Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Po katraci
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:04
- Nahlásit

Mohla bych poprosit lidi, kteří nechávali kastrovat fenku, aby mi řekli svoje postřehy? Jak je na tom fenka po operaci atd.? Dneska dopoledne moji psici operovali, první "šok" pro mě i pro doktorku byl, že psice váží skoro 10 a půl kila, schválně sme ještě převažovali, jestil to není chyba váhy atd. Doktorka nakonec dala psici narkotika na váhu 10 kg, psice pořád ne a ne usnout, nakonec dostala postupně dávku jako pro vlčáka, v čekárně jsme seděly asi 45 minut a psice pořád ještě nehodlala spinkat, ale byla už oblblá, tak si ji už doktorka dala na stul aby ji oholila atd... Při operaci ji ještě dvakrát prej museli přispávat. Je možný, aby pes takhle "bojoval" proti narkoze? Sama doktorka z toho byla doecla zaskočená.
No, ted asi 3 a půl hodiny po operaci se už psice celkem probrala a snaží se už vstát, zatím teda ještě neúspěšně. CHtěla bych se zeptat, za jak dlouho se muže postavit na packy? Spíš vaše osobní zkušenosti. Taky co se týče bolestivosti atd.?
Rady od veterinářky a všechno mám na paměti, dostaly jsme algiffen proti bolesti s sebou domů, napít má dostat až asi kolem 17 00 - 17 30. Taky jsem byla upozorněná na to, že se pejsina počurá, že o tom ani nebude vědět, což se taky stalo...
Chtěla bych spíš praktický rady od lidí, kteří doma už kastrovanou fenku měli... taky mě ted všichni straší, že se změní povahově a bude z ní línej pes, osobně tomu zrovna moc nevěřím, ale je to možný? Nebo je to mýtus, podobně jako že fena musí mít aspoň jednou štěňata? Moc všem děkuju...

Anonymní
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:15
- Nahlásit

Naše psí slečna byla po kastraci hodně špatná následující den, pak taková malátnější další dva dny a pak se to začalo rapidně lepšit takže když jí vyndavali stehy po tuším 10 až 12 dnech byla až příliš živá. Což nuitno říct jí vydrželo do dnes. Není ani líná ani otylá (i když je pořádný jedlík, ale to byla vždycky). Povahově se mi nezdá změněná, přičemž kastrace proběhla ve třičtvrtě roce. Jediné s čím máme problém je, že je silně dominantní, ale nemůžu s jistotou říct, že to je důsledek kastrace.

moll
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:21
- Nahlásit

Máme doma 3 kastrované fenky - stáří 2x 5 let a 1x 2,5 let. Obě starší byly kastrované brzo, ještě před prvním háráním, další po prvním hárání. U všech byla narkoza bezproblémová, dostaly první omomující injekci a pak druhou, po které usnuly natvrdo. Obě starší fenky byly kastrované zaráz - než vet odbavil druhou, první se už probírala. Do auta došla s dopomocí sama, odnášely jsme jen tu druhou, která ještě byla v narkoze. Doma jsem je uložily do pelíšků, holky se svinuly do klubíčka a 24 hod nejevily o nic zájem, ani o jídlo a pití - jen v klidu spaly, žádné projevy bolesti, kňučení, nic. Další den vstaly a při ranním venčení se šly projít na zahradu - pro jistotu jsme je měly na špagátě, kdyby se chtěly s ostatními moc nehonit. Předpoklad byl správný, chtěly se honit. Po domě chodily už bez omezení, ven pro jistotu jen vyvenčit a znovu zavřít. Třetí den si začaly odoperovávat stehy, takže na veteriunáře toho po týdnu moc nezbylo. Povaha se nezměnila, netloustnou, pořád jsou to stejná torpéda. Hierarchie ve smečce nebyla narušena, vše bylo při starém. Třetí fenka byla úplně stejný případ, jen s časovým posunem a s tím, že si od štěněte postupně vybudovala postavení až na alfa fenu. moll

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:27
- Nahlásit

No já právě jen přemýšlím, jesti se nebudí moc brzo, přece jen na její váhu dostala těch narkotik docela dost... Ale je na ní vidět, že se jí ležet nechce, že chce vstát... Jinak dík moc, docela mě to uklidňuje, psice taky nekňučí, vydrží toho docela dost bych řekla, no uvidíme, jak bude večer... Ona to má teď ještě krytý. Pozítří máme přijít na kontrolu...

moll
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:47
- Nahlásit

ano - naše psiny měly ránu taky překrytou nudlí gázoviny a přešitou několika povrchovýni stehy. Vydrželo jim to 2 dny, pak si to odoperovaly a začaly si léčit vlastní ránu.moll

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2005 16:57
- Nahlásit

moll
Aha, tak to doufám, že to moje zvíře nebude tak moc aktivní I když si moc nefandím, když byla schopná si sundat kast z packy i když měla na hlavě límec, tak tohle pro ni asi bude hračka...

Anonymní
# Zasláno: 16 Kvě 2005 18:55
- Nahlásit

Mám stejnou zkušenost jako moll a tady je vidět,jak naše zkušenosti odporují všem fámám.Čubina se mi vzbudila ještě na veterině a do auta došla sama.S tím,že pes nechce padnout do narkozy mám zkušenost ze sundavání kamene.Čubina ne a ne usnout,dostala dávku navíc až se vet bál a když jsme jí přivezli domů,už vyskakovala z auta.
Jinak jakmile jim otrne,mají snahu stehy vyndavat.Já to musela řešit límcem.Dostávala ho jenom na noc a když jsem musela odejít.V mé přítomnosti si to nedovolila.Po vyndání stehů nikdo nepoznal,že fenka prodělala operaci.Na doporučení lékaře jsme přešli na granule senior(fena 8 let).Žádné tloustnutí se nekonalo i když přes zimu jsme toho moc nenaběhali a čubina se válela na gauči.Další pytel jsem už zase koupila adultku,přišla mi po ostříhání hubená.Povaha se zlepšila,ubyla falešná březost.
Uvidíš,že ještě zítra bude smutnější,ale třetí den jí otrne a bude to už jenom lepší.Přeju co nejrychlejší zotavení.

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 08:47
- Nahlásit

Tak včera večer se postavila, pani doktorka to odhadla skoro přesně... Sice se psici nechce ještě moc ťapat, ale jinak v pohodě... Dik moc všem za příspěvky

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 08:58
- Nahlásit

když měl někdy některy muj pes stehy,řešila jsem to vždy týdnem dovolené - žadná překážka včetně 2 límců různých velikostí najednou nejsou žádná překážka Když těm zlatíčkům otrne,tak stehy jsou šílené příkoří,které nehodlají snášet

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 09:24
- Nahlásit

Anonymní
No já sem naštěstí teď doma, takže ji mužu hlídat... Protože ona je taky docela vynalízavá...

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 09:26
- Nahlásit

Jo ještě mě napadlo, mylsíte, že je možný se s vetem domluvit na tomm, že stehy psisku vythnu sama, teda spíš mamka nebo babička, protože obě jsou zdravotní sestřičky nebo je potřeba aby to vet po tom tejdnu ještě viděl?

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 09:57
- Nahlásit

ja hned po operaci psa nahlasila vetovi,ze stehy mu vyndam sama a prijdeme se jen ukazat,ze vse je ok.Ono by se totiz vyndani stehu z nepristupneho mista stalo v ordinaci soubojem titanu, i maly pes ma nekdy velkou silu a krouti se jak zizala Pokud je vet rozumny,tak proti tomu nic mit nebude

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 10:46
- Nahlásit

No ja jsem byla na kontrole a vyndání stehů,dělal nám to veterinářův syn,co se nejspíš učí veterinu a doma jsme si to museli dodělat.Ale určitě je lepší,vyndat to feňuli doma v klidu,když je mamča odbornice a potom se jít jenom ukázat.Vet nebude nic namítat,jemu odpadne práce.

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2005 10:59
- Nahlásit

Anonymní
No tak já se tam zejtra domluvím, jdeme se tam ukázat, tak se zeptám, dy a jestli vůbec bychom ty stehy mmohli vyndat ... Ptala sem se tady, abych věděla, jestli to nějakej veterinář dovolí, abych věděla, jestli má vubec cenu se tam ptát. Tak dík moc...

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 11:27
- Nahlásit

kdyz by to vet nedovolil (i kdyz si neumim predstavit proc),tak stehy doma vyndejte a reknete,ze si to pes vytahal sam

Anonymní
# Zasláno: 17 Kvě 2005 11:55
- Nahlásit

Ale on to vet určitě dovolí.Stačí říct,že je mamča zdravotní sestra.Já když jsem u veta řekla,že jsem zootechnik (celkem u tří),tak vždycky bez problému souhlasili,že si stehy vyndám doma.Vet to jenom omrkne a bude rád,že mu ubyla práce.Určitě bych to nesváděla na psa,že si je do jednoho vyrval a ještě tak precizně.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 07:14
- Nahlásit

Ja jsem musela nechat kastrovat skoro devitiletou fenu (pyometra). Měla jsem z toho vzhledem k věku hrůzu, ale bylo to v klidu. Probrala se prakticky hned po operaci, doma cca po 2 hodinách vstala a šla se ven vyčurat. Týden jsem ji držela odděleně od ostatních psů a pořád u ní někdo byl-mám výhodu, že si můžu vzít práci domů. Doktorka mě vyděsila, že se jim stalo, že si fena vyškubala a vytrhala stehy do té míry, že majitelé přišli z práce a našli fenu s vyvalenými střevy. Takže to mě vystrašilo a opravdu jsem to hlídala. Hlavně cca 4.-5.den ji to svědilo a měla snahu se okusovat. Měla pruban a pod ním jen lehkou gázu a často jsem jí to sundavala aby to větralo. Jizva asi 14 dní mokvala, šla z toho taková krvavá "voda". Stehy byly vstřebávací, jen na začátku a na konci jizvy zůstal takový uzlík který sám odpadl. Jinak povahově je úplně stejná, a sklony k tlošťce měla vždycky, takže se nezměnilo vůbec nic
Přeju úspěšnou rekonvalescenci

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2005 08:28
- Nahlásit

Ketrin
No já mám problém, že mojí psici se ta gáza pořá posouvá pryč... Dneska se u veta poptám co s tím, jesti pořád spravovat nebo tak...
No, psice je teď už celkem v pohodě, tak doufám, že to bude takhle pokračovat i dál. S tím zůstáváním doma mám problém, že mám moc vyřizování kvůli praxi ještě, ale nechci od psice odejít, tak by mě zajímalo, jak to vyřeším

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání