| Autor |
Zpráva |
suesie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 09:29
- Nahlásit
Našeho Cllifa v sobotu na cvičáku pokousal labrouš, nic šílenýho, jen má na přední tlapce trhlinku. Po příchodu domů jsem mu to hnedka vydesinfikovala jodisolem, ale včera mu to lehce začalo hnisat, tak jsem mu kolem vystříhala chlupy, ať mu nelezou do rány a opět vydesinfikovala. Myslíte, že ten jodisol bude stačit, nebo máte nějaký jiný tip?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 09:33
- Nahlásit
suesie
Ariskovi před týdnem a něco prokousl labrador ucho. 3 ze 4 strupů jsou v pohodě, jeden se neustále odlupuje a mokvá a zároveň s tím se rána zvětšuje. Dnes jdeme k veterináři, protože ani každodenní dezinfekce nepomáhá. Takže jsem neporadila, co?
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 09:33
- Nahlásit
suesie
mě se osvědčuje několikrát denně propláchnout injekční stříkačkou s tmavě fialovým hypermanganem. Pěkně stříkačku (bez jehly) strčím do rány a obsah tam pomalu vstříknu
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 09:36
- Nahlásit
suesieHafina
jejky, z vašich příspěvků vychází LR jako bojová plemena...
ale jinak, hypermangan je dobrý...
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 09:36
- Nahlásit
Alexa
Super, určitě vyzkoušíme, hypermangan máme doma.
Hafina
No já právě zatím doufám, že to zvládneme sami bez veterináře. Už tak tam lítám s každou kravinou
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 10:01
- Nahlásit
suesie
mně se nejlíp osvědčil olejíček z tea tree, desinfikuje a urychluje hojení (akorát ten smrad vadí mně i psovi)
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 10:14
- Nahlásit
suesie
ám na takový věci dal vet Tetradeltu....máme doma a dycky dyž má ranku,2x denně namažua za pá dní je to OK-bez strupu
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 10:15
- Nahlásit
suesie
na dezinfekciu je dobra aj mast Bactroban, na samotne hojenie rany zase dermazulen alebo panthenol, a babsky recept - repikovy odvar.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 10:33 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Eda
No já za to nemůžu, do huby jim ho necpu...
suesie
No já jsem taky doufala, že to zvládnu bez veterináře, ale už je to přes týden a žádnej pokrok v hojení, tak si nechám poradit. Blbý je na tom hlavně to, že je to welššpringr a tudíž mu uši vysí dolů, takže to má imrvére v něčem vymáchaný, nebo vyválený v prachu na zemi a i když jsem dezinfikovala a čistila, tak nic, žádnej pokrok.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 10:59
- Nahlásit
suesie
hlavně nesmíš nechat, aby se na ráně udělal strup a uzavřel jí... pořád strhávat a čistit - buď tím hypermanganem nebo roztokem betadiny.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:01
- Nahlásit
Mel
jsem si rikal, kdy k tomuto tematu rekne neco ta nejpovolanejsi - majitelka bojoveho psa, ktery je vecne pokousany ....
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:02
- Nahlásit
výborná je na takový ranky mast Betadina. Tetra delta je spíš na vyrážky apod.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:07
- Nahlásit
Jirikovo
to víš, musím své zkušenosti přenášet dál.... ale teď už nějak poslední dobou se na tý veterině nedozvídám nic nového, asi už všechno znám
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:17
- Nahlásit
to ja nedavam nic spešl...vyplachnu cistou vlaznou vodou...a pak vyplachuju/otiram hermankem...ten nenecha udelat strup..ranu furt jakoby maci...ta sice vypada ze mokva..ale vlastne se hoji..hermanek mega urychluje hojeni...
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:17
- Nahlásit
Repíík jednoznačne. Silný odvar čo bude mať tmavočervenú farbu, kľudne nespotrebovaný nechať a na ďalšie použitie znovu a znovu prevariť.
Chrasty rozmočí a ranu pekne očistí a zahojí.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 11:59
- Nahlásit
Taky dělám řepík - naberu pak do stříkačky a propláchnu.
Zrovínka teď aplikujem, bo si to naše nemehlo včera vrazilo něco do packy v lese a pak si to pěkně rozlízala, ale zjistila jsem to ještě včas, zatím to není skvrna velikosti mexického dolaru
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 12:22
- Nahlásit
Mé zkušenosti už popsala Mel, hypermangan, ale hodně silný roztok, skoro černý, dávám když nezabírá betadina roztok, čistím, buď litím přímo do rány, nebo na špejli s vatou nalít a šťourat vevnitř, ne jenom zvenku. Několikrát denně, aby se to nezavřelo.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 15:11
- Nahlásit
Moc děkuju za rady, betadinu máme taky, takže zatím budem aplikovaj ji a ten hypermangan. Snad to bude dobrý.
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 18:05
- Nahlásit
Mohu-li to zevšeobecnit, pak podle nejnovějších trendů na čerstvou ránu patří dezifekce zředěná, na rány starší nebo nehojící se koncentrovaná. Pokud čerstvou ránu zdesinfikujete něčím koncentrovaným (Septonex, Jodisol, peroxid a pod.) a pak se musí šít, tak postižená tkáň se musí nejdřív odstranit. Tyto dezinfekční látky totiž sice ničí bakterie, to ano, ale zároveň zabíjejí i zdravé buňky a takto ošetřená rána, pokud by se přímo zašila, tak se nezahojí. Já mám ty nejlepší zkušenosti s ošetřováním čerstvých ran buď zředěnou Betadinou - 5 - 10 ml na 1/2 l vody nebo fyziologického roztoku nebo výplach světle růžovým hypermanganem. Je dobré si pořídit 20 ml stříkačku a růžovou nebo žlutou jehlu a ránu vyplachovat takto - získáte proud vody, který vymyje nečistoty, ale nezabije zdravé buňky. A vypláchnout klidně tím půl litrem - záleží ovšem na velikosti rány. Je to dobrá první pomoc, nic tím nepoškodíte, a pokud se rána bude muset nakonec šít, jde to. Čím je rána starší, tím se používá koncentrovanější roztok. Pokud je rána stará, nehojící se, nebo sekretuje, osvědčil se koncentrovaný hypermangan - 1 kávová lžička krystalků na 1 dcl převařené vody. Je to hodně silné, ale zabírá to. Takto připravený roztok, pokud jej máte ve tmě, vydrží strašně dlouho. Ale, pokud tím ošetřujete ránu, musíte si dát pozor jednak na to, že to hrozně barví, a potom taky ošetřit jen tu ránu. Dát si trochu roztoku na vatovou tyčinku, poťukat pouze to místo, a druhým koncem vatové tyčinky vysušit. Cca tak 3 x denně, a pokud je to zapotřebí, místo předtím růžovým hypermanganem opláchnout a zbavit nečistot. Pozor, první aplikace štípe, pak už ne. Je také dobré okolí rány vystříhat a natřít nějakou mastí - je jedno čím, třeba Infadolanem, Dermazulenem, červenou Indulonou. Jednak se zabrání tomu, aby se hypermangan dostal na zdravou kůži, kterou může podráždit, a pak taky rána může sekretovat a tím, že sekret teče na mast se zabrání následnému zánětu kůže.
Pokud jde o kousné rány, radši navštivte veta. Protože i když je ranka naprosto nepatrná - po špičáku, tak psi mají v tlamě neuvěřitelné množství baktérií. Navíc také, jak se zakousnou do kůže a trhnou, často se jim podaří utrhnout kůži od podkoží, což ale na první pohled není vůbec vidět. V této kapse se vesele pomnoží bakterie, a psovi může vzniknout velký absces - dutina naplněná hnisem. Zde je namístě drenáž rány a podávání antibiotik.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 21:07
- Nahlásit
kousné rány
Krásné...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2007 23:32 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Dante
Tak treba betadine se casto pouziva koncentrovanej do rany i u lidi u psu je naprosto bez problemu (samozrejme ho nebudu lejt do otevrenyho bricha, ale podkozi s nim jde vyplachovat naprosto bez problemu) a naopak vyrazne podporuje granulaci tkane. Peroxid se taky uz dal neredi, ale ten pusobi jen na anerobni bakterie zato podporuje hojeni prokyslicenim tkane.
ja osobne propalchuju i pomerne velke kousne rany koncentrovanym betadinem a temer vse nechavam volne granulovat bez siti, kousna (ale i trzna) rana po zasiti stejne zhnisa a musi se zase otevrit. Dulezity je nenechat ranu zavrit dokud se nezhoji ve vnitr to znamena sundavat strupy a pinzetou otevirat povrchove uzavreni.
PS:
|
Venta
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2007 06:32
- Nahlásit
ja osobne propalchuju i pomerne velke kousne rany koncentrovanym betadinem
Zrovna minulý týden jsem musela ošetřovat celkem velkou řeznou ránu a po konzultaci s vetem jsem to taky proplachovala neředěnou Betadinou a po pár dnech jsem na to začala dávat odvar z řepíku a krásně se to hojí.
|