Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Lékárnička - co sebou?
Autor Zpráva
Falka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 08:25
- Nahlásit

Měla bych dotaz - protože psina se mnou hodně cestuje, ale na druhou stranu je docela často nemocná a já pak lítám a sháním v cizím městě nebo i zemi veterinu, potřebovala bych jí na cesty sebou brát nějakou lékárničku s aspoň základníma věcma, kterýma můžu nějaké lehčí problémy řešit. Kromě klasického obvazu, desinfekce atd. sebou chci brát léky na to, co jí trápí nejčastěji, takže oční kapky... to je v pohodě, ty mám ve výbavě, a potom něco na trávící problémy. Občas mívá gastritidy.... co byste doporučili sebou na uklidnění žaludku? Něco z lidských léků nebo i co se dá koupit u veta.... Je možné použít na průjem u psa Smectu? Tuším že mi to kdysi někdo radil.... Co byste ještě sebou doporučili?
Díky předem za rady

Dante
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:43
- Nahlásit

Smecta je na průjem velmi dobrá - dává se 1 sáček na cca 10 kg váhy psa až 3 x denně, podle potřeby. Na uklidnění žaludku jsou dobré H2 blokátory - buď ranitidin (Ranisan), ten se dává 2 - 4 mg/kg 3 x denně, nebo famotidin (Famosan, Quamatel), který mi přijde lepší - dává se 0,5 - 1 mg/kg 1 x - 2 x denně. 75 mg Ranisan lze koupit bez receptu, ale nevím, zda bude pro Vašeho hafíka stačit. Na ty ostatní léky recept potřebujete. Fungují tak, že snižují množství produkované HCl v žaludku. Další dobrou věcí je Venter, ten obsahuje sukralfát. Je to klasické antacidum, takže zevnitř jakoby "potáhne" a ochrání trávicí trakt, nevstřebává se. Dává se 1 tableta na cca 40 kg, 3 - 4 x denně. Tady je ale nutno dodržet určitá opatření - lék se dává nalačno, krmit cca 30 - 60 min. po něm a všechny ostatní případné léky dávat zhruba hodinu před ním - špatně by se totiž vstřebávaly, kdybyste je dala až pak. Jestli Váš pejsek trpí na gastritidy, tak pro něj by byl nejlepší asi ten Famosan - ale pokud jej začnete dávat, vydržte v tom aspoň týden, aby to mělo nějaký efekt. Pokud se psovi ty gastritidy vrací častěji, tak je doporučitelné dávat jej klidně i 6 týdnů v kuse - mívá to dlouhodobější efekt.

Falka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:49
- Nahlásit

Díky moc . A tohle všechno jsou "lidské" léky? Asi teda budu muset ukecat obvoďačku, aby mi to event. napsala. Jinak lze dát psovi Kinedril? A z antihistaminik Clarithine? Ten jsem sice ještě nepotřebovala, ale radši budu připravená na všechno....

Dante
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 09:57
- Nahlásit

Ano, to jsou lidské léky. Kinedril lze dát, ale přesné dávkování nevím. Viděla jsem jednoho retrívra, kterému ho dávali, a vypadal jak zfetovanej. S antihistaminiky opatrně, protože u psa nemusí zabrat. U lidí je alergická reakce zprostředkována hlavně histaminem, takže zabírají poměrně dobře. U psa ne, tam je to pouze 1 z mnoha látek. Radši se zeptejte nějakého veterináře-internisty nebo dermatologa, podle toho, nač to chcete. Jinak, pokud mají psi prudkou reakci např. na štípnutí hmyzem, dávají se kortikoidy.

Falka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 10:18
- Nahlásit

Dante
Aha, no při prudké alergické reakci bych asi stejně musela shánět veta, co? Tak to asi úplně vypustím, stejně při něčem vážnějším by mi to nedalo léčit jí léky, co vzala sebou a neukázat jí vetovi, to spíš jen v případech, kdy se nechá pár dnů počkat, jestli se to nezlepší (ta gastritida, průjem atd.) a případně to podpořit nějakými léky.... Tak díky za rady. S kinedrylem bych asi byla opatrná...

nels
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 10:50
- Nahlásit

Falka

podívej se tady URL

Falka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 11:11
- Nahlásit

Už tam koukám, díky. Ten Maalox se nechá dát i psovi, nevíte někdo?

Falka
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2007 14:11
- Nahlásit

isdpch
Ok, díky. Ona v autě nezvrací, to spíš kdyby jí bylo jinak špatně, ale asi je lepší třeba ten Famosan nebo tak. Jinak má teda tak cca 14kg.
Ty antihistaminika je asi dobrý mít sebou, ale my teď jedeme do Rakouska na lyže, tak pevně doufám, že tam nás hadi ani vosy nepotkaj, i když při mém štěstí je možný všechno...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání