Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Skříplý nerv v páteři
Autor Zpráva
Falka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 10:43
- Nahlásit

Mám fenku středního knírače, 2 roky. Ve čtvrtek ráno se mi zdálo, že nějak divně drží ocas (je to střední kníračka, ti ho nosí nahoru), visel jí dolů a vůbec s ním nehýbala, celý den. Jinak ale chodila a běhala normálně. Druhý den to už bylo lepší, ale šli jsme radši k vetovi a řekli nám, že si zřejmě skřípla nějaký nerv v páteři, v kůži nad ocáskem neměla skoro žádné reflexy (nereagovala cuknutím kůže na štípnutí ap.). Chytlo to ale jen pohyblivost toho ocásku.... takže přemýšlím, z čeho to může být.
Minulou neděli jsme byli s fenkou na výletě, cca 30km. Fena byla navolno (teda na dlouhé šňůře - loví ), a cca posledních 8-10km šla v postroji a tahala. Ale ona netahá moc, víceméně když se jí zachce a hlavně z kopce... . Ve čtvrtek ráno se jí to bloklo (nebo možná ve středu večer, to jsem si nemusela hned uvědomit. Myslíte, že to může být z toho tahání? Jinou nezvyklou zátěž neměla, jen věci, které děláme celkem běžně a pravidelně. Ona není velká, je spíš drobnější i na střeďáka, váží asi 14kg. Jinak děláme třeba agility, kde bych něco takového čekala spíš, přece jen je to v rychlosti, skoky, otočky - a tam bylo vždy všechno v pohodě. Tak doufám, že to byla jen náhoda - nemáte s něčím takovým zkušenost? Může to být náhoda, nebo to spíš ukazuje na nějaký neurologický problém s páteří?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 11:41
- Nahlásit

Náš pes měl několikrát "mrtvý ocas", ale měl to ze sychravého počasí, byla zima a rosa, on se namočil a nastydly mu svaly co pohybují ocasem.

Nekoupala se třeba vaše fenka někde venku?

Falka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:12
- Nahlásit

Na to přesně se mě veterinář ptal, ale nekoupala. Jediné, z čeho mě napadá, že by mohla nastydnout bylo, že když jsme si sedli do hospůdky na zahrádku, ležela tam na zemi - na betoně. Ale jen chvilku, ono jí to tlačilo , tak jsem pod ní dala ještě vestu. Hlavně ale jen při nastydlých svalech by asi měla na kůži nad ocasem normální reflexy, nebo ne?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 12:51
- Nahlásit

To nevím, já to nezkoušela.
Ale ten náš pe to měl několikrát i z toho, že do něj narazil náš mladší pes. Teda usuzuju tak, protože mokro ani zima nebyla a nevím, z čeho jiného by to mohlo být.

fromeli
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 13:03
- Nahlásit

No já to znám akorát od jezevčandy a tenkrát to byla plotýnka. Ona jezevčanda dostala klidový režim, teplo. Během života se ten stav několikrát opakoval.

Falka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:01
- Nahlásit

fromeli: A to nemohla hýbat ocáskem, ale mohla normálně chodit, nebo i tahala zadní nožičky?

fromeli
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:15
- Nahlásit

Falka
to byla psice sousedky, ona na to dost trpěla a podle toho, kde se jí to šprclo, podle toho nemohla hýbat, dokonce jednou chodila i s hlavou na stranu, tak jako chodím já, když se mi šprcne nervík Ale jednou to bylo i s ocáskem
Ale v pohodě dožila 14 let a pak zemřela na zcela jinou věc.

Falka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:26
- Nahlásit

No, mě jde spíš o to, že psice je zatěžovaná (agility, služebka, i ten dogtrek jsem měla v plánu) a pokud by měla nějaký problém, jestli by nebylo lepší některý druh zátěže omezit. Na druhou stranu ona je hyperaktiv, takže omezení by asi zas snášela těžko psychicky....

fromeli
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:31
- Nahlásit

Falka
já bych jí omezila po dobu problému a pak na nějakou dobu, to by Ti měl říct vet, který jí prohlížel, když problém měla.

Až se z toho dostane a bude vše v ťukesu a nebude-li se tento problém opakovat, tak bych ji nijak neomezovala. Ale pokud by se to opakovalo, tak ty skoky nebudou to pravý ořechový, dle mého.

Falka
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2007 14:54
- Nahlásit

Jo jo, ona už je fenka celkem v pořádku, ale má klidový režim tak na týden, podle veta. Udělám to tak - zatěžovat jí budu zatím normálně a řešit jen pokud se to zopakuje. Každopádně když jsem si četla o tom "mrtvém ocasu", tak příznaky jsou úplně stejné, i doba trvání apod. Sice píšou hlavně o retrievrech, ale asi to není vyloučený i u jinýho plemene, a fenka se sice nekoupala, ale nachladit se na tom výletu zřejmě mohla....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání