Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Paraziti v chlupech?
Autor Zpráva
brut
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 00:04
- Nahlásit

Včera jsem telefonovala s chovatelem Bruta a ten mně překvapil informací, že by Brut mohl mít v chlupech parazity ( myslel tím v chlupovém váčku nebo přímo usídlené v chlupu). Projevy jsou svědivost a následný zánět kůže.

Nikdy jsem nic podobného neslyšela, proto se ptám, jestli jste se s něčím podobným nesetkali.......

brut
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 00:06
- Nahlásit

Ještě jsem zapomněla dodat, že vet dělal Brutovi seškrab kůže a ten byl negativní

cilka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 00:45
- Nahlásit

brut

No , bojuješ s tím dost dlouho se mi zdá , vyšetření chlupu dělal ?
Nemluvil třeba o trichofycii ?
Osobní zkušenost s tím naštěstí nemám , jen jsme se o tom bavily
s jednou známou ...také měli problémy a pak zjistili , že se jedná
o tuto nemoc - ale to se nejedná o parazity ale nějakou plíseň či co .. jen mě zaujalo to " usídlení v chlupu"

fromeli
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 06:37
- Nahlásit

brut
a dělal všechny testy? Já jsem tenkrát prudila kvůlivá těm suchým koncům uší, tak dělal různý, jenže já si zásadně účty neberu, takže nevím přesně co to bylo Na některý se čekalo asi 3 neděle a myslím, že to posílal nebo spíš posílala - Urbanová - do Plzně (snad).

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 07:00
- Nahlásit

fromeli
Ty jsi řešila suché konce uší? U jezevce? K čemu jste došli?

fromeli
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 07:14
- Nahlásit

K čemu jste došli
Mucholabka
ani se neptej Nic se nezjistilo, takže jsem jí je matlala třezalkovým olejem a pomohlo to, sice vypadala jako socka s umaštěnýma "vlasama", musela jsem jí ty chlupance zkrátit, ale nějak se ta kůže promastila a byl klid, teď jsem koukala, že už je má zase sušší, tak to budu muset zopakovat, stejně začne línat, bo bude "rodit". Tak jsem to uzavřela s tím, že je to jako u lidí, někdo má suchou kůži, suchý rty a Michelle to má prostě taky, no

jeje
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 07:27 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit

brut

Asi by si sa mala spytat konkretne o akeho parazita ide a co ho k tomu vyhlaseniu viedlo (matka, surodenci). Tipujem, ze by mohlo ist o trudnik psi (demodex canis).

http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A =630&S=0&EVetID=0

Ak by sa na psovi objavili taketo flaky, tak je to jasnejsie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mange

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 07:42
- Nahlásit

Trudník

Já měla na něj podezření, AST na to prý trpí. Udělal se mu flek na noze, jen ještě horší než na obrázku, měl to i červené, pak jak si to lízal a lízal i pindíka, tak se to udělalo i na něm. Doktorka dělala stěry a trudníka, teda nic nenašla. Ale řekla mi něco v tom smyslu, že to může být vrozené (asi ten trudník?), a že při stresu to vybíhá. Je fakt, že se mu to udělalo vloni na jaře, když háraly snad všechny feny zároveň, a pak to samo zmizelo.

Smečka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 08:13
- Nahlásit

brut
Je to pravdu trudník? Demodex?

Smečka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 08:17
- Nahlásit

Ale řekla mi něco v tom smyslu, že to může být vrozené (asi ten trudník?), a že při stresu to vybíhá.
AOZ
No vrozené... Spíš získané.
Přenos probíhá pouze kontaktem feny s novorozenými štěňaty v prvních 2-3 dnech života, případně mezi štěňaty kontaktem, zase v prvních dnech po narození.Nikdy se nepodařilo lokalizovat trudníky ze štěňat narozených císařským řezem nebo u mrtvě narozených . Z toho vyplívá ,že v děloze jsou ještě štěňata čistá.

AOZ
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 08:21
- Nahlásit

Smečka
Pravdu díš, já se omlouvám za špatnou formulaci.
jen mě zarazilo, že na stěru nic a přesto to bylo identifikováno jako trudník ??

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 08:22
- Nahlásit

brut
nechci ti to tu nějak zlehčovat, ale posledně jsem Béďu na zádech tak otrimovala, že vypadala jako "demodexová"...dokonce se mě na to na cvičáku zeptala jedna cvičitelka Naštěstí už to má skoro zarostlé...

brut
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 10:10
- Nahlásit

jeje
Smečka
Podle fotky z wikipedie to na trudníka nevypadá. Brutovi sice chlupy na postižených místech mizí, ale tím, že si je zkrátka vyškrábe.

cilka
Bojujeme od ledna a začínám z toho být zoufalá.

Vůbec netuším, o čem chovatel mluvil. Hlavně se to Brutovi objevilo po vykoupání v řece. Podle veta jde o souhru několika věcí najednou ( zřejmě porušení kůže škrábnutím, znečistění a následný zánět, který přešel v alergii na nějakou kontaktní věc.....)
Už jsem mimo dané léčby změnila způsob praní jeho pelíšku, omývám ho po každém koupání dezinfekčním šamponem, odčervili jsme, použili jsme Advantix proti blechám ( co kdyby náhodou), má potravinovou dietu......a stále nic

Zkusím se poptat na tu trichofycii nebo někde najít nějaké obrázky, jak to vypadá. a porovnám s Brutovým hrudníkem, kde je nejlíp vidět jak ta místa vypadají

fromeli
o testech jsme spolu mluvili, ale ty chce udělat, až dobere granule ( potravin. alergie), aby se zbytečně Brut nestresoval, kdyby to bylo žrádlem

Zkusím večer vyfotit nejvíc postižená místa a dát sem fotky, třeba někdo z toho pozná, co to je ( ovšem snahu o vyfocení jsem měla tolikrát a mám ze všech jen rozmazané čmouhy.....Brut si myslí, že mu jdu něco dělat a děsně se mele)

fromeli
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 10:34
- Nahlásit

Hlavně se to Brutovi objevilo po vykoupání v řece. Podle veta jde o souhru několika věcí najednou ( zřejmě porušení kůže škrábnutím, znečistění a následný zánět, který přešel v alergii na nějakou kontaktní věc.....)
tak takhle popisovaný mi to přijde jako u labice od šváry.
Teď je taky v péči Kubáta, konečně jsem ho přesvědčila, že Naxeru nebrat, no a za prvé se vylepšila tím, že už do ní nervou kortikoidy při každé příležitosti.
Doporučil mu dávat pupalku a má taky dietní granule na tyhle problémy, od Eukanuby myslím, a musím zaklepat, vypadá dobře, což je po několika letech dost úspěch. Ona je sice alergická na pšenici, vejce a ještě něco, už nevím, ale ta alergie není tak děsivá.

dejavu
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 10:51
- Nahlásit

Lecil to nekdy i antibiotiky? (Z reky si casto lide i zvirata odnaseji bakterialni infekce) Delal stery opakovane, pripadne vzal primo nabodeny vzorek z toho pupence? Zkousel na ni za tmy svitit takovou tou UV lampou, jak pod ni svetelkuje trichofycie?

Smečka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 13:11
- Nahlásit

Podle fotky z wikipedie to na trudníka nevypadá. Brutovi sice chlupy na postižených místech mizí, ale tím, že si je zkrátka vyškrábe.

brut
Kde má ta místa.
Trudník sám o sobě sice nesvědí,ale často se k němu přidá druhotná infekce,píseň...a pak to jede.Pes se drbe jak o život.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 13:18
- Nahlásit

brut
U mojí veteránky jsem se v lednu a únoru trápila s něčím podobným. Spousta různých laboratorních vyšetření, které postupně vyloučily trudníka, plísně, svrab a jánevímco všecko, dvoje anitibiotika, koupání v hypoalergenním šamponu, betadina atd.atd. a bylo to stále stejné - drbala se, vykousávala a vylizovala ta postižená místa. Nakonec se zjistila snížená činnost štítné žlázy - bere na to ráno dvě tablety a večer dvě tablety a už je ok. Ale je stará a je to prý i k tomu věku - u mladého psa nevím... ?

dejavu
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 13:19
- Nahlásit

Ketrin
pri hypofunkci st. zlazy se popisuji leze vypelichane srsti zejmena na hrbete, kde to mela tva fenka?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 13:40
- Nahlásit

Začalo to na hlavě a pak hlavně na vnitřních stranách tlapek.

brut
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 20:46
- Nahlásit

dejavu
Brut dostal jednu 7 denní dávku ATB, stěry byly dělané jen jednou ale bez vzorku z pupence ( na hrudníku, břiše a varlatech to měl hrozně rozdrbané a rozlízané, takže se stěr dělal z těchto mís + z nejbližšího okolí) a UV lampou na něj nikdo nesvítil.
Dneska jsem úplně poprve našla jeden maličký pupínek, který za chvíli byl rozdrápaný ....červené okolí bylo velikosti menší špendlíkové hlavičky, uprostřed s tečkou (asi jak po píchnutí špendlíkem)

Smečka
Postižená místa má nejvíc právě na prsní kosti a nejbližším okolí, dále občas na břiše, varlatech, předních nohách - ze zadu, taky jsem našla místo na tváři, u kořene ocasu, ale ty během chvíle zmizeli a už se tam nedrbe.

fromeli
Zatím máme taky dietní Eukanubu, ale Brut má po ní hrozný hlad

fromeli
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 06:28
- Nahlásit

brut
zkus si koupit třezalkový olej a když objevíš tohle místo, tak mu to potřít (2-3x za den). Labradorový to pomohlo, ono jsou v něm přírodní ATB. Nic mu to nemůže provést, maximálně nepomůže.

ale Brut má po ní hrozný hlad
tak švárovo fenka klidně může zhubnout, takže.......

brut
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 10:17
- Nahlásit

fromeli
Nebude se ještě víc drbat po tom oleji?

fromeli
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 11:49
- Nahlásit

Nebude se ještě víc drbat po tom oleji?
no já to používám na všechno a v pohodě a švárova alergička a kožařka to zkousla taky v pohodě.

brut
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 12:06
- Nahlásit

fromeli
dobrá, tak ho zkusím použít.....nějak se mi nevede hrudník vyfotit tak, aby nebyl mázlý. Takže se sem pokusím dát alespoň ty fotky co mám. Snad z nich něco bude poznat

fromeli
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 13:14
- Nahlásit

brut
zkus to na jednom flíčku a uvidíš. Jinak se s tím dobře matlaj i odřeniny u parchantů

brut
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 12:12
- Nahlásit

Tak jsem konečně udělala alespoň trochu slušnější fotky, kde se dá něco vidět ( i když do naprosté ostrosti mají stále daleko). Jsou zde:

http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gall ery_id=1196

Petra
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 12:44
- Nahlásit

brut
Ahoj tak holka podle těch fotek to vypadá přesně stejně co má ségřin shitzu, akorát on to má víc, několik pupínků vedle sebe a dost se drbe. Docela pomohlo to že ho nekoupou ale on zas děsně smrdí ale ten smrad prej patří h shitzu tak nevím. Stěry mu taky dělaly a na nic se nepřišlo

brut
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:08
- Nahlásit

Petra
Když nebudu Bruta koupat ( což dost dobře nejde, protože on vleze alespoň do každé louže), tak se mu vyrážka horší.....teda zatím to tak vypadá.
Ten pupínek jsem objevila náhodou, jinak má spíš takové jakoby "štípance od komárů" , ale ty nejdou v jeho chlupech vyfotit. No a pak má už jen rozdrápanou nebo vykousanou kůži

Petra
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:30
- Nahlásit

brut
tady vy máte štěstí na takové pěkné věci
držím palce

brut
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2007 10:23
- Nahlásit

Včera jsme byli na kontrole. Dle výsledků se nejedná ani o trichofycii ( světlo bylo negativní) ani o trudníka ( stěry dělal na 10 místech a trudník nikde neobjeven). Zato se objevil zánět folikulů ( doplňkový z drbání) a vše nasvědčuje svrabu, i když na stěrech se neobjevil. Dostali jsme ATB, nějakou smradlavou tekutinu na naředění a následné polití s masáží kůže, vit. E, kapsle na rychlejší obnovu srsti. Za 14 dní jedeme na kontrolu, pokud tato léčba zabere, tak se odběry dělat nebudou a jednalo se o svrab. Jinak nás čeká krevní vyšetření na štítnou žlázu a další .....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání