| Autor |
Zpráva |
xxx
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 08:43
- Nahlásit
Ahoj, mám křížence jezevčíka s pudlem. A jelikož jeho postava je spíš jezevčí (po pudlovi má jen uši a srst), mám obavy o jeho páteř! Co mám dělat aby zbytečně na páteř netrpěl nebo aby byl co nejdéle zdravý - jezevčíci s tím mají dost často problémy.
Vitamíny?
Díky...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:25
- Nahlásit
xxx
nechodit do schodů a hlavně ze shodů, zajistit dostatek pohybu, aby se "osvalil" a svaly ho zpevnili...Nepřekrmovat a udržovat váhu...Vitamíny? nevím, Pokud psa chytnou plotýnky, je to způsobeno "zvápenatěním" těch plotýnek, s tím bohužel s vitmaníny nic naděláš...aspoň já o ničem takovém neslyšela...Snad nějaká kloubní výživa, ( já používám pro svoji jezevčici lososový olej na celkové posílení imunity, srdce, kostí, kloubů a svalů, pro lepší srst...no celkově kondičku ..)
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 10:31
- Nahlásit
xxx
Jde o to jak je pejsek dlouhý, jak dlouhé má nožičky a jak je těžký...prostě celkové proporce...Pokud je spíše menší ("trpasličí") má dispozice nižší, pokud je jako stand. jezevčík, dispozice jsou vyšší, ale pokud mu přizpůsobíš režim tak, aby "nepřesunoval" zátěž na plotýnky (právě např. ta chůze ze schodů) tak to riziko snížíš...
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 11:47
- Nahlásit
xxx
já si osobně myslím, že je důležité udržovat hlavně váhu v mezích, ale ostatní je podle mě spíš dáno geneticky nebo pouhou náhodou.
Naše jezevčice půlku života trávila na okně, odkud dolů skákala z parapetu (cca 80 cm) a po schodech běhala v domku nahoru do patra a dolů celý život nesčetněkrát denně. A nikdy problémy s páteří neměla. Nedá se to paušalizovat, ale tohle je moje zkušenost.
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2007 13:20
- Nahlásit
blanulinka1
Já si spíš myslím, že je lepší, když chodí po schodech běžně, než když na to není vůbec zvyklý a pak najednou začne. Důležité je hlavně to osvalení, jak píšeš, a váha. Jezevčík je lovecké plemeno, takže by to měl být "terénní" pes .
Vitamíny?
Já mám pocit, že na klouby je dobré přidávat ke kloubní výživě i vitamín C, kvůli lepší vstřebatelnosti (bohužel už nevím, odkud to mám).
|
baška
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 08:54
- Nahlásit
xxx
po vlastnej tragickej udalosti, môžem doporučiť len toľko, čo už tu bolo povedané - sledovať hmotnosť a to precízne. Radšej psíka chudšieho, než kilo navyše. Žiadne vitamíny pridávať netreba. Chce to kvalitnejšie granule, dostatok pohybu ale vyváženého. Tiež ho nemožno presilovať. Do schodov a zo schodov by vôbec nemal chodiť - lepšie je ho nosiť. Žiadne prudké pohyby, výskoky na betóne. zoskoky a pod. Ak však má dispozíciu tak skôr alebo neskôr ho to chytí. Ak už má psík rok, tak je možné ho zobrať na vyšetrenie chrbtice a platničiek - ako to tu niekto v iných diskusiach doporučoval - aké má dispozície.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 10:41
- Nahlásit
baška
to jsem byla já . Ten RTG zjistí dispozice k vápenatění plotýnek, z čehož tyhle problémy vznikají. Podle toho se pak upravuje režim psa, strva, pohyb...
Venta
Já si spíš myslím, že je lepší, když chodí po schodech běžně, než když na to není vůbec zvyklý a pak najednou začne, bohužel v tomhle s tebou nemůžu souhlasit, jezevčík by se ke schodům prostě dostat neměl...Např. já bydlím ve druhém patře, je to počítám takových 30 schodů z přízemí...Vždycky ji vozím buď výtahem, nebo nosím, nikdy po těch schodech nešla a ví, že tam nesmí. Nejhorší je pro ně ten pohyb dolů ze schodů. Neříkám, že je třeba ji nosit třeba jeden schod někde před obchodem, nebo restaurací, ale nedovolila bych jí, aby po schodech chodila pravidelně...Když byla ještě štěňátko, tak jsem ji i ten jeden schod vynesla... Já si prostě netroufám ji ohrozit, i když u trpasličích je to méně prvděpodobné a ona je lehoučká, má 4,5 kila, ale raději přidřepnu a přenesu ji...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 11:09
- Nahlásit
Já se teda zeptám jako laik: Není fakt lepší, jak píše Venta, dopřát pejskovi od mládí dostatek všestranného pohybu, včetně těch schodů? Tím se přece kostra pořádně osvalí a zpevní a případná možnost vyskakování plotének se tím musí nutně snížit.
Bála bych se, že když budu pejska denně nosit po schodech, tak kdyžpak třeba někde přeskočí v lese kořen, tak mu rupne v zádech a nebude mít žádné svaly, které by to rupnutí vrátili na místo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 11:13 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Můj pes Píďa je sice malý pinč, ale trpíval na plotýnky, už dvakrát málem ochrnul. Já to řeším tak, že ať lítá, ať skáče, ať si ty svaly pořádně zpevní. Zatím co mu plotýnka dvakrát vyskočila, tak to vždy bylo na jaře, kdy měl v zimě míň pohybu.
On si ty plotýnky patrně vyviklal u předchozích páníčků, oni ho klidně nechávali s háravkama a on tam kopuloval na tlapkách - šlo o fenky šarplaninců, takž se páníčci nebáli oplodnění.
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 11:49
- Nahlásit
aren
Bála bych se, že když budu pejska denně nosit po schodech, tak kdyžpak třeba někde přeskočí v lese kořen, tak mu rupne v zádech a nebude mít žádné svaly, které by to rupnutí vrátili na místo
Přesně tak, souhlas. Mám jezevčíka, který chodí před každou procházkou po schodech půl patra dolů a po procházce půl patra nahoru a doma skáče na gauč a na postel běžně. Ale mimo to má opravdu hodně pohybu, je pěkně osvalený a váha je tak akorát. Je mu skoro 7 let a se zádama nikdy neměl žádný problém.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:29
- Nahlásit
Venta
aren
myslím, že osvalení jde "zajistit" i jinak než tím, že bude lítat po schodech, pokud bude mút dostatek pohybu...
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:36
- Nahlásit
blanulinka1
lítat po schodech
To určitě, taky jsem psala, že pohybu má fakt hodně v přírodě, ale že k tomu ještě musí překonat pár schodů než se dostaneme ven/dovnitř. Samozřejmě že jen "lítáním po schodech" se pes neosvalí a navíc si tím bude jen zatěžovat páteř a klouby.
Ale znala jsem fenku jezevčíka, kterou po schodech nosili, z postele neskákala, chodila jen cca na hodinové vycházky, a pak jim jednou (asi ve 4 letech) seskočila z křesla a ochrnula.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:40
- Nahlásit
blanulinka1
i jinak než tím, že bude lítat po schodech
Jasně
Jsem nepsala, že si má nahonit kondičku hlavně na schodech.
Ale například v lese přes pařezy je to podobné.
Venta
Ale znala jsem fenku jezevčíka, kterou po schodech nosili, z postele neskákala, chodila jen cca na hodinové vycházky, a pak jim jednou (asi ve 4 letech) seskočila z křesla a ochrnula.
jo, přesně toho bych se bála. Tomu se nedá zabránit, dřív nebo později ten pes odněkud seskočí.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:48
- Nahlásit
On si ty plotýnky patrně vyviklal u předchozích páníčků, oni ho klidně nechávali s háravkama a on tam kopuloval na tlapkách
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 12:56
- Nahlásit
Venta
aren
je to právě i o těch dispozicích...můžeš se přetrhnout, ale stejně to jednoupříjde, nebo ti pes může skákat jak na pérkách a dožije se 18ti a nic Já si jen říkám, že dostatek pohybu má, nejen běh a chůze, ale i přirozené překážky v terénu, takže ji těch schůdů a skoků na gauč a postel šetřím...( má "nástupní plošinku" )
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 13:21 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Mucholabka
Srandičky, jo?
Jo, všichni z toho měli kino, sousedi v těch dnech v oknech, ani nezapínali televizi, a chudák pes málem ochrnul
Ale to je přesně to, furt jen v kotci polehávat a pak čtyřikrát do roka (měli dvě fenky) ostrej záhul na plotýnky. Jezevčík by byl v tahu už dávno.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 13:36
- Nahlásit
blanulinka1
Kolikrát jsou v lese i horší překážky, než schody. Několikrát jsme přecházeli místa, které jsem já nedokázala překonat (strmé srázy, výmoly) a psi to přeběhli s klidem.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 13:40
- Nahlásit
aren
jo ty srázy, to Bedřich miluje... potvora, já tam vlézt, tak jedu po prd.. kopytama napřed a nahoru mě tahají jeřábem a vona si tam lítá cik-cak jako blázen
|
baška
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:26
- Nahlásit
Každý veterinár povie, že dlhá chrbtica nemá čo po schodoch chodiť - žiaden tréning akože do budúcna, na to je žiadúci iný druh pohybu. Pohyb po schodoch je pre dlhú chrbticu neprirodzený a veľmi ju zaťažuje. S kondičkou to nemá nič spoločné. Ovšem ochrániť dlhú chrbticu pred každým nežiadúcim pohybom je nemožné, ale u schodov to ide.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:31
- Nahlásit
baška
lípm bych to neřekla přesně to jem se snažila říct
|