Byli tu vyjmenováni odborníci, jdi za některým z nich a projeďte to znova. Ať si v budoucnu něco nevyčítáš.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 10:44
- Nahlásit

LucieS
Právěže jako chovatel jsem zkoušela dělat rtg i v nižším věku a několikrát se mi stalo že štěně se špatným výsledkem v dospělosti mělo rtg 0/0 a z vlastní zkušenosti dělám před rtg až kolem 6-8 měs ,dřív to opravdu nemá cenu a výsledek je dost nepřesný (v podstatě škoda peněz)pokud pesan nemá problémy tak ani před rtg nedělám.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 11:19
- Nahlásit

Ja by som urcite urobila testy PennHIP a potom bola snad mudrejsia. S buducim stenatom mienim na ne ist uz len zo zaujimavosti.

choco
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 11:35
- Nahlásit

Montik
tak jsem ráda, že se jsou názory stejný jako moje Taky bych u toho nedělala hned závěry. Jen mě udivuje, že ti vet ty další možnosti neřekl a hned doporučuje u takovýho prcka operaci...

Montik
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2007 12:06
- Nahlásit

choco
Ale nezapomeň, že jsem tam nebyla s DKK, ale s něčím úplně jiným a na tohle jsem se zeptala jen ze zvědavosti...

shpagetka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 00:21
- Nahlásit

Ahojky, můžu se zeptat?....na DKK trpí všichni psi?

jeje
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 01:11
- Nahlásit

shpagetka
Vsetci nie, ale patri to medzi najrozsirenejsie choroby u velkych a gigantickych plemien (u niektorych az polovica populacie, ale lahsie formy sa nemusia negativne prejavovat), rozsirene to je aj u niektorych strednych plemien, ale u mnohych plemien su aj horsie choroby...

venda
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 08:59 - Změnil/a: venda
- Nahlásit

Montik
mám psa, u kterého se DKK potvrdila v osmi měsících a kdyby mi někdo tuhle operaci poradil s tím, že nebude mít ty problémy jako má, tak bych to nechala udělat, jenže to mluvim z pozice, kdy už to nejde, takže můžu bejt chytrá, určitě bych se poradila s nějakým ortopedem, nejmíň s jedním dalším veterinářem
no a ať už se rozhodneš pro nebo proti operaci, tak dokud štěně roste (aspoň do toho roku) rozhodně bych ho vůbec nezatěžovala, omezit lítání se psy, skákání, prudké otáčení, jestli plave, tak nejlepší je plavání, držet co nejnižší váhu, chondroprotektiva
a až se dokončí vývoj kostry tak začít s tím osvalováním jak psala Wami

ajunka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 10:15
- Nahlásit

moje rada zajed na dobrý ortopedický středisko- mimon-brno-hradec nech psíka z rentgenovat pořádně ne jen z jedné polohy nech si udělat posudek snímku do více lékařu-klidně i vyhodnocovatelu RTG DKK a podle toho se rozhodni

Essi
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 10:52
- Nahlásit

Moc dobrý ortoped je MVDr. Musil z veterinární kliniky z Českého Brodu, pomohl už hodně psům, mluví stručně, jasně a na rovinu.

fatdog
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 11:26
- Nahlásit

davidkova renata
No já bych s operací tak nespěchala,tady na foru ti hodně lidí potvrdí,že maj psy,který by vlastně vůbec neměli chodit a lítaj naprosto bez problémů.Ale je to jen můj názor..
Samozřejmě..souhlas...

Smečka
Lucinda
Operací dispozici k předání genů na potomky nezrušíš.
Montik
Nenechala bych operovat takhle malé štěně.Čeká ho období intenzivního růstu,bála bych se toho.
Mimoto není nikde psáno,že musí v dospělosti dopadnout špatně i bez té operace.

No samozřejmě taky souhlas...

Montik
Hele, samozřejmě to může být vážné a operace být na místě, ale to asi nyní těžko zjistíš, protože dopadnout to může jakkoliv...v každým případě by bylo dobrý si uvědomit, že:
-každej pes nebo i třeba člověk...třeba Ty se rodí s dispozicema k nějakým chorobám,vadám, neduhům apod....velice pak v průběhu života záleží na míře a způsobu ovlivnění jedince okolím, co z toho vlastně vyvstane a co ne...samozřejmě nezáleží jen na tom, ale chci tím sdělit, že Tvůj pes má dispozice určitě i k jiným neduhům...menší či větší...zrovna jako já nebo Ty...většinu z nich samozřejmě nezjistíme, leda že se začnou projevovat
-nezapomeň, že většina vetů u nás jsou podnikatelé a tková operace je pro ně dobrý business..moc dobrý a vlastně bez jakékoliv odpovědnosti ...takže na to mysli taky....

Essi
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 11:28
- Nahlásit

fatdog

právě proto doporučuju doktora Musila, mám vyzkoušené osobně, že on se takhle nechová, jemu jde opravdu o psa.

ajunka
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2007 12:40
- Nahlásit

fatgo tak spousta vetu hrabe prachy a dost jich ale taky umí hodně pomoct osobní zkušenosti s MVDr vepřekem z mimoně- super doktor- ke zvířatum perfektní k lidem upřímný

jeje
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2007 09:20
- Nahlásit

Montik

ako ste sa rozhodli? Ak penHipp skore bude nepriaznive a klby su aj palpacne volne, tu operaciu,coti ponukali "Juvenile Pubic Symphysiodesis" treba absolvovat do 4 mesiacov.

Zakrok je to trivialny a rychle sa hoji. Elektrokauterom (elektricky vysokofrekvencny noz) sa urobi zarez do "stydkej spony" v panve, cim sa spalia rastove platnicky v tejto oblasti a pri dalsom raste panva rastie nesymetricky (len v hornej casti) cim sa jej okraje s jamkami "kycelnich" klbov sklonia a lepsie drzia hlavicu stehennej kosti...

http://caltest.vet.upenn.edu/pennhip/topics/treatm ent/jpsymp.htm

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání